כתבה על בי"כ שייסדו עולי הונגריה

כתבה על בי"כ שייסדו עולי הונגריה

ב1945 שרידי יהדות הונגריה יחד עם המעטים שחזרו מן המחנות, מארגנים את החיים היהודיים במקום. יש הגירה גדולה, בעיקר לארץ ישראל וכן לארצות המערב. ולאחר עליית הקומוניסטים לשלטון חלה יירדה וערעור מעמד הקהילות. מספר יהודי הונגריה מגיע ל145.000 . בעקבות ההתקוממות ההונגרית ב1956, ברחו מהונגריה אלפי יהודים. בית הכנסת "קדושי אושוויץ" נוסד בשנת 1957 על ידי אותם עולים מעיקר מהונגריה ומיעוטם מפולין, ההתחלה הייתה במבנה קטן ודל, "בתחילת שנות השישים קלטה שכונה ד´, גל עלייה מרומניה וטרנסילבניה ובית הכנסת שקלט רבים מהבאים היה צפוף מלהכילם. בהשתדלותם של סגן מנהל עמידר דאז –מאיר קוט(יבדל לחיים) וגבאי בית הכנסת –ניסן סלומון ז"ל ושמחה גנץ ז"ל, הורחבו מימדיו של בית הכנסת, נבנתה בו עזרת נשים והוא קיבל את צורתו המוגמרת"(6) "הרצון להנציח את זכר החללים במקדש מעט הקיים לעד, בא לידי ביטוי הן בשם בית הכנסת והן בלוחות ההנצחה הקבועים בו, המפגשים הקבועים בשבתות ,בחגים ובימי היארצייט (זיכרון) אפשרו למתפללים להעלות זכרונות ולהתייחד עם זכר יקיריהם שנספו בשואה". שפת הדיבור ששלטה בבית הכנסת : יידיש והונגרית, כיום נשמעים יותר צלילי הרוסית. מפעלי בית הכנסת לטובת הכלל: קופת גמילות חסדים, מצוות קמחא דפסחא, שיעורי תלמוד תורה בעיקר בשבתות על ידי רב בית הכנסת. "מאז שנות השמונים חל פיחות במעמדו של בית כנסת זה, זאת מפאת ההגירה השלילית מהשכונה, בעיקר מקרב הדור הצעיר של המתפללים, בני דור זה עזבו לטובת יישובי הלווין והשכונות המבוססות, רוב המבוגרים שנותרו בבית הכנסת עברו מן השכונה בעקבות ילדיהם או עברו לעולם שכולו טוב... צרות גיל העמידה לא פסחו גם על בתי כנסת אחרים בסביבה" כיום מתחזק את בית הכנסת גבאי קשיש בסוף שנות השמונים לחייו- מר שמואל מרקוביץ´ (יבדל לחיים) אדם עניו ומסור זה, יליד העיר סאטמר שבטרנסילבניה, עושה עבודת קודש נאמנה, עוסק בצרכי ציבור באמונה, שלא על מנת לקבל פרס. בעשור הרביעי לקיומו של בית הכנסת, בחורף סוף שנת 1997, ציין בית הכנסת ארבעים שנים לייסודו, לטקס הוזמנו המייסדים והדור השני והשלישי, חולקו תעודות יקיר בית הכנסת. השופט יוסף אליעז שעבר את השואה כילד וניצל, דיבר בטקס והדליק נר לזכר הנספים.
 
הייתי- תחת השם רודי מקורלי

ואז לקחתי הפוגה ואז חזרתי
 

liti

New member
תמשיך עם המאמרים האלה,

הם כל כך מעניינים ומלמדים המון. תודה מכל ה-
 
גם אני מצטרפת לשבחים

על המאמרים המעניינים שמר אביב וסתיו הועיל לכתוב לנו. אני משערת שרוב הפורום כאן ישמח אם יהיו עוד מאמרים דומים בסדרה זו. תודה
 
בית הכנסת נמצא

בשכונה ד´ בבאר שבע. לאחרונה, לפני שבוע נפטר מייסדו הגבאי שמחה גנץ, יליד מישקולץ, לאחר מחלה ממושכת והוא בן 92
 

ILM

New member
עוד אחד

בעקבות ההודעה בפורום הרגשתי משהו שמטריד אותי . עד יום חמישי האחרון גם לא ידעתי מדוע .יום חמישי ,כמו שכולם יודעים ,הוא יום שוק ומה עושים קניות בשוק כמובן. כאשר עמדתי להחנות את הרכב נפל לי האסימון. ליד השוק באשקלון יש בית כנסת , שנקרא אמנם בית הכנסת הצ´כי(על תשאלו מדוע ) אבל מימי ילדותי את גרתי בעיר העתיקה זה היה בית הכנסת של ההונגרים. זמן רב נכר היה שלא דואגים במיוחד למקום , אולם לאחרונה שמתי לב ששפצו שם. המיוחד היה שלבית הכנסת הלכנו הילדים ביום שישי לאחר שבקרנו במאפיה . לשם הבאנו את סיר החמין הביתה ,ומבית הכנסת ביום שבת ישר למאפיה להביא את סיר החמין.
 
אשקלון

הייתה שם-יש שם קהילה של ניצולי שואה אשר בשנת 1949 כמדומני ניסו להקים שם ישוב חקלאי. יש לאחד מהם קונדיטוריה במרכז המסחרי של אפרידר, הלא כן?
 

אלהלה

New member
פרנק../images/Emo13.gif

הוא כבר חצי אימפריה אבל בעיר דווקא ולא באפרידר.
 
למעלה