כמה שאלות בנושא אבולוציה

uuuaaa

New member
כמה שאלות בנושא אבולוציה

לא במטרה לתקוף. אלא מתוך סקרנות והתעניינות. 1. בשלבים הראשונים של העולם, הכל היה דומם. כלומר אבנים, חול וכדו'. כיצד קרה שבשלב מסויים, דברים מסויימים פיתח תלות במשהו אחר ? כלומר, כיצד למשל קרה שהצומח פיתח תלות במים ובאוויר, והחיות פיתחו תלות באוויר ובמזון ? הרי לפני כן הדוממים לא היו תלויים בכלום ? 2. כיצד התרחש המעבר בין הדומם לצומח ? ובין הצומח לחי ?

vizini

New member
ראשון ראשון, ואחרון אחרון

קצת הססתי אם לענות לשאלות, כי אני באמת לא מומחה בנושא וחשבתי שאולי מישהו בעל ידע רב משלי יענה. משאף אחד לא הרים את הכפפה, אנסה אני לעשות כמיטב יכולתי. אשר לשאלה הראשונה, היא דווקא הקלה יותר - כל היצורים החיים צורכים אנרגיה לצורך פעולתם, אנרגיה זו מופקת באמצעים כימיים. החמצן והמזון הם מרכיבים הכרחיים כדי להפיק את האנרגיה הזו. ובאשר לשאלה הראשונה - ראשית, נתבונן בהגדרה מרחיבה ביותר של מושג החיים. זו לא ההגדרה המקובלת או האינטואיטיבית, אך היא המתאימה ביותר לענות על השאלה. ובכן, "חי" הוא כל מה שמסוגל להעמיד צאצאים בעלי תכונות דומות לעצמו (להשתכפל). הגדרה רחבה זו כוללת גם את החי וגם את הצומח, וגם כמה מערכות שאינם חיות לפי ההגדרות הרגילות. אם כן, אנסח שוב את השאלה: איך התבצע המעבר מדומם (מערכות שאינן מסוגלות להשתכפל) לחי? בהסבר תחילת החיים, על המדע להתייחס לשאלה הזו, אך בעצם אי אפשר לתת תשובה לשאלה הזו, מפני שאף אחד לא היה בשזה ממש קרה. מה שכן אפשר לומר הוא איך תהליך כזה יכול היה להתרחש. המאמר המצורף עונה על השאלה הזו. קריאה מהנה!

L7

New member
UA האם למדת ביולוגיה?

תא הצומח ותא החי דומים ביותר. המולקולות המורכבות הראשונות שניתן לקרוא להם חיים היו בעלות יכולת ההשתכפלות. היכולת של מולקולה להשתכפל היא יסוד הכל. ההשתכפלות תלוייה בזמינות כימיקלים סביב האלמנט המשתכפל. רוב מנגנוני השיכפול שהתפתחו ללא יכולת להשיג אבני בניין להמשך השתכפלות , פשוט לא שרדו. לא היה מעבר חד מדומם לצומח ומצומח לחי. הכל היה הדרגתי . התלות באויר ובמים ובמזון היא בגלל היותם חומר זמין . אילו לא היה חמצן היו יכולים להיווצר חיים הנראים אחרת. למרות שמירב הסיכויים שלא היו נוצרים כלל , והמולקולות לא היו מגיעות לכלל כושר השתכפלות - כפי שקורה ברוב המכריע של כוכבי היקום הידוע.

Lu Tze

New member
טוב,

1) אתה מסתכל על העניין מנקודת מבט לא נכונה, הצמחים לא פיתחו תלות במים, הם התפתחו עם התלות הזאת, אחרת הם לא יכלו להתפתח (אף יצור חי, או מכונה לצורך העניין, לא יכול לייצר אותה אנרגיה כמו שהוא מבזבז). אבנים לעומת זאת, לא צורכות הרבה אנרגיה להתקיים. 2) לא היה מעבר חד בין דומם לצומח, המעבר הזה חל בכמה שלבים, שאותם אני לא זוכר כרגע (אם לומר ת'אמת, היווצרות החיים זה לא ממש התחום שלי). גם לא התרחש מעבר בין צומח לחי, במקור היו יצורים חיים חד תאיים פשוטים ומהם התפתחו צמחים ובעלים חיים (וגם חיידקים, פטריות ועוד כמה).

preacher

New member
בקיצור

המעבר היה מחד תאיים לשני כיוונים מקבילים: בעלי חיים וצמחים. היות שחד תאיים כמו חיידקים ואמבות נחשבות ל"חי", ניתן להגיד שקודם התפתח החי וממנו הצומח, ולא ההפך.

