צו הגנה
ב-19 במרץ 1991 נתקבל בכנסת החוק למניעת אלימות במשפחה התשנ"א - 1991. על פי חוק זה, רשאי כיום בית משפט לתת צו הגנה מיידי להבטחת שלומו ובטחונו של כל בן-משפחה, המאויים או רואה עצמו מאויים ע"י האדם נגדו מוצא הצו. המיוחד בהליך זה הוא: * ההליך מהיר, יחסית. * ניתן להעשות במעמד צד אחד. *
אינו מחייב שתהיה קודם תלונה במשטרה. * ניתן לביצוע ע"י האדם המאויים אך גם ע"י אדם אחר. * זמני ולתקופה מוגבלת
מי יכול לבקש צו הגנה ואיך: בנושא זה, יש בחוק ובתקנותיו מספר אלמנטים, שמטרתם להעניק הגנה מהירה ככל האפשר, כולל במקרים בהם המאויים עצמו חושש, או אינו מסוגל, או אינו יודע כיצד - לבקש את ההגנה.
את הצו רשאי לבקש: - בן המשפחה המאויים עצמו, - היועץ המשפטי לממשלה או נציגו - פקיד סעד - כל בן משפחה אחר, היודע את הפרטים הקשורים לבקשה. כלומר: כל קרוב משפחה המודע לבעייה, גם אם אינו זה שמאוים, רשאי לבקש צו כנ"ל, במקרה שהמאוים עצמו אינו מסוגל לכך מסיבות שונות. במושג בן-משפחה נכללים (לצורך צו זה) רק המעגל הראשון והשני של קרבה משפחתית. כלומר: כל מי שהוא - או היה בעבר - אחד מאלה: בן זוג, הורה או בן זוג של הורה, סב או סבתא, צאצא או צאצא של בן-זוג, אח או אחות, גיס או גיסה, דוד או דודה, אחיין או אחיינית. אבל גם: כל מי שאחראי לצרכי מחייתו, בריאותו, חינוכו או שלומו של קטין או חסר-ישע המתגורר עימו, וכן הקטין או חסר-הישע המתגוררים עם מי שאחראי עליהם. כלומר: גם משפחה אומנת לילד, שמאויימת ע"י בן משפחה של הילד, או אפילו מטפל בזקן, רשאים לבקש צו הגנה מסוג זה
הבקשה לצו נעשית בדרך המרצה, לבית המשפט שבאיזור שיפוטו מצוי מקום המגורים הקבוע של "המוגן" (מי שלטובתו מבוקש הצו).
הדיון בבקשה ייערך לא מאוחר משבעה ימים ממועד הגשת הבקשה, ומועד הדיון יקבע במעמד הגשת הבקשה.
ניתן לבקש צו במעמד צד אחד בלבד וביהמ"ש רשאי לתיתו. אם ניתן - יתקיים דיון במעמד שני הצדדים בהקדם האפשרי, ולא יאוחר מ-7 ימים מיום מן הצו.
בהליכים על פי חוק זה, אין אפשרות לטעון, כי ביהמ"ש מנוע מלדון בנושא או לתת סעד, בשל קיומם של תהליכים אחרים בבירור, או בשל כל סיבה אחרת. כלומר: עובדת קיומו של הליך גירושין, למשל, המתברר בבית דין אחר, או נסיון להחתים מראש אדם כי לא יפנה לביהמ"ש - כל אלו לא יעמדו למשיב במקרה זה, ולא יתקבלו כעילה למניעת הדיון בצו או לנתינתו.
מהות צו ההגנה: הרציונל מאחורי החוק הוא פעולה מהירה וזמנית באופייה, עד לבירור סופי של הנושא ומתן פס"ד של בימ"ש - אם יש צורך. ביהמ"ש רשאי לתת צו האוסר על אדם לעשות אחד, או חלק, או כל אחד מהדברים הבאים: - להכנס לדירה בה מתגורר בן משפחתו, או להמצא בתחום מרחק מסוים מאותה דירה - להטריד את בן משפחתו בכל דרך ובכל מקום. - לפעול בכל דרך המונעת או מקשה על שימוש בנכס המשמש כדין את בן- משפחתו. זאת - גם אם יש למשיב זכות כלשהי בנכס. - לשאת או להחזיק נשק- לרבות נשק שניתן לו מטעם צה"ל או מטעם רשות אחרת מרשויות המדינה.
מתי ניתן לבקש צו הגנה: אם נתקיים אחד מאלו: - בסמוך לפני הגשת הבקשה נהג האדם נגדו מבוקש הצו באלימות בבן-משפחתו, או ביצע בו עבירת מין. - התנהגותו של האדם נגדו מבוקש הצו נותנת בסיס סביר להניח, כי הוא מהווה סכנה גופנית ממשית לבן-משפחתו, או שהוא עלול לבצע בו עבירת מין.