כמה שאלות...

• פותח הנושא door
  • פורסם בתאריך

door

New member
כמה שאלות...

אני לא יכול להעיד על עצמי שאני קורא מעמיק של טולקין. קראתי את ההוביט ושר הטבעות אבל היו דברים שפשוט לא התאמצתי להבין לעומק כי ידעתי אין סיכוי שאני אבין... בכל מקרה כמה שאלות שאני מקווה שתוכלו לענות לי עליהן: 1.מה הוא סאורון? 2.מה הוא גנדלף? 3.מה ההבדל בין אדם רגיל וקוסמים? 4.האם לקוסמים יש דרגות (אפור, שחור, לבן...?)? אם כן, מה הן מסמלות? 5.איך לעזאזל הם מתכוונים לדחוס את כל החצי השני של "שני הצריחים" ואת כל "שיבת המלך" לסרט אחד?!?! הם יוותרו על כל מה שקורה אחרי השמדת הטבעת? 6. מהי "הארץ התיכונה"? יבשת? כל העולם בעצם? מה הוא העולם שבוא מתרחשת העלילה בכלל? עולם פנטזיה שטולקין המציא או שיש לו הסבר אחר? 7. מה הקטע של הניספחים של "שר הטבעות"? שווה לקרוא אותם? (התחלתי ואחרי שלושה עמודים הפסקתי... משעמם...
) מה הקטעים שבאמת שווה לקרוא?

Y. Welis

New member
כמה תשובות..

ואני ממליץ לבדוק בשני האתרים שבטאגים למעלה - 'האנציקלופדיה של ארדה' ו'שר השאלות'. מעבר לכך, מרבית שאלותיך יענו בקריאת ה'סילמאריליון' ואולי גם 'הסיפורים שלא נשלמו'. 1. סאורון הוא מאיא - יישות מדרג עליון שאינה ניתנת להשמדה, ומסוגלת ללבוש צורה. המאיאר באו עם הואלאר לארדה בזמן יצירתה. 2.3.4. גאנדאלף גם הוא מאיא, שהוגבל לדמות של איש זקן בארץ התיכונה. למרות ההגבלה הזו הוא האריך חיים והיה חסין יותר מיצורים אחרים מפני פגיעה; עם זאת אחרי הקרב עם הבאלרוג הוא מיצה את כוחו והיה זקוק ל'חידוש'. הוא נשלח לארץ התיכונה מהמערב יחד עם עוד ארבעה קוסמים אחרים. נראה שכוחם היה שווה פחות או יותר, ומה שייחד אותו היה היכולת שלו לעמוד בפיתויי הכוח. 5. אין לי מושג.. השמועות אומרות שזה יהיה סרט ארוך מכל קודמיו. 6. הארץ התיכונה היא היבשת המרכזית בארדה (=העולם, שהוא בעצם העולם שלנו לפני כמה אלפי שנים). יתכן שיש 'יבשות משנה' שמחוברות אליה בגשרי יבשה, אבל זה לא ידוע בודאות. 7. הנספחים בעיקר מוסיפים מידע על הקיים. לעיתים זה מעניין יותר ולעיתים פחות. הם כתובים בצורה מאוד מתומצתת, שטולקין נאלץ לסגל מתוך כורח של מקום (מספר עמודים מוגבל) וזמן (דד ליין קרוב), אבל למרות זאת יש שם דברים מעניינים. אני ממליץ לנסות אותם במקור האנגלי, שם השפה ברורה יותר. הקטע המעניין ביותר שם הוא הסיפור על אראגורן וארוון, וכן על הרוהירים, הגמדים ומלחמתם באורקים, וכן על השפות והכתב, ועוד על הגזעים שבארץ התיכונה.

Aragollum

New member
אני אישית מקווה שהם יוותרו על כל

הקטע עם סארומן בשייר... אני אשמח אם וורמטונג פשוט יזרוק אותו יחד עם הפלנטיר...

Aredhel

New member
אבל Aragollum...

כל הקטע המעניין במוות של סרומן הוא שדווקא גרימא הוא זה שהורג אותו. לדעתי, לפחות.

Aragollum

New member
כן, Aredhel (../images/Emo8.gif), הצעתי שגרימא

יהרוג אותו, אבל שפשוט יפיל אותו דרך החלון של צריח אייזנגארד...

BigFatLips

New member
"הארץ התיכונה"

טולקין לא המציא את המושג, הוא לקח אותו משפות גארמניות ישנות, שבהן המושג התייחס לעולם שבו חיים בני האדם(בניגוד לעולם של האלים והגהנום). המשמעות הזו מתאימה גם לשר הטבעות. אם אתה רוצה לדעת יותר על הקוסמים(איסטרי) כדאי לך לקרוא את הספר "סיפורים לא גמורים". יש שם תאור די מפורט עליהם, גאנדלף וסארומן בעיקר. לגבי הנספחים לדעתי שווה לקרוא את כולם. בפעם הראשונה שקראתי את הספר הם שעממו אותי, אבל אח"כ נהנתי לקרוא אותם. אם אתה רוצה לגלות יותר על הרקע של הארועים והאנשים בספר,כדאי לך לקרוא אותם. אם זה לא ממש מעניין אותך אתה יכול לוותר עליהם.

כמה תוספות והשלמות

3. הקוסמים בעולמו של טולקין הם ישויות נעלות - שווי ערך למלאכים בתפיסה שלנו. אני מקווה שזה מסביר מה ההבדל בין אדם וקוסם. 4. אין כנראה דרגות של קוסמים, או לפחות הדרגות לא קשורות בצבעים. מכיוון שלאורך שנים היה צבעו של ראש מסדר הקוסמים לבן, השתרשה הדיעה כי לבן הוא צבע מכובד יותר. 6. הארץ התיכונה היא יבשת אחת בתוך העולם שטולקין מתאר. כל העולם הזה נקרא ארדה (arda). ארדה דומה מאד מבחינת גודל ואקלים לעולם שלנו כפי שאנו מכירים אותו. יש אנשים שמאמינים שהעולם הזה הוא אכן העולם שלנו, ושהמאורעות המתוארים בשר הטבעות אכן התרחשו בהיסטוריה. 7. אם אתה לא מתעניין בהיסטוריה שהובילה למאורעות בספר ובמה שקרה לחלק מהדמויות בהמשך, אז אין לך מה לחפש בנספחים. אין ספק שכיצירת ספרות הם לא שווים הרבה.

למעלה