"כמו כן"

Hurakano

New member
"כמו כן"

בכל הזדמנות יוצא לי לשמוע את הצירוף הזה בלי דגש ב-כ' של ה-'כן'... לפי מה שלמדתי, בג"ד כפ"ת בראש מילה... אז למה כּמו כן (kmo chen) ולא כּמו כּן (kmo ken) ? מקרה חריג או טעות נפוצה (מאוד) ?
 

אִיתַי

New member
חסרון דגש קל בראש מילה

הביטוי "כמו כן" (כ' רפה ב"כן") מצטרף לביטויים נוספים, כגון: "אף על פי כן" (כ' רפה ב"כן"), "אחרי כן" (כנ"ל) ו"לא כלום" (כ' רפה ב"כלום"). מדובר באחת התופעות המעניינות, שלא מקיימות את כללי הדגש הקל, ומקורן במקרא. במקרא נשמט הדגש הקל מאותיות בג"ד כפ"ת, כאשר המילה הקודמת מסתיימת בתנועה או באם קריאה (אף על פי שכלל זה אינו קבוע במקרא). בהחלט אחד המקרים המעניינים והשונים בעברית.
 
לאיתי

הכלל דווקא די קבוע במקרא. במקרא נשמט הדגש הקל מאותיות בג"ד כפ"ת, כאשר המילה הקודמת מסתיימת באחת מאותיות אהו"י. למעט מקרים בהם בין שתי המילים יש טעם מעמיד. מעבר למקרים הללו, יש עוד אי אלו מקרים המגובים בכללים מדויקים.
 

אִיתַי

New member
כפי שציינתי ../images/Emo13.gif

היעדר הדגש באותיות בג"ד כפ"ת אינו חל תמיד, וישנם מקרים וחוקים נוספים. תודה לך על ההרחבה בנושא. וכמובן, ברוך הבא לפורום!
 
אני חדש בפורום

וטוב לדעת שיש עוד אי אלו שהשפה העברית יקרה לליבם, ואינם מתעללים בה בראש חוצות.
 

or99

New member
אבל יש יוצא מן הכלל אחד...

"מִי-כָמֹכָה בָּאֵלִם יְהוָה, מִי כָּמֹכָה נֶאְדָּר בַּקֹּדֶשׁ" (שמות טו, יא). לא ידוע למה הכ' השנייה דגושה.
 

מאייר

New member
המקף! המקף!

מקף עברי משמש לחבר שתי מילים לכדי "מילה", או יותר נכון ביטוי אחד. ולכן "כמו־כן" (ולא כמו-כן, שזה מקף לועזי/מפריד) היא בעצם כאילו מילה אחת. בתנ"ך ובכתבים עתיקים אחרים משתמשים במקף באופן תכוף יותר, כנראה מכיוון שחוקי הדקדוק בנושא זה היו "עשירים" יותר מכפי שהם היום.
 

or99

New member
אין שום סיבה שיהיה דגש...

גם בחלק ללא המקף. אין שם טעם מפסיק. יש מסבירים שישראל בלעו קצת ממי ים סוף והיה להם קשה לדבר...
 

dorgad

New member
מקפים

שלום חברים/ות, מנצלת את ההודעה של מאייר בדבר המקף כדי לעשות קצת סדר בנושא מקפים. אז ככה: מבחינת התקינות אין הבדל בין מקף עליון לבין מקף אמצעי, ושניהם טובים לכל המטרות באותה המידה. אבל: לצורך הנוחות, נהוג מקף עליון לשם חיבור (ללא רווחים משני צדיו), ומקף אמצעי (עם רווחים לצדיו) לשם הפרדה. דור
 
דגש נסוג

בילדותי למדתי שזה נקרא דגש-נסוג אם איני טועה, הדגש נסוג אחרי אותיות א ה ו י הוא נסוג גם למילה הקודמת אם היא נגמרת באחת מהאותיות ההן. אם תסתכלו בסידור התפילה, בקבלת שבת, תראה שכתוב "בואי כלה" כאשר ה"כ" רפה (אינה דגושה). בגלל שהדגש נסוג ל"י" שהיא האות האחרונה במילה "בואי".
 
למעלה