כמה שאלות על התעמלות, טרמפולינה ובכלל

trilliane

Well-known member
מנהל
כמה שאלות על התעמלות, טרמפולינה ובכלל

צפיתי אתמול והיום בתחרויות הטרמפולינה לגברים ולנשים (לא אמור להיות גם משהו מסונכרן? או שלא באולימפיאדה?) וזה גרם לי לחשוב על כל מיני דברים... אגב, שמתם לב שלאלוף האולימפי בגברים קוראים דונג דונג?

1. נראה לי שטרמפולינה הרבה יותר קלה ופשוטה מהתעמלות; זה מאפשר למתעמלים להיות מבוגרים וגבוהים יותר (והם גם לא צריכים ידיים חזקות). האם יש זליגה בין התחומים? האם יש מתעמלי מכשירים שפורשים ועוברים לטרמפולינה, למשל? (אני מתייחסת לגברים ולנשים כאחד).

2. האם יש מתעמלים (בעיקר מתעמלות, הן מגיעות לשיא בגיל צעיר) שעושים הסבה לתחומי ספורט אחרים? נגיד, קפיצות למים?

3. איך עושים בורג? אני מצליחה להבין איך עושים סלטה (מתכופפים את החלק העליון והגוף מתגלגל, אני מניחה) אבל איך גורמים לגוף להסתחרר סביב עצמו? זה לא נורא קשה?

4. למה תרגילי הקרקע של הגברים ללא מוזיקה? אמנם הם פחות ריקודיים, אבל מה רע? דווקא יכול להיות נחמד...

5. למה אין לנשים מכשיר ידיים נוסף פרט למקבילים מדורגים? לא יודעת אם סוס סמוכות / טבעות / מקבילים זה מתאים (אגב, האם יש נשים שמתאמנות במכשירים האלה גם באופן לא תחרותי?) אבל אולי מכשיר אחר? קצת מבאס אותי שאצל הגברים יש שישה מכשירים ואצל הנשים רק ארבעה...

6. אם טרמפולינה היא ספורט אולימפי, למה פס אקרובטיקה לא? או לפחות אחד המכשירים... (אולי כי זה דומה מדי לקרקע?)

7. בטרמפולינה ראיתי מתעמלות בבגד גוף נטול שרוולים; בהתעמלות תמיד רואים אותן בבגדי גוף עם שרוולים ארוכים או כמעט ארוכים (אבל מעבר למרפק). למה? תמיד חשבתי שמדובר בתקנות (ואם כן, למה?) אבל השנה ראיתי איזו מתעמלת בבגד גוף בלי שרוולים... (הכיצד?). גם ב-Make it or break it הן התאמנו בבגדי גוף נטולי שרוולים ועברו לשרוולים רק בתחרויות.

8. אני רואה לפעמים מאמנים עומדים מתחת למקבילים / מתח ומשגיחים על המתעמלות באלמנטים קשים של עזיבה (אבל גם על המתעמלים, להפתעתי!) ומצד שני יש בנות שדופקות תרגיל עצבני בלי שום מאמן היסטרי מתחת... אז לפי מה זה הולך? לפי הסיכוי של המתעמלת ליפול? ואם היא תיפול, חלילה, במה יכול לעזור המאמן? הוא באמת יצליח לתפוס אותה? עד היום ראיתי לא מעט נפלות מהמתח / מקבילים והמתעמלים פשוט נפלו על המזרן, עוד לא ראיתי מאמן שתפס מישהו... (אבל כן ראיתי בטרמפולינה מאמנים שהספיקו לדחוף את המזרן הנייד מתחת למתעמל שנייה לפני שהוא נמרח על הטרמפולינה
זה היה מרשים!).

