כריסמס...

Mamagniva

New member
כריסמס...

היי,

אנחנו גרים בחו״ל ובני בן ה3.5 הולך לגן ״רגיל״ (לא יהודי). אנחנו בעצמנו לא דתיים, לא חוגגים את החגים היהודים וכו..
בימים האחרונים הוא חוזר מהגן על סיפורי סנטה וכו׳. קיבלתי תוכניה מהגן עכשיו וכמה מהימים בצדמבר מוקדים לפעילות סנטה, קישוטים, וכו׳.

איך מתמודדים? מה אומרים לגילאים כאלו?
אשמח לעזרה ותובנות!

carlimi

New member
הבנים שלי

גם הלכו בזמנו לגן "רגיל", לא יהודי.
אבל בנוסף לכריסטמס, גם דיברו על חנוכה, וגם במופע, היו שירי כריסטמס, חנוכה ועוד חג שכרגע פרח מזכוני ... אוף.
בקיצר, גם אנחנו לא מהולכי בית הכנסת, אבל כן מדליקים חנוכייה, וכן הולכים לארוחת ראש השנה ופסח (מעבר לזה לא ממש הרבה). אפשר להתחיל בקטנה, ולהגיד שיש אנשים שמאמינים בסנטה ויש כאלו שלא. אתם לא.
האם אתם מגדירים עצכם חסרי דת? אם לא, אז אפשר לחגוג את החגים היהודיים גם ללא הקשר דתי, אלא יותר מסורתי, ולשיר את השירים, ולסובב סביבונים. זה נחמד וזה כיף, במיוחד עם עושים את זה עם חברים.
אחד הדברים הכי אהובים על הילדים שלי לקראת כריסטמס, הוא נסיעה באוטו בשכונות לידנו, וחיפוש בתים "שווים" עם קישוטים מגניבים ויפים והרבה הרבה אורות. גם אני נהנית מזה. בסופו של יום, הם כבר יודעים שזה לא החג "שלנו". עדיין אפשר להינות מזה, אני לא רואה בכך שום רע.
אגב, היום הם בפאבליק, וגם שם לאורך כל חודש דצמבר, מדברים על כל מיני חגים, לא רק כריסטמס, אלא גם חנוכה, והנה נזכרתי, גם על קוונזה. אני מאוד אוהבת את זה.

אצלנו

בתקופת החגים מציינים אצלנו גם את חנוכה, ובשנים קודמות גם העברתי פעילויות בכיתות של הבנות בנושא, בהתאם לגיל כמובן, ואני שוקלת אם לעשות זאת השנה.
לבנות הסברנו שאנחנו יהודים ואנחנו לא חוגגים את כרסימס, אבל יכולים לחגוג עם חברים שלנו את החג שלהם, אבל לא מציינים אותו בבית שלנו. אנחנו גם תולים שרשרת אורות צבעונית על הבית, סה"כ זו תקופה של חג האורות, וכמעט כולם בעיר שלנו מקשטים את הבתים, יהודים, נוצרים, הינדים וגם חלק מהמסולמים.
אנחנו כמובן מציינים את חנוכה, ומזמינים חברים (לא יהודים) להדלקת נרות, הם תמיד נהנים לשמוע את השירים בעיברית ושואלים מלא שאלות על חנוכה.

1me too1

New member
אצלנו

הילדון הולך לבית ספר ציבורי ולומד בעיקר על החגים הנוצרים.
עכשיו הוא מדבר על הלווין. במשך שנים הייתי נגד לחגוג את זה, אבל שנה שעברה נכנעתי והלכנו לסיבוב ברחובות. השנה הוא מדבר על קישוטים אבל הוא יודע שזה לתוך הבית ולא מחוץ לבית.
לגבי הקריסמס, הסברתי שאנחנו יהודים ושזה לא חג שלנו, סנטה לא בא לבקר אצלנו. ואנחנו חוגגים את חנוכה.
אנחנו מקשטים , מדליקים חנוכיה, לרוב מזמינים חברים ועושים מסיבה.
אני לא בטוחה שמלמדים אותו על חגים אחרים בבית הספר, אבל שנה שעברה הכנו חנוכיה בבית, וספרתי למורה שלו, שהיה בקיא בכל החגים היהודיים (ערבי ממצרים) והוא בקש שאשלח את זה לבית הספר, והילדון הראה לכולם.

carlimi

New member
נכון!

גם אני שלחתי עם הילדים חנוכיה בשנים קודמות, לבית הספר.
נרשמה התלהבות גדולה!
שבוע שלם בדצמבר הם מדברים על חנוכה, קוראים ספרים ומכינים יצירה ברוח החג.
כמו שאמרתי גם מדברים כמובן על כריסטמס ועל קוונזה.
&nbsp

AlicePJ

New member
אני שמחה שהבן שלי חווה תרבות אחרת

ומכיר מנהגים אחרים ודתות אחרות. זה אחד הדברים שהיו חשובים לי ולכן אף פעם לא רציתי שילך לגן יהודי. בעיני אחד היתרונות העצומים של לחיות בחו"ל זה להחשף למגוון דתות, מנהגים, מוצאים, שפות וכו' שפשוט אין בישראל.
מצד שני, גם אני הייתי מרגישה לא בנוח אם הגן באוריינטציה כזאת דתית נוצרית. אין לי בעיה שילמדו וידברו על סנטה קלאוס, אבל צריך לאזן את זה בדיבורים גם על מנהגים של דתות אחרות. בגן אפשר לעשות מסיבת חורף ולא דווקא מסיבת חג מולד. אני הייתי מדברת על זה עם מנהלת הגן במקומך ומסבירה לה את הרגישות בנושא, ורואה איך אפשר למצוא איזה שביל ביניים שיעבוד בשביל כולם. אני בטוחה שגם להורים הנוצרים לא אכפת להחשף למנהגים של דתות אחרות וגם הם, או רובם, ישמחו להכיר דברים חדשים ושונים.

