כתבה מעניינת על האבולוציה של דגי מערות

כתבה מעניינת על האבולוציה של דגי מערות

הנה הלינק לכתבה אם לא הייתי רוצה לתת קרדיט לכתבה, הייתי נותן כותרת לקונפסט של הפוסט - שהוא למעשה הרציונל מאחורי "אבולוציה נסוגה" - או "דגנרציה אבולוציונית" במקרה של דגי מערות עיוורים. לדגי מערות יש עיניים המצויות מתחת לעור - מה שהופך אותן לחסרות תועלת *לחלוטין* בתור עיניים. לא שעיניים היו מועילות בכל מקרה בתוך סביבה שאין בה אור בכלל, אך העיניים המנוונות היו חסרות שימוש לראיה גם בסביבה שיש בה אור. המאמר מנסה לענות על השאלה האם מדובר באבולוציה ע"י ברירה טבעית (כלומר: יש ערך סלקטיבי לעיניים מנוונות בסביבה חסרת אור) או פשוט לסחף גנטי - (העובדה שמדובר בתכונה נייטראלית אפשרה למוטציות "נייטרליות בסביבה חשוכה" להתקבע באוכלוסיה) ההסבר הנייטראליסטי הוא די סטנדרטי - אבל ההסבר הסלקטיבי מעניין, משום שהוא מתבסס על מחקר שנעשה לאחרונה (ראו סייט בכתבה) שמראה שישנן עלויות מטבוליות גבוהות יותר עבור דגים בעלי עיניים תפקדויות, שהשוו בינם לבין דגים עיוורים.

אלה הם צלופחים, נכון?

האם עיניים אלה רק מנוונות, או כמו הטטרה - מנוונות וחסומות לאור? האם יצורים אלה גם חיים בחושך? (דהיינו, יש סיבה להאמין שמדובר באדפטציה לחושך?)

דו-חיים

מדובר בשני מינים של דו חיים. האחד הוא פרוטאוס, טריטון מערות מדרום אירופה, והשני הוא תולען מים מנהר האורינוקו בדרום אמריקה. תולען המים הוא פעיל לילה וחי באיזורים בוציים. יכול להיות שמבקרה של תולען המים הן לא חסומות כליל לאור.

אה פרוטאוס!

אני מכיר אותו, זו גם דוגמה מפורסמם ל"דה-אבולוציה" - שכחתי ממנו לגמרי. את השני אבל, לא הכרתי. יש לך מושג האם העיניים שלהן מסוגלות לראות משהו בכלל?

אתה יכול לקנות אותם בחנויות לחיות מחמד

לא את הפרוטאוסים כמובן אבל את התולענים (קוראים להם שם נחשי מים שחורים, או צלופחים או מה לא....) מנסיוני הם רגישים לאור אז אולי זה בזכות העיניים.

זה קצת "פרופסור מרושע" לקנות חיית מחמד

שחיה רק בחושך. נהה, זה יצדיק יותר מדי סטיגמות עליי
but thanks all the same

למעלה