כתבה ב"הארץ"

מאריקה

New member
כתבה ב"הארץ"

בגליון סוף השבוע הופיעה כתבה שנוגעת לפורומנו. בכתבה מתראיין ינוש קובאנאי שהוא העורך של "מולט אש יובו"(mult es jovo) ומספר על צייר הונגרי אימרה עמוש שמת בשואה. ובעניין השואה ביום חמישי יש כנס ביד ושם על שואת יהודי הונגריה. מצורף קישור.

עב

New member
ויש עוד

גם במוסף ידיעות אחרונות יש כתבה מעניינת של יאיר לפיד. הוא מנסה לדמיין את חייו האלטרנטיביים אילו שנת 1944 הייתה נמחקת מהלוח. איך היו חייו נראים עם סבא, סבתא, משפחה בורגנית מורחבת וכן הלאה. מאריקה, קיבלתי הזמנה ליום העיון, האם את באה?

הרשימה של יאיר לפיד

זו של השבוע היא ממש יפה ונוגעת ללב. היא בעצם עוסקת ב...מה היה קורה אילו בשנת 1944 לא היה קורה מה שקרה או כמו שהוא כותב,היתה נמחקת מלוח השנה,והוא או כל אחד מאיתנו היה נולד בהונגריה וחי שם את חייו. גם אני חשבתי על כך רבות בביקורי בבודפשט בשנה שעברה. מרגלית. זו אני מקודם פשוט בגלל גליצ'ים של תפוז שוב הייתי צריכה להחליף ניק.

עב

New member
אצלי זה היה שונה

למעשה הבת שלי קראה לי את הכתבה בטלפון ושאלה אותי האם גם אצלי היו מחשבות כאלה והאמת, שמעולם לא. תמיד קיבלתי בשמחה את העובדה שנולדתי תחת שמי התכלת עם חומוס ופיתה ביד ולא עלה בדעתי שהיה יכול להיות אחרת. גם כשביקרתי בבודפשט לפני כמה חודשים (בפעם הראשונה) זה נראה לי מאוד מוזר שאולי הייתי יכולה להיוולד בהונגריה, ואיך הייתי מסתדרת שם עם כל השפה הזאת והנימוסים שלהם (והמזג הלא פורמלי שלנו, הצברים). נראה לי שלהורי יש מחשבות רבות על "מה היה אילו" ואיך חייהם היו נראים. מה אתן חושבות בנות הדור שנולד או גדל בישראל? וכמובן גם הבנים (אני עדיין ביום האישה). תגיבו בבקשה...

ju100

New member
תגובה לך עב../images/Emo70.gif

לא אני לא יודעת אם בהורי עברו מחשבות כאלה או דומות.אני יודעת שאחרי גהנום השואה שם איבדו את מרבית מישפחתם השאיפה הייתה להגיע לארץ ולגדל פה את הצאצאים:אותנו!! האמת היא שנושא "האילו" מעולם לא עלה בשיחות ביננו. גדלתי על סיפורי השואה כמו מרביתינו דור שני ליוצאי השואה!! זוכרת ועדיין מהדהד באוזני בשעת צהריים כששבתי מבית הספר קול הרדיו כמעט מכל בית "המדור לחיפוש קרובים"...סבתא ואמא חיפשו את הבן האח שאבד ללא עיקבות!!..רק לקראת שנותיה האחרונות הסכימה סבתא לעשות לו לוחית זכרון בהר הרצל..עד אז האמינה שיחזור!!! אני חושבת שעשתה את לוחית הזכרון ועדיין האמינה שהוא חי אי שם!!! הייתי ילדה לא הבנתי את הכאב..היום אני אמא לילדות סבתא לנכדות..היום אני מבינה!! זה מוזר זה ממלא את עיני דמעות וזאת הפעם הראשונה שזה קורה באותו עיניין!! ומי לקח לאימי את אותו אח ולסבתי הניפלאה את בנה?? ההונגרים!! ה"נ'ילשוק"..(מיצטערת לא כותבת הונגרית אבל מי שמבין ,מבין את כוונתי) למה שההורים שלי יגלגלו מחשבות של מה היה אילו?.. אחרי שנים נסעו לביקור..לפני קרוב ל20 שנה הצטרפתי לראשונה!! אבל זה סיפור אחר..זאת הייתה "חוויה" מיוחדת עבורי!!..אספר עליה אם תרצו בפעם אחרת!!

כנראה שלא הבנת את מה שכתבתי

וזה אומר שלא ניסחתי את זה טוב. ההיפך הוא הנכון.כשהייתי שם ראיתי איזה "מזל" היה לי שהורי כשחזרו ממחנות המוות ולא מצאו אף אחד ממשפחתם ולא יכלו לסבול להיות במחיצת מי ששלחו אותם לשם, באו לארץ כשרק בגדיהם לעורם ואני נולדתי וגדלתי כאן למזלי. לצערנו כל זה קרה לאחר השואה,כלומר המחיר של זה הוא שנשארנו בלי משפחה. זו גם המסקנה של יאיר לפיד. תנסי לקרוא את הכתבה עצמה. שבת שלום ומבורך מרגלית.

ju100

New member
מרגלית ועב יקרות!!

הבנתי גם הבנתי,את הכתבה אומנם טרם קראתי אבל עם עובדות אובדן משפחותינו בשואה אי אפשר להתווכח ולהתעלם! זה נכון שמעניין לראות ולחוות את שורשי מישפחותינו את הבית בו גרו..את גן המישחקים בו שיחקו כילדים..אבל על כל זה מהלך אותו ענן כבד של התנהגות העם ההונגרי אל "בני עמו" שכל חטאם היה שדתם שונה!! כן, היהודים ההונגרים כמו כל יהודי באשר חי היו אזרחים של המדינה בה חיו!! אני גם מבינה את כוונת המשורר שאומר "אילו"...ולעיניין ה"אילו" הזה אני חושבת כן היינו נולדות\ים שם חיים כמוהם חושבים כמוהם..אלא שהעם ההונגרי ששיתף פעולה איתם היה ממשיך לשנוא את היהודי ההונגרי ככה בשקט מתחת לשפם עד עצם היום הזה! הדבר ה"טוב"(אם אפשר לקרוא לזה טוב) שיצא מהשואה שמוכים חסרים וחבולים יצאו משם מישפחותינו חסרות ובנו מדינה!! איזו מדינה זו יצאה??? זה כבר סיפור אחר אבל היא שלנו לטוב ולרע!! אם פיספסתי את כוונתכן אני מקווה שעכשיו הבנתן אותי !! ועכשיו בנות חביבות..אני ללכת עושה אוכל לפני משפחה מפטר אותי מהמחשב!

עב

New member
אוי כמה שפספסת

לפיד כתב מה היה קורה אילו שנת 1944 לא הייתה קיימת והוא היה זוכה להכיר את משפחתו. שאלתי האם גם אתם חשבתם מה היה קורה אילו הייתם זוכים להכיר את המשפחה שלכם ואיך החיים שלכם היו נראים, כפי שלפיד דמיין לעצמו. אם הבנת את השאלה אז לי לא ברור מה מטרת השצף קצף שלך אבל מילא.. קורה שלא מבינים... אני סגרתי עניין ושלום על ישראל...

ju100

New member
שלום על ישראל!!!../images/Emo163.gif

"שצף קצף" כמו שקראת לזה היא זוית הראיה שלי של הדברים! חשבתי שהבהרתי את עמדתי ואת מחשבותי נכון שזה עורר אצלי קצת אמוציות ושידרתי את זה..מה לעשות?.. את הזמנת תגובות אני הגבתי!

למעלה