כתבה מעניינת מכלכליסט על רישום פטנטים של דנ"א

22ק ו ס ם

New member
כתבה מעניינת מכלכליסט על רישום פטנטים של דנ"א

זו תופעה מאוד בעייתית באופן כללי, שאנשים רושמים פטנטים על על כל מיני חידושים טכנולוגיים שלא עשו איתם כלום, ואחרי זה דורשים הון עתק מכל מי שהשתמש בה. פה מדובר בפטנטים על גנים שמונעים מחקרים ופיתוח תרופות וזה מאוד מרגיז. http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3554454,00.html
 

John the Savage

New member
טוב לראות שכותבים סוף סוף על הנושא

בערוצים מינסטרימיים. מה שקורה עם פטנטים בעשורים האחרונים הוא אכן נוראי. פטנטים הם מנגנון בעייתי ביותר, שכן הם מעניקים מונופול מוחלט על מימוש של רעיון או טכניקה. בניגוד לזכויות יוצרים בהם האיסור הוא רק על העתקה, וכל עוד מישהו אחר יצר יצירה דומה במקרה אין בעיה, במקרה של פטנטים גם אם מישהו אחר עולה על אותו רעיון באופן בלתי תלוי ומישהו אחר הוציא על זה פטנט, אבוד לו. מנגנון כזה אולי יכול להעלות על הדעת בעולם בו ההמצאה היא נדירה. אבל בעולם בו כל מהנדס ממוצע שעובד על בעיה זמן מה יכול להגיע לפיתוח שהוא פטנטבילי, ופיתוחים זהים צצים במקביל מספר רב של פעמים במקומות שונים, הענקת מונופול כזה היא בעייתית ביותר. התופעה של patent abuse היא לא דבר חדש, אבל בעשורים האחרונים המצב הגיע לדרגה כזו שפטנטים יותר מזיקים מאשר מועילים להתפתחות הטכנולוגית. האיכות של בדיקת הפטנטים בירידה ו"המצאות" שאין שום הצדקה להעניק להם פטנט מתקבלות על ידי משרד הפטנטים, החלטות פוליטיות הובילו, בייחוד בארה"ב, לאישור פטנטים בתחומים שלא נחשבו לפטנטביליים בעבר כגון פטנטים על תוכנה, על שיטות עסקיות ופטנטים בתחום הגנטיקה, והתופעה של patent trolls הולכת ומתרחבת בזמן שחברות גדולות טורחות להוציא פטנטים בעיקר בגלל שפורטפוליו רחב של פטנטים מהווה נשק להתגוננות מתביעת פטנטים ובסיס להסכמים צולבים. ואני מסכים עם הכתבה לחלוטין גם לגבי הטענה שעלויות הפיתוח האסטרונומיות לכאורה שחברות התרופות מדווחות עליהן הן מנופחות לחלוטין. כבר מזמן אני טוען את זה, וטוב לראות אחרים שכותבים בדיוק את מה שאני טענתי כבר שנים.
 

22ק ו ס ם

New member
הקטע שמונעים מחקרים על מקטעי דנ"א הזוי לגמרי

ומה שאתה אומר נכון. תאפשר לרשום פנטנטים על מוצרים מוגמרים כמו תרופות נניח, אבל על רעיון או איזה פיתוח, חשוב ככל שיהיה, אבל שלא נעשה בו שימוש? כל הרעיון של פטנטים הוא לעודד יצירתיות ולאפשר לאנשים להינות מההמצאות שלהם אבל בפועל זה עושה בדיוק ההפך.
 

John the Savage

New member
זה אכן הזוי

מה שעושים טרולים של פטנטים זה להוציא פטנטים "ספקולטיביים". הם בכלל לא מנסים לפתח טכנולוגיה. המטרה היחידה שלהם היא ליצור claims שיאפשרו להם לתבוע כל מיני חברות ולסחוט כספים. הם שודדים ברשות החוק ואף אחד לא מצליח לעצור את התופעה. שמעתי ממרצה שלי שנציג של חברת Intellectual Ventures (טרולית הפטנטים הגדולה ביותר כיום), ניגש אליו לאחר הרצה באיזשהו כנס והציע לשלם לו במזומן במקום תמורת הסכמתו שהחברה תוציא פטנט על תוכן ההרצאה שלו. הוא במקרה הזה סירב, אבל יש כניראה מספיק אחרים שמתפתים.
 
