כלבת פאג בת 14 שנפטרה לנו במוצאי שבת.

yaelofer

New member
כלבת פאג בת 14 שנפטרה לנו במוצאי שבת.

היתה לנו כלבת פאג בת 14, אצלנו ממש מגיל כמה חודשים.
בעבר סבלה מידי פעם מקשיי נשימה ומחרחורים האופייניים לפאגים, מס' פעמים אף נחנקה כולל מבליעת גרגרי אוכל, אך המצב לא הגיע לניתוח לתיקון החיך.
בזמן האחרון סבלה מידי פעם משיעולים קלים. ביום שישי האחרון סבלה מעט מקשיי נשימה אשר החריפו בשבת אבל אח"כ נרגעו. בערב שוב חזרו לה קשיי הנשימה במידה מסויימת והיה לה קשה לעמוד על הרגליים ואף סירבה לאכול ארוחת ערב. לאחר יותר משעה של חיפוש וטרינר שיסכים לפתוח מרפאה בשבת, הגענו לוטרינר אשר מצא בבדיקה פיזית שהכלבה מיובשת, בתת חום (35 מעלות צלסיוס) וכן יש לה מים בריאות (הוא גם לא הצליח לשמוע לה טוב את הלב). הוא הציע לעשות לה בדיקת דם מלאה, צילום, ולאשפז אותה עם עירוי לוריד וחימום (לאחר שיפחית לה את כמות הנוזלים בריאות ע"י פוסיד או שאיבה של הנוזל). הוא לקח לה דם מהוריד ביד, ואח"כ ניסה להכניס לה ונפלון ליד השניה ואז תוך כדי הניסיון הכלבה נפטרה על שולחן הטיפולים. למרות זאת מכיוון שכבר נלקח לה דם החלטנו לבצע את בדיקת הדם (מצורפת). האם אפשר על סמך בדיקת הדם והתיאור לשער מה היה לה? תודה. יעל

השערות

יעל יקרה,
משתתפת בצערך.
האינפורמציה לא מספיקה, צריך מידע נוסף.
לפי התיאור של מצבה, היה קושי נשימתי ושיעולים למשך תקופה סימנים שיכולים להיות קשורים לבעיות לב או בעיות במערכת הנשימה. כשל לב עלול לגרום להיווצרות מים ובצקת בריאות (ואז חלק מהטיפול הוא פוסיד).
בדיקת הדם נותנת תמונה של עלייה בתאי הדם הלבנים (עולים במצבי דלקת) ובמספר אנזימים (CREA, BUN, PHOS). עלייה זו יכולה להעיד על בעיות בתפקוד הכלייה ו/או התייבשות קשה, למשל.
מכיוון שאין לי את הכל הנתונים של הבדיקה הפיזיקלית (האם היתה מיובשת? מה בדיוק נשמע בהקשבה לבית חזה? האם במישוש הבטן הורגש משהו לא נורמלי?) זו השערה בלבד. כדי לדעת בוודאות אני צריכה בנוסף גם צילומי בית חזה ואולטרסאונד בטן.
ובמצב הנוכחי רק נתיחה לאחר המוות היתה יכולה להגיד מה קרה.

בברכה,
ד"ר סיגל קרופניק, וטרינרית.

yaelofer

New member
תודה על תגובתך.

בבדיקה פיסיקלית אכן הכלבה היתה מיובשת. (גם ה-HCT מצביע על כך להבנתי.) בהקשבה לבית החזה נשמע נוזלים בריאות/בחלל החזה. אין לי מושג אם הוטרינר גם הרגיש משהו לא נורמלי במישוש הבטן. הוא תכנן לעשות גם צילומי חזה אך ברגע שהיא נפטרה הוא סיים את בדיקות הדם שהספיק לקחת לה וזהו. השיקול שלו בלקיחת דם היה לדעת מה בדיוק יש לה והאם היא סובלת מכשל כליות למשל, דבר שהיה משפיע על מתן הפוסיד. אם היא לא היתה מתה במהלך הבדיקה הוא היה מנסה לשאוב לה חלק מהנוזלים ולא משתמש בפוסיד או משתמש במינון נמוך לאור בעיית הכלייה ו/או ההתייבשות הקשה שלה. לאור ההתייבשות שלה והתת חום הוא תכנן לאשפז אותה עם עירוי לוריד וחימום. אני מניחה (או מקווה) שהיה מוצא את המינון המתאים של הפוסיד/שאיבת הנוזלים ושל מתן הנוזלים מנגד, כדי מצד אחד לטפל בבעיית ההתייבשות שלה/הכלייה שלה ומצד שני לא להמשיך למלא את הגוף שלה ביותר מידי נוזלים לאור הנוזלים שהצטברו אצלה ממילא..... אני מצטערת ששיגענו אותה והכנסנו אותה ללחץ מיותר עם הניסיון לקחת לה דם ואח"כ הניסיון לחבר לה את הונפלון ליד השנייה. אולי ההתעסקות עימה כשיש לה בעיית נשימה הרגה אותה... אולי היינו צריכים לתת לה עירוי תת עורי וטיפה פוסיד , לאושש אותה ואז להמשיך עם צילומים ובמקרה של בעיית לב להתחיל איתה עם תרופות ללב...

המשך השערות

שום דבר מהמחשבות האלו לא יועילו, לא לך ולא לכלבה.
הוטרינר פעל בצורה הנכונה ואתם איתו. אם לא הייתם "מתעסקים" ומחכים או נותנים חצי טיפול המצוקה הנשימתית היתה מתגברת...
עירוי תת עורי עושה פעולה טובה, אך לא במיידי ופוסיד שלא דרך הוריד אינו יעיל להורדת נוזלים הנמצאים בריאות (כאלו שלא ניתן לנקז).

מה שאני מנסה להגיד זה שאני חושבת שלייסר את עצמך עם "מה אם..." רק יותר מקשה על המצב.

ד"ר סיגל קרופניק, וטרינרית.

למעלה