Lu Tze

New member
גם צמחים נחשבים ל"חי"

השיוך הסיסטמטי הכי גבוהה הוא ממלכות, יש בעלי חיים, צמחים וחד-תאיים (אלה העיקריים, יש עוד כמה ממלכות קטנות) וכולם נחשבים ל"חי", אז לשאול איך התפתח חי מצומח זה כמו לשאול איך התפתחו צמחים מעצי ארז. אני הנחתי ש-UUUAAA התכוון לבעלי חיים.

התחלה של תשובה:

כדור הארץ בהחלט לא היה "דומם", בשלביו הראשונים. הנה שלבי ההתפתחות (המתומצתים) מענן גז בחלל אל תחילת החיים בכדור הארץ: 1. מענן גז לשמש וגושי חומר: מרגע שמצטברים בחלל עננים ענקיים של גז ואבק, גושים דחוסים של חומר מושכים אליהם אבק ביעילות רבה יותר (בגלל כוח הכבידה). כשהחום והלחץ גבוהים מספיק, אטומים של מימן (שהם הנפוצים ביותר ביקום) נדחסים אחד לשני ומעוררים תגובות תרמוגרעיניות. הכוכב נדלק וחומר הופך לאור (אקרא לכוכב זה "שמש"). הגושים הקטנים מידי של חומר מועפים מהמערכת על ידי נחשולים של מימן מן הכוכב שהחל לבעור (הגושים יהפכו לאבני בנין של מערכות כוכבים אחרות). רק גושים גדולים מספיק נשארים במערכת, אם הם רחוקים מספיק מכבידת השמש. 2. משמש וגושי חומר למערכת כוכבים מסודרת: כתוצאה מכבידת השמש, הגושים הגדולים מסתחררים מסביב לשמש, ומתנגשים אחד בשני מדי פעם. חלקם מתרסקים ונדבקים תוך יצירת גוף גדול יותר, וחלקם (אלו שלא התקרבו מספיק) משנים את מסלול התנועה שלהם ולעיתים מועפים לשמש או מחוץ למערכת. הכבידה של הכוכבים משטחת בהם את הבליטות והשקעים והם הופכים לכדוריים. מעבר למסה מסויימת הם גם מושכים גז בין פלנטרי. במשך הזמן נוצרת אטמוספרה של מימן והליום המקיפה ליבה של סלע ומתכת. ההצטברות הסופית של כוכבי הלכת נמשכת כמאה מליון שנים. הכוכבים שנמצאים כעת במסלולים פרועים ולא מעגליים, נוטים להיות מסולקים במשך הזמן. באמצעות חוקי תנועה וכבידה פשוטים המערכת הופכת להיות מסודרת ויפה יותר לעין, מאחר שכל הכוכבים שלא היו במיקום ומסלול מתאים - נעלמו. 3. מהכוכב השלישי מהשמש (כדור הארץ) אל כוכב מוכן לחיים: התנגשויות רבות ממשיכות לקרות והפגיעות הרבות בכדור הארץ יוצרות חום. כתוצאה מכך קרח הופך לקיטור ועוטף את הכדור באדי מים שמונעים את בריחת החום מהפגיעות. הטמפרטורה עולה והכוכב הופך לאוקיינוס מבעבע של לבה. לאחר כמה זמן כדור הארץ מתנגש עם כוכב אחר, וחלק מכדור הארץ מועף לחלל קרוב. השברים מתלכדים בכוח הכבידה והופכים לירח. כוחות הגיאות בין הירח לכדור הארץ ובין הארץ לירח, מאיטים את מהירות הסיבוב של כדור הארץ ומאריכים את היום. בעזרת ההתנגשויות הנמשכות, האטמוספירה שמנעה את התפזרות החום מתנדפת. פני כדור הארץ מתקררות והופכות לסלע. מאגמה חום וגזים נשפכים מפנים הכדור החוצה דרך סדקים. ההפצצה מהחלל מואטת. אטמוספירה חדשה מפעפעת מפנים כדור הארץ. מדי פעם התנגשות גדולה מכסה את הארץ באבק שמונע את אור השמש ומקפיא את הארץ לזמן מה. פני כדור הארץ מתחממות בפסקי הזמן של אור השמש. קרחונים ממשיכים ליפול מהחלל מידי פעם. אדי מים מתקררים ומתעבים, והימים הקדומים מתהווים. האטמוספירה נטענת באנרגיה מקרינה על סגולה ורוח השמש, מברקים ורעמים, מאלקטרונים של זוהר הקוטב, מהרדיואקטיביות העזה ששררה, ומגלי הלם שיצרו גופים שהתנגשו בכדור. האטומוספירה שהוזנה במקורות האנרגיה הללו ייצרה חומצות אמינו, בסיסים נוקליאוטידיים וסוכרים. מולקולות אורגניות (המורכבות מפחמן ואטומים אחרים) נוצרו על הכדור וגם הגיעו מהחלל. אלו הם אבני הבנין של החיים. 4. החיים: בשלב כלשהו נוצרה מולקולה או מערכת המולקולות שבגלל המבנה שלה היא ייצרה העתקים גסים של עצמה. זאת היתה ראשיתה של מורכבות גדולה יותר. כדי להבין אין בדיוק נוצרת מולקולה כזאת, נדרשים הסברים על המבנה של אורגניזמים חד תאיים ומולקולות כאלו. לגבי שאלתך על "תלות": אורגניזמים חייבים אנרגיה כדי להתרבות ולפעול, ודברים נוספים להגנה על עצמם. זאת הסיבה שהאורגניזמים שהיתה להם יכולת הפקת האנרגיה והדברים הנוספים - שרדו והשתכפלו. הבאתי רק הקדמה ובסיס, גם כדי שתוכל להבין את המאמץ הדרוש בלהסביר בפרטי פרטים כיצד הדברים עובדים. נדמה לי שלא כל אחד יסכים לעשות את המאמץ הזה, ולכן יהיה עליך ללמוד קצת לבד.