לא רק בעשורים האחרונים

אחד הקוריוזים המענינים ששמעתי בקורס "היסטוריה של המדע" שלמדתי היה על המצאת מכונות הקיטור. מסתבר שמישהו (שאת שמו איני זוכר) המציא משאבת קיטור לא יעילה וכמעט לא שימושית, אך הוציא פטנט על - לא תאמינו - "כוחה המניע של האש". כאשר וואט המציא את מכונת הקיטור שלו, הפטנט הזה מנע ממנו בתחילה את היישום שלה. כיום, משרדי הפטנטים *אמורים* למנוע רישום פטנטים רחבים מדי, וכמו כן לא לאשר פטנטים "טרוייאליים" שמוגדרים (בערך - אני לא עורך פטנטים) ככאלו שכל מומחה בתחום היה מסוגל לשחזר בזמן סביר. יתכן שהבעיה היא שפטנטים מוהסוג המוזכר בכתבה הפכו נפוצים רק לאחרונה, וחוקי הפטנטים לא הספיקו להתעדכן.
 

John the Savage

New member
הבעייתיות בפטנטים זה לא דבר חדש

אבל בעשורים האחרונים זה הולך ומחמיר. בעניין וואט, מה שקרה במקרה הזה היה שלצורך הפיכת מכונת הקיטור לשימושית היה צורך להעביר את התנועה הסיבובית של המכונה לתנועה מישורית. הדרך ההכי פשוטה וברורה לעשות את זה היה שימוש בידית מסתובבת (או בעברית צחה ארכובה). אלא שלמישהו אחר היה פטנט על הארכובה ובשביל לעקוף את הפטנט שלו וואט פיתח מנגנון אחר קצת יותר מסובך ממה שנדרש (המכונה "שמש וכוכבים"). אלא שגם וואט בתורו הגיש תביעות להפרת פטנטים כנגד ממציאים אחרים שהמציאו שיפורים למכונת הקיטור שלו. יש גם את הסיפור המפורסם של אלכסנדר בל ואלישע גריי שהמציאו פחות או יותר בו זמנית את הטלפון ורק אחד מהם זכה בפטנט (מכל מיני סיבות). ניצול לרעה אחר של פטנטים שדווקא תוקן בשנים האחרונות זה העניין של submarine patents. בעבר, תוקף הפטנט היה 17 שנה מרגע אישור הפטנט. כעקרון, אם מישהו הגיש פטנט ומכל מיני סיבות אישורו התעקב בשנים רבות, לפעמים אפילו עשרות שנים, הממציא עדיין זכה בפטנט ל-17 שנה מרגע האישור. החוק הזה איפשר לממציאים לנצל לרעה את התהליך ולדחות בכוונה את אישור הפטנט על ידי הגשת תיקונים ושינויים תכופים לבקשה. דוגמה למקרה הזה הוא הסיפור של ממציא בשם למלסון שהוא 600 פטנטים שונים. אחד מהם הוא פטנט שהגיש לראשונה ב-54 ואושר בשנת 78. במהלך השנים האלו הוא "שיפץ" את בקשת הפטנט כך שתכסה טכנולוגיות שנמצאות בשימוש בפועל ובסופו של דבר הוא הוציא פטנט שמכסה בין השאר קוראי ברקודים. בעיקר מהפטנט הזה וגם כמה אחרים הוא הרוויח סכומי עתק של כ-1.5 מיליארד דולר מחברות שהעדיפו להגיע לפשרה ולשלם תמלוגים מאשר להסתכן במשפט.
 
לגבי וואט

אני משוכנע לחלוטין שהגרסה שהמרצה שלנו נתן לנו היא זו שנתתי קודם. מקריאה עכשיו בעקבות ההודעה שלך, מסתבר שלמעשה מדובר במקרה ההפוך. אז: א. תודה רבה! ב. מוזר שמרצה שזה מקצועו מלמד שגיאות בוטות שכאלו...
 