alphadelta

New member
מסכימה איתך

רוצה להוסיף. יש הבדל בין להחשף למנהגים של דתות לבין לאמץ אותם. זה נחמד לעזור לחבר שחוגג לקשט את עץ חג המולד ולחברה אחרת לקשט את הבמה לכבוד דאוואלי. לראות בבתים אחרים את חגי האור. אבל אצלינו בבית לא חוגגים דיוואלי וחג המולד. אלא חנוכה. בגן ילדי הופיעו עם חבריהם במופע חגי החורף. כולם שרו ג׳ינגל בלז דיקלמו לכבוד קוואנזה ורקדו כמו סביבון. זה היה מאד מתוק. יחד עם זה ידעו שאצלנו בבית חוגגים רק אחד מאלה.

אצלנו אין בעיה כזאת, כי בעלי נוצרי, אבל מנסה בכל זאת.

חשוב בעיני שהמסר אצלכם בבית יהיה כבוד למסורת של מישהו אחר, גם אם אתם לא חוגגים אותה. הבן שלך גדל בסביבה שחוגגת חגים שלא יצויינו בבית, והוא צריך ללמוד להתמודד עם זה. לא כי הוא שונה, כי אתם לא חוגגים את זה. אפשר אולי ללכת לבית של חברים לחגוג איתם. במידה וזה בעייתי לו.

הייתי מדברת עם המורה ומסבירה את הסיטואציה שתהיה מודעת לזה. במידה ומתאים לך, את יכולה להתנדב לספר לילדים על חנוכה (יש לי מצגת מאוד קצרה על סיפור נס חנוכה שאני יכולה להעביר לך).

אם אני לא טועה, את חדשה בפורום, אז ברוכה הבאה

Mamagniva

New member
תודה!

שמחתי לקרוא את התשובות, עזרתן לי מאוד.

נירית, אני תמיד כאן אבל אף פעם לא כותבת :) פעם ראשונה שאזרתי אומץ... :)

alphadelta

New member
פעילויות לחנוכה.

גם אצלינו, כמו הרבה פה, הלכתי לגנים וגם לבית ספר יסודי, ודיברתי על חנוכה. הילדים מאד נהנו ואפילו קינאו שיש לילדי שמונה ימים של מתנות ולא רק אחד. אף פעם ילדי לא היו במצב שאחרים בגן/בית ספר הכינו רשימה לסנטה ( אנחנו תמיד גרים באיזורים מאד מעורבים. אמנם הרב נותרי אבל יש המון הינדים, מוסלמים, סיקים ומעט יהודים) . אבל חבריהם דיברו על זה. בבית אנחנו מדברים על כך שאיזה יופי שיש לחברים שלנו חגים אחרים וככה יוצא לנו לראות את העצים של חג המולד, האורות והפסלים של דאוואלי, אוכל טעים של עיד מזבחים ביתיים לבודהה וכולי. זה כמו שיש לחבר יומולדת אז שמחים בשבילו אפילו שזה לא יומולדת שלי. עכשיו הם בני 12 ו 13. אז זה אחרת. בקשר לסנטה, כשבתי הייתה בת 4 היא שאלה אם סנטה אמיתי, אחרי ששמעה חברות מדברות עליו. עניתי שהוא אמיתי למי שמאמין בו, ומיד הוספתי שאצלנו בבית לא. כך היא לא הרסה לאחרים. אם את רוצה, אשמח לתת לך רעיונות לפעילות.

Mottek

New member
אצלנו מדברים קצת על סנטה

אבל בגדול לא עושים מזה יותר מידי טרללם.
שני הילדים שלי היו בגנים רגילים לגמרי. המורים ידעו שאנחנו יהודים והיו מאוד רגישים לנושא. במשך חודש דצמבר הם דיברו עם הילדים על כל מיני חגים כולל חג המולד, קוואנזה וגם חנוכה. עם הבינוני אפילו ביקשו ממני לבוא לגן ולספר את סיפור החג בקצרה. אפילו ביצירות כשהילדים הכינו מתלים לעץ האשוח, הם הקפידו לתת לילדים להכין למשל מגן דווד. אז אמנם אנחנו לא תולים את זה על עץ אבל עצם המחשבה שהם ניסו להתחשב זה מה שחשוב. בפעם אחרת כשהילדים הכינו נייר עטיפה למתנות שהם הכינו להורים, נתנו לבן שלי להחתים את הנייר עם חותמות של מגן דוד וחנוכיה בניגוד לחותמות האחרות, וגם הצבעים שהוא השתמש בהם היו שני גווני כחול בניגוד לאדום ולירוק.
הדבר היחיד שעושים בגן של הקטן שקצת צורם לי, אבל זה לא כל-כך נורא, זה שכשהם חוגגים את חג המולד "סנטה" מגיע לחלק לילדים ספרים ואז כל ילד מצטלם איתו. מיותר לציין שאני לא שומרת את התמונות האלו.
כשהילדים כן שאלו אותי על סנטה הסברתי להם שהוא לא אמיתי ושהוא סתם איש בתחפושת. חוץ מזה אני מסבירה להם שחג המולד הוא לא חג שלנו ואנחנו יהודים ולכן הוא לא מגיע אלינו.

למעלה