כשרות

hilasapir

New member
כשרות

רשום "אל תוכל גדי עם חלב אימו" מדוע אסור לאכול עוף עם חלב????? ומדוע מותר לאכול עוף עם ביצים???? ומה מיוחד בדגים שאסור לאכו ל אותם עם חלב וגם אסור לאכול אותם עם בשר צריך שתיפת פה וגם הם לא נחשבים לבשריים???????
 
שלש פעמים נאסר בתורה גדי בחלב אמו ו

וכלם קשורים לחג השבועות. ויש מפרשים ששמו לב לכך והבינו שהקשר לחג חקלאי איננו מקרי, אלא בא להרחיק את העברים ממנהג עכו"מ שהוא טקס פוריות. בתקופת התלמוד עדיין היו שלא אסרו עוף בחלב, שעוף אין לו חלב אם. ואכן מסקנת התלמוד שעוף בחלב אינו איסור מהתורה, אלא מחכמים, למנוע טעות שיחשוב בשר לעוף ויבוא לידי חטא.
 

פלגיה

New member
"לא תבשל גדי בחלב אימו"

אפילו לא כתוב "אל תאכל". האיסור המקורי הוא על בישול גדי וחלב, ואכילתם. כל שאר האיסורים הם גזירות של חכמים. אף פעם לא חשבתי על עוף וביצים.
 

יוסי ר1

Active member
איסור גדי בחלב אימו

ישנו מאמר מצויין שקראתי בזמנו, אך לצערי אינני זוכר כרגע מי הכותב והיכן נכתב. המאמר קושר את האיסור לבשל גדי בחלב אימו עם הפתגם הידוע "אין תוכו כברו", ומציע פירוש חדשני ומעניין. הטענה היא כי במזרח הקדום היה תבשיל שנקרא "תוככבר", תבשיל שרכיביו העיקריים היו עגל או גדי שאך נולדו, בחלב הראשון שנחלב מהאם. למי שאינו יודע, החלב הראשון - הנקרא קולוסטרום - שונה במבנהו מהחלב השופע בהמשך. הוא סמיך יותר, עתיר שומנים וחלבונים, ומכיל גם דם. (נראה בערך כמו מילקי או דני וניל מעורבב בדני שוקולד). לחיך המערבי זה נראה די מגעיל - אבל נראה שבעבר היה זה מאכל תאווה, ומן הסתם ישנם איזורים שעד היום מבשלים תבשיל זה. (לי אישית ידוע על ערבים המשתמשים בקולוסטרום לעשיית גבינה שמנה). על כל פנים טענת המאמר היא כי האיסור לגדי בחלב אימו מתייחס מסיבה כלשהי דוקא לתבשיל זה, וכי הביטוי "תוכו כברו" משמעו כי התבשיל מורכב מחלקים שונים - בשר, חלב, שבאים מאותו מקור - הפרה או העז. הפירוש המקובל היום לביטוי הוא שפנימיותו כחיצוניותו, ומתיחס למילה בר במשמעות הארמית שלה, החלק החיצוני.
 

פלגיה

New member
אבל לפי זה לא כל כך ברור

כי דווקא את העטין של הפרה (גם אם הוא מלא בחלב) מותר לאכול על פי ההלכה (קוראים לו "כחל") בכל מקרה אם תמצא את המאמר שדיברת עליו - אשמח לקרוא
 

hilasapir

New member
עוד משהו בקשר לכשרות

למה יש אנשים האומרים כי מותר לאכול בשר לפני חלב????? אני אישית שומרת שעתיים מחלב לבשר כי חלב מתעקל יותר מהר..... ויש אנשים שאומרים שבין עוף לחלב צריך לחכות 4 שעות כי עוף מתעקל יותר מהר....
 

פלגיה

New member
בין חלב (קודם) לבשר אחר כך

כמעט ולא צריך לחכות (אני שוטפת את הפה ומחכה כרבע שעה) לגבי הזמנים שצריך לחכות - עניין של מנהגים. בין שעה (מנהג יהודי הולנד) לבין 6 שעות
 

hilasapir

New member
לא עניתם לי לעינין של הדגים.....

מה מיוחד בדגים שהם לא נחשבים בשר ולא חלב וגם לא פרווה????
 

יוסי ר1

Active member
דגים ובשר

מקור ההבדל הוא בפסוק "הצאן ובקר ישחט להם ומצא להם אם את כל דגי הים יאסף להם ומצא להם?" ... , כששם הבחנה בין שחיטת בהמות לאיסוף דגים. נראה לי שזה קשור למה שאמרו קודמי בדבר ההבדל במראה של בשר בהמה מאחרים" על עוף חכמים החמירו כי ניתן לטעות בבשרו מפאת דמיונו לבקר, ואילו דג מובחן במראה ובריח מבקר. נראה לי גם שאולי שייך שדג הוא בעל דם קר, כמו חגבים שאם איני טועה ניתן לאוכלם עם מאכלי חלב, למי שאוכל חגבים...
 
למעלה