דאוד הנה המאמר מהארץ וגם הקישור
הנכון למטה. הקישור הקודם לא היה נכון. סרטן אבטיח, ספגטי ושלוש פעמים כרובית ביום מאת ברוריה אתר אחד הכיוונים החדשים ברפואה המונעת, בעיקר בתחום הסרטן, הוא המניעה הכימית. עשרות מחקרים למניעת כל סוגי המחלה נעשים בימים אלה ברחבי העולם. בינתיים מראים מחקרים, כי בתזונה נכונה אפשר למנוע כשליש ממקרי הסרטן תצלום: רנה קומט, האגודה האמריקאית לחקר הסרטן תזונה נכונה ופעילות גופנית עשויות למלא תפקיד לא מבוטל במניעת סרטן. מחלת הסרטן איננה גזירה משמים, אומר ד"ר גדי רנרט, מנהל המרכז הארצי לבקרת סרטן של שירותי בריאות כללית, וחלק מסוגי הסרטן אפשר למנוע. מחקרים מראים שמשקל עודף, תזונה עתירת שומן, צריכה מרובה של קלוריות ופעילות גופנית מועטה הם גורמי סיכון לחלות בסרטן המעי הגס ובסרטן השד. עישון ושתייה מופרזת קשורים לסרטן הפה, דרכי הנשימה והעיכול, סרטן כיס השתן וסרטן השד. גורם הסיכון התזונתי הגבוה ביותר הוא עודף קלורי. עם המאכלים המומלצים בהקשר זה נמנים הירקות והפירות, בעדיפות לירקות ממשפחת המצליבים כמו כרוב, כרובית, צנון, צנונית וברוקולי. עוד מומלץ לאכול גרעינים, קטניות, להימנע מאכילת בשר אדום ואוכל מעובד בעל אחוזי שומן וסוכר גבוהים, להתנזר מעישון ולהמעיט ככל האפשר בשתיית אלכוהול. הגורמים לסרטן נחלקים כך: %35 תזונה, %30 עישון, %10 הרגלי רביה (הריונות, הפלות וכו') ו10%- גנטיקה. ממצאים מדעיים קובעים שתזונה לקויה קשורה לכ35%- ממקרי המוות מסרטן. בכנס המדעי שקיים החודש מכון תנובה למחקר אמר ד"ר גדי רנרט, שהכיוון החדש ברפואה המונעת, בעיקר מניעת סרטן, הוא המניעה הכימית: מתן תצלום: בריאון פרכטל, משרד החקלאות האמריקאי תרופות לאנשים בריאים, בדרך כלל בעלי סיכון גבוה למחלות מסוימות, כדי למנוע את התפרצות המחלה. עשרות מחקרים למניעת כל סוגי הסרטן נעשים בימים אלה ברחבי העולם ובפרט בארצות הברית. זהו מדע חדש יחסית, שמטרתו לא רק למנוע את המחלה ולעכבה אלא אף לגרום נסיגה של תהליך היווצרות התאים הסרטניים בגוף. תכשירים המשמשים למניעה כימית הם בדרך כלל ממקור תזונתי, הורמונלי ותכשירים סינתטיים אחרים. אף על פי שהמחקר בתחום זה פורח, לפי שעה הוכחה באופן מדעי יעילותן של תרופות מעטות בלבד. בימים אלה מתחיל מחקר בינלאומי בהשתתפות ד"ר רנרט שבו ייקחו חלק 16 אלף נשים בריאות מכל העולם, הנתונות בסיכון גבוה לחלות בסרטן השד. לחלק מהנשים תינתן תרופה בולמת הורמון ולחלק פלצבו. המטרה היא לבדוק את השפעת התרופה ולראות אם אמנם הצליחה למנוע את המחלה. במיוחד מגויסות למחקר זה נשים שהן נשאיות של תקלה גנטית בגן BRCA. ד"ר רנרט, שהוא גם מנהל המחלקה לרפואת הקהילה ואפידמיולוגיה במרכז הרפואי כרמל, מסביר שאמנם הוכח שיש גורמים תזונתיים, סביבתיים ואחרים לסרטן, אך האדם הוא שילוב של המבנה הגנטי האישי ושל הסביבה שהוא חשוף אליה; כך שגם אם כולנו חשופים לאותו מפגע סביבתי הגורם סרטן, קרוב לוודאי שרק חלק מהאנשים יחלו, כשם שחלק מהמעשנים הכבדים ילקו בסרטן ריאות ואחרים יאריכו ימים. הוא הדין בתזונה. הסיבה היא השונות במטען הגנטי בין פרטים באוכלוסייה. הגנים, מציין ד"ר רנרט, מקודדים את המטבוליזם של כל גוף בצורה