כמה שאלות בלשון

RonenYi

New member
כמה שאלות בלשון

היי, אני חדש בפורום, שמי רונן, בן 26.5, פריק של השפה העברית, ולומד לשון באופן יסודי ואוטודידקטי. כל מה שאני יודע עד כה בלשון, זה רק בזכות הלימוד העצמי (המורים של היום משעממים, אני אומר לכם). בעתיד הקרוב אני מתכוון לעשות תואר בלשון ולעבוד כמגיה. בזמן שהותי כאן אני אעלה מדי פעם שאלות בלשון, ויש לי הרבה, כי אני דקדקן, ולפעמים, גם בלתי נסבל, לכן אעריך זאת מאוד אם תגלו סבלנות לשאלותיי הרבים. אני מצדי אשתדל להביא מספר שאלות מצומצם מדי פעם, כדי לא להעיק יתר על המדה. אז הבא נתחיל
שאלה למנהלת הפורום (ולכל מי שיכול לעזור): את אמרת לי שניתן לכתוב "מהו שמך?" ולא "מה הוא שמך?", ואני חשבתי כל הזמן ש"מהו" הוא שילוב של המלים "מה הוא". אז מאיין נובע "מהו"? מאיין צצה הוי"ו? אמרת לי שתוכלי להסביר לי יותר טוב כאן מדוע פה"פ כ"ף היא דגושה ב"לְכָּכֵב". אז אשמח לעזרה. גם אמרת לי ש"איתך" זו לא טעות, למרות שבאתר של האקדמיה הובהר בפירוש שאין להוסיף יו"ד כי במקור אין יו"ד (את). הציבור שוגה כאן כמו שהוא שוגה ב"מתתי" במקום "מתי", וכן הלאה. נכון שהציבור מבטא המון פעמים באופן שגוי ובניגוד להחלטות האקדמיה, אבל אין זה אומר שהוא הוגה נכון, כי אם הציבור הוא שופט, אז בשביל מה צריך את האקדמיה ללשון? אשמח להבהרה. ועוד כמה שאלות כלליות, אשמח לתשובה בהרחבה, עד כמה שצריך וניתן: מה ההבדל בין "הללו" לעומת "אלה"? מה ההבדל בין "כך" ל"ככה"? ("כך/ככה עושים זאת"). "היחידי" לעומת "היחיד". מהו ההבדל המהותי? "כזו" לעומת "כזאת", לעומת "כזאתי". באלו תנאים משתמשים בכל אחד מהם? "לא" או "לאו"? מה ההבדל? "הִתּוֹסֵף", "הִתּוֹקֵד": מדוע התי"ו מקבלת מכפל, מדוע יש חולם מלא (לא נראה צורך בכיווץ דיפתונג) ומדוע עה"פ אינה מקבלת מכפל תבניתי? ניתן גם התווסף/התווקד? "העיז" (כינס): מתייחס אך ורק לבהמות? תודה רבה על סבלנות כל העוזרים, עד הפעם הבאה

MiniMax

New member
שלום, וברוך הבא

אשאיר את מלאכת ההסברים לחכמים ממני, רק באתי להגיד לך שבשפה לא הכל ההסברים שייכים לדקדוק. יש עוד כמה כוחות שפועלים שם.

אטיוד5

Active member
בימי לא לימדו דיפתונג

אבל מצד שני גם לא כתבנו "אעריך *זאת* מאוד" או "אז *הבא* נתחיל" עם כל הכבוד לאוטודידקטיה.

עִידן

New member
וואלה, גם אותנו לא לימדו דיפתונג.

זה בדיוק ירד במיקוד בשנה ההיא (באמת).

גם לך נפלה ק

אז מה? זה אומר משהו על השכלתך ושליטתך במכמני השפה העברית? ו"אעריך זאת" לא נורא בעיני. בוודאי לא שווה הערה.

