כיצד מונעים ניצול מיני של ילד נכה?

כיצד מונעים ניצול מיני של ילד נכה?

למישהו יש חומר אינטרנטי בנושא? הבן שלי מלא שימחת חיים ואין לי שום סיבה לחשוד שהוא נוצל מינית אי פעם. הנקודה היא שאני רוצה להקדים תרופה למכה. הנושא מעסיק אותי ואני רוצה להתמצא בו קצת כדי לדעת להיות זהיר. תודה מראש!

לב אם

New member
ברוך הבא לפורום עדן

כל הכבוד על המודעות לנושא והרצון למנוע. אני מקווה שעברת מעט על דפי הפורום, שכוללים גם עצות ספציפיות וגם הפניות למאמרים וקישורים בנושא עליו שאלת. רציתי לחדד מעט את נושא הנכות של הילד ומדוע היא מדאיגה אותך באופן מיוחד. מכיוון שלא פירטת בן כמה הילד ומהי הנכות, אני אנסה להניח הנחות - ואשמח אם תפרט בהמשך ותתקן אותי. אני מניחה שהסיבה שאתה מודאג היא כי מדובר בנכות פיזית שדורשת טיפולי מגע, הרמה והעברה של הילד על ידי מטפלים שונים בין במסגרת הביתית, בבית הספר ובחוגים. כאשר אין ליד יכולת פיזית להתנגד למגע בו, גם אם הוא לא נעים. הכלי העיקרי למניעת ניצול מיני לגבי כל ילד, ובפרט הילד הנכה הוא מודעות למושג מגע בטוח, ובעיקר זכותי על גופי. יש לשוחח עם הילד (ואפשר להיעזר בספרים מותאמים לגילו) ולהסביר לו כי יש לו זכות להסכים או לדחות כל מגע בו אם אינו נעים לו. חשוב שהשיחה לא תתמקד דוקא במגע מיני (כדי לא להפוך אותו מילד בעל שמחת חיים טבעית, לילד חששן ופרנואיד), אלא לכל מגע שאינו נעים לו, ולא נדרש לצורך הטיפול הרפואי. כך למשל אם נהג ההסעה צובט אותך תוך כדי ההעברה לכסא - יש לך זכות להעיר ולהתנגד לכך. לעומת זאת, אם בזמן הפיזיוטרפיה לפעמים כואב ולא נעים, אז הפתרון הוא לא להפסיק את הפיסוטרפיה אלא לבקש נוכחות הורה או מדריך נוסף בזמן הטיפול. הכלל השני, שמבקש מהדוגמאות שנתתי קודם הוא פתיחות כלפי ההורים - חשוב שהילד ידע מי הם המבוגרים שהוא סומך עליהם וידאג לשתף אותם בכל דבר שלא נעים לו. אם זה ההורים או היועצת או המחנכת - כאשר קורה משהו שלא נעים לו, זו לא הלשנה אם הוא מספר, וכל הגורמים ה"בטוחים" צריכים לשדר לו שזו לא טרחה אם הם מגיעים להיות נוכחים בפעילות אחרת, אלא חלק מהתמיכה הטבעית שלהם בו. רק עם ישום שני כללים אלו, תוכל לדעת שהילד בטוח. והכלי השלישי שלא מכוון לילד אלא אליך בהורה : לבקר כל הזמן בהפתעה במוקדי חייו של הילד. לא בצורה מפריעה, אלא בצורה טבעית ומשתתפת - לשבת בחדר בזמן טיפולים שהוא מקבל, לבקר בשיעורים, להיות בקשר עם המחנכים וכל הזמן לשוחח עם הילד, לשמוע מה עובר עליו, איך הוא מרגיש , מה הוא חולם. אם תקפיד על כך, אז גם אם יהיה נסיון לניצול מיני, אתה תחוש בסימנים המקדימים או שהילד יוכל לפנות אליך באותו רגע שמשהו לא היה נעים לו או עורר בו חשד.

זהו שבאמת פירטתי מעט מדי.