גם אני נכוויתי בעניין

עם חברה אמריקנית שהוציאה פטנט, אמנם לא על דנ"א אלא על מערכת חומרה+תוכנה עם יישומים חשובים לגילוי תרופות. הם עובדים עם משרד עורכי דין שמתמחה בנושא, ולמעשה הצליחו (לאחר מספר נסיונות) לשכנע את הפקיד במשרד הפטנטים האמריקני לתת להם פטנט על קונספט מאוד רחב, הרבה יותר רחב מן המערכת שהם פיתחו בפועל. כך יוצא שכל מישהו שמנסה לעשות היום משהו בתחום הזה מסתבך איתם. האוניברסיטה שבה עשיתי את הפוסט בארה"ב הגישה את המערכת שאני פיתחתי בנושא כפטנט (שונה והרבה יותר צר ומוגדר), אך לאחר שקיבלו מכתב אזהרה מאותה חברה העדיפו למשוך את הבקשה ולא להיכנס לעימות משפטי. החברה הזו גם שומרת את ביצועי המערכת שלה (שכנראה לא טובים במיוחד) כסוד מסחרי, לא מפרסמת כלום ובוודאי לא פרסומים אקדמים כמונו. בפועל הם חיסלו את כל המחקר בתחום, לפחות בארה"ב. יחד עם זאת צריך להיזהר עם ייחוס כל הבעיות בתחום לתאוות הבצע של חברות הפארמה. אכן יש היום בעיה מאוד ממשית של התמעטות בתרופות חדשות שמצליחים לאשר, בעיקר בתרופות של מערכת העצבים המרכזית. גם אני קראתי את ההערכות של יותר ממיליארד דולר לפיתוח תרופה, אך חשוב לציין שהן כוללות את העלות של כל אותן התרופות שהיו בפיתוח ולא הצליחו בסוף לאשר אותן. כאשר צוות המומחים שמוזכר בכתבה טוען שהעלות האמיתית היא רק 100 מיליון לתרופה, השאלה היא אם הם הכניסו לחשבון הזה גם את התרופות שלא אישרו. אם נגיד רק אחת מכל 10 תרופות בפיתוח בסוף נכנסת לשוק (והיחס האמיתי הוא כנראה הרבה יותר גרוע מזה) זה מסביר למה יש הבדל של סדר גודל בהערכות.
 

ranisharoni

New member
גם בישראל יש תקפות לפטנטים על דנ"א?

להבנתי כל נושא הפטנטים (לעומת זכויות יוצרים) הוא מחלה של הקפיטליזם האמריקאי (ארה"ב) לפיו הכסף יותר חשוב מהכל כולל חיי אדם. ברור שחברה חוץ אמריקאית שרוצה לשווק תרופה בארה"ב חייבת לשחק לפי חוקי הפטנטים של ארה"ב אבל האם חוקר ישראלי ימנע מלהשתמש בידע המוגן ע"י פטנט? בתחום התוכנה המצב מוזר ביותר היות והפטנטים הם למעשה על רעיונות מאוד כללים הודות להגדרה משפטית רחבה. לרוב מהנדס התוכנה האחראי לרעיון לא יבין את הקשר בינו לבין הנוסח המשפטי. (לשמחתי אפשר לבצע אינבלידציה של פטנט תוכנה ע"י פירסום הרעיון בפאבליק דומיין אבל כמו כן תביעות בנושא הן מאוד יקרות). ריצארד סטולמן, מאבות התוכנה החופשית (מיסד GNU ויוצר Emacs), העיר בסרקזם שעורכי הדין היו חכמים מספיק כדי לא לאפשר פטנטים בעריכת דין. הם מכירים היטב את הרעה מלהכיל אותה על עמצם. סטולמן העביר הרצאה מעניינת מאוד למדי על הסכנה בפטנטים בתוכנה ובאופן כללי (רק 20 שניות ראשונות לא באנגלית): http://video.google.com/videoplay?docid=669200964006594520 אם אני לא טועה סטולמן ניסה לשכנע את האיחוד הארופאי להמשיך להמנע מפטנטים בתוכנה אבל לא היה לו סיכוי מול הלחץ שהפעיל הממשל האמריקאי בנושא.
 

John the Savage

New member
ככל שאני יודע

בישראל אין אפשרות לפטנטים על הגנים עצמם. יש אפשרות להוציא פטנט על תהליך או התקן ספציפיים שעושים שימוש ביכולת לזהות גן מסויים, אבל לא פטנט שיתן הגנה רחבה כ"כ על שימוש באותו הגן כפי שקיים בארה"ב. גם נושא הפטנטים וגם זכויות היוצרים לא התחילו בארה"ב אבל אכן ארה"ב היא זו שדוחפת באופן מתמיד להרחיב את שני התחומים הללו לטובת בעלי ההון על חשבון כל השאר. למרבה הצער, אף פעם אי אפשר להגיד "אבל זה רק בארה"ב". דבר ראשון, ארה"ב היא שוק מאד משמעותי שמעט חברות מוכנות לוותר עליו, ושנית התאגידים מנצלים את כוחם הכלכלי והפוליטי בכדי לדחוף את החוק האמריקאי לשאר העולם, בין השאר דרך הסכמי סחר, אמנות בין לאומיות ולובי מאסיבי במקומות כגון האיחוד האירופאי. נ.ב. לריצ'רד סטולמן אני מתקשה להתייחס ברצינות לאחר שנכחתי בהרצאה שלו. אני מאד מעריך את מה שעשה ותומך נלהב ברעיון התוכנה החופשית ובהרבה מהעקרונות האחרים שהוא מקדם, אבל הבן אדם קצת מסובב.
 

