כיצד לעזור לסבתא?

Guest531476

New member
כיצד לעזור לסבתא?

בס"ד שלום אנשים נחמדים. רציתי לספר לכם קצת על סבתא שלי .... בתקווה שאולי אתם תוכלו לייעץ לי מה לעשות, כדי לעזור לה. סבתא שלי, היא אישה שסובלת מדיכאון קשה. היא כמעט בת 80, והיא ממש לא מאושרת. יש לה התקפי דיכאון נוראיים במהלך היום. היא אישה בודדת, אנחנו לא גרים לידה, והיא לא ביחסים טובים עם כמעט כל מי שמקיף אותה. כמו כן, הדיכאון שלה גורם לה לא לרצות לדאוג לעצמה. היא לא אוכלת בריא, היא כל הזמן בבית ולא עושה שום דבר שמשמח אותה. אין לה אפילו טלוויזיה בבית, וכשהצענו להתקין לה כזו, היא סרבה בכל תוקף. אין לה מזגן או מאורר בבית, והיא לא רוצה. היא יושנת על מיטה ללא מזרון נוח ... ואפילו שמיכה נורמאלית אין לה. היא מענה את עצמה מסיבות לא מובנות, היא כמעט רוב הזמן כועסת על כולם ומאשימה את כולם במצב שלה, וכשמנסים להציע לה עזרה, היא מסרבת. כרגע, היא חולה. יש לה התקפי קוצר נשימה, ולאחרונה היא התחילה לסבול מכאבים רציניים בבטן ובחזה. יש לה צרבות כרוניות שבגללן היא כמעט ולא מסוגלת לאכול כלום, ולכן היא גם כמעט ולא אוכלת כל היום. היא מסרבת לטפל בעצמה. רופא בדק אותה, והציע לשלוח אותה לבדיקה גסטרו-אנרולוגית, אבל היא מסרבת ללכת. בנוסף. היא לא לוקחת את הכדורים שהרופא שלה רשם לה בצורה מסודרת. היא רוב הזמן, בימים אלה, ישנה ... ומשרה אווירה של מסכנות. אמא שלי מאוד נכנסת לדיכאון מה זה. לא פעם היא שאלה אותי ... "מה נעשה עם סבתא? אני דואגת לסבתא." ופרצה בבכי. האישה הזו מאמללת את עצמה ומדכא כמעט את כל מי שסובב סביבה. היא רזתה המון, וזה כנראה לא ממש מזיז לה. מיום ליום היא נעשית יותר מצומקת .. וכשמסתכלים עליה ניתן לראות על פניה עד כמה היא מסכנה. לפעמים אני מנסה לעזור לה. אני חייב להודות שאפילו אותי (וגם את אחי) זה מדכא מאוד להיות בסביבתה תקופת זמן ממושכת, כי היא תמיד תמצא סיבה לא נכונה. לצעוק / לכעוס / להאשים אותנו, אפילו שאין ממש סיבה לעשות זאת. סבתא שלי, ללא ספק, צריכה עזרה של איש מקצוע, כמו פסיכולוג ופסיכיאטר, אבל היא מתנגדת לכך בכל תוקף. אני מאוד דואג לסבתא שלי, לא אכפת לה בכלל מאיך שאנחנו מרגישים כלפיה. היא סרבה לכל עזרה שהצעתי לה. כרגע היא חולה והיא לא ממש עוזרת לעצמה. תהיתי, אולי לנסות לאשפז אותה בכפייה, האם יש אופציה כזו? היא לא רוצה ללכת לבית אבות, וגם לזה היא מאוד מתנגדת. מה עושים? איך עוזרים לסבתא?

New member
סיטואציה קשה

ע"פ התאור של המצב שהבאת אכן נראה על פניו שסבתך סובלת מדיכאון ברמה כזו או אחרת. החדשות הרעות הן שאכן רבים מחולי הדיכאון וחלק ניכר מהם בגיל השלישי, מסרבים לקבל טיפול בגלל שהם מסרבים להכיר בזה שיש להם מחלה. החדשות הטובות הן, שכיום יש טיפולים רבים ושהיעילות שלהם היא גבוהה מאוד. אז מה לעשות? קודם כל לדבר ולשכנע, להסביר לסבתא שאולי אין לה עוד ימים רבים אבל עדיין אפשרק לשפר את איכות החיים שלה, שלא כל מי שמקבל טיפול נפשי הוא משוגע וכו'. כמו כן, רופא משפחה טוב יכול לתת טיפול בסיסי בתחום בריאות הנפש אם יש רתיעה מללכת לפסיכיאטר. כמו כן , אפשר "לאיים" על סבתא באשפוז בכפייה אם היא לא תסכים להיפגש עם רופא לצורך טיפול. לגבי האופציה החוקית של אשפוז בכפייה, האוצפיה קיימת אך היא כלל לא פשוטה. בעיקרון על מנת לאשפז אדם בכפייה הוא צריך להיות חולה במחלת נפש (דיכאון נחשבת כמחלת נפש) ולהוות סיכון לעצמו או לאחרים או לחלופין להיות גורם ל"סבל רב" לסובביו. לפני שמגיעים לאשפוז כפוי, צריך בדיקה של פסיכיאטר ולכן ניתן להוציא "הוראת בדיקה" שמכריחה את החולה לעבור בדיקה פסיכיאטרית כפוייה לצורך הערכת מצבו. הוראת בדיקה יכולה להינתן ע"י הפסיכיאטר המחוזי בהמלצה ע"י כל אדם, אך יש סיכוי גדול יותר שהמלצה תתקבל ע"י איש מקצוע כגון רופא, פסיכולוג או עבד סויציאלי. לכן רצוי להיעזר בשרותי הרווחה או ברופא המשפחה ע"מ שהם יעריכו את המצב וישקלו לסייע בפנייה לפסיכיאטר המחוזי. כמובן שפתרון זה כרוך בכאב רב ובבירוקרטיה ולכן שכנוע לקבלת טיפול באופן מוסדר הוא פתרון הרבה יותר טוב. בריאות שלמה ובהצלחה, אבירם

tapuach

New member
תגובה יפה ..

כל הכבוד על התשובה המפורטת ומוסברת היטב.

ועוד תוסםת קטנה

בהמשך לתשובתו היפה והמפורטת של אבירם. א. הוראת בדיקה בכפיה קיימת וניתנת למימוש יחסית די בקלות בהשוואה לאשפוז בכפיה. ב. יש כיום בכל קופות החולים אופציה של ביקור בית ואז כשהרופא מגיע אישית לבית הסבתא היא לרוב פחות תתנגד והוא יוכל להתרשם ביתר עוצמה מהמצב. ג. שווה להעיזר במישהוא שקרוב לסבתא מבחינת גיל, יכולת השפעה עליה ותחומי עניין כמו חברה טובה, איש דת, שכן/ה וכדומה וזה יותר מומלץ מהפעלת כח. בהצלחה רבה גרררררררררר..............

למעלה