כשאבולציה היא synonym וטאוטולוגיה

כשאבולציה היא synonym וטאוטולוגיה

שלום למשתתפים. אני רוצה להציג שאלה לגבי חלק מטענות של משתתפים בפורומים שמרחיבות את המושג אבולוציה ל"התפתחות" לעומת תאוריות האבולוציה המקובלות. התיאוריות המקובלות ניתנו להפרכה והיו עם ממצאים. אני טוען שאם מרחיבים את הפרוש של אבולוציה לsynonym ל"התפתחות" הופכים את המשפט לטאוטולוגיה ואת תאורית האבולציה לשאלה שכל תשובה עליה תהיה אמיתית ולכן לא תוכיח את נכונות שום תאוריה. כשאומרים במחקר שמשהו הוא טאוטולגיה בד"כ אומרים שהוא לא מחדש ולא מוסיף לידע וכשאומרים לחוקר שמצא טאוטולוגיה הוא צריך לחפש מחקר חדש. כל דבר מתפתח ואין דבר שעומד במקום כי הזמן פועל בכיוון אחד. ניקח את תאורית "המפץ הגדול". מבנים ללא סדר וכאוטים מעבר לדרגה קריטית לא יכלו להתקיים באופן יציב ומבנים ביולוגיים לא יכלו לשכפל את עצמם. מבנים עם סדר מתחת לדרגה קריטית התקיימו בצורה יציבה ואח"כ מבנים ביולוגים שכפלו את עצמם. יכלו להיות מבנים מעל לדרגה הקריטית או מתחת לדרגה הקריטית. יש שתי אפשרויות ובשתיהן יש "הוכחה" ל"תורת האבולוציה". ווואלה..אאוריקה!! הינה עוד הוכחה שהיקום מקיים את תאורית דרווין והאבולוציה. למה? כי עבר זמן והיקום התפתח לאורך הזמן. אבולוציה=התפתחות
היקום עבר אבולוציה. הוכחה יפה לתורת דרווין והאבולוציה.
קראתי עוד טאוטולוגיות כאלה בפורומים. כל התפתחות שתהיה תוכיח את האבולוציה. מדוע? היתה התפתחות
היתה "אבולוציה" ויש עוד "הוכחה".
לומר שכל דבר שמתפתח מוכיח את האבולוציה הוא טאוטולוגיה ולא אומר כלום מלבד שהזמן עובר ודברים מתפתחים בעולם. שמואל

22ק ו ס ם

New member
אף אחד לא טוען דבר כזה

האבולוציה בהחלט ניתנת להפרכה והיא נותנת ניבויים מדויקים שאפשר לאשש או להפריך אותם במעבדה. היא עומדת במבחנים הנוקשים שפופר הציג לתיאוריה על מנת להיחשב כמדעית ואפילו הוא הבין את זה (למרות שבהתחלה הוא חשב כמוך). האבולוציה שוללת הרבה מאוד דברים שניתנים לבדיקה ממשית מאוד. למשל, אתה יכול לראות בסביבה מסוימת אורגניזמים לא יעילים או עם כשירות פחותה ביחס לאחרים ולנבא שהם לא יתרבו באותה מידה לאחר כמה דורות. יש הרבה מאוד מגבלות על אבולוציה שעולות בקנה אחד עם תחומים מדעיים אחרים. למשל היא שוללת שינויים שיסתרו תחומים כמו חוקי מנדל, אונטוגנזה, ביולוגיה מולקולרית, שלא יובילו להתפתחות הדרגתית או כזו שתביא תועלת בכל שלב. היא שוללת קיומם של מינים ללא אב קדמון, היא חייבת לציית לחוקים פיסיקליים כמו גרביטציה, לעמוד במודלים סבירים מבחינת הזמן הגיאולוגי להתפתחות ועוד. הדוגמא הכי מפורסמת היא של עשים בלונדון שבו ראו איך השינוי פועל לפי הניבויים של האבולוציה. יש הרבה ניסויי מעבדה במיקרו אבולוציה שבו משנים תכונות מסוימות בחיה ואפשר לנבא את ההצלחה העתידית שלה ברבייה. כך שאתה רואה שיש הרבה יותר באבולוציה ממה שנראה בקריאה שטחית.

