כמה קל להגיד "הבעיה לא אצלנו"

TaL53

New member
כמה קל להגיד "הבעיה לא אצלנו"

בזמן האחרון נפרצו כול הגבולות במלחמה נגד המשתמטים- "ישראלי אמיתי לא משתמט", "אומנים משתמטים לא ייצגו אותנו בחו"ל", "צריך לשלול מהמשתמטים זכויות כאלה ואחרות". אבל אם נעצור ונחשוב על זה לרגעף האם הבעיה היא רק בחינוך? באובדן ערכים? ב"חיילי שוקולד"? או שהציבור החל להתעורר ולהסתכל על צה"ל לא כפרה קדושה אלא כגוף ביורוקרטי מסואב ששואב אליו אנשים בריאים רק כדי שחלקם יצאו נכים?! צה"ל כיום מתנהל בצורה ביורוקרטית וממש לא ידודותית לאזרח- חייל שמתגייס קודם כול מוותר על מספר שנים מחייו הפרודוקטיבים תמורת סכום זעום שלא מספיק אפילו לפיתה בתחנה המרכזית, החייל נתון לגמחותיהם של אנשים בעלי שגעון גדלות או אגו גדול מדי (להלן חולי סגמת) מה שמביא לא פעם לידיעה קצרה בעיתון על עוד חייל שירקו עליו יותר מדי עד שהוא לא עמד בזה. חיילים יכולים לחיות במגורים בסכנת התמוטטות, עם כבלים חשופים בתוך שלוליות, בחדרים ללא דלתות ועם עטלפים על התקרה ולאף אחד לא יזיז מזה, כולל בפיקוד. והעניין ממש לא מסתיים עם שחרורו כי צה"ל ירדוף אותך ם במילואים ללא שום התחשבות לא בלימודים, לא במשפחה, לא בבעיות אישיות וגם לא במחלות. האופציה היחידה שלך היא דרך פרופיל נפשי מה שבלית בררה הרבה חיילים בוחרים לעשות מסיבה אחת פשוטה- כי הצבא מסרב להקשיב להם. ושחכנו גם את נושא התגמול בשחרור- חייל מקבל סכום "פיצוי" על שירותו ששוה פחות משנת לימודים באונ', שלא נדבר על מכללות (הכוונה היא לתומכי לחימה שמשרתים בקווים הקדמיים ומשום מה נחשבים ל"אחר" מה שמשווה אותם מבחינת המענק לג'ובניקים בקרייה). וזה בזמן שחבריהם שהשתמטו נכנסים לשוק העבודה מוקדם יותר ועם יתרון ברור גם בגיל וגם באמצעים. ומי בכלל אשם באותם אמנים וסלב'ס שמשטמתים בסיטונאות? הרי אלה הם אותם הקצינים ואותם הרס"רים ששמים את טובי הדוגמנים שלנו להיות "משקי ממטרות" או "משקי הרמת דגל" (ראה ערך בניון). אז למי צריך לבוא בטענות, לציבור או למפקדי הצבא שרוצים לראות את רוני סופרסטר אצלהם במשרד מכינה קפה? מה שהצגתי כאן הוא כמובן רק קצה הקרחון, גם דרך ההצגה של הדברים נעשתה בצורה די קיצונית במכוון כדי להמחיש את הבעיה אך הדוגמאות שהבאתי (כולל מגורים מתפרקים) הם מוחשיים ביותר. הפתרון לבעיה לדעתי, גם נוכח חוסר היעילות הצבאית וגם נוכח העובדה שהצבא איבד את ה"קדושה" שלו בעיני הציבור הוא להפוך את צה"ל לצבא מקצועי שבו חיילים יקבלו משכורת על עבודתם תוך כדי הוצאת רוב היחידות הפחות קריטיות לקבלנים חיצוניים מה שיחסוך מיליונים לצבא (בעיקר מיליונים שמבוזבזים על נגדים חסרי תועלת). אז שראש אכ"א ימשיך לדבר על "תעודות שחרור מוזהבות", חבל רק שהוא לא רוצה לטפל בבעיה האמיתית של הצבא במקום לתקוע עוד שטות ולחשוב שזה ירצה במשהו את החיילים שכן נותנים ותורמים ומקבלים עבור זה כלום.

