כמה שאלות כלליות למדי, אשמח לקבל עזרה וייעוץ

• פותח הנושא Wane
  • פורסם בתאריך

Wane

New member
כמה שאלות כלליות למדי, אשמח לקבל עזרה וייעוץ

היי, קוראים לי שני, קצת חדשה פה, מנגנת ושרה וישנם כמה דברים שהייתי רוצה לשאול ולהתייעץ עמכם, בתקווה שתענו ותעזרו :). לפני הכל, הדבר קצת מעורפל לי.. לא בדקתי עוד שום דבר, אבל עדיין נורא חשוב לי לגבש דעה וכו'.. האם אתם מאמינים שבשביל ללמוד עריכה ויצירת פסקול וכל הדברים שמסביב (עיבוד ממוחשב, עריכה הלחנה פסקול לסרטים וכדומה) באוניבסרסיטה או בכל מסגרת אחרת דורשת 5 יחידות תיאוריה ? האם הדבר דורש ידע מעשי(נגינה וכו')? עוד דבר, באשר להלחנה, האם זה נכון, או יותר נכון לשאול את השאלה בדרך אחרת.. אני מאמינה, ששיר, יצירה,פואמה, בנויה ממספר דברים מאוד פשוטים. ז"א, האקורדים,האופן,האלתור והליווי. הרי כל שיר לפי התפיסה שלי נכתב (אם נכתב בצורה זו, בצורה אחרת או בגדול ככה, זה לא משנה) כשלל מילים שבתחילתם נבחר סולם אקורדים ואופי, ועל זה האילתור זרם ונוצר לו שיר. אני מתכוונת, ישנם חוקים מאוד ברורים למוזיקה, מה שנותן לך יד חופשית בדבר, אבל עם זאת יד כבולה מאוד, אך בצדק. הרי יש דברים שפשוט "אסור" לעשות, פשוט שלא ישמעו טוב, חיבור לא טוב, וישנם הדברים שמתלבשים במדוייק, דברים שמתאימים, דברים ש"נועדו" להיות שם. זה כמו שליצירת מתח הדיסוננס (7,9 וכו') יקח לרוב חלק קודר גותי ומסתורי יותר, שהייה תהיה לפי האקורד השוהה, וכמובן יש את המג'ורי והמינורי שניתנים בכל זאת למשחק. אז בעצם, האם כל מה שאמרתי נכון? האם הלחנה באמת סובבת סביב זה? אני מודעת לחלק בו יש אומן שמתחיל דרכו בX ויש אחר שבY, אבל בסופו של דבר מגיעים לאותה התשלובת. או שזה מתחיל מווקאל, או שזה מתחיל מסולו, ממעבר, מאקורד, מגוון.. האם הלחנה היא לא דבר מסובך כל כך כמו שזה נשמע, ורוב החלקים בנויים על פי חוקים ברורים? בנוסף, האם מה שהופך להיט ללהיט הוא המעבר בין הבית לפזמון, ז"א, ככל שהפזמון יהיה יותר חדשני ומרענן ? שתהיה לו את ה'פריחה'? בעצם, את 'המעוף' של השיר? למרות שזה קצת לא נכון להגיד, כי יש עוד שלל דברים שעושים את השיר למשהו טוב. תודה רבה על ההתיחסות, יום טוב לכם! שני

Eyal Ezra

New member
עזרה, ייעוץ וכמה מילות עידוד

"Wane" שלום, אל המוסיקה ניתן להתחבר דרך מספר רב של אפרויות בהן היא מופיעה וקיימת. בחלק מהן, נפגשנו כבר בתורות כפי שציינת ואני אף מאמין שהעתיד ייפתח לנו עוד מגוון נוסף ורחב של אפשרויות שאיננו יודעים/מודעים עליהם כעת. לחלקנו יש את היכולת, הידע והניסיון הטבעי שרכשנו מנסיבות כאלו ואחרות המעמידות אותנו ברמות שונות מול אחרים. לעיתים קרובות, קורה גם שהשליטה שלנו בתחום מסויים (גם בעולם המוסיקה) גוברת על תחום אחר (באותו עולם או בעולם אחר). לצורך חידוד ושיפור התחומים בהם אנו חלשים יותר, יהיה עלינו לבצע מספר פעולות ה"מתקנות" את המצב הקיים. באופן ספיציפי יותר לדברייך "Wane", יהיה עלייך לברר מהן הנקודות החלשות יותר אצלך הנדרשות לתיקון כך ששיפור באלו יביאו להקלה באופן משמעותי להשגת מטרתך. אם תחום ההלחנה הוא מושא פנייך (יעדך), עדיף להתמקד בנושאים הדומיננטים, העיקריים והיותר רלבנטיים מבין אלו שאינך שולטת כך שקידומם ושיפורם יביאו להקלה המירבית והמשמעותית ביותר להשגת יכולת הלחנה גבוהה יותר לפי דעתך. לשם הפעלת יכולת אבחנה שכזו, אני ממליץ לפנות לאנשי מקצוע היכולים "לשקף" (לזהות) את כשרונך ויכולתך המוסיקלית שצברת עד כה. אלו יכולים להמליץ בצורה מקצועית מה יהיה עדיף לך (על פי דעתם) ועשות ואיך בדיוק לפעול. כמובן שאת יכולה להשאיר ולהתייחס להמלצות אלו בגדר המלצות בלבד ולא כדבר מחייב. טיבו של עניין ההלחנה (וכל דבר בחיים) לרוב הוא דבר מאוד אישי כך שהוא משתנה מאחד לאחד וניתן לחלוק עליו מאדם לאדם. עם זאת, ישנם לא מעט מקרים בהם חלה הסכמה הדדית ורב-אנושית הבולטת וברורה לכל עד כדי כמעט מצב של החלטה חד-משמעית בעניין. למרביתם המוחלט של בני האנוש, שוקולוד הוא מאכל מתוק וניתן להתייחס אליו באופן כמעט חד-משמעי. עם זאת, ייתכן ויימצאו בכל זאת כאלו שייטענו והוא מר להם כך שלא ניתן להגיד עליו באופן ודאי, מוחלט וללא עורריין שהוא מתוק. כך גם לגבי טיבו של לחן, צורת ההלחנה, סוג ההלחנה ועדו, ועוד ועוד. ניתן להתייחס למספר גורמים בתחום זה לכמעט מקובלים בשל היותם להכי ברורים, מקובלים ונוחים לשימוש בצורה טבעית או שבה התרגלו במשך השנים כך שניתן להגדירם כצורת הלחנה טובה יותר. מאחל לך הצלחה בכל דרך שתיבחרי !