טוב, זה מה שיש לי בינתיים... תודה מראש לעונים

podko

New member
כמה תשובות חלקיות

לגבי בגדי הגוף - בעבר אכן המתעמלות היו מחויבות בבגד גוף עם שרוול ארוך. לאחרונה הוכנס שינוי בחוקה ומותר גם ללא שרוולים, אבל נראה לי שהדעה הרווחת היא שזה פחות אלגנטי ולכן מעטים מנצלים את השינוי.
לגבי מעבר לענפים אחרים - נראה לי אך טבעי שמתעמלי מכשירים יעברו לטרמפולינה, אבל אין לי מושג אם זה המצב בפועל. כאן בארץ היו מס׳ מתעמלות שניסו לאחר הפרישה את כוחן באתלטיקה - בקפיצה לגובה, קפיצה במוט ואם אני לא טועה גם משוכות.
קפיצות למים לפי מיטב ידיעתי זה ענף שלא ממש קיים בארץ. באולימפיאדת הלסינקי 1952 ייצג את ישראל קופץ בשם יואב רענן, אבל נדמה לי שזה האזכור הראשון והאחרון של הענף בתולדות הספורט של מדינתנו...
ובורג - בודאי יהיו כאן בפורום מסבירים טובים ממני - בעקרון לאחר משיכת הידיים למעלה סוגרים אותן לכיוון הגוף עם תנועה לכיוון אחד ובנוסף גם מפנים את הראש לאותו כיוון, מה שיוצר סיבוב בציר האורך.
לגבי השאלות על מס׳ המכשירים, מוזיקה בקרקע לבנים וכו׳ אפשר לחשוב על כל מיני סיבות אבל בשורה התחתונה התשובה היא פשוט: ככה. זה הענף וכך הוא בנוי מימים ימימה.. ולא נראה לי שיש באופי הענף פתיחות לשינויים מאד גדולים.. המקבילים התרחקו, הקרקע יותר קפיצי, הסוס השתנה (וזו הייתה דרמה מאד גדולה בענף), מותר בגד גוף ללא שרוולים ואפילו מרשים לשופטות ללבוש מכנסיים (בעבר רק חצאית) אבל זהו בערך.. זה ענף שמשתנה מאד לאט.

trilliane

Well-known member
מנהל
תודה!

למה מלכתחילה הייתה דרישה לבגד גוף עם שרוולים? מה זה נותן? זה פחות נוח, לא?

לגבי מעבר בין ענפים אני שואלת בכללי, לאו דווקא בישראל.

אני יודעת על השינויים במקבילים, בסוס וכו' (זה די בולט לעין, קשה לפספס), היו גם שינויים בניקוד ובסגנון העבודה במכשירים השונים אז כשצריך משנים.

PRIHADAR

New member
כמה תשובות

מתעמלים עוברים מהתעמלות להרבה ענפים אחרים. -סביר שגם לטרמפולינה. התעמלות היא בסיס לתנועתיות של כמעט הכל (תנועתיות, לא עיצבוב-מוחי). אכן, בהרבה תת-ענפים בהתעמלות יש יתרונות שאין להתעמלות, כגון גודל בטווח מידות רחב יותר (למשל, מתעמלים יכולים ואף צריכים להיות גבוהים, בניגוד להתעמלות), מה שהופך את זה ל"קל יותר" לכאורה. אך לא לשכוח שהעבודה והלימוד עצמו של כל האלמנטים - הוא על הקרקע, ועם אותם אביזרי-עזר כמו בהתעמלות בדיוק.

2) התשובה בתוך סעיף 1.

3) תנסי לעשות ניתור רגיל, עם סיבוב באויר. עכשיו תנסי להצמיד וליישר ידיים ורגליים בניתור עם סיבוב. מתחילים מזה. כן, התעמלות זה קשה. (אבל זה כיף..), עובדים המון על כל אלמנט חדש. ומתחילים בחלקי-אלמנט. למשל: לאחר שיודעים סלטה , מנסים לבצע סלטה ולהוסיף באויר, קצת לפני הנחיתה - חצי פניה, יעני חצי סיבוב. כששולטים בזה- מתקדמים ומנסים לבצע סיבוב שלם לפני הנחיתה. -זה "על רגל אחת".