שונה, ולכן אדם בעל קוד גנטי שנקרא לו לצורך העניין X יפיק יותר תועלת מאכילת ברוקולי יום-יומית מאשר אדם בעל קוד גנטי מסוג Y. אף שהשילוב של הקוד הגנטי האישי המולד עם ההתנהגות, כמו אכילה ופעילות גופנית, הוא ייחודי לכל אדם, המחקרים הרבים מעידים על הכלל, אומר ד"ר רנרט. ואם נקבע במחקר שירקות, למשל, עשויים להגן מפני סרטן, הדבר נכון לרוב האנשים. את ההשפעות האלה של המזון על הגנטיקה, לטוב ולרע, בוחן ד"ר רנרט במעבדתו. באמצעות דגימת דם הוא בודק כיצד פעילות של גן מסוים מכתיבה את פעילותו של האנזים שעליו הוא מופקד. התוצאה של הבדיקה תלמד איזה מזון או תרופה על הנבדק לצרוך, ובאילו כמויות, כדי לתרום לבלימת סוג מסוים של סרטן. המניעה הכימית כבר מופעלת הלכה למעשה בכמה תחומים; למשל, ההמלצה ליטול אספירין כדי למנוע התקפי לב. ואולם, ד"ר רנרט מפליג אל מחוזות רחוקים יותר ומדבר על מניעה אישית ועל רפואה אינדיווידואלית, שהיא, לדבריו, רפואת העתיד. בעתיד, שניצניו כבר מיושמים במעבדתו, יותאמו התרופות, המינונים וגם התכשירים למניעת מחלות לכל פרט בנפרד לפי הקוד הגנטי האישי, הוא אומר. בינתיים, עד שיבוא זמנה של הרפואה האינדיווידואלית, מציין ד"ר רנרט כמה מחקרים שהתפרסמו לאחרונה ומתאימים לפלח גדול של האוכלוסייה. המחקר העדכני והגדול ביותר כיום על תזונה ומניעת סרטן עוסק בקשר שבין סרטן הערמונית לוויטמין E. השערת המחקר הזה, המבוססת על תוצאות מחקרים קודמים, היא שגברים הצורכים מינונים גבוהים של סלניום וויטמין נתונים בסיכון נמוך יותר ללקות בסרטן הערמונית. אם יומלץ איפוא E לגברים לקחת באופן קבוע ויטמין E ולהעשיר את מזונם בסלניום, הדבר עשוי להפחית את התחלואה בסרטן הערמונית. ההמלצה איננה גורפת כי המחקר עוד לא הסתיים. לפי מחקר אחר ממליץ המכון האמריקאי למניעת סרטן לאכול פירות וירקות אדומים העשירים בליקופן, שכן חומר זה מפחית את הסיכון לסרטן הערמונית. בין המזונות המומלצים: אבטיח, אשכוליות אדומות ומאכלים המבוססים על רוטב עגבניות כמו ספגטי וכן תות, פטל וסלק. בעבודה נוספת שהתפרסמה לא כבר התברר ששום הוא בעל תכונות בולמות סרטן. השילוב של שום וסלניום אצל עכברים הצביע על פוטנציאל משמעותי למניעת סרטן. סלניום, מבהיר ד"ר רנרט, מצוי על הקרקע, כך שעגבנייה או שום הגדלים על קרקע העשירה בסלניום הם שילוב כמעט מבטיח למניעת סרטן. כמו כן התברר בכמה מחקרים כי ויטמינים מסוימים, במיוחד ויטמין E, ויטמין ובטא-קרוטן, מגינים מפני סרטן המעי הגס. C המניעה הכימית מבוססת בעיקרה על תכשירים ולא על טוהרת המזון. לדברי ד"ר רנרט, אם תונחה האוכלוסייה לאכול שלוש פעמים ביום כרובית כדי למנוע סרטן, סביר להניח שמעטים מאוד ייענו לאתגר. לעומת זאת, אם יינתנו גלולות שיכילו אותו חומר בולם סרטן המצוי בכרובית, קרוב לוודאי שרוב האנשים ישתמשו בו. לכן, הכיוון הוא רפואה מניעתית אינדיווידואלית בצורת תכשירים. עם זאת, עד שתוכח יעילותה של המניעה הכימית ועד יישומה של הרפואה האישית, ממליץ ד"ר רנרט: הרבו באכילת ירקות ופירות, לפחות חמש מנות ביום, הרבו בצריכת מוצרים "מלאים", הרבו בפעילות גופנית, הפחיתו קלוריות ושומן, בעיקר שומן מן החי, דאגו לתזונה מאוזנת ובמיוחד: אל תעשנו.