כמה משמעות יש לשכונה? או לגבולות ברורים שלה.

amit1270

New member
בירושלים יש מינהלים קהילתיים

שזה דבר ייחודי בארץ - שילוב של מרכז קהילתי וניהול עצמי ברמה שכונתית. הרעיון מבוסס על ההבנה שירושלים היא עיר רב-תרבותית ולכל קהילה יש צרכים שונים ורצונות שונים, ולעתים אפילו סותרים.

גבולות המינהלים נקבעים לרוב לפי גבולות היסטוריים ואופי האוכלוסייה, אבל לא תמיד יש התאמה מלאה ויש פה ושם "סכסוכי גבולות" ושינויים שמוכתבים ע"י שינויים דמוגרפיים ולחצים פוליטיים. יש כ-30 מינהלים, שמחולקים ל"יהודים-כלליים" (חילונים/דתיים), ערביים וחרדיים. בכל מינהל יש הנהלה בת מ-15 חברים, מהם 9 נבחרים ו-6 ממונים, והיא מחולקת לוועדות (חינוך, תרבות, תחבורה ועוד), ודרג מקצועי (מתכנן, עובד קהילתי ועוד) שמייעצים לוועדות השונות ומהווים קשר עם הדרג המקצועי בעירייה.

לפני כ-4 שנים חלו שני מהפכים בניהול המינהלים:
1) פירוק החברה הירושלמית שניהלה את המינהלים הקהילתיים וראש העיר ראה בה מכשול לקידום רפורמות דמוקרטיות (לטענת אנשי החברה הכוונה הייתה להדק את השליטה של העירייה במינהלים ולטרפד התארגנות עצמאית). לאחר כשנה החל מהלך של בחירות במהמינהלים (אחרי שנים שהעסק קירטע) שהסתיים כעבור כשנתיים. בחלק מהמינהלים נבחרו הנהלות חדשות שהורכבו מפעילים מקומיים ובכמה מקרים זה לא מצא חן בעיני ההנהלות הישנות ונוצר נתק.
2) המהלך הנוסף היה חלוקת העיר ל-7 רובעים תפעוליים. בשונה מהמינהלים, הרובעים מהווים באופן רשמי זרוע ביצועית של העירייה ומטרתם לייעל את הפעולות ברמה המקומית וגם להוות חוליה מקשרת בין המינהלים לעירייה.

אחרי כל ההקדמה הארוכה הזאת, חשוב לציין שבסופה האחרונה המינהלים הקהילתיים מילאו תפקיד מרכזי בניהול המשברים המקומיים, בעזרה לנזקקים ובארגון פעילויות, וזכו לשבחים על כך.

ש מים

New member
תודה. מרתק!

אם אני לא טועה, המבנה הזה, שקיים בירושלים (המינהלות הקהילתיות), הוא ייחודי בארץ. לא?
ואני מנצל"ש לבקש מעט הרחבה והבהרה:
1. אתה מדבר על "מינהלים קהילתיים" ועל "מינהלת רובע". מי הקים מלכתחילה את המינהלים?
2. על איזה בסיס פעלו אנשי המינהלות/ים (אגב: :מינהלים" או "מינהלות"?
): כשכירים של העירייה או מתנדבים, או מקבלי שכר מאיזה גוף אחר כל שהוא?
3. מי ואיך מינה את עובדי המינהלים?
4. מי הוא למעשה "האבא" של המינהלים? מי הגוף ש-"דואג להם", אחראי עליהם?

המון תודה ושבת שלום!

amit1270

New member
ככל הידוע לי זה מבנה ייחודי לירושלים

אני לא מומחה גדול ואין לי תשובות מוסמכות לכל השאלות (אני מניח שיש על כך חומר באינטרנט, אולי באתר מכון ירושלים). בכל זאת:
1. מינהלות רובע הן המצאה חדשה יחסית, והיו חלק מרכזי בתכנית של ברקת ובמצע הבחירות שלו ב-2008. התפתחות המינהלים הקהילתיים היא נושא מרתק בפני עצמו. באמצע שנות ה-70 הוקמו "מינהלות שכונתיות" בשתי שכונות באופן ניסיוני (לא ברור לי ביוזמת מי) ובשנת 1977 החליט טדי קולק להפוך את המודל לדגם ניסיוני-עירוני בשיתוף עם הג'וינט. בתחילת שנות ה-80 הוקמה "האגודה לקידום מינהלות שכונתיות" ונוספו עוד מינהלות עד שמספרן הגיע ל-13 בסוף העשור. בשנת 1985 הן קיבלו הכרה רשמית מהעירייה כגוף מייצג בלעדי של השכונה. בשנת 1991 החליטה העירייה על איחוד המינהלות והמתנ"סים לכדי גוף חדש בשם "מינהל קהילתי" (בשכונות שיש מתנ"ס ו/או מינהלת הן אוחדו או הוסבו, בשכונות אחרות הוקמו מינהלים חדשים, בסה"כ 28 במספר) והוקמה החברה הירושלמית למינהלים קהילתיים. בשנת 2008, עם בחירתו, החליט ניר ברקת על רפורמה ועל קביעת תקנון אחיד וקיום בחירות, בין היתר בעקבות דו"ח מבקר המדינה מ-2007 שמצא ליקויים חמורים בדרך שבה התנהל הקשר בין העירייה למינהלים.
2-3. כפי שציינתי בהודעה קודמת, בכל מינהל יש הנהלה ויש דרג מקצועי. מתוך ההנהלה שישה חברים ממונים ע"י העירייה (אני מניח שהיא גם מממנת אותם, אבל לא בטוח בקשר לזה) ו-9 נבחרים ע"י תושבי השכונה (או עד לפני שנים מעטות במקומות שלא נערכו בהם בחירות מונו בדרך כזאת או אחרת) ופועלים בהתנדבות. אאל"ט הדרג המקצועי מקבל על-פי רוב שכר מהחברה למתנ"סים, ובמספר מקרים מארגונים כמו הסוכנות והג'וינט. אני לא בטוח לגמרי מי ממנה את העובדים המקצועיים. אני מוכן לברר אם זה ממש מעניין אותך, אבל אני מנחש שזה נעשה ע"י החברה למתנ"סים (עד לפני 4 שנים החברה הירושלמית למינהלים קהילתיים).
4. ככל הידוע לי ה"אבא" הרשמי של המינהלים הוא החברה למתנ"סים, אבל גם העירייה מעורבת במידה לא מעטה במתרחש בהם.

ש מים

New member
המון תודה!

גירית את סקרנותי. אמשיך לחפש חומרים בנושא.

שבת שלום.

ציוניסט

New member
רעיון המנהלים הוא באמת רעיון יפה

מעניין אם יש עוד ערים שהוא יכול להתאים להן (כרגע עולות לי בראש תל אביב וחיפה ואולי גם בית שמש)

אגב, לטובת אלו שפחות מכירים את ירושלים, הנה מספר מנהלים קהילתיים מעניינים לדעתי במיוחד:
המנהלים המפוצלים של רמות, תקדים ירושלמי שבו התפצל המנהל הקהילתי לשניים - חרדי וכללי;
מנהל הגבעה הצרפתית שמכיל בתוכו את האזורים החילוניים של רמת אשכול;
מנהל נווה יעקב שהבחירות החדשות מראות בבירור את ההתחרדות שעברה השכונה;
המנהל הקהילתי של קריית יובל שדי באופן אקטיבי מוביל את ההתנגדות להתחרדות השכונה;
מנהל לב העיר שמאגד בתוכו תושבים מכל הסוגים.

למעלה