כתבה נוספת על סילוף מחקרים

פולספגן

New member
כתבה נוספת על סילוף מחקרים

זוכרים את השרשור על הכתבה שכותרתה דו"ח מדאיג: רופאים משקרים ב-21% מהמחקרים, אז הנה כתבה נוספת מאתמול מעיתון הארץ על הסילוף ומצטטת קטע ממנו:- { כותבי המאמר גורסים כי גמישות באיסוף הנתונים, שאינה זוכה לגילוי נאות בתיאור מחקרים שונים, מאפשרת את הצגת הממצאים כמובהקים גם כשאינם כאלה. לטענתם, החוקרים נהנים מ"דרגת חופש מחקרית" המאפשרת להם להוכיח כמעט כל תיאוריה. הם חופשיים להחליט, בין השאר, על גודל המדגם, מתי להפסיק את איסוף הנתונים ועל אילו תצפיות קיצוניות לוותר, ולעתים הם אף מגדירים את השערת המחקר אחרי ביצוע המחקר. ניהול נכון (כלומר, לא נכון) של שלב איסוף המידע יכול להגדיל באופן ניכר את הסיכוי לקבל ממצא מובהק מבחינה סטטיסטית ללא הצדקה מדעית. ממצא מובהק מוגדר כממצא שהסיכוי שהתקבל במקרה, ולא בגלל ההסבר המוצע על ידי החוקרים, אינו עולה על 5 אחוזים. } ועוד ציטטה מדאיגה:- { סקר השוואתי מקיף שערך דניאל פנלי מאוניברסיטת אדינבורו מגלה כי 2 אחוז מהחוקרים מודים כי אימצו, לפחות פעם אחת, נוהלי מחקר בלתי הולמים הגובלים בזיוף והטיה של ממש בעיבוד הנתונים. על פי מחקרו, התופעה שכיחה יותר במחקר הרפואי ובכזה הקשור לפיתוח תרופות. ואמנם, סקירה של מחקרים שהוגשו דרך שגרה למינהל התרופות והמזון האמריקאי בשנים 1990-1997 איתרה פגמים וסדקים מחקריים בעשרה אחוזים עד עשרים אחוזים מהמחקרים והובילה להגדרתם של שני אחוז מהם כמבוססים על עיוות משמעותי של הנתונים או התוצאות. לפני שנטיל דופי בקהילה המדעית כולה, חשוב לזכור כי אי אפשר לייחס את התופעה רק לקלות שבה אפשר לאשש סטטיסטית מסקנות מחקר, לעניין שמגלים כתבי העת במחקרים "חמים" או לכסף הזמין שמספקים גורמים אינטרסנטיים. בדומה לתאונת דרכים, כך גם תאונת מחקר אינה מתרחשת בחלל הריק. אל מכלול גורמי התאונה המרחפים באוויר זה מכבר מצטרף המצת ההופך הסתברות לוודאות. זהו הגורם האנושי, על גאוותו, הישגיותו וחולשותיו, והוא אינו נחלתו הבלעדית של המדען. }

deathcaster

New member
ובכן

זה עדיין (בהנחה כמובן שהדו"ח עצמו אינו שקרי כפי שכתב האבלוק) אומר ש79% מהרופאים לא משקרים, הייתי אומר רוב מוחץ ומנצח, גורם לי לישון בשקט בלילה.
"והובילה להגדרתם של שני אחוז מהם כמבוססים על עיוות משמעותי של הנתונים או התוצאות."- סבבה, זה אומר ש-98% בסדר? I CAN LIVE WITH THAT "לפני שנטיל דופי בקהילה המדעית כולה" - את החלק הזה בחרת לא להדגיש, אז אני הדגשתי אותו
להציג את חצי (או במקרה הזה חמישית) הכוס הריקה ולהתעלם מחצי (במקרה הזה 4/5) הכוס המלאה - את חוטאת בדיוק בדברים שאת יוצאת כנגדם. אני לא אשכח את זה שישבתי בסמינר בתואר הראשון ושמעתי הרצאה של כימאי שניסה למכור לנו בלוף על טכניקה שפיתח שבאמצעותה הוא הופך מים להידרופוביים, הרבה התלהבו באודיטוריום מההרצאה שלו לרבות מרצים, אני וחבר שלי הסתכלנו אחד על השני ואמרנו: WTF? הוא גם שכנע משקיעים לתקצב למחקר שלו לא מעט כסף.. מס' חודשים לאחר הסמינר המחקר שלו התברר להיות קשקוש בלבוש. במדע כמו בכל תחום בחיינו, אין רק "נשמות טהורות", יש שרלטנים ותמיד יהיו. אבל בניגוד לתחומים אחרים, במדע קל יותר לזהות את אותם שרלטנים ובטווח זמן יחסית קצר, אחרת... לא היו קיימים לא הדו"ח ולא הכתבה ב"הארץ", הלוואי והיינו שומעים על שרלטנות בתחומים אחרים כמו שאנחנו שומעים על שרלטנות במדע.

שתי הערות:

1. המחקרים הספציפיים המצויינים בכתבה הם מתחום הפסיכולוגיה ומדעי ההתנהגות, שבהם קשה יותר לשמור על אוסייקטיביות ולהימנע מהטיות. 2. 98% מהחוקרים תמיד עבדו בדיוק לפי הנהלים? לא מאמין לתוצאות האלה. לדעתי (שאיננה מגובה בנתונים) האחוז גדול הרבה יותר.

פולספגן

New member
לדעתי, לצערי, ה-% קטן הרבה יותר -

תחשוב על זה בצורה הגיונית, כמה חוקרים יודו שהם מזייפים תוצאות? לכן, אלו שמודים הם בטלים בשישים ממה שיש בפועל. בגלל ס'1 הדגשתי את הציטטה על המחקרים הרפואיים.

שתי הערות:

1. הניסויים הספצייים המתוארים בכתבה הם כולם מתחום הפסיכולוגיה ומדעי ההתנהגות (שבהם יעקב בורק מתעניין בכתיבתו), שבהם הפוטנציאל להטייה גדול יותר. 2. 98% מהחוקרים תמיד עובדים לפי הנהליםכמו ילדים טובים? לא קונה את זה. לדעתי (שאינה מגובה בנתונים) אחוזי הבעייתיות גבוהים יותר

למעלה