Innervisions

New member
בקצרה

שאלת הרבה שאלות, ואנסה להתייחס לדברים שנראו לי מהותיים יותר. קודם כל, הלחנה, ומוסיקה בכלל, היא נושא עצום בגודלו. אם את באמת מאמינה שכל המוסיקאים בסוף 'מגיעים לאותה התשלובת', אני באמת חושב שלא הקשבת למספיק מוסיקה. מה עם מוסיקה אתנית? ג'אז? מוסיקה קלאסית? מוסיקה אלקטרונית? האם כל המוסיקאים האלה הגיעו ל'תשלובת' דומה בעיניך? גם במה שמכונה 'פופ', האם 'רפסודיה בוהמית' של קווין מציג בעיניך צורת מחשבה דומה ל'רוצה בנות'? כדי להלחין טוב, את צריכה קודם כל לבנות לך 'אוצר מילים' שאת יכולה לעבוד איתו. אוצר המילים הזה יכול להיות מהלכי אקורדים, קצב, פראזות מלודיות, מצלולים בנגינה על הכלי וכד'. את אוצר המילים הזה תלמדי על ידי חקירה והתנסות - האזנה, נגינה על הכלי, ומחקר של מה שאת שומעת ומנגנת. לימודי תיאוריה יכולים מאד לעזור מהבחינה הזו, לאו דווקא במסגרת 5 היחידות של התיכון או לימודים גבוהים באקדמיה\רימון וכד' (למרות שאני ממליץ, כעיקרון, על כאלה, לפחות בשלב כלשהו של חייך), כי הם יכולים לקצר לך את הדרך לכמות עצומה של אפשרויות. כשתבני אוצר מילים מפותח, תגלי קודם כל, כפי שציינת, שבמוסיקה קיימות הרבה מאד תבניות סטנדרטיות שמאד נפוצות במוסיקה. כיוון שמוסיקה היא שפה, זה הגיוני מאד ש'מילים', 'ביטויים', ואפילו צורת התנסחות שלמה ישמשו יוצרים בסגנון דומה. כמובן שבתור מישהי ששואפת להיות בעלת מקצוע, עליך ללמוד את השפה ולשלוט בה, אבל כאמנית, עליך גם להגיד משהו יוצא דופן באמצעותה, שיבדיל אותך מכל אדם אחר שהשתמש בה קודם. את האמירה שלך תוכלי לבטא במגוון דרכים, והדרך להגיע אליה היא קודם כל מחקר אישי והרבה התנסות. ההערות שכתבת לגבי אלמנטים ספציפים במוסיקה, הם אינדיווידואלים לתפיסה שלך, ולא בהכרח מייצגים תחושה גלובלית שנובעת מהם. אקורד עם 7 ו-9 לא נשמע לי בכלל גותי, ולמעשה הסאונד שלו נשמע לי דווקא מאד שמח ומענג. יותר מזה - כל מה שנשמע לך כמו 'חוקים מאד ברורים' ברגאיי, עשויים להישמע אחרת לגמרי ברוק, פ'אנק או פולקה. יש גם הרבה יותר דברים שקובעים איך יישמע אקורד מסוים במוסיקה כלשהי. למשל, מהלך האקורדים עצמו, תנועת הבס, הקצב ההרמוני, הולכת הקולות, המלודיה, וכו'. ככלל לחיים, הרצון לחפש הסברים 'פשוטים' תמיד יביא אותך למקום בינוני וחסר מעוף. אם היה כ"כ 'פשוט' ליצור מוסיקה, לא היה לה אימפקט כ"כ מרחיק לכת על מאזינים לאורך זמן כה ארוך בהיסטוריה של האנושות.

Wane

New member
מורידה את הכובע בפנייך ומתנצלת

קודם כל תודה, במיוחד על הקטע האחרון, יוצא שאני יותר מתעסקת באיך ומה ולא בליצור.. תודה רבה לך, באמת. -לשניכם-. לא חשבתי בכלליות, חשבתי על ספציפית, ואתה צודק, ואין לי מה יותר להגיד. תודה לך.

Eyal Ezra

New member
תודה גם ממני

"Innervisions" שלום, הרשה גם לי להודות לך על התייחסותך היפה (עניינית ומקצועית) לנקודות חשובות נוספות עליהן לא דיברתי בהודעתי. ושוב, מאחל לך הצלחה רבה "Wane" !

למעלה