ראשית שמי עִדוׁואני יודע שזה שם בעייתי במחינת איות וקריאה. אני אדם עם לקות בעצמי (לקות למידה וריכוז). אני עובד ולומד במכון שחוקר קהילות של אנשים עם לקויות. במסגרת עבודתי אני גם מסדר ספריונת קטנה שיש בה מדף שלם של ערכות מאמרים מאולתרות על מניעת ניצול מיני של ילדים נכים. המדף הזה עובד עלי כמו פרסומת ברדיו ולכן המודעות. לרוע המזל, כדי לקרוא את הכתוב שם אני צריך לסרוק, לתת למחשב לפענח ולבקריא לי לאוזניות. הליך כזה דורש הרבה זמן ולכן רציתי חומר נגיש באינטרנט שבמחשב יוכל להקריא לי מיד (או חומר בעברית שאני קורא קצת לאט אבל בעצמי). היזו נכות יש לבן שלי: קשה חסבג אותה כניורולוגית בלבד. היא גם פיזית למרות שאיננה נכות של מערכת התנועה. לילד יש PDD-NOS שזה בוג של אוטיזם. מה שאומר שיש לו בעיות בתקשורת, הקואורדינציית ידיים בתחושה מאוזנת (בין השאר בעור) ובהערכת סכנות. קשה לנהל אותו שיחה. ברור שחלק מהשיחה הוא מבין, ברור שחלק לא ולא ברור איזה חלקים הוא מבין ועד כמה. אם אומרים לו לעשות משהוא והוא לא עושה, מאוד קשה לדעת אם הוא לא הבין, אם הוא הבין מה רוצים ולא יודע איך לבצע או אם הוא הבין ויודע אבל לא מסכים לבצע. קשה לדבר איתו על מגע נעים ומגע לא נעים כי הוא רגיש מדי למגע ופחות מדי רגיש לכאב. זה לא פשוט.

לב אם

New member
תודה על השיתוף

אני מקווה שזה לא ישמע ציני, אבל ילדים עם נכות כמו של בנך בדרך כלל אינם מנוצלים מינית, מכיוון שמאד קשה לגעת בהם. הרגישות הגבוהה למגע, וחוסר המוכנות שאדם זר יגע בהם, או שאדם זר יגע בצורה לא רגילה, בעצם גם מגינה מפני תקיפה מינית. התוקפים בדרך כלל מחפשים מישהו שיקבל את המגע שלהם ללא התנגדות, בעוד שאדם או ילד עם רגישות כזו, עלול להגיב בצעקות, בהתקף או אפילו באלימות. תגובות כאלו די יבריחו את הפדופיל המצוי. בנוסף, למרות שבנך אינו מתקשר בשיחה רגילה, הוא יפגין בצורה מאד בולטת אהבה או דחיה ממישהו מסויים, אם אתה יודע להיות קשוב אליו. ובעיקר, מכיוון שאתה מציין שיש בו שמחת חיים גדולה, אזי הסבירות מאד מאד נמוכה שהוא נפגע, כי ילד כל כך רגיש, יפגין מיד נסיגה בהתנהגות ובתקשורת אפילו אם לא תהיה פגיעה מינית ממש, אלא רק נסיון לגשת אליו בתוקפנות ובחוסר התחשבות. אני מתנצלת מראש אם התחברתי לסטיגמות שלא מתאימות לבנך, פשוט מחוסר הכירות אישית אתו, חשבתי על ילדים שאני כן מכירה. חושב לי להגיד לך דבר נוסף, אנחנו צריכים להגן על ילדינו, חשוב לשוחח אתם ולנסות למנוע מצבים של תקיפה שלהם, אך חשוב גם עבורך כאב, ועבור שפיותך, לא להקלע למצב שבו אתה כל כך חושש מהפגיעה שאתה עסוק בזה בצורה מופרזת. חלק מהמתנה שאנו יכולים לתת לילד הוא סביבה משפחתית נעימה שעוסקת במירב הזמן בדברים הטובים של החיים.

תודה על התשובה.

את לא נשמעת צינית בכלל ונתת לי חומר למחשבה. והעניין דורש מחשבה. לגבי, אני לא חושב שעודף העיסוק בנושא יזיק לי. להפך, הזנחת הנושא ואי ידיעת העובדות הבסיסיות ביותא עליו שיגעה אותי. אני לא מאמין שכמה ימים של למידת עובדות היפכו אותי למומחה אבל לפחות קצת הבנה תרגיע אותי. יש אנשים שאי ידיעה מרגיעה אותם ויש כאלה שכדי להרגה צריכים לדעת לפחות קצת.

לב אם

New member
התעניינות זה בסדר גמור

רציתי להזהיר מפני סיכון של דאגת יתר. מקווה שבינתיים מצאת חומר ממאמרי הפורום, קישורים ושרשורי עבר. לדעתי, אין הבדל עקרוני בין ילד נכה לילד שאינו נכה למעט התאמה הכרחית ואישית שנעשית לפי הכרותך עם הילד וצרכיו המיוחדים. ואם כבר אתה פה, אשמח אם תשתף אותנו בחומרים שאתה נחשף להם בעבודתך - כמובן, אם אין בעיה של זכויות יוצרים. מאחלת חיים מאושרים לך ולילדך.

למעלה