pinan

New member
אני שומע פה בעיקר התבכיינות

אני חייל. אני גם לא אוהב את הדברים האלה. לא לא מתכוון להשתמט או חושב שצריך להשתמט בגללם. לפי הכתיבה שלך הבעיה היא גם "חיילי שוקולד". יש צדק ברוב טענותיך, אבל הם לא תירוצים לשום דבר. זה ה-"אני לא אהיה פראייר" הישראלי המוכר והלא נעים. צבא מקצועי בישראל יפלג את העם יותר מכל דבר אחר. הוא ייצור פערי מעמדות ברורים, בהם האוכלוסייות החלשות יהיו רוויות בחיילים, בעיקר קרביים, ויקריבו דרך קבע את חיי ילדיהן עבור המדינה, בעוד אלה שנולדו לבעלי האמצעים יוכלו לדלג בקלילות על החובה המוסרית והחשובה הזו. השירות הוא עיקרון, ולא סתם איזה משהו שכתוב בחוק כדי לגזול מאיתנו 3 שנים.

TaL53

New member
אין שום התבכיינות

אבל מה שיש זה ראייה מפוכחת על המצב. תאמין לי שאחרי שהשתחררתי שנאתי את צה"ל הרבה יותר מאשר כשהתגייסתי וזה נבע רק מתוך ההכרות המסויימת שלי עם המערכת, ולא רק שלי אלא של אלפי אנשים שהגיעו בדיוק לאותה מסקנה. אין שום חיילי שוקולד, לפחות לא במקומות שאנשים שמשרתים שם עושים את כול המאמץ לעשות את עבודתם על הצד הטוב ביותר ומקבלים רק יריקות וחוסר יחס (אהה, כן..בוא תקבל מצטיין "שקר כלשהו" ותמשיך לטחון). יש חיילי שוקולד בקרייה ובשאר בסיסי "אני בא לשעתיים לבסיס" ועבור אלה אני ממליץ על הפרטה מהירה והעברה לקבלני חוץ. צבא קבע לא יוצר שום מעמדות, הוא לא יצר כאלה במדינות המערב שכולן עברו היום לצבא קבע (כולל צרפת שבעצם המציאה את המושג). מה שכן זה יצר דרך יעילה לתגמול אלה שמוכנים לסכן את עצמם למען בטחון המדינה, מה שבישראל עוד לא למדו לעשות, לא רוצים לעשות ותוקעים במקום זה כול מיני סיסמאות ריקות מתוכן. גם העקרון מת מזמן, אז במקום לעשות הנשמה לסוס מת צריך לחשוב ברצינות על שינוי השיטה מהיסוד לפני שיהיה מאוחר מדי ותופעת ה"עשירים משתמטים וכול השאר טוחנים" תגדל למימדים מפלצתיים (ובחלק מיחידות בצה"ל כיום זה כבר ככה).

זהו מיתוס לא נכון

"לצבא מקצועי מתנדב יתגייסו בעיקר ענייים, עולים חדשים וחובשי כיפות חדורי מוטיבציה"... זהו המיתוס. גם כיום, בצבא חובה, גדול חלקם של אוכלוסיות אלה ביחידות הלוחמות. האם יש בכך שלילה? התפקידים הצבאיים מגוונים. התגייסות לצבא קבע מקצועי תאפשר שירות במקצועות שונים. השכר הגבוה ביחידות הלוחמות יגביר את הביקוש לגיוס בכל שכבות האוכלוסייה והצבא יבחר את מי לגייס. שירות צבאי, ייתפס בצדק, כהשתייכות לעילית מוצלחת – מיצוב חברתי גבוה. עצם השירות יהיה אות כבוד למוניטין האישי של החייל. מי שיעמוד בדרישות הצבא, בין אם הוא עני או עשיר, ותיק או עולה חדש, ירוויח את מעמדו ביושר.

EmGee

New member
זה ממש לאר מיתוס

סתכל על צבא ארה"ב והמרינס שמורכב ברובו המוחלט מהיספנים ושחורים. פה ושם תמצא איזה מישהו שאבא שלו היה חייל בויאטנם שהלך אחריו, אבל זה לא דוגמא מייצגת. הצבא האיטלקי גם רובו מורכב מה"דרומיים" כלומר האוכלוסיה הפחות עמידה בחברה האיטלקית, וכן נכנסו לשם לא מעט גורמים עבריינים. בקשר לצרפת אין לי מושג מה הולך שם, אבל המיתוס לפחות בשתי המקרים שנתתי הוא די מדויק.

TaL53

New member
מאיפה אתה מביא את הנתונים האלה?

