כתבה מעניינת על כוחו של מטרופולין תל אביב

Rubim88

New member
אין פה שום דבר יוצא דופן

וגם אין הבדל בין 60 ל54 ל45 אחוז בהשוואה כזו, הקשר בין אחוז התוצר במטרופולין לאחוז האוכ' בו ביחס לכלל המדינה הוא לא משהו מפתיע במיוחד.

בריחת המוחות/תושבים מהפריפריה למרכז מתאפשרת "בזכות" הניידות הנמוכה וזה הדבר שמפתיע - במיוחד כשעל שטח של 6000 קמ"ר מתגוררים בסביבות 90% מהתושבים - ישראל הרבה יותר קטנה וצפופה מאיך שזה נראה אם מסתכלים רק על הנתונים היבשים.

כתבה מעניינת

נראה שבישראל ויתרו על כך שבפריפריה יגורו ויעבדו והכיוון הוא שיגורו בפריפריה ויעבדו באזור המרכז. ההתפתחות המבורכת של הרכבת היא דוגמא לכך, כמו גם תוכניות נתיבי ישראל. כל מטרתם היא לדאוג לכך שתושבי הפריפריה יגיעו למרכז במהירות.

אבל, גם אם מהפריפריה נניח שדרות אפשר להגיע תוך שעה לתל אביב, זה מרוקן את שדרות, כיוון שלעיר לא נותרים מקורות מימון (כי תעסוקה משלמת יותר ארנונה ממגורים) והעיר מתרוקנת. תחשבו על תושב הפריפריה שמוצא עבודה רק במרכז ונוסע כל יום שעה לעבודה במקרה הטוב שבו הוא גר ליד תחנת רכבת ומקום עבודתו נמצא אף הוא ליד תחנה.. גם החזרה לוקחת לו שעה. כך אנו מקבלים אזרחים שמנותקים ממקום הישוב שלהם, ואז אין להם שום צורך להיות מעורבים בו, הם מגיעים הביתה מאוחר אך ורק כדי לישון בימי החול.תחשבו על איך זה משפיע על המשפחה כשאחד ההורים או שניהם נעדרים זמן רב מן הבית.

הפתרון הוא שהפריפריה תספק לתושביה מקורות תעסוקה והם לא יצטרכו לנדוד או ליימם כל יום. קראתי לפני כמה ימים שמשה כחלון אמר צריך ליצור עוד כמה ערים בסדר גודל של תל אביב. ואכן כך לדעתי, למה שלא יהיו כמה מרכזים למשל חיפה ירושלים ובאר שבע שימשכו אליהם את הסביבה הקרובה, אבל שגם בערים קטנות יותר תהיה אלטרנטיבה ושם ניתן יהיה לעבוד.
כיום כבר לא מקימים מפעלים כמו בעבר כי זה לא משתלם, אבל אני בטוח שישראל תהיה נשכרת מכך שמקומות העבודה יהיו קרובים למקומות מגוריהם של התושבים, והפתרון לפריפריה יהיה פחות תלוי בקיצור המרחקים ממנה למרכז הארץ.

באופן רשמי - התפיסה הזו דווקא אומצה

מכנים את התפיסה הזו "פיזור מרוכז", והיא מדברת על חיזוק המוקדים העירוניים בפריפריה והמטרופולינים המשניים. היא עמדה בבסיס תמ"א 35.
התפיסה הזו דורשת הרבה מאד מחויבות תכנונית כי היא מנוגדת גם לנטייה של כוחות השוק, גם לתפיסה הגיאו-פוליטת של "פיזור אוכלוסייה" וגם להרבה מהכוחות הפוליטיים. בפועל, משרד התחבורה אינו פועל לפיה, ולמעשה גם הרבה מפעילות מנהל התכנון במשרד הפנים סותרת אותה (לא יודע לגבי משרד השיכון)

droriko

New member
אבל תושבי שדרות לא יסעו לעבוד רק בתל אביב

הם גם יסעו לראשון שזאת עיר עם המון תעסוקה, לחולון,לבת ים. גם אם זה לא אידיאלי, עדיף ששדרות תהפוך לעיר שינה מאשר התמונות המוכרות העיר ממהדורת החדשות של מובטלים שיושבים בכיכר ומשחקים שש בש. חוץ מזה שעם עליית רמת ההכנסה גם הארנונה תעלה ואיתה פיתוח העיר.

אני גם לא מסכים עם התפיסה שהמדינה/השלטון המקומי לא מפתחים ערים בעייתיות אלא מסתמכים רק על הקישור לתל אביב. הרי אור יהודה עד לפני 20 שנה היתה עיר עלובה למדי ונעשה בה שינוי עצום, אם זה ההיטק, אם זה השקעה בפארקים ובחזות העיר, אם זה הקמת מוסדות תרבותיים,אם זה בניית שכונות חדשות.

