כלל מקאווה...

idoetl

New member
כלל מקאווה...

מישהו יכול להסביר לי בבקשה מה זה? זה קשור לתרשימי קפלים, נכון?
תודה מראש.
 
כלל מקאווה

אכן קשור לתרשימי קפלים. זה אומר שבכל הפגשות/הצטלבות בין קווים בתרשים קפלים, ההפרש בין קפלי ההר לעמק (או להפך) הוא 2 או מינוס 2 (חוץ מבפינות ועל קפלים שנוגעים בקצוות הנייר). הכלל עוזר בפתרון תרשימים ללא הבדל בין קפלי עמק להר, מציאת טעויות (ויש המון) בתרשימים עם הבדל בין הר לעמק, ובפיתוח תרשימים כלומר המצאה. אם זה עזר למישהו בעוד משהו זה מעניין לדעת. אני מאוד אוהב את הכלל הזה.
 

bshuval

New member
לא מדויק

ראשית, אני מניח שהשאלה המקורית התייחסה למה שקאסאהרה קורא "כלל מאקווה" בספרו "קסמי אוריגמי." זה כלל שונה בתכלית ממה שציין יובל. אולי אכתוב קצת על הכלל ההוא ושיטת היצירה של מאקווה בהמשך. שנית, הכלל שציטט יובל לא נכון. משפט מאקווה אומר שתנאי הכרחי לכך שאוסף קפלים הנפגשים בנקודה בתוך הנייר יקופל שטוח (כלומר יהיה ניתן להכניס את הקיפול בתוך ספר בלי להוסיף אף קפל), הוא שההפרש בין מספר ההרים למספר העמקים יהיה 2 בערך מוחלט. אם אוסף הקפלים אמור להתקפל לנקודה תלת מימדית, ההפרש יהיה שונה. מכאן, שאף על פי שהמשפט עוזר למצוא טעויות בתרשימי קפלים, הוא לא תמיד עוזר כי לפעמים יש איזורים תלת מימדיים בתרשים. לגבי תרשימי קפלים, לדעתי מה שיותר עוזר הוא לא המשפט עצמו אלא מסקנה פשוטה מהמשפט: במפגש קפלים המתקפלים שטוח, יהיה תמיד מספר זוגי של קפלים. לכן אם יש מספר אי-זוגי של קפלים, הנקודה היא או תלת מימדית (נדיר), או שחסר קפל (ובד"כ קל מאד למצוא מה חסר). יש לי חבר שיש לו ממש ראדאר לדברים האלה ומוצא נקודות כאלה באופן מיידי.
 

idoetl

New member
שאלתי

את השאלה גם כי ראיתי את המושג בספר של קסהארה, וגם כי יובל הזכיר את זה באחת מההודעות שלו מזמן. חשבתי שמדובר באותו דבר, אבל מתברר שבספר של קסהארה מדובר על כלל אחר, שגם אותו לא הצלחתי להבין. אם תוכלו להסביר לי גם אותו אני אשמח מאוד. ואם כבר מדברים על תרשימים, נכנסתי לעסק לא מזמן, ואני לא מבין מה המשמעות של הסימונים האדומים שמופיעים לפעמים בתרשים בנוסף לתרשים הרגיל (ראיתי את זה בעיקר באתר של ג'ייסון קו). בתודה, IDO.
 

bshuval

New member
קוים אדומים

אני מציע שתסתכל בארכיון של הפורום, משום שכתבתי בעבר הודעה מפורטת על הקווים האדומים. הנקודה התחתונה היא שאם אתה לא מתכוון להתעמק בתרשימים של ג'ייסון, חבל שתתעמק בקווים האדומים.
 

giladznaor

New member
ועוד קצת עזרה

טוב, אני ארשה לעצמי לסטות קצת מכלל מאקאווה, בעיקר מכיוון שאף פעם לא השתמשתי בו יותר מידי. לגבי הקווים האדומים בתרשימים של ג'ייסון קו, הוא כתב מאמר מעולה עליהם, והמאמר מופיע באתר שלו (תסתכל בעמוד הראשי). מבחינת קיפול תרשימים, אז אני ממליץ בחום על המדריך שאיילין טאן כתבה, שכולל הסברים מפורטים עם תמונות, וטיפים לתרשימים ברמות קושי שונות. נ.ב. בהקשר של כלל מאקאווה, הנה חידה חביבה שהועלתה (ללא תגובה) בO-LIST לפני מספר שבועות. בהינתן תרשים קפלים, בכמה דרכים שונות ניתן לקפל אותו? הבעייה היא בעיית צביעה של גרף בשני צבעים, כאשר כל צבע מתאים לקיפול עמק או הר. אך, מכיוון שהדרישה היא שהתרשים יהיה שטוח, אז הצביעה חייבת לקיים את כלל מאקאווה. כמו כן, צריך להיזהר בספירה כפולה של תרשימים שבהם הצביעה סימטרית (כי זה מתאים פשוט לדף הפוך). למיטב ידיעתי אף אחד עדיין לא פתר את הבעייה, ולדעתי ישנן הגבלות נוספות על כלל מאקאווה.
 

giladznaor

New member
ועוד נקודה אחת

מומלץ בחום לקרוא את הספר Origami Design Secrets של רוברט לאנג. אומנם הספר מסביר הרבה על איך ממציאים דגמים, אבל הוא נותן תובנות רבות על איך תרשימי קפלים בנויים. הרבה תרשימים מבוססים על או כוללים את התרשימים של בסיסים סטנדרטים, ולכן כדאי להכיר אותם ואת תהליך הקיפול המתלווה אליהם.
 

bshuval

New member
החידה של גלעד

לגבי החידה שציין גלעד, כדאי להזכיר שהבעיה היא בעיה כלל לא קלה. במאמר הזה, טום האל מנסה לפתור אותה, ומצליח רק למקרה של צומת אחת. ברגע שיש יותר צמתים, הבעיה נעשית מסובכת הרבה יותר. בעבר ניסיתי להגדיר גם כיווני צמתים שאמורים היו לתת תשובה חד חד ערכית (כך קיויתי) לבעית הצביעה, אך ישנה דוגמה נגדית לטענה שלי... נקודה קטנה לגבי הקוים האדומים של ג'ייסון קו: המאמר ישן וכבר לא ממש נכון לגבי המהות של הקוים האדומים. עם הזמן, ההבנה של ג'ייסון את הקוים האדומים השתנתה. הקווים האדומים למעשה מסמנים נהרות על הנייר (ולא עיגולים כפי שרוב האנשים חושבים). המעניין הוא שלג'ייסון יש אלגוריתם לציור הקווים על התרשים!
 
התכוונתי לתרשים שיוצא שטוח

כשכתבתי התכוונתי לתרשימים שטוחים מה גם שחוץ מתרשימים של הוג'יו טקאשי אני כמעט לא מכיר תרשימים שיוצאים תלת מימדיים. הבסיס צריך להיות שטוח גם אם אחר כך נפתח ונעשה תלת מימדי כמעט בכל תרשים. ואני עשיתי כבר הרבה מאוד תרשימים..
 

idoetl

New member
ומה מסמנים העיגולים

שיש לפעמים בתרשים קפלים?
 

bshuval

New member
תחשוב על מטריה

העיגול הוא כמו מטריה פתוחה, ואחרי הקיפול האיזור נהיה שפיץ.
 
למעלה