כתבתי מאמר על הקשר בין המיתולוגיה

לגוטל

New member
כתבתי מאמר על הקשר בין המיתולוגיה

הקלטית לכתביו של טולקין, אולי יעניין כאן חלק. מצורף בלינק...

mb3inh

New member
לפני זמן מה קראתי גם מאמר אודות הדי

מיון בין עבודותיו של טולקין לבין המיתולוגיה הסקנדינבית. אולי במקרה את כתבת? בכל אופן אשמח לקרוא(אני עצמי מאמין קלטי).

לגוטל

New member
לא שלי

יש איזה שני מאמרים אצלנו שעוסקים בנושא, וכמובן שמדובר במיתולוגיה נורדית, סקנדינבית אין כזה דבר... המיתולוגיה הפינית שונה מאוד מזו של שכנותייה אבל היא נחשבת חלק מסקנדינביה. השוואות של כתביו של טולקין למיתולוגיה הנורדית הן דיי פופולריות שלא ראיתי סיבה לכתוב משהו בעצמי בנושא כי אין יותר מדי לחדש, אפילו יצאו ספרים בנושא.

0Pandemonium0

New member
אם אני לא טועה, פינלנד היא לא חלק

מסקנדינביה, אלא נחשבת לכזו בטעות. סקנדינביה היא אזור גיאוגרפי מסוים הכולל את נורבגיה, שבדיה ודנמרק.

mb3inh

New member
סקנדינבה כוללת את פינלנד אם בטעות א

ו לא. והמיתולוגיה של העמים הסקנדינבים היא המיתולוגיה הנורדית(נורווגית,איסלנדית,דנית,שבדית),הלא היא?

Y. Welis

New member
כן. ר' בגלריות הפורומים צילום של

פרק על המיתולוגיה הזו מתוך 'אנציקלופדיה מעיין' הישנה.

0Pandemonium0

New member
היא לא, ואפילו אתה אמרת זאת:

"והמיתולוגיה של העמים הסקנדינבים היא המיתולוגיה הנורדית(נורווגית,איסלנדית,דנית,שבדית)..." גם אתה לא הכללת את המיתולוגיה הפינית במיתולוגיה הסקנדינבית. אין כאן טעות, הם פשוט אינם סקנדינבים! ראה גם קטע זה מוויקיפדיה בנושא פינלנד וסקנדינביה: "נוהגים לסבור בטעות כי גם פינלנד היא חלק מסקנדינביה, ככל הנראה, משום שארצם של הפינים גובלת בחצי האי הסקנדינבי ומשום שכמו יתר בני סקנדינביה, אף הם בהירי שיער, אולם מוצאו של עם זה באסיה ואף לשונם רחוקה מאוד מן השפות הסקנדינביות: דנית, שבדית, נורבגית ואיסלנדית."

Y. Welis

New member
אני אגב בדעה שהם 'התבהרו'

למרות שרק ללאפים יש שיער שחור בלבד ולפינים גם שחור וגם בהיר, הרי שהשפה שלהם מעידה שהם שייכים לגזע מזרחי יותר, ולא הודו-אירופאי שנוטה לגוונים בהירים.

mb3inh

New member
עינין הגזע עצמו(צבע שיער ומאפינים

פיזים אחרים) אינו קשור לקשר בין השבדים נורבגים לפינים. אולם עפ"י השפה אנו למדים שהם לא מאותם מקורות.פינית(אוראליות,פינו אוגרתית...פינית) מקורה בשפות האוראליות ואילו הנורבגית(ספרותית ומודרנית) שבדית דנית ואיסלנדית מקורן בשפות ההודו אירופאיות(הודו אירופאיות,גרמאניות,גרמאניות צפוניות,יבשתיות/מבודדות). התכוונתי שבימינו מחשבים את המדינה הזו כמדינה סקנדינבית(היו ימים בהיסטוריה שדנמרק לא נחשבה סקנדינבית ויש עוד דוגמאות).

Y. Welis

New member
מאמר מרתק ומעניין

ובהחלט עשוי ברמה. כמה נקודות נוספות - * טולקין לא רק תרגם את 'סיר גאווין' (התרגום הופיע רק לאחר מותו בעריכת כריסט') אלא גם ערך את הפואמה הזו יחד עם עמיתו מאוניב' לידס, גורדון. המהדורה שלהם (עם תיקונים של עמיתו של טולקין, וורן), היא הסטנדרטית כיום. * ברוקליאנדה -> ברוסלינאנדה, אכן השם הישן ל'בלריאנד'. * עוד נקודות השוואה עם הארתוריאדה - אקסקאליבר ואנדוריל/נארסיל: שתיהן מוחזקות (ומשוייכות) ע"י המלך הראוי; יש חרב של ארתור שנשברת (לא ברור אם אקסקאליבר), וכן מקור שתיהן קסום. אפשר למצוא דמיון בין התארים 'גבירת האגם' ל'גבירה מהיער'. קיים ב'מורט ד'ארתור' סיפור על אביר בשם באלין. אני אגב מסכים לדעתך על המחקר של פלייגר. היא חוקרת מוכשרת, אבל נדמה שברגע שהיא מחליטה למצוא דמיון בין אגדה או אירוע כלשהו (כמו למשל הספר על החלימה משנות השלושים שעותק שלו נמצא בספרייתו של טולקין, והוא הבסיס לספרה A Question of Time), היא תמצא את הדמיון הזה בכל מחיר, גם אם הוא מועט למדי. יש חוקרים אחרים (כמו ג'יין ברנס, שתרגמתי מאמר שלה לפורום שלי) שמוצאים אלמנטים עוד פחות משכנעים, וכותבים עליהם עמודים רבים, לעיתים מבלי שאיש ירמוז להם שהם מפליגים על כנפי דמיונם, יותר מכל דבר אחר: זה חלק מהפריחה במחקרים על טולקין כיום - תמיד יש מוץ סביב התבן.

לגוטל

New member
תודה יובל

הדעה שלך חשובה לי בנושא. קראתי את הגרסה שלו עם גורדון, מזכיר מאוד את המבינוגיון בהרבה דרכים... אקסאליבר ואנדוריל זו השוואה נהדרת! לא חשבת עליה, רק עוד הוכחה לכמה היצירות לא רחוקות אחת מן השניה. וורלין אכן לפעמים קצת בכוח טוענת את מה שיש לה להגיד, אבל עדיין כטולקינאי אני רואה את זה כדבר מבורך. הרעיון זה לטעון דברים חדשים, לגרום לדיון ולשנות מוסכמות. אנחנו יכולים להסכים עם חלק או לא, אבל הבעיה היא שאנחנו לא יכולים בהכרח להוציא מאמר או ספר שנוגד את העמדה שלה, כפי שיכולים רק חוקרים בכירים דוברי אנגלית. בכל מקרה, הניתוח שלה על תהליך יצירת המיתולוגיה של טולקין הוא נהדר, ואני אבדוק את המאמר של ג'יין ברנס.

Thestral

New member
מאמר באמת מעניין../images/Emo108.gif../images/Emo182.gif

ואחלה, אני באמצע שר הטבעות

למעלה