לגבי חיפה,לא מכיר את העיר, אבל הבנתי שמפתחים שם את הנמל ושבנו שם את מת"מ שאותו אני טיפה מכיר.

אבישי ק

New member
חיפה מנסים להשתקם

רוב ההשקעה מגיעה מהמדינה
עם כל הכבוד ליהב
אבל זה נראה כאילו הגיע איזה מישהו זר
ומנסה ליצור את העיר מחדש כשבראש שלו כל הזמן הוא רואה את ת"א

צריך פיתוח שמתאים לעיר
הנמל אמנם גדל אבל גם המיכון משתפר והצורך בעובדים רק קטן
נכון שהוסיפו עוד מרכזים לוגיסטיים אבל זה טיפה בים
מת"ם קטן מאד וחוץ מהשפעה קטנה על חיפה אין הרבה במת"ם.

יש בעיות אחרות בחיפה
האזור מזדקן רוב הצעירים נטשו את חיפה 30% מעל גיל 60 (לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה)
חברות ישראליות לא מוכנות להשקיע בעיר
המדינה לא מעודדת פתיחת עסקים באזור
למרות הרצון הטוב

droriko

New member
בשביל זה צריך דוגמאות מקבילות להשוואה

הבנתי שמדינת ניו ג'רסי היא פחות או יותר בגודל של ישראל. מה מצב הריכוזיות בניו ג'רסי?

פרופסור ארנון סופר

ארנון סופר מאונ' חיפה מתריע על זה כבר שנים רבות, וכמובן זה לא עוזר . אגב גם מדינת ירדן בנויה כך : הרוב המוחלט של כלכלת ואוכלוסיית ורדן מרוכז במטרופולין הגדול של עמאן-זרקא.

droriko

New member
הוא לוקח את זה יותר לקטע הפוליטי

הוא טוען שאנחנו מפקירים את הנגב והגליל לערבים,לא נראה לי שבירדן הם מוטרדים מהבעיה הזאת...

ש מים

New member
לא מדוייק

1. פרופ' סופר מתריע בעיקר על המימד החברתי (חברתי-תרבותי וכמובן כלכלי) של התופעה. "המחאה החברתית" היא בדיוק התוצאה של התופעה הזו ולדעתי (אני לא רוצה לדבר בשמו של פרופ' סופר, אבל ממעט השיחות שהיו לי איתו, זו גם דעתו) רק קצה הקרחון.
2. אין וואקום בעולם: בכל מקום בו לא קיימת ריבונות ומשילות של המדינה נכנסות קבוצות אינטרס אחרות. זה קיים בכל העולם. כולל בארה"ב הגדולה והחזקה.
3. אין לי די ידיעה על המתרחש בירדן, אבל המעט שאני שומע, התופעה בהחלט קיימת גם שם (כמו-גם בכל מדינות ערב).

droriko

New member
מה שכן לגבי ירדן

בעקבות המהומות בסוריה נוצרו בירדן שמורות שלמות של פליטים סורים

ש מים

New member
עוד שמן למדורה...

אני ממש לא מקנא במלך ירדן

amit1270

New member
ניו ג'רזי סמוכה מאוד לעיר ניו יורק

חלק ממנה כלול במטרופולין ניו יורק, ורוב שטחה שייך ל"מגלפופליס" של החוף המזרחי (מבוסטון עד וושינגטון). ישראל היא "מדינת אי" שלא מקיימת כמעט קשר עם שכנותיה ואין לה מטרופולינים משותפים עימן. ההשוואה שפוליטיקאים ישראלים אוהבים לעשות נכונה לגבי השטח אבל מבחינות אחרות, וביחוד המבנה המטרופוליני, השוני רב.

droriko

New member
השאלה היא

אם יש מדינה מהעולם המערבי בגודל של ישראל כדי שנוכל להשוות

amit1270

New member
אני לא חושב שהשטח הוא הגורם המשמעותי ביותר

בכל אופן, קשה לי לחשוב על מדינה עם מאפיינים דומים. ישראל היא מקרה ייחודי לא רק בהיותה "אי" בלב אזור עוין, אלא גם בהיותה מדינה מערבית באופייה, אבל כזאת שחציה מדבר וחציה צפוף יותר מכל מדינה מערבית אחרת שאינה "מדינת עיר", ועם אוכלוסיה שגדלה בקצב המהיר ביותר במערב.

droriko

New member
מה שכן

הגידול בישראל הוא בעיקר באוכלוסיות שגרות בפריפריה וגם נשארות בה.

amit1270

New member
לאו דווקא

אאל"ט הגידול המהיר ביותר הוא דווקא במחוז המרכז.

למעלה