כף יד רשעהדליה רביקוביץ

כף יד רשעה\דליה רביקוביץ

היום בספרות ושיעור שעבר למדנו את השיר של דליה רביקוביץ-כף יד רשעה, שמצוי במגוון לכיתות ט´. כולנו ניסינו להבין מה זה אומר: "קווים של עשן נטו במלוכסן" אני יודעת את המילים אבל את המטאפורה או המשמעות לא. ובסופו של דבר המורה נתנה לנו ש.ב. שבו גם צריך להסביר מה זה אומר..... מילא, בהסעות חזרה הביתה אני וחברתי שרנו את השיר הזה וזוכרות בעל פה
הנה שמעו... כף יד רשעה\דליה רביקוביץ קווים של עשן נטו במלוכסן אבי הכה אותי כל העומדים צחקו למראה כל מה שסיפרתי אמת ויציב. קווים של עשן נטו במלוכסן אבי הכה את כף ידי הוא אמר כי היא כף יד רשעה כל מה שסיפרתי אמת ויציב. קווים של עשן נטו במלוכסן אבי חדל להכות אותי הכף הרשעה צימחה אצבעות המעשה הוא שריר וקיים. קווים של עשן נטו במלוכסן הפחד לוחך את כף ידי אבי חדל להכות אותי אך הפחד הוא שריר וקיים. נכון שיר מאוד יפה? ופילוסופי דהההה
אני מתכוונת לענות על ´קווים של עשן נטו במלוכסן´ שזה מזמן כשעוד לא בנו בתים ותקרות, והרגישו את הרוח שנשב במלוכסן והעשן איתו. בעיקרון שהכוונה מזמן.... מה אתם חושבים? מתה עליכם!!
דינה

מה שאני חושב

"אבי" - אלוהים "כל העומדים צחקו למראה" - הרחוב הפלשתיני החוגג אחרי החורבן "כל מה שסיפרתי אמת ויציב" - האידיאולוגיה כביכול מאחורי הפיגוע "הפחד לוחך את כף ידי" - בגלל תגובה אפשרית "הכף הרשעה צימחה אצבעות" - ארגוני טרור צומחים "קווים של עשן נטו במלוכסן" - מהמגדלים הבוערים. אין לי משהו אחר בראש.

תודה

גם לי היה מוזר שהשיר נכתב לפני האסון, ומתאים לאסון... ועוד יותר היה מוזר לי שהשיר נכתב בגוף ראשון. מעדיף את השיר "חמדה". הרבה יותר אופטימי מהשיר הזה.

אין לי פה את השיר

ולא זוכר אותו בעל פה. זוכר רק שורה אחת: "ואז ידעתי חמדה מאין כמוה"...

המרחפת

New member
יום טוב דינה

שאלה טובה- אכן הצתת את דימיוני. ניסיתי לחשוב, ואני אנסה לומר מה אני חושבת. אף פעם לא הייתי מוצלחת בניתוח שירים. תני לי יצירת אומנות, תמונה מימי הרנסנס, ואוכל לחבר לך הרצאה שלמה. שירים? תמיד הייתי מאלו שהבינו שיש כאן משהו ולא ידעו מה. מסקרן אותי שהיא אומרת קוים של עשן. כל מי שהסתכל במדורה, בסיגריה, במשהונשרף, יודע שהעשן לא עולה בקווים סימטריים- הוא מתפשט בחלל מסביבו (בתהליך של דיפוזיה, לכל תלמידי ביולוגיה), הוא מצוי בטבעות, בקווים מעוקלים, צורות של עננים- לא בקווים ישרים. גם כל הצורות האלו, עולות למעלה- לא הצידה, אלא אם כן יש רוח, כמו שכתבת. עשן שעולה למעלה בקווים ישרים (מלוכסנים במקרה שלנו) הוא עשן שנמצא בחדר סגור: אין רוח. רק כוח תהליך הדיפוזיה ישנה את צורתו. לפיכך, הרוח נושאת את העשן למקום מרוחק, היא משנה את צורתו, היא גורמת לו להראות כל רגע בצורה אחרת. אם העשן לא משנה את צורתו, הוא נשאר כפי שהחל (אין עשן ללא אש). כלומר- היא מספרת את המעשה כפי שהיה, דמיונה לא עיוות אותו, ומרחקו של הזמן לא טישטש אותו. הרוח לא עיוותה את צורתו של העשן, הזמן לא עיוות את הזכרון. זו בעצם מקבילה לשורה הרביעית, "כל מה שסיפרתי אמת ויציב", מטפורה נוספת להדגיש את היותה דוברת אמת. טוב, כבר התחלתי להתבלבל. והאמת היא, שהאסוציאיצה הראשונה שעלתה לי לשורה הזו, היא הורים שמכבים סיגריות על גוף ילדיהם. ברררר... בהצלחה! המרחפת נ.ב- אולי גם את תעזרי לי בעבודה שקיבלתי בספרות?

