"מחסור מלאכותי"
ידידי, אני לא יודע עליך דבר אז איני יכול לדעת על מה מתבססות טענותיך, אבל אני בספק אם מידת ההיכרות שלך עם "מערכת שיווק הקרקעות" מתקרבת (שלא לדבר על "זהה") לשלי. בשלב זה אני יכול לגלות לך שאני מתבסס על כ-20 שנה של ישיבה בתוך המערכת הזו...
לאור דבריך נראה שכנראה יש מקום לשפוך מעט אור על מערכת זו (לא שאני בא להגן עליה! יש בה תפוחים באושים ומהלכים רבים שיש לשפרם, אבל חייבים להיות הגונים ולאמור את האמת). וכך - פחות או יותר, ובקצרה - עובד התהליך. משלב היוזמה/הרעיון ועד לשיווק ממש:
1. הממשלה (ראש הממשלה/שר האוצר/שר השיכון) קובעים כי יש "להאיץ את שיווק הקרקעות למגורים". לעיתים הם גם מגדירים אזור עדיפות ספציפי, אבל אין לכך חשיבות כרגע, כי לרוב פירוש הדבר הוא "מתן עדיפות" כל שהיא בצנרת זו או אחרת.
2. ההנחייה יורדת למנכ"ל ממ"י, שמעביר אותה לראש אגף התכנון במינהל והלה מעביר את המסר למתכנני המחוזות/מנהלי מחלקות התכנון.
3. מנהל מח' התכנון במחוז ממ"י מעביר הנחייה למתכננים הנפתיים (הערה: המבנה הפנימי שונה ממחוז למחוז, אבל - באופן כללי - בתוך המחוזות קיימת אחריות נפתית, על בסיס חלוקה גאוגרפית. חלוקה/מבנה זה אמורים להשתנות היום, עם השינויים המבניים בממ"י), ומבקש מהם "לאתר שטחים לשינוי יעוד למגורים".
4. המתכננים הנפתיים מתחילים בתהליך חיפוש ואיתור קרקעות בעלות פוטנציאל שינוי-יעוד/תכנון/שיווק למטרה האמורה (לא אכנס כאן לתהליכים המפורטים והמורכבים, בהם מוערבות בדיקות משפטיות, קנייניות, מצב קיים בשטח וכמובן בדיקות תכנוניות/בדיקות ייתכנות שונות).
5. אותר שטח מתאים. מתחיל הליך התכנון, כמקובל במדינה ישראל (אגב, תכניות ביוזמת ממ"י מקבלת עדיפות/קידום במסלול מהיר יותר בוועדה המחוזית. כקבוע בחוק).
6. התכנית אושרה. מתחיל תהליך התדיינות עם הרשות המקומית בנוגע לשיווק הקרקע. הסוגיה העיקרית לרוב, היא צורת תשלומי ופיתוח האתר.
7. נפתרו כל הסוגיות והעיכובים מול הרשות המקומית. מחלקת העסקות בממ"י פותחת תיקי שיווק ומתחילים בהכנת המכרז.
8. מתחיל פיתוח שטח האתר/התכנית.
8. מסתיימת הכנת חוברת המכרז. מתקיים תיאום מול הרשות המקומית (לרוב כל "תהליך התיאום" הנו הודעה בלבד, לרשות המקומית) והמכרז מתפרסם בתקשורת.
9. מסתיים הליך המכרז. קח את המפתחות זוג צעיר וצא לדרך!
"בניית מחסור מלאכותי"?? באיזו מדינה בדיוק? ע"י איזה גוף?
הערה: אין לי ספק ש
תוספת של כח אדם, שיפור תנאי התעסוקה, קידום מקצועיות העובדים ואיכות ניהול גבוה יותר יכולים להניב תוצאות טובות בהרבה מאלו המוכרים לנו עד היום. אבל - לדעתי - רב מאוד המרחק בין זה לבין "יצירת מחסור מלאכותי".