ranisharoni

New member
ופטנטים שכאלה מגבילים חוקרים באקדמיה?

הייתי מצפה שחוקר באקדמיה יוכל בחופשיות להסתמך על מחקר גם אם הוא מוגן בפטנט. האם גם באקדמיה צריך אישור משפטי כאשר מסתמכים על מחקרים אחרים?
 
עד כמה שאני מבין חוקר באקדמיה חופשי

לערוך כל מחקר, גם על דברים שמוגבלים כפטנט, ובלי אישור משפטי כלשהו, כל עוד אין לו כוונת רווח (כלומר זה רק מחקר אקדמי והוא לא עושה מזה כסף). אבל צריך לזכור שנושאים שמוגנים בפטנטים לעיתים קרובות לא מתפרסמים ע"מ לשמור על הבלעדיות. התוצאה היא לעיתים קרובות שלחוקרים באקדמיה אין אפשרות טכנית לעבוד על הנושאים האלו, אלא אם הם עובדים ישירות עם בעלי הפטנט (ואז יש כמובן בעייה אפשרית של ניגוד אינטרסים).
 

John the Savage

New member
פטנטים מגנים על כל שימוש בטכנולוגיה

לא רק על שימוש לכוונת רווח. כך שעקרונית חוקר באקדמיה המעוניין להשתמש בטכנולוגיה המוגנת בפטנט צריך לקבל את אישורו של בעל הפטנט. ישנן מדינות בהן קיים סעיף המעניק פטור לשימוש בפטנטים לצורך מחקר, אלא שבארה"ב לא קיים פטור כזה. יש פטור הרבה יותר צר, החל באופן ספציפי על מחקרים שמטרתם לספק מידע ל-FDA. אבל בשאר המקרים אין פטור, אפילו אם מדובר בשימוש בטכנולוגיה לצורך מחקר בלבד ללא כל כוונת רווח.
 

ranisharoni

New member
חוק מוזר

כי הרי שהחוקר יכול להשתמש ברעיון "המוגן" תחת ההנחה שיתכן הסדר בשלב האפליקציה (הרי שלא ניתן לדעת מראש את חשיבות התגלית). אני יודע למשל שהממשל האמריקני רכש רישיון גלובלי לשימוש בהצפנה אליפטית המוגנת ע"י פטנטים רבים (וויקי): "ה-NSA רכשו זכויות שימוש מוגדרות במערכות ECC של חברת Certocim לצורך שימוש להצפנת מידע עבור הממשל. והם מוסמכים לתת רישיון לכל גוף המעוניין לשלב ECC באפליקציות אבטחה בהן נעשה שימוש עבור ממשלת ארצות הברית." כלומר החוק צריך להתיר ולעודד חוקרים להשתמש בפטנטים (לפחות עד שיעברו לשיטה הגונה יותר).
 

deathcaster

New member
ממש לא חוק מוזר

זה בדיוק חוק שמתאים למה שנכתב כאן... החוק הוא בעיקר ממניעים כלכליים ורווחיים ("קניין רוחני" עליק!) של מי שיזמו את החוק הזה שהם בעיקר בעלי ההון. זה אולי חוק לא הוגן, אבל אין בו שום דבר מוזר. לגבי הדוגמא שלך: מילות המפתח הן: "רכשו זכויות שימוש". "כלומר החוק צריך להתיר ולעודד חוקרים להשתמש בפטנטים (לפחות עד שיעברו לשיטה הגונה יותר)."- בעולם אידיאלי? ...כן
 
אז אני בסדר כרגע


אבל אולי השותף שלי בארה"ב בצרות. ושאלת המפתח - מה יקרה כשנפרסם את המאמר? האם זה אומר שאנחנו צריכים ללכת על נייצ'ר ולא על סיינס?
 
למעלה