כמה משמעות יש לשכונה? או לגבולות ברורים שלה.

תלוי בהרכב האוכלוסייה

שכונה חילונית במגדלים לעומת שכונה חרדית בבנייני דירות נמוכים - ההבדל יכול להיות משמעותי.

Yaron Livne

New member
ואם הגבול בין שתי השכונות עובר במקום אחר

לא בין הבניינים הגבוהים לנמוכים?

ש מים

New member
שאלה מעולה!!!

אבל צערי התשובה האינסטינקטיבית תהיה מעט "פילוסופית", גם כדי להימנע מתשובה ארוכה מידי (שכנראה אין מנוס ממנה, כדח לענות בצורה מלאה):
הגבולות נקבעים ע"י האנשים/האוכלוסייה החיה בשכונה ובסביבותיה.

אבל "בתכלעס", הגבולות נקבעים ע"י הרשות המקומית, משיקולים אדמיניסטרטיביים - לצורך ניהול יעיל יותר (לדעת הרשות).

מקווה שעזרתי במשהו.

Yaron Livne

New member
מעניין אותי לשמוע את הפילוסופיה כולה

הגבולות נקבעים עלי האוכלוסייה או על ידי הרשויות? חשבתי שלהיפך, שהרשויות אמנם מקימות שכונות וקובעות את הגבולות אבל מעשית בסוף האוכלוסיה קובעת, אם כבר.

האמת שבמקור התכוונתי לשאול האם יש מבחינת הרשויות משמעות לשכונות. איך הן מנהלות אותן באמת? מה יעיל בזה לדעתן?

איך יודעים והאם בכלל יודעים, גם ברשות, איפה באמת עובר גבול בין שכונה לשכונה? האם יש בתים שלא ברור באיזו שכונה הם?

ש מים

New member
"גבולות"

ככלל, נושא "גבולות" הנו התמחות בפני עצמה בתחום הדיסציפלינה הגיאוגרפית ונלמד כהתמחות ספציפית בחלק מהחוגים לגיאוגרפיה, אז אני מקווה שתבין שלא אוכל למצות ולהביא כאן הסבר מקיף בנושא, מה-גם שאין זה תחום ההתמחות שלי.

מה שכן, אני מרגיש חובה לתקן שגיאה שעולה מדבריך (והצבעתי עליה כבר בתשובתי הראשונה):
יש "בגדול" 2 סוגים של גבולות/תיחומים:
1. יש גבולות מעשי-ידי אדם.
2. יש גבולות פיזיים.

רוב הגבולות בעולם הינם תוצר של ס' 1. בתוך הגדרה זו יש תתי-קבוצות, כאשר הבולטות והראשיות הינן:
1. גבולות סטאטוטוריים.
2. גבולות "טבעיים" (לאור אי-התמחותית בנושא אני משתמש במונח פרטי, ואשמח אם יהיה מי שיתן לנו את ההגדרה המקצועית), שצמחו "מקרב האוכלוסיה", "מלמטה".

כפי שעוד כתבתי בתשובה הראשונה, הרשויות קובעות גבולות "מטעמים אדמיניסטרטיביים". אתה יכול להשוות זאת לקביעת הגבולות באפריקה ובמזרח-התיכון ע"י האימפריות הקולוניאליסטיות: מעט מאוד התחשבות (אם בכלל) בהרכב האוכלוסייה...

ש מים

New member
הבהרה ל-"גבולות טבעיים".

הכוונה היא לגבולות הנובעים מההתנהגות האנושית, שמניעה הנם בעיקר פסיכולוגיים.

ש מים

New member
משמעות הגבול

לרוב המשמעות באה לידי ביטוי בהתייחסות הרשויות. למשל: גובה הארנונה, חלוקה לאזורי רישום במוסדות החינוך וכד'.
לעיתים קיימת גם משמעות קהילתית-חברתית, הבאה בתחושת קהילה/קבוצה ייחודית/נבדלת ומלוכדת.

Yaron Livne

New member
רשויות גובות ארנונה שונה בהתאם לשכונות?

ואני מכיר בעיקר איזורי רישום במוסדות חינוך שלא חופפים את החלוקה לשכונות.

ש מים

New member
"סיוע אדמיניסטרטיבי"

אין פירושו שתמיד גבול השכונה חופף לפונקציה הניתנת. בנוגע לאזורי רישום הפרמטר העיקרי הינו רדיוסי הגעה/"טווח השירות". בנוגע לארנונה, לרוב כן. אם כי בהחלט ייתכנו שינויים ומגוון גם בתוך השכונה.
דוגמא נוספת: ברשויות גדולות יש "אחראי/רכזי שכונות", שמרכזים את פעילות העירייה מול השכונה, למשל בכל הנוגע לאספקת שירותים, ריכוז בעיות וכו'.

Yaron Livne

New member
ואז הריכוזים האלה מתקיימים באמת לפי הגבולות

שנקבעו לשכונות?

ש מים

New member
אז כנראה שאיבדתי אותך

אתה יכול אולי להחזיר אותי לשאלה שלך? איפה איבדתי אותך?

Yaron Livne

New member
אולי בעצם כן על זה דיברת פה?

"ברשויות גדולות יש "אחראי/רכזי שכונות", שמרכזים את פעילות העירייה מול השכונה, למשל בכל הנוגע לאספקת שירותים, ריכוז בעיות וכו'."

choo

Active member
זה משתנה גם בין ערים שונות

בחיפה, למשל, יש על הכרמל שכונות שהן "גבעה", עם כביש גישה יחיד (או שניים). במקומות הללו, למבנה הטופוגרפי היה חלק נכבד מההחלטה על החלוקה לשכונות.

לפעמים החלוקה מתבצעת על פי זמן הבניה. היה איזור שבנו בשנות ה-60 (שכונת רמות רמז), לאחר מכן איזור ריק, ולאחר מכן איזור שנבנה בשנות ה-70 (חלק משכונת אחוזה). לאחר 30-40 שנה החליטו לבנות את האיזור שבאמצע (שחלקו נמצא בהמשך הרחוב של האיזור הראשון, וחלק אחר ממנו מצוי בהמשך הרחוב של האיזור השני) - והמקום החדש קיבל שם של שכונה חדשה. יש לזה גם משמעויות שיווקיות (מבחינת תדמית).

שכונת נווה שאנן נבנתה גם היא במקום מבודד לגמרי (בתקופה שכל העיר היתה בעיקר בעיר התחתית ונדמה לי שגם בהדר הכרמל). גם שכונת הדר הכרמל נבנתה בתור "אנטי-תזה" לעיר התחתית ("תוכננה בתור "עיר גנים") - ולכן קיבלה זהות של שכונה חדשה.

Yaron Livne

New member
האם אפשר היום לזהות את ההבדל בין

שלושת השכונות שפעם היו שתי שכונות ובאמצע ריק?

choo

Active member
על פי גיל הבניינים, בעיקר

ועל פי מחירי הדירות בהן (השכונה באמצע היא אחת היקרות בחיפה. השכונה שלפניה - אחת הזולות על הכרמל. השכונה שבצד השני - איפשהו באמצע, מבחינת המחירים). מצד שני, בשכונה הזולה - יש גם מספר בתים פרטיים או דו-משפחתיים - שסביר שהיום עולים הרבה מאוד כסף.

למעלה