אם נצמצם את הדיון להתפתחות ביולוגית

אני מסכים איתך. יש כללים נוקשים של חוקי מנדל והסטטיסטיקה שלהם, יש התפתחויות ביולוגיות ומלקולריות. אין לי ויכוח איתך לגבי התאוריות הביולוגיות של אבולוציה. אני טוען שמשתמשים כיום במילה אבולוציה כדי לתאר טאוטולוגיות ולומר שכל דבר מוכיח את האבולוציה. כבר ראיתי הצהרות כמו "כל דבר עובר אבולוציה ולכן יש הוכחה לאבולוציה." במובן של: כל דבר מתפתח לאורך זמן (ברור
) וזאת עוד הוכחה לתורת דארוין. קראתי שהספרות עוברת אבולוציה, המתמטיקה עוברת אבולוציה, השירה הפואטית עוברת אבולוציה וגם הציור עובר אבולוציה. מזכיר את האציל החדש ב"גם הוא באצילים" של מולייר שפתאום מגלה שהפך למשכיל והוא מדבר כל הזמן פרוזה.
אם נצמצם את הדיון לאבולוציה ביולוגית אני מסכים איתך לגבי התאוריה המדעית. אם נדבר על התאוריה הביולוגית חייבים להגדיר את העקרונות ותנאי הניסוי ואיך קורה שכעת רוב המוטאציות הן שליליות והאם חל שינוי בתנאים הסביבתיים. קראתי כמה שרשורים בעמוד הראשון ונושא הקפיצות עדיין לא מוסבר טוב ע"י התאוריה. המעברים ליונקים למשל נראים לי בעייתיים.
אין לי הסבר יותר טוב כי אני לא מאמין שחוצן הוסיף משהו חדש לכוכב שלנו כמו שמישהו כתב בפורום אחר
אבל עדיין לא השתכנעתי בהסברים של התאוריה. שמואל

22ק ו ס ם

New member
צריך להכיר את התיאוריה יותר לעומק

אני לא יודע מה ההשכלה שלך ומה בדיוק קראת אבל יש ספרות עניפה לנושאים שאתה מעלה. אגב, האבולוציה אינה שונה מכל תורה אחרת. זה שהיא תאוריה מדעית חזקה לא אומר שכל תצפית היא הוכחה אבל זה כן אומר שהיא מתיישבת עם התיאוריה ולא עומדת בסתירה לה. היא אינה שונה מכל תיאוריה מדעית אחרת שבה לא כל דבר הוא הוכחה. גם בתחומים כמו פיסיקה או אסטרונומיה יש הרבה תצפיות שלא מוכיחות כלום אבל מתיישבות עם הידע הקיים ולא סותרות אותו. אתה צודק בהחלט שבציבור הרחב יש שימוש לא מושכל במילה אבולוציה. כל דבר היום עובר אבולוציה אבל הם בעצם רק משאילים את הביטוי ולא מתכוונים בדרך כלל לאבולוציה ביולוגית. הרבה אנשים שלא מבינים את האבולוציה לאשורה משתמשים במילה לתאר דברים שאין קשר בינם לאבולוציה ואפילו סותרים אותה. רוב הציבור שלא בא מתחום המדעים באמת מקביל את האבולוציה להתפחתות אבל זה לא אומר שאנשי מדע חושבים ככה. אגב, זה שיש הרבה מוטאציות נייטרליות או שליליות לא אומר דבר. ברגע שיש מוטציות חיוביות אפשר להראות שהאבולוציה מתקדמת מהר והגנים מופצים במהירות באוכלוסייה.

