כשסוס צולע מה אתם עושים?!

טוי בוי

New member
כשסוס צולע מה אתם עושים?!

איך אתם בודקים אם סוס צולע? איך אתם מטפלים בו?! מה צריך לעשות בכל מיני מקרים של צליעה?! ואיך אתם מחזירים סוס מצליעה?! כמה זמן בדרך כלל הסוסים בחווה שלכם צולעים? ספרו...!
 
../images/Emo179.gif../images/Emo178.gif../images/Emo176.gif../images/Emo175.gif

בדיקת צליעה צליעה למינה הינה הגורם מספר אחד לירידת כושר וביצועי הסוס. פגיעות שריר שלד בכלל ידועות כגורם העיקרי לביצועים ירודים בסוס. בדיקת צליעה הינה מן הפרוצדורות הנפוצות אצל כל רופא סוסים, ומהווה חלק מרכזי אם לא עיקרי בבדיקת הסוס לפני רכישה. לפני שהוטרינר מתחיל את הבדיקה הוא ישאל שאלות רבות הקשורות לבעיה הנוכחית כגון כיצד הבעיה התחילה, כמה חמורה היא הייתה, האם נראה שיפור עם או בלי טיפול תרופתי ו/או מנוחה, האם נראתה פציעה וכו´. כמו כן הבעלים יתושאלו לגבי היסטורית צליעה קודמת, תדירות פרזול, והיסטוריה רפואית כללית של הסוס. גיל הסוס ולעתים הגזע ובודאי הגיל יכולים להוות רמז חשוב לגבי מהות הבעיה. בעיות הצליעה בסוסים רבות ומגוונות ואיתור המקור הספציפי של הכאב כרוך לעתים בעבודה רבה וזמן ממושך. על כן ההיסטוריה ובדיקות שונות שיוצגו מייד נועדו לנסות ולעזור לוטרינר לאתר את הבעיה ביתר קלות (שכן לשאול "היכן כואב לך?" לא ניתן). כל בדיקת צליעה מתחילה בהתבוננות כללית על הסוס מכל הכיוונים. בשלב זה הוטרינר מחפש לראות א-סימטריה בתצורת הרגליים, אובדן מסת שריר, סימני נפיחות שונים, פציעות וצלקות. חשוב שהסוס יעמוד במנח סימטרי (Square) בשלב ההתבוננות הזה לבדיקת הסימטריה. בשלב הבא יבקש הוטרינר לראות את הסוס בתנועה. בהתחלה בהליכה ובהמשך בטרור בקו ישר ובמעגל. לעתים הסוס יורץ על משטח קשיח (אספלט או בטון) ועל חול והתגובה לקשיחות המשטח תוערך. כעת יבצע הוטרינר כיפופי מפרק (flexion test) בגבהים שונים של הרגל החשודה (וגם של הרגל הנגדית) על מנת לראות האם כיפוף מפרק מסוים גורם להחמרת הצליעה. בדיקה זו גם כן נועדה לעזור באיתור מקור הכאב הגורם לצליעה. בדיקת רגישות הפרסה ותחתיתה לכאב על ידי hoof trsters חיונית ביותר ולעתים עוזרת לאתר את הבעיה במהירות. כעת יתחיל הוטרינר לנסות להעלים את הצליעה על ידי הזרקת אילחוש מקומי בנקודות ספציפיות לאורך הרגל, באיזורים בהם עוברים עצבים שונים. שלב זה הינו החשוב מכל שכן ביצוע מדויק שלו במקומות הנכונים יאתר את האיזור הכואב. לדוגמא, לסוס עם כאב באיזור העקבים תספיק בדרך כלל הזרקת אחת (משני צידי הרגל) קצת מעל העקבים על מנת לאלחש את האיזור כמעט במאה אחוז. לעומתו סוס עם כאב מתחת לברך (carpus) ) ידרש בדרך כלל למינימום של ארבעה סטים של הזרקות לבידוד איזור הכאב. לאחר שהצלחנו לגרום להעלמות הכאב ברגל הצולעת חשוב לבחון האם התפתחה צליעה ברגל הנגדית. דבר זה נפוץ בסוגי צליעה שונים (לדוגמא navicular syndrome). כעת צריך לנסות ולאתר מהי הבעיה באיזור האמור הגורמת לתחושת הכאב ולצליעה. לשם כך דרושה שיטת הדמיה. בין אילו הנפוצות ביותר הינן רנטגן ואולטראסאונד, אך שיטות הדמיה כגון מיפוי עצמות, CT, ו-MRI הופכות להיות יותר זמינות לרופאי סוסים (בעולם, עדיין לא בישראל). באמצעות בחירת שיטת הדמיה נכונה ניתן לבחון האם מקור הבעיה הינו בעית שלד, גידים או מפרקים, ובהתאם ניתן לקבוע טיפול אפשרי ופרוגנוזה.
 