אטיוד5

Active member
א' ב' ג'

א' - השכלתי בשפה העברית היא יב' כיתות יסודי ותיכון. ב' - אם נפלה לי ק' או לא נפלה לי ק' היא שאלה מכובדת בפני עצמה. אוטודידקטיקה או אוטודידקטיה? לא הכי ברור, אם כי אני לכשעצמי הייתי תומך בגירסתך. הצורה השניה היתה די קבילה לפני כמה עשרות שנים בודדות. ואולי עדיין. כמו סימפטיה ולא סימפטיקה. (דוגמא רעה, אבל מילא). דמנטיה ולא דמנטיקה (דוגמא קצת יותר טובה באשר ה-נ' שוואה). נכון, כל ה- XסְטִיY וה- XקְטיY שאני חושב עליהם עכשיו מקבלים Y=קה. חוץ מסבסטיה, אבל היא מחוץ לתחום הקונצנזוס, חחחח. ג' - אין שגיאת הקלדה שוות ערך לשגיאת כתיב גסה ועילגות שלא היית מצפה מאספירנט להגהה. "אעריך זאת מאד אם ..." נשמע לי האם-אמא של העילגות ושווה הערותיים. ניתן לו ניקוד על זה שלא כתב "באם" אלא "אם" ונוריד קצת על הביטוי "שאלותיי הרבים" שלא נטפלתי אליו כי חשבתי שזאת שגיאה של חוסר ריכוז.

מוגג

New member
שם אלונקאסם אלונקאסם אלונקאסם אלונק

סתם. שמתם
לסמיכות הרגשונים?

dogli3

New member
סלחו לי על ההתפרצות, אבל..

..ממתי שאלותיי רבים?

גנגי

New member
אויש, נו...../images/Emo4.gif

חשבתי שתהיו נחמדים לרונן. על רוב השאלות עניתי לך כבר, רונן. הסברתי לך ש"לככב" נובע מצורת שם העצם כוכב, ולכן זו צורה חריגה בעברית, והיא אינה מתנהגת על פי כללי הדקדוק. כמו שאמרו לך כאן קודם, הדקדוק הוא לא הכול. יש גם היגיון מסוים שאינו נכפף לכללי הדקדוק היבשים, מה שמתיר לנו את "להתחבֵר" במקביל ל-"להתחבֵּר" ודברים דומים. כללי הדקדוק הם תוצאה של התבוננות בשפה, ולא השפה תוצאה של כללי הדקדוק, כדאי לזכור זאת כששואלים "איך זה יכול להיות ש..." . "מהו" אכן נוצר מהמילים מה+הוא, אבל קיבל משמעות משלו. הדגמתי לך את ההבדל בין שתי המילים אתמול ואני מקווה שהבנת. מילים משנות את משמעותן לפעמים או מתפתחות לכיוונים שונים, כמו ענפים מגזע אחד. לשאלתך, ה-ו' צצה מה-"הוא". הדבר היחיד שלא צץ אלא נשמט הוא ה-א', כי א' היא כאן אם קריאה, וככזו היא נוטה להיעלם בלאו הכי (פונטית בתחילה, ולפעמים גם בכתיבה, ראה מקרה ה"לומר" שהיה כאן רק לפני שבוע). ושוב, כבר הסברתי לך ש"איתך" אינו דומה ל"מתתי" מפני שפונטית "אתך" ו-"איתך" נשמעות אותו דבר, בעוד שב-"מתי" ו-"מתתי" נשמע הבדל מפורש. לעניין הוספת ה-י' יש גרסאות אחדות, ואני, למשל, מתנגדת לשיטת האקדמיה הטוענת שאין להוסיף י' במילים "ליבי", "ניסים", "אימי", "מיחזור", "זיקנה" ועוד רבות אחרות. על שאר השאלות - בפעם אחרת. למרות רצונך העז ללמוד ולהשכיל, קצת סבלנות לא תזיק. לא הכול בבת-אחת.

RonenYi

New member
איזו חבורה "נחמדת" יש לך פה, גנגי

ותודה רבה לך על תשובותייך, כמה מהן רשמתי לפניי, ועכשיו אתור לפורום "השפה העברית" להשכיל גם משם
שוב תודה רבה לך.

RonenYi

New member
תודה רבה לך!

ציפור קטנה לחשה לי שאתה ידען לא קטן. אז, יש לך ICQ? אולי דוא"ל? תודה רבה, שוב. - רונן.

למעלה