כתיב מלא וחסר - רק בעברית ?

כתיב מלא וחסר - רק בעברית ?

האם קיימת עוד שפה בעולם שניתן לאיית בה מילים באופנים שונים ? תופעה של כתיב מלא וחסר ?

היי ../images/Emo15.gif

היה כאן דיון מעניין בנושא שבו את עלולה למצוא כמה דברים שיענו לך באופן חלקי על השאלה ואני אוסיף ואציין שהכנענית העתיקה שממנה נגזרה העברית היתה כתב של עיצורים בלבד, מלכים=מלכם. והלשונות השמיות בכללן הן בעלות עיצורים ונוהגות להתעלם מתנועות וניקוד. (אגב, היתה עוד תופעה שנקראת יחסות שזו תוספת של תנועה או הברה שמציינת את מעמד המילה במשפט, היינו נושא, נשוא וכו').

לא מצאתי תשובה בקישור, אז אמשיך

עיינתי בקישור אך בנושא שפה שבה באופן חוקי יש כמה שיטות כתיב נכונות לא מצאתי. אשמח אם מישהו ימצא לי מקרה אנלוגי בשפה אחרת, רצוי שפה חיה שיש לה דקדוק מוסדר. האם יש חוקים מדויקים לכתיב מלא, או שזה לפי הרגש, פחות או יותר ?

nizanm

New member
את עשויה למצוא ולא עלולה למצוא

נכון? זה מה שאני זוכר מסוף שנות ה- 60 . עלולה = שלילי עשויה = חיובי.

TankMaster

New member
הכותרת נכונה . . . השאר לא ../images/Emo13.gif

"עשוי" - מייצג אופציה חיובית או שלילית, והדובר רשאי להשתמש במילה לתיאור כל אחת מהן ! (וזה מילוני, וגם מוסכם . . .) "עלול" - מייצג את האופציה השלילית בלבד. ובכל מקרה אתה צודק שבמקרה הזה היה צורך להשתמש במילה "עלולה", שכן מדובר באוריינטציה שלילית. TankMaster

TankMaster

New member
../images/Emo70.gif צ"ל - היה צורך להשתמש

במילה "עשויה", שכן מדובר באוריינטציה חיובית כמובן.
TankMaster

nizanm

New member
עלול - עשוי

אם הבנתי נכון: 1. עלול תמיד שלילי 2. עשוי חיובי, אבל אפשר גם שלילי. אז:מתי שלילי?

איליה.

New member
לפי ההקשר...

עשוי גם יכול להיות נייטרלי: "הכלב שיושב כרגע מול הבית שלי עשוי להתחיל להתגדר בעוד מספר שניות." לא אכפת לי מזה, באמת.

TankMaster

New member
כן . . . זאת הכוונה

"עשוי" - לחיוב, לשלילה, ולכל מטרה אחרת
"עלול" - לשלילה בלבד. אבן שושן, אגב, מקל יחסית בסוגיה זו - ומציין בפירושו למילה עלול - "בעיקר לפעולה שלילית ובלתי רצויה" . "בעיקר" - כלומר, אינו פוסל שימוש אחר, ניטראלי ואף חיובי. אך כאמור, נהוג יותר להשתמש במילה בהקשר שלילי. TankMaster

גנגי

New member
רק לידיעתכם,

מזכירת האקדמיה ללשון עברית, גב' רונית גדיש, אומרת שאין ב"עלול" רכיב שלילי כלל. במו אזניי שמעתי.

למעלה