4) ככה. (מצטערת. אין תשובה אחרת. תגידי תודה שבכלל יש התעמלות לנשים. פעם גם זה לא היה, וכשפתחו לנשים - בהתחלה זה היה כמעט רק ריקוד, ומעט מאוד אקרו')

5) בגלל מבנה אנטומי טבעי, וההבדל בין המינים. הוחלט שלגברים יהיו 3 מכשירי סמיכה, ולנשים 0 או 1, תלוי איך מסתכלים על זה.. יש נשים שמבצעות אלמנטים על מכשירי סמיכה להנאתן ולתגבור יכולות הגוף, אך הן בודדות עד לא קיימות. אני מכירה אישית רק אחת כזו.

6) הם מאוד נזהרים לא לאפשר ליותר מידי ענפים להיות אולימפיים, מחשש שהענפים הקלאסיים, כגון התעמלות-מכשירים, יתרוקונו מספורטאים, שירצו ללכת לתת-ענפים "קלים" יותר. הענף הבא שייכנס, אם ייכנס, ואם ישכילו לשנות בו את הטעון-שינוי - יהיה אקרובטיקה-צוותים, יעני פירמידות. אני מחכה בקוצר רוח שזה יקרה!! לא יודעת אם יחד עם זה יכניסו על הדרך גם פס. בכל מקרה, לרוב, כשמכניסים ענף אחד- משתדלים, (לא תמיד), -להוציא ענף אחר שנמצא בתחתית רשימת הפופולריות.

7) החוקה מאפשרת להתחרות במגוון גיזרות של בגד (לנשים), החל מבגד ללא שרוולים (עם כתפיות ברוחב שני ס"מ או יותר), וכלה בבגד המכסה את ל הגוף, ממפרק היד, ועד הקרסול (לדתיים ממגוון דתות). רואים בעיקר בגד רגיל עם שרוולים ארוכים, פשוט כי הרוב חושבים שזה הכי יפה. גם אני חושבת ככה. מותר להן גם מעט לקפל את השרוול ביד, אם הן רוצות, עד קו המרפק.

8) באלמנטים בדרגת-קושי גבוהה (לא בקיאה עד כמה גבוהה), מותר למאמן לאבטח את המתעמל, -בן או בת. בד"כ, בתחרויות גדולות, -אם המתעמל מבצע, הוא כנראה גם מאומן ואמור להצליח, אז זה רק ליתר ביטחון. באלמנטים בדרגת-קושי פחותה (לא יודעת כמה פחותה), מותר למאמן לעמוד, אבל מקבלים עונש של הורדת 0.3 עשיריות הנקודה (אם אני זוכרת נכון) בציון - על עליית מאמן על הפודיום.

בהצלחה.
הדר

trilliane

Well-known member
מנהל
תודה על התשובות המפורטות!
כמה הערות

1,2) יש לך דוגמאות אולי?

אני לא מתכוונת לכאלה שהתחילו בהתעמלות כילדים, ראו שזה לא מתאים ואז עשו הסבה (כמו ילנה איסינבייבה) אלא למתעמלים שהגיעו לרמות גבוהות, אולי אפילו לאולימפיאדה, ואז אחרי שמיצו את ההתעמלות עברו לתחום אחר. אם אין דוגמאות שמיות, אז אשמח לדוגמאות לענפים פופולריים שהרוב עוברים אליהם (הרוב מבין אלה שעוברים, כמובן).

4+5) אכן, פעם היו הרבה מקצועות לגברים בלבד, אבל האולימפיאדה היום מתקדמת בצעדי ענק לעבר שוויון מלא, השנה כבר הכניסו אגרוף לנשים והיו אמורים גם להחליף את ה-800 חתירה לנשים ב-1,500 כמו הגברים, אבל הבריטים ביקשו לחכות עם זה עבור רבקה אדלינגטון (שבסוף זכתה רק בארד, איזו אכזבה). רוב המקצועות הולכים יותר ויותר לכיוון השוויון ונשים עושות מה שגברים עושים, לכן אני שואלת. אני לא מצפה שבהתעמלות זה יהיה זהה, אבל כן הייתי מצפה לשינויים כלשהם בכיוון.