תסתכל כול סרט על עירק שנעשה בתקופה האחרונה ותראה שם לא מעט ואספים. הנתונ ים מדברים בעד עצמם- מדינה מערבית כיום לא מסוגלת להחזיק צבא עם, לא רעיונית ולא כספית. כדי למנוע חיכוך מיותר עם הציבור, מה שקורה די הרבה בארץ, כול מדינות המערב הנהיגו צבא קבע שבו משרתים חיילים מקצועיים (ולא נגדים בטלנים) שמקבלים כסף או מלגות או סוג אחר של תמורה לשרותם. ואיכשהו זה עובד ממש טוב עבור כולם, אז למה שזה לא יעבוד עבור ישראל? ואם אתה חושב להעלות פה את טיעון ה"אנחנו במלחמה כול הזמן" אני ממליץ לך ללכת להבדוק מה בדיוק עושה צבא ארה"ב עכשיו וכמה חיילים שמשרתים היום בצה"ל הם באמת נחוצים למערכת.

lgmtk

New member
מה זה לעזעזאל ההגדרה הזו? חייל שוקולד?

מה זה אמור להביע?

TaL53

New member
חיילים מפונקים

שחושבים שהכול מגיע להם, בדר"כ עושים שירות שכולל הגעה מזדמנת לבסיס (קרייה) מדי פעם, בריחה הביתה ב3 והתבכיינות בלתי פוסקת על זה שנגמר הביסלי בשק"מ.

EmGee

New member
שטויות גמורות.

בתור חייל היה הצלחתי לחיות בכבוד, ואפילו הצלחתי לחסוך טיפה בלי עזרה מההורים או אף אחד אחר. וכן אני מעשן שזה עוד 300 שקל בחודש. אף פעם לא חשבתי פעמיים אם לקנות שווארמה בתחנה בעפולה. חייל לא צריך לישון בבתי מלון, אבל גם לא במקום עם חוטים חשופים או שלוליות כאלה. אם נוצר כזה מצב אז זה באמת לא תקין, אבל חוטי חשמל חשופים לוקח בדיוק שניה לכסות עם איזולירבנד ושלולית אפשר לגרוף. תאמין לי שעשיתי את זה המון בתור צעיר. אתה נשמע כמו חתיכת אפס שמנסה לתרץ את ההתמטות שלו לפי סיפורים מונפצים שהוא שמע פה ושם מבכיינים כמוך. אחרי שהשתחררתי קיבלתי 7,500 שקל מענק שחרור ועוד 22,000 שקל פקדון ללימודים שזה יותר משכר לימוד של שנתיים, העניין הוא שבאמת יש התפוררות של ערכים בחברה, וזה לא מתבטא רק בשיעור הגיוס לצהל. אני עובד עם הרבה בתי ספר ובכל מיני גילאים ומגזרים ולמרות שסיימתי ללמוד ב2004 אני רואה שיש הבדל עצום בין המחזור שלי לתלמידים של היום. זה מתבטא בכבוד למורה ובלזרוק פילטרים על הרצפה וליחס מזלזל לבנות (שאגב הרבה מזה באשמתן) ולמליון ואחת דוגמאות. אז כן יש בעיה בחינוך ויש בעיה במליון גורמים, זה לא אומר שהמדינה צריכה לבוא לקראת מי ששם עליה זין. שכר לימוד באוניברסיטה לשנה עולה 40,000 ש"ח. אזרח ישראלי מקבל סיבסוד של 80% אחוז ויוצא לו לשלם 8,500 ש"ח. אני לא מוצא סיבה שהביטוח הלאומי שלי וכל שאר המיסים שאני צריך לשלם בתור חייל משוחרר שעוד לא חצי שנה בחוץ ילכו למממן לימודים גבוהים למי שהוריד באנגים בעין גב כשאני שכבתי בבוץ. אני גם לא חושב שיש לו כל זכות לבחור מי יהיה ראש הממשלה שלי שיקבע אם אני אלך למבצע בעזה או לא. אני גם לא חושב שהוא צריך לקבל דבר אחד מעבר למה שאמנת ז'נבה מחייבת לתת לנתינים. כל הדיבורים האלה על צבא מקצועי, זה מגיע מאנשים שבאמת לא מבינים מהחיים שלהם, או שאין להם מושג מה הולך ביחידות השדה. אף אחד לא יסתער בשביל כסף.

TaL53

New member
קראתי את מה שכתבת

אבל לצערי נאלצתי להפסיק ב"אתה נשמע כמו חתיכת אפס שמנסה לתרץ את ההתמטות שלו לפי סיפורים מונפצים שהוא שמע פה ושם מבכיינים כמוך". אם אתה מעוניין לנהל דיון תרבותי, במובן מסוים, אולי כדאי להימנע מקללות שלא ממש גורמות לצד השני לרצון לענות לך.

למעלה