כתבה נהדרת - מה המחיר של מעבר לצמחונות

ladybug6

New member
כתבה נהדרת - מה המחיר של מעבר לצמחונות

http://www.themarker.com/magazine/1.2234219
אמנם ארוכה, אבל לדעתי מעניינת, חיובית ומעוררת תקווה. יש תחושה כללית של התעוררות בנושא, וזה מעודד מאוד בהתחשב בסביבה היומיומית של רובנו שעדיין שקועה עמוק בתרבות ה"טעים לי" ולא שמה קצוץ על ענייני מוסר או בריאות.

כמה קטעים נבחרים מהכתבה (כן, היא ארוכה..):


"זה לא טרנד חולף ולא שיגעון של קיצונים. יותר ויותר אנשים מאמצים באחרונה אורח חיים צמחוני או טבעוני, או פשוט מפחיתים את צריכת המזון מהחי, ולמגמה הזו שצפויה לגבור בשנים הבאות יהיו גם השלכות כלכליות לא מבוטלות. חברות ביטוח, חברות שירותי בריאות, תאגידי מזון ומעסיקים כבר נערכים ליום שאחרי הקבב."
--

"בדצמבר האחרון הפיצה חברת שירותי הבריאות הגדולה ביותר בארצות הברית, Kaiser Permanente, מכתב בין כ־15 אלף הרופאים העובדים עבורה, שבו קראה להם להמליץ למטופליהם להפחית בצריכת בשר, דגים, חלב וביצים. היתה זו תפנית מפתיעה בגישתה של קייזר לנושא התזונה של מבוטחיה, אבל אין סיבה לחשוד בה ברגישות חדשה לגורלם של בעלי החיים. השיקול מאחורי פנייתה היה כלכלי טהור: "מחקרים מראים כי תזונה צמחית היא דרך חסכונית ויעילה שמביאה להורדת מסת הגוף, לחץ הדם והכולסטרול", נאמר במכתב, שהסתיים בהצהרה הבאה: "עתיד שירותי הבריאות הולך לקראת פרדיגמה לפיה מניעה וטיפול במחלות מתרכזת לא בתרופות או בהתערבות כירורגית, אלא בעוד מנה של פירות או ירקות"."
--

"קייזר היא לפי שעה ארגון הבריאות הגדול ביותר שהמליץ על מעבר לתפריט צמחוני כדרך לחיסכון בהוצאות רפואיות, אך היא איננה הארגון הראשון שפועל כך. קדמו לה כמה חברות ביטוח בארצות הברית, באירופה ובאוסטרליה, שכבר מציעות ביטוחי בריאות מוזלים לצמחונים – ממש כשם שמעשנים נדרשים לעתים קרובות לשלם פרמיה גבוהה יותר עבור ביטוחי הבריאות שלהם, רק בכיוון ההפוך. כך, למשל, נוהגת סוכנות הביטוח הבריטית AFI, שבה הפרמיה הנגבית מצמחונים נמוכה ב־25% מזו שאינם מצהירים על עצמם כצמחונים. בראיון לעיתון "דיילי מייל" אמרו בעלי החברה, איליין וכריס פיירפקס, צמחונים בעצמם, כי ענף ביטוחי הבריאות כשל עד כה לראות שצמחונים הם סיכון ביטוחי קטן יותר מאוכלי בשר: "חברות ביטוח בודקות עישון, הרגלי שתייה והיסטוריה רפואית משפחתית כאשר הם מחליטים על גובה הפרמיות, אבל מה שהן באמת צריכות לבדוק הוא את אחד הגורמים המרכזיים שמשפיעים על הבריאות – תזונה בשרית או צמחונית"."
--

"מחקר אחר, שפורסם ב־2004 בכתב העת של איגוד הרופאים האמריקאי, JAMA, קשר בין תזונה המבוססת על חלבונים מהחי לבין כ־400 אלף מקרי מוות בארצות הברית באותה שנה (כ־16.6% מכלל המקרים). כל גורמי הסיכון האחרים – צריכת אלכוהול, זיהומים וחיידקים, חומרים רעילים, תאונות דרכים, מוות מכלי ירייה, התנהגות מינית ושימוש בסמים - פיגרו מאחור. מחקר עדכני שפורסם בכתב עת זה ביוני השנה, והקיף כ־70 אלף נבדקים, הראה כי סיכוייהם של צמחונים למות בגיל צעיר כתוצאה ממגוון מחלות כרוניות, בהן סוכרת ומחלות לב, נמוכים בכ־12% מאלה של לא־צמחונים.

"הנתון הדרמטי ביותר בכל הקשור למחלות הכרוניות, ששיעורן עומד על 70% מכלל החולים בעולם המערבי, הוא שאת רובן ניתן למנוע באמצעי פשוט של מעבר לתזונה טבעונית או לכל הפחות צמחונית", ממשיך זהבי, שמתבסס לדבריו על מחקרים שונים שבדקו את הקשר בין מקור החלבון (מהחי או מהצומח) לבין מחלות כרוניות.