גם לך יום טוב מרחפת! ../images/Emo6.gif

למרחפת! את ממש צודקת במה שאמרת... אולי בזאת התכוונה המשוררת שהבועות של העשן אחד אחד בקווים עלו למעלה והתפזרו שם. מה זה מסובך אה? בקשר למה שאמרת: "היא מספרת את המעשה כפי שהיה, דמיונה לא עיוות אותו, ומרחקו של הזמן לא טישטש אותו. " "אחותי פרשה את הקווים של עשן נטו במלוכסן" כזכרונות שכבר קצת מטוסטשים בזכרונה של הדוברת,יש עשן, קצת מעורפל הזיכרון הזה אבל היא זוכרת. אוי, נורא שהורים יכבו סיגריות על ילדיהם, אבל מסתבר שזה לא כך, הרי התעללות האב בבתו\בנו היו בשל מעשים רעים שהיא עשתה, "כף יד רשעה" דברים רעים שעשתה והכל בידיים שלה. אבל אביה לא הניח לה לשכוח זאת, וגרם לה להאמין שהיא באמת רעה, והפחד נשאר עמה אפילו אחרי שאביה הפסיק להכותה. מרחפת, תודה על עזרתך!
גם אני מאוד אשמח לעזור לך בעסודה בספרות, את חושבת שאני מסוגלת?
דינוש

המרחפת

New member
דינה

לגבי זה שהאב אורמ לילד/ה שהוא רשע (או כף ידו) אין זה אורמ שזה אכן כך. אני חושבת שהילד/ה לא עשו דבר מה, האב הרביץ להם ותוך כדי החדיר בהם את האמונה שהם רעים ושהמכות מגיעות להם.

מרחפת

אכן כך, אך הילד\ה אכן עשו מעשה רע בידיהם שלהם, והאב כעס כל כך והכה את כף ידו\ה והמשיך בדרך זו, ואמר לו\ה שהיא\הוא רשע\ה. ואכן כך, האב החדיר בילד\ה את האמונה שהיא\הוא רשע\ה והילד\ה מרגישים נקיפות מצפון כל חייהם.

המרחפת

New member
דינה

לא הבנת אותי נכון לדעתי, הדובר בשיר לא עשה שום דבר רע. האב הוא שנתן להם לחשוב שעשו משהו רע. ד"א, דיברתי עם המורה שלילספרות על השיר. היא אמרה שמה שתיארתי זו אחת האפשרויות. אפשרות נוספת היא לדמיין את הסיטואציה הבאה: חדר עם הרבה אנשים, מסיבה (לפי אחת השורות בשיר). מה אנשים עושים במסיבה? מעשנים. ילד קטן, שמסתכל מלמעלה על מבוגרים, הוא מפחד ומאויים מאבא שלו, הוא מרגיש מושפל כי אנשים רבים צחקו עליו, באופן טבעי יתחיל לבכות. הדמעות מטשטשות מעט את המראה הויזואלי, וכך, במקום שעשן יעלה למעלה ויתפוגג, הוא נוטה בקווים אלכסוניים... המרחפת

מרחפת

אני חושבת שהילד כן עשה משהו רע, אפילו הספיצי ביותר, אחרת האב לא הייה מכה את הילד. הבעיה היא שהאב עשה טעות, והעניש את הילד בחומרה רבה כל כך, שגורם לו נזק נפשי.

clairvoyance

New member
לדינה

כן, אנחנו חברות. קלרווינס = חוש שישי, ושמה האמיתי דפנה. המרחפת

למעלה