6) אני לא חושבת שזה יקרה, הרי טרמפולינה קלה יותר ובכל זאת נכנסה, אבל אין לי ספק שהיא נהנית מפחות רייטינג כי היא הרבה פחות מעניינת ויפה והיא לא נהנית מהיוקרה שיש להתעמלות מכשירים. מי שמחפש חיים קלים לא הולך להיות ספורטאי אולימפי וגם אם יהיו כאלה שילכו לענפים אחרים אני לא חוששת שזה ירוקן את התעמלות המכשירים; יבואו אחרים שירצו.
אם יוסיפו אקרובטיקה צוותית זה יהיה מגניב, ראיתי סרטונים של תחרויות ביוטיוב וזה ממש יפה.

7) כמה צנוע מצדן...

8) כן, זה אני יודעת; אני מנסה להבין למה יש מתעמלים שמפגיזים (בדרגת קושי גבוהה) בלי מאמן היסטרי מתחת והאם המאמן באמת עוזר, האם הוא באמת מצליח לתפוס את המתעמל/ת במקרה שהוא נופל? אני שואלת כי ראיתי אין ספור מתעמלים ומתעמלות נופלים לאורך השנים ולא זכור לי שראיתי אי פעם שמישהו מהם נתפס ע"י המאמן (כולם פשוט פגשו את המזרן). אז אם המאמן לא תופס ואם לפגוש את המזרן זה לרוב לא כ"כ נורא (פיזית, הכוונה) אז לא ממש ברור לי העסק.

PRIHADAR

New member
אוקיי

1+2) הקופצת במוט דניאל משהו (פרנקל?), הישראלית, התחילה כרקדנית, ועשתה הסבה. נכון שזה לא התעמלות, אבל זה קרוב מספיק.
הייתה קופצת במוט בטופ עולמי, ממש לא זוכרת את שמה כרגע, וסלחי לי, אבל גם לא כ"כ מעניין אותי השם שלה, שהייתה מתעמלת ועברה לאתלטיקה. כמו כן, מחליקת-קרח עולמית (משנות ה90) שהייתה מתעמלת ופרשה.
בריטני ספירס הייתה מתעמלת, ובגיל ההתבגרות היא נאלצה לבחור בין שתי האהבות שלה - התעמלות או שירה. נחשי במה היא בחרה..

8) כן. תופסים כשצריך. בשביל זה הם שם, מלבד מתן ביטחון ע"י נוכחותם.

אמא לה3

New member
גם נעמה ברנשטיין שלנו

הגיעה עד לסניור בהתעמלות (הפועל ת"א) ועברה לקפיצה לגובה...לא בינלאומי אבל שלנו...כיום אני לא יודעת אם היא עדיין עוסקת בזה

podko

New member
במקבילים מותר למאמן להשאר על הפודיום

לאורך כל התרגיל. בעבר היה מותר לו לשמור רק בעזיבות ואז היה צריך לרדת מהר מהפודיום, אבל זה היה די מגוחך, כי לרוב עד שהוא ירד התרגיל גם ככה הסתיים וזה רק הפריע.

מה שנשאר לענות...