uuuaaa

New member
תודה לכל העונים

ול-00000: תודה על ההשקעה הארוכה. יקח לי זמן לקרוא את התשובות ולנסות להבין.

../images/Emo13.gif

בדרך כלל אני נמנע מלענות על שאלות כאלו, בגלל המאמץ הנדרש לסכם את הדברים. אבל ביקשת כל כך חמוד...

תשובות

1. גם הדומם תלוי בסביבה. למשל הקרח המוצק: כאשר הטמפרטורה עולה מעל 0 מעלות צלזיוס, הוא נמס. או המים הנוזלים: כאשר הטמפרטורה יורדת מתחת ל-0 מעלות צלזיוס, הם קופאים. 2. יש היפותזות מדעיות. הן אולי נכונות אולי לא. ראוי לדון בהן בחוגים מדעיים, בין מומחים באסטרו-פיסיקה, כימיה או משהו מסוג זה. כאן זה לא פורום מדעי (זה אומר שאני מתנגד שמישהו יביא הסברים יותר מפורטים עם מונחים מקצועיים שאינם מובנים לכל). בוא נדון, למשל על המשפט הגדול של פֶרמָה או על השערת גולדבך. נביא מאמרים ארוכים במתמטיקה. זה שווה? זה המקום? ברור שאין תשובה קצרה ומלאה לשאלתך. אני יכול לומר "אינני יודע, לא מבין בזה", אתה יכול לומר בדיוק אותו דבר במילים אחרות: "אלוהים ברא את הצומח והחי והדומם" (וליהודים נתן גם נשמה).

הממ בהפשטה פושעת של הדברים:

רצף מסוים של מולקולות בעזרת קרינת השמש יצרה אמבה שמסוגלת להעתיק את עצמה ומדי פעם יש טעויות בהעתקה, והשאר היסטוריה. העצים יצרו את החמצן בעזרת קרני האור, והחיות נזקקו לחמצן...

למעלה