"תזונה טבעונית או צמחונית הוכחה כיעילה בהפחתת הסיכון לתחלואה במחלות כרוניות, לכן יכולה להביא לחיסכון משמעותי בעלויות הבריאות הישירות והעקיפות, אם תקודם ותוטמע על ידי רשויות הבריאות", מחזקת בלושטיין את דברי זהבי. היא מזכירה מחקר חלוצי בתחום, שנערך בארצות הברית כבר בשנת 1990, והעריך כי העלויות הישירות למערכת הבריאות הנובעות מצריכת בשר מסתכמות ב־29־61 מיליארד דולר. הערכה מעודכנת לימינו, היא אומרת, תהיה 60־130 מיליארד דולר בשנה, "ואלו רק ההוצאות הרפואיות הישירות, ללא ההוצאות העקיפות וללא ההוצאות הקשורות בצריכת מזונות אחרים מהחי, כמו מוצרי חלב, שהם המקור העיקרי לשומן רווי בארצות הברית"."
--

"פרופ' עמיר שמואלי, חוקר כלכלת בריאות בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית, סבור שיידרש עוד זמן "עד שהשינוי לכיוון הטבעונות יוטמע, כי מולו פועלים כוחות חזקים עם לובי דומיננטי. זה דומה למה שהיה בזמנו עם העישון - נדרש זמן רב עד שההוכחות על נזקי העישון היו חזקות יותר מהלובי של חברות הטבק. ייתכן שבדומה לסיגריות, יהיה בעתיד גל תביעות ייצוגיות נגד יצרני ומשווקי הבשר, החלב והביצים"."
--

"עתידן של יצרניות התחליפים נראה ורוד עוד יותר. מכון המחקר והאסטרטגיה Euromonitor Internationalצופה ששווי השוק שלהן יצמח ב־15% בשנים 2010־2015. חברת המחקר RTS reportsצופה עלייה גדולה עוד יותר בשוק המוצרים הטבעוניים - משווי שוק עולמי של כ־16 מיליארד שקל ב־2012 לכ־20 מיליארד ב־2016 – צמיחה של 4.4% בשנה. לא בכדי פונים אנשי עסקים כמו ביל גייטס ממיקרוסופט וסרגי ברין מגוגל, שניהם טבעונים, או מייסד פייפאל פיטר תיל, להשקיע בחברות המייצרות תחליפי בשר. גייטס מקדם חברה בשם Beyond Meat, שמייצרת תחליפי בשר מחלבון צמחי, והשקיע יחד עם תיל בחברת Hampton Creek Foods, שמייצרת תחליפי ביצים; ברין העביר יותר מ־330 אלף דולר לחוקרים המבקשים לייצר בשר מתרבית תאי גזע."
--

""תעשיית המזון נמצאת בפתחו של עידן חדש", הכריז טטריק בפוסט שפרסם בבלוג הרשמי של ביל גייטס, The Gates Notes. "מסיבה כלשהי החדשנות החליטה להותיר את המזון בצד הדרך. יש חדשנות מדהימה בתחומי האנרגיה, התוכנה והסלולר, אבל אנחנו עדיין מקבלים את הביצים שלנו מתרנגולות שדחוסות בתוך כלובים".
עוד בטרם יצאה רשמית לשוק כבר נהפכה הביצה הטבעונית שמפתחת החברה, לה הוצמד השם המסחרי "Beyond Egg", לסנסציה. מהדורה ניסיונית שלה, ששווקה בספטמבר השנה, זכתה להצלחה, ובימים אלו עובדים על השקה של מוצרים שונים המבוססים עליה, כמו מיונז, בצק עוגיות וכן הלאה. המפטון קריק מנהלת מגעים עם ארגון המזון של האו"ם כדי להעביר את הידע לייצור ביצים צמחיות למדינות מתפתחות, כדי שמגדלים עצמאיים יוכלו לגדל בעצמם את הצמחים הדרושים לייצורן במקום לגדל תרנגולות חיות. "1.1 טריליון ביצים מוטלות בעולם מדי שנה", אומר טטריק בהמשך הפוסט אצל גייטס, "לצורך כך התרנגולות מואבסות בכמויות אדירות של סויה ותירס, שגידולם דורש כמויות אדירות של דשנים, שייצורם דורש כמויות אדירות של נפט. זה אבסורד"."
 

27182

New member
כרגיל בכתבות אלו

יש שם הרבה אי-דיוקים וקטיף דובדבנים.
 
נכון, למשל שכתוב שסויה גורמת להתפתחות מינית

מוקדמת..כנראה שכחו את כמויות האגסטרוגן האמיתי שיש במוצרי החלב ,אה וגם שB12 מגיעה מן החי כשהוא איזה קטע מגיע בכלל מחיידקים שמייצרים אותו ומוזרק בכלל כתוסף לבעלי החיי כך שעדיף לצרוך ישירות את התוסף. יש שם עוד כל מיני שטויות של דיאטניות.
 

RSPA

New member
כתבה ערוכה גרוע ולא משכנעת במיוחד בתוכנה.

מי זאת "שביט" שפתאום הגיעה משום מקום ומשפט שלה שולב בסוף הכתבה ? האם זו היד המכוונת ?
חוץ מזה, נראה שהדיאטנית שדבריה מופיעים לאחר הכתבה לא כל כך מעודכנת.
 
למעלה