אני רואה שענו לך פה בהרחבה על כל השאלות. אוסיף קצת גם ממני:
1) יש מעבר מסיבי של ספורטאים בין ענפים. יש את זה מהתעמלות לטרמפולינה, לאקרובטיקה, לריקוד, לקפיצה למים, שחייה צורנית, אתלטיקה קלה, שחייה ועוד ועוד. יש לי מיליון דוגמאות, אבל לא של מתעמלות אולימפיות, כי כמה כבר היו לנו... גם בחו"ל מלא פעמים שיש תחרויות אומרים על ספורטאיות שהן היו מתעמלות פעם. אני מכירה גם מאמנות ושופטות בינלאומיות באקרובטיקה שהיו פעם בהתעמלות. להיפך לא ממש קיים, כי התעמלות זה קריטי להתחיל בגיל מוקדם.
כעיקרון סלטה היא תנועה יחסית טבעית לגוף, כל מה שצריך לעשות זה לא לעשות טעויות... מי ששולט טוב בסלטה והיא אוטומטית בשבילו, יכול להכניס כל מיני דברים לסלטה, החל ממחיאות כפיים או פישוק רגליים דרך שינויים במצב הגוף ועד להוספת סיבובים בציר האורך, בדומה למה שפרי הדר הסבירה. יש גם משהו יותר מסובך מבורג: צוקהרה. בצוקהרה עושים בורג + סלטה ברצף באוויר. ויש גם דאבל!
למען ההשוואה בין הגברים לנשים, לדעתי צריך להוריד לגברים מכשירים. למשל סוס סמוכות שהוא פחות מעניין ודי מונוטוני, לא?
אקרובטיקה מנסה להיכנס לאולימפיאדה כבר כמה שנים. לא רק אקרובטיקה, גם עשרות ענפי ספורט אחרים. מבין כל ענפי הספורט, הוועד האולימפי בוחר בכל מחזור אולימפי כמה ענפים (משהו כמו 20 אבל אני לא בטוחה) שנידונים בוועדה במדינה המארחת, איזה מהם ייכנס לאולימפיאדה, אם בכלל. בכל אולימפיאדה אני חושבת שמותר להוסיף מקסימום ענף ספורט אחד (המדינה המארחת יכולה להחליט שהיא לא מכניסה כלום- וזה מה שבד"כ מוחלט). למיטב ידיעתי אקרובטיקה לא הייתה אפילו ברשימת המועמדות "בגמר" בלונדון ובריו. הם ינסו שוב ושוב, ואני מניחה שביום מן הימים הם ייכנסו...
לאחר שהשתנו כאמור התקנות, בגד גוף עם שרוול ארוך נחשב יותר אלגנטי. בגד גוף קצר נחשב יותר פשוט ומתאים לאימונים. אגב מותר היום לפי החוק להתעמל גם עם אוברול, בגד גוף הכולל טיץ ארוך. זה לטובת איחוד האמירויות הערביות מטעמי צניעות...
למאמנים מותר להשגיח במקבילים בעזיבות, אך לא לגעת במתעמלות. אם המתעמלות נופלות, הם יכולים למזער את הנזק (זה כמובן מוריד הרבה נקודות אם המאמן נוגע במתעמלת). זה בעקבות כמה אסונות של שיתוק ואף מוות בעקבות עזיבות ומעברים.

podko

New member
כשהמאמן תופס מתעמלת שנפלה לא יורד ניקוד

רק אם הוא נוגע בה והיא כן תופסת את העזיבה (כמו שקרה ליונה דופורנה הצרפתיה באליפות אירופה ב 2010)
כשהמתעמלת נופלת, כלומר כבר עברה את הבד והיא בדרכה למטה - מותר למאמן לגעת / לתפוס אותה ואין הורדה בניקוד.

trilliane

Well-known member
מנהל
רוב תודות גם לך
תגובות

לא מעניין אותי כמה כבר היו לנו כי אני לא שואלת על ישראל אלא בכלל.
אם יש מיליון דוגמאות אשמח לשמוע על כמה בולטות. ברור לי שההפך לא קורה וגם מובן והגיוני שמי שעסקה בהתעמלות בעבר תגיע להיות מאמנת / שופטת בתחום או באחד התחומים הדומים, זה לא מפתיע. יותר מסקרנים אותי מקרים של מתעמלים (ומתעמלות, לא משנה המין) שסיימו קריירה בהתעמלות מכשירים (כלומר, לא גדעו אותה כי נמאס / נפצעו / לא התאימו מכל סיבה שהיא) ואז עברו לטרמפולינה / קפיצות למים / אתלטיקה וכו'.

