שטויות ללא ביסוס
בעבר לא רק היו גינויים מקיר לקיר בקב נציגי הציבור הדתי בעיר, אני מביא ציטוט בתוך פרוטוקול ישיבת מועצת העיר מה11 במאי 2011, של נציג הדתיים - אריה פרידמן ושל רונית ויינטרוב ממרצ
מר אריה פרידמן
אני ארגנתי את העצומה והוצאתי הודעה לעיתונות כי מישהו שם לו למטרה את "קהילת רענן". ברשותכם אקריא את ההקדמה לעצומה:
"בשנה האחרונה חובים בתי כנסת וקהילות ברעננה, בכל הזרמים, מעשי ונדליזם כשהאחרון שבהם התרחש בשבוע שעבר כנגד "קהילת רענן" מהזרם הרפורמי. בשל פגיעות חוזרות ונישנות אלה, יזמתי עם קבוצת רבני קהילות עצומה לגינוי פומבי למעשה האלימות וברצוני להדגיש כי פגיעה בכל אדם באשר הוא ובכל יהודי בעל כל דעה שהיא, הינה הרמת יד כנגד תורה וכנגד שמיים".
אני רוצה להקריא את העצומה שעליה חתמו, בנוסף לחברי הרשימה הדתית, כל הרבנים בעיר ובראשם הרב הראשי לרעננה, הרב יצחק פרץ:
"אנו, חברי מועצת העיר, רבנים ואנשי ציבור מהמגזר הדתי ברעננה, מגנים בחריפות את מעשה הונדליזם שהתרחשו כנגד "קהילת רענן". מעשה זה מצטרף למעשי אלימות נוספים שהתרחשו בעיר כנגד בתי כנסת ומקומות נוספים ברעננה. מעשה זה, כמו מעשי אלימות אחרים, מצערים את כולנו ואנו מדגישים שתורת ישראל מגנה כל מעשה של אלימות ופגיעה בזולת. אנו קוראים לאנשי הציבור להפעיל את השפעתם כדי למגר את תופעת האלימות בעירנו ולפעול למען האחווה בין איש לרעהו כמסורת ישראל. עירנו רעננה הצטיינה כל השנים בסובלנו ודו-קיום וחובה על כולנו להמשיך מצב זה "דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום".
אני חושב שזה אירוע על רקע של שכרות ולא על רקע דתי. להערכתי מדובר בונדליסטים שאין להם שום קשר לציבור אותו אני מייצג. זו פעם שנייה שסגנית ראש העיר מבקשת שהנושא יעלה. בפעם הראשונה התנגדנו ובקשנו להעבירו לדיון בועדת סובלנות. הפעם לא התנגדנו וחשבנו שראוי לדון בו כי חשוב שידעו שאנו מגנים את המעשה ושדעת תורה מכל הגוונים המרכיבים את הציבור הדתי מגנה את המעשה והמזדהים עם המעשה. אי הסכמות בנוגע לאמונה ודרך חיים יש לתעל לדו-שיח ולהסכמות על מה שאפשר להסכים ועל מה שלא ניתן להסכים. מרגע שנכנסתי לתפקידי, קיימתי ערבי שיח ופנלי הדברות רבים בדיון לצורך זה.
אני רוצה להקריא מסיכום ועדת סובלנות (מאמצע יולי 2010) בראשותה של חברת המועצה אושרה קורן. הועדה עסקה בפגיעות במספר בתי כנסת בעיר בחודשים האחרונים, בינהם בית-כנסת "עדת בני-ישראל", בית הכנסת הרפורמי ובית הכנסת הקונסרבטיבי. לבירור הנושא הזמינה יו"ר הועדה את קצין הביטחון העירוני שציין שחקירת המשטרה בנוגע לפגיעה בבתי-הכנסת נמצאת בעיצומה וממה שדווח לו עד כה מדובר בונדליזם של נוער משועמם ללא קשר לחוסר סובלנות כלפי קהילה זו או אחרת. כדוגמא סיפר הקב"ט כי לפני שבועיים תפשה סיירת הביטחון של העירייה נער כבן 15 שזרק אבנים על חלונות בית "יד-לבנים" וניפץ את הזגוגיות. לאחר תפישתו, בתשובה לשאלה מדוע עשה זאת?, ענה:"כי משעמם לי" !!. לשאלת אריה פרידמן, סגן ראש העיר, כי מדובר בנער נורמטיבי לחלוטין ממשפחה רגילה וללא שום בעיות רווחה. סגן ראש העיר הביעה את הזדעזעותו מהעובדה שהנער בצע את זממו כנגד המקום שמסמל את האחדות הכי גדולה בציבוריות הישראלית: "בית יד-לבנים" – יד הזיכרון לנופלים והוסיף כי אם מקום זה אינו מקודש בעיני נוער מסוגו של הנער שנתפש, הרי שברור שבעינהם בית-כנסת יהווה מטרה לפורקן השיעמום שלהם.
מבקש להתנצל שלא אוכל להשתתף בהמשך הדיון. עלי לצאת לאירוע לקראת יום הזיכרון.
גב' רונית ויינטראוב
כמי ששורשיה ומשפחתה, כמוך מלי, נטועים בהיסטוריה של רעננה. חשוב לי להזכיר כי הקהילה כאן הצטיינה תמיד במארג חיים המכיל את המשותף ומכבד את השונות. זה היה סמלה של רעננה וכולנו רוצים לשמר זאת, חילונים ודתיים. משום-כך, בשנים האחרונות, רבים מאיתנו מודאגים מביטויים של שלילת חופש ואלימות ולכן נחרדנו מניפוץ החלונות וכתובת הנאצה בבית הכנסת של הקהילה ליהדות מתקדמת. אני מקווה שלא מדובר בפשע שנאה על רקע שלילת לגיטימיות של קהילה זו. אבל לאור ביטויים של קיצוניות ואלימות ופגיעה בקהילה הזו וגם בקהילה הקונסרבטיבית שהן אחרות, אני שמחה שעמיתי למועצה ורבנים אורתודוכסים החליטו לגנות את המעשה. שגם הם מבינים שמארג הסובלנות ברעננה נמצא תחת איום ולכן ראו לנכון לפרסם עצומת גינוי.
אין בינינו אחידות אבל אני מאמינה שיש בינינו אחדות לשמור על רעננה כעיר פלורליסטית. אנו מגנים אלימות מכל בכל. אלימות שהיא ביטוי לשלילת דעה, זרם, חופש היא אלימות מסוכנת עוד יותר. היא מאיימת על המירקם הסובלני והנאור של רעננה. סובלנות עומדת למבחן דווקא במקרים ולגבי דברים שאינם צורך בחיינו אבל יכולים לחיות לידינו. במקרה הזה, התשובה שלנו צריכה להיות הכלה פומבית של התנועה המתקדמת. הרבה תמר קולברג, רבת הקהילה, צריכה להמצא בכל פורום של הרבנים האורתודוכסים. אני רוצה לברך את הרבנים שפרסמו את עצומת הגינוי ובאו לחזק את הרבה תמר קולברג. אני מבינה את אומץ הלב ותעצומות הנפש שלהם. אני מבקשת שכל הרבנים האורתודוכסים יגלו אומץ לב כזה. המבחן של הסובלנות יהיה במיקומה ששל "קהילת רענן" בתוך הקהילה. פגיעה שלישית בשנה אחת בקהילה זו איננה מקרה.