אני מסכים עם כל מה שאמרת

אני מסכים שנעשה שימוש לא מושכל של אנשים שלא מבינים את התאוריה ובמקום המילה "התפתחות" משתמשים במילה "אבולוציה"
. אני מסכים שהם משתמשים במילה לתאור דברים שאין קשר בינם לבין תורת האבולוציה. גם בקשר להיותה של תאורית האבולוציה הביולוגית תאוריה מדעית עם אפשרות להפרכה אני מסכים לגמרי. הנושא של קצב ההפצה של מוטאציות חיוביות וקצה הופעתן הוא נושא מעניין. אתחיל לקרוא את התאורים בפורום. שמואל

רק רגע בבקשה../images/Emo70.gif לפני שמשליכים לפח

האשפה מילה נכבדה מן השפה, הנה הגדרה מן המילון. אבולוציה: התפתחות, השתלשלות, התפתחות הדרגתית, התקדמות, גידול. מכיון שהמילה הזאת מופיעה כאן ובהרבה מקומות בהקשר עם התיאוריה שהעלה דרווין, אני חושד שהאומרים אבולוציה מתכוונים בעצם להגיד דרוויניזם. הרבה דברים עוברים אבולוציה. בחלקם האבולוציה היא דרוויניסטית ובחלקם היא מוגדרת על ידי מודלים אחרים. חן חן על תשומת הלב

אבולוציה מילה נרדפת להתפתחות

מה שאני וקוסם אמרנו הוא שבדומה ל"גם הוא באצילים" של מולייר "הידען" החדש מנסה להרשים את בני שיחו בנפנוף במילה "אבולוציה" וטוען שמכיוון שכל דבר בעולמנו מתפתח במהלך הזמן הינה הוכחה שהאבולוציה עובדת..
להגיד שהרבה דברים בעולמנו "עוברים אבולוציה" הוא לא לומר כלום. מה בעולמנו נעצר חוץ מדברים שנעלמו ואינם?
המילה "אבולוציה" היא מילה מאוד מכובדת במילון ואנחנו לא זורקים אותה. להשתמש בה סתם ולחשוב שאומרים משהו דומה למי שמספר בגאווה לאדם השני שהוא למד לדבר "פרוזה" כמו במחזה של מולייר.
שמוליק

אולי לא הבנתי. כל מה שרציתי להגיד

הוא שבמקום להשתמש במילה הכללית "אבולוציה" כדי לתאר את האופן המיוחד הזה בו מתפתחים דברים, רצוי להשתשתמש במילה ההמוגדרת במדויק "דרוויניזם"

22ק ו ס ם

New member
תבדיל בין שימוש יומיומי למדעי

הרבה מילים במדע מקבלות משמעות אחרת ביומיום. המילה תיאוריה למשל מצטיירת כהשערה לא תקפה ביומיום, אבל תיאוריה מדעית היא משהו שיש לו ממצאים, נותן ניבויים ומסביר את הידע הקן בתחום. חשוב להגדיר את קהל היעד שלך מראש וככה ימנע הבילבול.

אני מסכים עם הניתוח שלך

אפשר להבין מהקונטקסט למה מתכוונים אבל לפעמים הבעיה אינה שלא מכירים את קהל היעד. לפעמים המדבר יודע שהקהל שלו מורכב מאנשים שלא למדו מדעים. המונח "אבולוציה" נשמע "מדעי". המשמיע מוסיף למונח היום יומי גם את האמירה שכולם יודעים שהוכיחו את האבולוציה והשומע שלא מכיר תאוריות מדעיות נותר ללא מילים. מדוע לא להשתמש במילה העברית התפתחות או "התפתח במשך הזמן"?
הבעיה שהמילים בעברית נשמעות פחות מרשימות. אני מסכים עם הניתוח שלך. שמוליק

למעלה