אז זו צוקהרה! תמיד תהיתי... תמיד הכול רץ כ"כ מהר שאני לא מצליחה לקלוט מה הלך שם, ורק בהילוך החוזר האיטי מצליחה לקלוט משהו, וגם אז קצת... בקפיצות אני כבר מבינה קצת יותר ועדיין בסופו של דבר הרוב נראה לי די דומה.

מסכימה איתך לגבי סוס הסמוכות; בהינו היום בגמר בחוסר ריכוז כי זה פשוט מכשיר מ-ש-ע-מ-ם. גם על המקבילים אפשר לוותר מצדי; שישאירו את הגברים עם שלושה מכשירים מקבילים לנשים (קפיצות, קרקע ומתח) ועוד אחד של כוח ידיים (טבעות) במקביל לשיווי המשקל של הבנות (קורה) ואז יהיה הרבה יותר מאוזן והגיוני. אגב, למה לגברים יש מתח אחד ולא מקבילים מדורגים? (ברור שזה עניין היסטורי, אבל למה לא להוסיף להם גם?). למען האמת גם ככה מוזר לי לראות תרגילים ישנים במקבילים המדורגים, בתקופה שהם היו קרובים והבנות כל הזמן התקפלו עליהם, זה נראה די מיותר.

למיטב ידיעתי בכל אולימפיאדה אפשר להכניס יותר מענף ספורט אחד, אבל אולי כבר שינו את זה... אני לא זוכרת. מקווה שמתישהו יכניסו אקרובטיקה, אפשר גם במקום טרמפולינה (זה הרבה יותר יפה ומעניין והטרמפולינה די משעממת בסופו של דבר).

אגב בגדי גוף אלגנטיים, האהוב עליי ביותר הוא השחור של קורקינה בסידני, עם שני החורים האלכסוניים בצד:
http://youtu.be/Agir6pR1TDA
מוזר, אבל לא הצלחתי למצוא אותו בין תמונות הסטילס בגוגל, אז לא נותר לי אלא להתחיל לחרוש על סרטוני הווידאו (ולו רק כדי לוודא שלא הזיתי). בגמר היא החליפה לבגד גוף שחור אחר שדווקא פחות אהבתי:
http://youtu.be/g6GRbm22hKQ
ומופיע גם בתמונה כאן:
http://cache2.asset-cache.net/xc/10...16059DA64CCB6BF412CF32A1A8C5390F55034CEB503EE
ובאתונה היה לה בגד גוף שחור נוסף:
http://www.gymchat.com/media/uploads/685_svetlana_khorkina7229_6370a.jpg
http://www.gymchat.com/media/uploads/685_khorkina1_53a77.jpg
אגב, הקוקו באתונה הרבה יותר חמוד לה מהתספורת הקצרה (משווה לה פנים גבריות במקצת, זה בגלל מבנה הסנטר גורם לה להיראות יותר קשוחה והקוקו מרכך את זה) ומצד שני, היא נראתה נורא כחושה באתונה, הרגליים שלה נראו לי כל הזמן רזות מדי, כאילו עומדות לצאת ממקומן או משהו כזה...
אני חושבת שאפשר לראות בתמונות למה אני מתכוונת.

כל העניין של המאמנים מוזר לי, כאמור, כנראה כי אף פעם לא ראיתי אותם בפעולה. אם כבר הזכרתי את קורקינה, כמה שהיא הייתה מלכת המקבילים היא גם נפלה מהם לא מעט (ואצלה זה אף פעם לא נראה ספורטיבי או אלגנטי במיוחד...) ומצד שני דפקה תרגיל עם שלל עזיבות בלי שום מאמן באופק...

trilliane

Well-known member
מנהל
אגב שיער, טוב שיש יוטיוב

כי מהווידאו של 1994 הבנתי למה היא קצצה אותו ב-2000!

http://www.youtube.com/watch?v=w5A5XVisydo
(ושהיא לא בלונדינית אמיתית...
)
בחיי, עדיף קצר וכל דבר אחר על פני הזוועה הזו...
(אבל היא ממש חמודה שם, חייבים לומר).

למעלה