TauraMan

New member
../images/Emo20.gif../images/Emo176.gif

דבר ראשון אם הצליעה ממש חמורה לפעמים הסוס לא יכול להרים את הרגליים שלו נכון ולצאת מהתא או אפילו ללכת לעמדת קשירה. אם אני לא שמה לב ועולה על הסוס ובזמן רכיבה פשוט מרגישים שהצעד לא תקין, קוראים למישהו אחר שמבין והרוכב עוזב מושכות ועומד על הארכובות ונותן לסוס לעשות טרוט משוחרר אם הסו צולע אז יורדים ומחסלים, בודקים טוב טוב אם זה בגלל פצע, אם כן אז מטפלים בפצע כמו בפצע רגיל אם לא אז שמים בחצר כדי לאפשר לסוס תנועה וכל יום בודקים מה שלום הצליעה עז שזה עובר. צריך לזכור שלא כל צליעה אסור לעבוד. יש סוסים שבהתחלה הם תמיד "תפוסים" צריך לתת להם קצת עבודה חופשית ואז הם משתחררים ואפשר לעבוד נורמלי.. סוס מצליעה עדיף להחזיר בהדרגתיות, בהתחלה רק איזה 20 דקות הליכה וטרוט משוחרר ולאט לאט לשלב גם קנטר וקפיצות. לזכור שצליעה היא כמו פציעה!
 

TauraMan

New member
אוי נו באמת..../images/Emo20.gif../images/Emo176.gif

 

GrEeNwOmAn

New member
קודם כל...../images/Emo175.gif

שלא ירכבו עליו קשה, או שבכלל לא ירכבו עליו
 

טוי בוי

New member
../images/Emo60.gifאני...

אם סוס צולע אני מרגישה את זה ברכיבה או שאומרים לי ואם סוס צולע כבר כמה זמן אז בודקים אותו שמוציאים אותו מהתא ורצים איתו קצת שמישהו יראה מהצד ויגד מה הוא חושב רצוי שהיו 2 אנשים שהיו בצד! תלוי במה אם הצליעה נובעת מהגיד חובשים אותו ושוטפים לו את הרגלייפם הרבה זמן עם מים קרים כל יום! אם זה מהפרסה עושים אמבטית פולידין ומלח לפרסה כל יום ומנקים אותה ומזמינים מפרזל שיטלף את הסוס כידי לבדוק אם יש שם משהו רציני! אם זה בגלל פציעה אז חובשים או טופרים ומזמינים וטרינר ומחקים שהפצע יגליד.. אם הסוס קרע גיד או כל משהו פשוט מחקים.... במקרה שיש צליע חשוב לבדוק ממה היא נובעת! אם היא מהפרסה את משווים חום בין פרסה לפרסה ולוחצים עליה עם מין צוות כזו כידי לבדוק עם זה כואב לסוס וכמובן שמנקים את הפרסה כידי לבדוק אם יש בה חפץ זר.. אם זה מהגיד חובשים ושוטפים כל יום.. סוס מצליע מחזירים לאט לאט ובהדרגה מתחיים מ10 דקות הליכה ועולים לט לאט כל יום בדרגת הקושי של העבודה ובזמן העבודה.. אתלינו יש סוסים שצולעי מלא זמן {אנדרו} ויש סוסים שצולעים יום יומים וחוזרים לעבוד.. עכשיו גרייט צולעת בגלל ריקבון בפרסה האחורית ימינית והיא כבר צולעת שבוע בערך אז אני וסמי עושים לה אמבטיות פולידין...והמפרזל אמור להגיע היום לטלף אותה כידי שסמי יוכל לבדוק מה יש לה...
 

niko girl

New member
אני!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

איך אני בודקת אם הסוס צולע? אוקי אם אני רואה הסוס צולע ואני רוצה לראות על איזו רגל הוא צולע אז אני מרצה אותו בלנג' עם הראש של הסוס הולך למטה ולמעלה אז הסוס צולע ואז צריך לבדוק באיזו רגל וזה כבר לא כל כך קשה! איך אתם מטפלים בו? אמ נדמה לי שמחממים לו את האזור ואז בודקים להמ הוא צולע ואז מטפלים בזה או בטילוף או בקריאה לוטנרינר. מה צריך לעשות בכל מיני מקרים של צליעה? אמממממממ למשל לניק פעם נתקעהה אבן ברגל ואז כשהמטלף טילף אותו אז התגלתה האבן והוא הוציא אותה ולניק נשאר חור גדול והוא צלע. אז קראו למפרזל אחר והוא הצליח לתקן את זה. ואיך אתם מחזזירים סוס מצליעה? אהההההההה???????????.. טוב ממה שהבנתי! אנחנו מוציאים אותו קצת מריצים אותו ואז מוליכים אותו וכו'. כל כמה זמן הסוסים בחווה שלכם צולעים? אמממ אל הרבה בדרך כלל כל חצי שנה יש איזה סוס שצולע אבל זה לא קבוע קרה לנו שלא היה לנו איזה שנה צליעה אבל מי יודע?
 
למעלה