לא ידעתי שיש פורום אבולוציה. 2 שאלות.

Ice Age

New member
לא ידעתי שיש פורום אבולוציה. 2 שאלות.

הי לכולם, קראתי לפני כמה זמן את השען העיוור (את רובו למען האמת, הייתי צריך להחזיר אותו לספריה לפני שסיימתי). זה באמת נושא מרתק, וחשבתי עליו הרבה לאחר הקריאה. יש לי שתי שאלות שעניינו אותי, אשמח לשמוע את דעתכם: 1. האם אנחנו כבני אדם נוגדים את האבולוציה בהתנהגות שלנו במאות האחרונות? אני לא רוצה להשמע כמו היטלר או משהו כזה וכמובן שהשאלה שלי היא תאורטית בלבד. אבל אנחנו כמין תומכים בפרטים שלא היו שורדים בעצמם, כמו מוגבלים, נכויות פיזיות או נפשיות, עיוורים וכו'. האם זה לא נוגד את האבולוציה שמשפרת את המין בכך שהדגמים המשופרים יותר שורדים על פני האחרים? האם תוך מספר מאות לא נמצא את עצמנו כמין יותר חלש מבחינה אבולוציונית? 2. איך מתפתחות תכונות אבולוציוניות בין שני מינים? אני לא זוכר את הפרטים המדוייקים של הדוגמה, אבל יש הרבה כאלו בטבע: בשושנת הים חי איזשהו שרץ ימי שנהנה מההגנה של השושנה. מצד שני השושנה מתנקית על ידו ונהנית משירותיו. איך מתפתחות תכונות אבולוציוניות כאלה שצריכות אינטרקציה בין המינים? הרי אין טעם לשושנה לתת לו לשהות אצלה לפני שהוא מתחיל לפתח את תכונת הניקיון שלו ולהיפך.

C H 4

New member
שתי תשובות בערך

1. נכון יותר לשאול אם ההתנהגות שלנו קצת נוגדת את עיקרון הברירה הטבעית. אני חושבת שהתשובה היא כן. האם זה יפגע באבולוציה כולה? רק אם נשמיד את כל העולם כשנהיה בדרך למטה. כל זמן שהעולם ישאר עומד ימשיכו להתחדש מינים. חשוב להבחין שהברירה המינית לא "משפרת את המינים" אלא מתאימה אותם יותר לסביבתם. אם הכל היה בדרך של שיפור (וכאן נכנסת שאלה פילוסופית מעניינת- מהו שיפור?) בסוף היינו מצפים לראות איזה סופר מין שסופר מותאם לסביבה. בפועל הסביבה משתנה כל הזמן ולכן גם התכונות שנבררות משתנות. אמנם כקבוצה אנחנו מכילים הרבה פרטים שהם פחות מוצלחים או פחות מותאמים משום שיש לנו את הטכנולוגיה לאפשר להם לשרוד ובכך אנחנו מונעים סלקציה- אבל בעצם עדיין יש ביננו פרטים מוצלחים ולכן אם פתאום תפעל סלקציה חזקה מספיק יתכן שינופו מתוכינו הפרטים המוצלחים פחות ועדיין המין ישאר. עוד כדאי לזכור שכ99% מהמינים שהיו על פני כדור הארץ בשלב כלשהו כבר נכחדו, אז סביר להניח שגם לבני אדם זה יקרה מתישהו. 2. בשושנת הים חי שושנון שהוא דג מאוד נחמד (נימו). להתפתחות מקבילה של שני מינים קוראים קו אבולוציה. קו אבולוציה מתרחשת כאשר בין שני מינים מתפתח איזשהו קשר ולאט לאט לאורך השנים נבחרות בשתי האוכלוסיות במקביל תכונות שגורמות לקשר להגיע לקיצונות של התאמה. למשל (וחשוב לציין שאני כותבת את זה בלי שום ידע ספציפי בדוגמה הזו אלא סתם משחקת במשחק הניחושים בהתבסס על קצת לוגיקה והדוגמה שהבאת) יכול להיות שדגים השתמשו בשושנות הים כמזון/מיסתור ולכן שושנות הים שנפגעו פיתחו מנגנון של רעילות (בפיתחו, הכוונה שבמוטציה כלשהי שושנה מסויימת הצליחה ליצר חומר רעיל והתכונה הזו היתה מוצלחת והשתלטה על האוכלוסיה תוך כמה דורות) המנגנון הזה מנע מדגים לפגוע בשושנות. פתאום מין מסויים הצליח לפתח עמידות כלשהי לרעל של השושנה, והצליח להגיע אליה שוב ולמצוא בה מסתור מפני טורפים. הדג בתורו מאוורר את השושנה (נדמה לי שזה מה שהוא עושה אולי משהו קצת אחר) ולכן יכול להיות שמכיוון שלא היתה סלקציה חזקה לכיוון של שושנות שמסוגלות לאוורר את עצמן השושנות איבדו את התכונה הזו או פשוט יכלו להגיע לנישה קצת שונה- למשל עומק יותר גדול, ובמקביל סביר שגם הדגים עברו סלקציה בכיוון של יותר התאמה לחיים עם השושנה בגודל, בצורה, בצורת הרביה למשל וכו' עד שהגיעו למן מצב כזה שכל אחד מהמינים איבד בדרך כל מיני תכונות שהמין השני גם ככה נותן והרוויח בדרך תכונות אחרות שגורמות להם להיות מאוד מתאימים אחד לשני ומאוד לא מתאימים בנפרד. (אאל"ט כשהשושנון עוזב השושנה מתה והשושנון עצמו חסר עתיד אם הוא לא מוצא לעצמו שושנה טובה בתור בית)

למעלה