כל מה שחשוב לדעת על וויטמין B

תוכן-מקודם

Member
מנהל
pexels-anna-shvets-3683046.jpg
קרדיט ל-pexels

ויטמין B הוא קומפלקס של ויטמינים מסיסים במים הממלאים תפקידים מכריעים בתפקודי גוף שונים, כולל חילוף חומרים אנרגטי, חלוקת תאים ויצירת כדוריות דם אדומות. ישנם מספר ויטמינים מקבוצת B, כאשר לכל אחד מהם הינו בעל פונקציות ייחודיות.
אם אתם מעוניינים להעמיק בוויטמין B, בתפקידיו ובחשיבותו לגוף, להלן סקירה כללית של הסוגים העיקריים של ויטמין B:

B1 – המרת המזון לאנרגיה
התפקיד המרכזי של 1B הוא לצורך המרת מזון לאנרגיה, תפקוד עצבי ופעילות שרירים. על המזונות הבולטים בהם הוא נמצא נכללים: דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים.

B2 - תמיכה בייצור האנרגיה
B2 אחראי על תמיכה ביצירת האנרגיה ונחשב כבעל יכולות לסייע בשמירה על בריאות העיניים ועל העור. את ה-2B ניתן למצוא במוצרי חלב, ירקות ירוקים, שקדים ובשר רזה.

B3 - חילוף חומרים
תרומתו של ה-3B היא לחילוף החומרים באנרגיה, לבריאות העור ולתיקון ה-DNA. את ה-3B ניתן למצוא בלא מעט מקורות ובין היתר: דגים, בשר, עופות, אגוזים, קטניות ודגנים מלאים.

B5 - מטבוליזם
התרומה של ה-5B היא לסינתזה של חומצות שומן ולמטובילזם הן של חלבונים והן של פחמימות. את ה-5B ניתן למצוא במקורות כמו: מוצרי חלב, אבוקדו, בשר וקטניות.

B6 - חילוף חומרים ומערכת חיסונית
6B הינו בעל תפקידים הבאים לידי ביטוי במעורבות בחילוף החומרים של חומצות אמינו וייצור נוירוטרנסמיטורים. בנוסף, הוא בעל תפקיד משמעותי בתפקוד המערכת החיסונית.
מבחינת המזונות בהם ניתן למצוא אותו, חשוב לציין: עופות, דגים, בננות, תפוחי אדמה ודגנים מועשרים.

B7 – סינתזה של חומצות שומן
התפקידים המשמעותיים ביותר של 7B הוא במילוי תפקיד בסינתזה של חומצות שומן, חילוף חומרים של גלוקוז ושמירה על בריאות העור, השיער והציפורניים.
מקורות המזון בהם ניתן למצוא את ה-7B כוללים בין היתר: חלמונים, בשר איברים, אגוזים, זרעים ובטטה.

B9 - חומצה פולית
התפקידים המשמעותיים של 9B – חומצה פולית כוללים בין היתר: מעורבות בסינתזת DNA, חלוקת תאים ויצירת תאי דם אדומים. המקורות בהם ניתן למצוא את ה-9B כוללים: ירקות ירוקים עלים, קטניות, פירות הדר ודגנים מועשרים.

B12 יצירת תאי דם אדומים
התפקידים המשמעותיים של 12B כוללים בין היתר: יצירה של תאי דם אדומים, תפקוד נוירולוגי וסינתזת DNA. המקורות בהם ניתן למצוא 12B כוללים: בשר, דגים, עופות, מוצרי חלב ומזונות מועשרים.

פרטים חשובים נוספים על ויטמין B​

  • ויטמיני B הינם מסיסים במים - כלומר אינם מאוחסנים בגוף, וכמויות עודפות מופרשות בשתן. לכן יש צורך בצריכה קבועה של אותם וויטמינים.
  • ויטמינים מקבוצת B פועלים לעתים קרובות יחד במסלולים מטבוליים שונים, ומחסור יכול להוביל למגוון של בעיות בריאותיות.
  • קבוצות מסוימות, כגון צמחונים, מבוגרים ואנשים עם מצבים רפואיים מסוימים, עשויות להיות בסיכון למחסור בויטמין B וייתכן שיזדקקו לתוספי מזון.
  • ויטמיני B נמצאים במגוון מזונות, ולכן שמירה על תזונה מאוזנת ומגוונת חיונית.
בדומה לוויטמינים ומינרלים נוספים כמו לדוגמא חומצה היאלורונית, גם במקרה הזה, יש לכם חששות לגבי צריכת ויטמין B שלכם או שעולה אצלכם החשד לגבי מחסור, מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה לצורך הערכה נכונה והדרכה לגבי שינויים בתזונה או תוספי מזון.
באופן כללי ההמלצה הכללית היא לשמור על תזונה בריאה ועשירה במאכלים בעלי ערכים תזונתיים, וזאת על מני למנוע מחסור של וויטמין או מינרל באשר הוא.
כמובן, שלגבי נושא התזונה, ניתן תמיד להיוועץ בתזונאית מוסמכת ומנוסה, על מנת שזו תספק המלצות ותסייע בהכנת התפריט המתאים.
 
למעלה