לא יודע אם זה המקום הנכון לשאול...

d e m o sthenes

New member
לא יודע אם זה המקום הנכון לשאול...

שלום רב. ברצוני לשאול שאלה בעקבות ויכוח שהתפתח ביני לבין אבי וסבתי (שניהם רופאים יש לציין). הם תמיד אומרים לי שזה לא בסדר הזמנים בהם אני הולך לישון, ז"א שזה לא תקין שאני הולך לישון ב 4 בלילה ומתעורר ב 11 בצהריים. השאלה שלי האם יש ממש במה שהם אומרים, האם הגוף באמת מרגיש שעכשיו לילה וצריך לישון, או שזה לא משנה לגוף כל עוד אני ישן את ה 6 שעות הרצופות שלי. האם ישנו הסבר פזיולוגי מדעי למה שהם אומרים או שהפ פשוט סתם דואגים לי ללא סיבה. תודה מראש על כל עזרה והכוונה.

אחמס1

New member
מצטרף לשאלה

מנסיון, בקיץ לפני שלוש שנים הלכתי לישון מידי בוקר ב-07:00 וקמתי ב-15:00 ושום דבר רע לא קרה לי. אבל אולי יש איזשהו נזק רחוק טווח שלא ידוע לי עליו. מה ההסבר שאביך וסבתך סיפקו לגבי הטיעון ש"זה לא תקין"?

obafgkml

New member
תגובה

כידוע לכל אחד יש שעון פנימי שלו יש מחזור מסויים שקובע לך מתי אתה אמור לישון ומתי לקום. אם אתה מנסה לשנות אותו זה יכול לפגוע בגוף כי אתה פועל נגד רצונו, מצד שני אם תפעל ככה הרבה זמן הגוף יתרגל לזה. יש אנשים עם מחלה אפשר להגיד שחייבים לישון ביום אבל בלילה לא יכולים לישון ככה מכתיב להם השעון. השאלה המרכזית היא איך אתה מרגיש עם זה, האם אתה מרגיש עייף במהלך היום לא מרוכז וכו' או שאתה מרגיש שישנת מספיק ואתה לא עייף, לדעתי זה מה שמשנה בסופו של דבר. העניין הוא שאולי כשתרצה לשנות את ההרגל הזה יהיה לך קשה.

d e m o sthenes

New member
דבר ראשון תודה. אמממ דבר שני,

אני חיי ככה כבר כמעט 9 חודשים עקב עבודה בתור ברמן באולם אירועים. אני מרגיש ערני ופעיל (הולך כל יום כמעט לחדר כושר) ולא מרגיש שום הדבל בין השינה שלי עכשיו לשינה בצבא נגיד שם הייתי הולך לישון ב 12 בלילה "כמו שצריך" וקם ב 6 וחצי. השאלה שלי האם ישנה פגיעה פיסית/נפשית/פזיולוגית/מה שלא יהיה בגוף לטווח הקצר או הארוך. תודה על התשובה. נ"ב, אפשר לשאול מאיפה לך הידע הזה? ברצוני פשוט להוכיח לאבא שלי ממקור מוסמך
(בכל זאת הוא רופא) ושוב תודה.

obafgkml

New member
הייתה תוכנית מעניינת בערוץ 8

של פיזקאי שנקראה "אפקט הזמן" שם הוא מסתכל על הזמן מכל מיני כיוונים ובדיוק היום היה שידור חוזר על הנושא של הזמן הפנימי של בני אדם ובעלי חיים.

אחמס1

New member
"יכול לפגוע בגוף"...

אני חושב שמטרת השאלה הייתה להבין באיזה אופן זה "פוגע" בגוף.

Alkhimey

New member
כשהייתי קטן היו אומרים לי

שגובהים הכי הרבה בזמן שינה בלילה, אבל זה כנראה סתם הפחדה כדי שאלך לישון מוקדם. מבחינה אינטואיטיבית אני חושב שזה לא מזיק לישון אפילו ביום (נגיד 12 בבוקר עד7 בערב) במקום בלילה, כל עוד אתה באמת מקבל את שעות השינה שאתה זקוק להן (וזה אינדיבידואלי לכל אדם). לדעתי הזמן הביולוגי יכול תוך זמן קצר להתאים את עצמו לזמני השינה החדשים. הרי יש אנשים שעוברים לגור בארצות אחרות והכל בסדר איתם. רק קח בחשבון שבלילה בגלל שיש פחות אור ויותר שקט אתה פחות ערני. כל דבר חשוב שאני עושה אני מעדיף לעשות בבוקר או ביום.

ailag

New member
מנין הקביעה "בלילה..אתה פחות ערני"?

אני, למשל, לעתים קרובות במיוחד פרודוקטיבית בשעות 2-6 בלילה (ולפעמים אחרי זה. אבל בקושי יוצא לי להשאר אחרי 4-5). לעומת זאת, בבוקר אני לרוב לא ממש מאופסת אלא אם יש מקרה מיוחד כלשהו. אז מנין הקביעה?

Alkhimey

New member
אני מניח שזה תלוי ספציפית באדם

אבל כמו שאמרתי בלילה יש פחות אור (ומסך מחשב לא נחשב מקור אור
), יש פחות פעילות של אנשים ומכוניות בחוץ (במידה וגרים ליד כביש), הכל שקט ויש אווירה של רוגע. כשיש אווירה של רוגע אדם יכול להרגיש ישנוני.

masorti

New member
הגוף אכן "מרגיש" שלילה וצריך לישון.

ליתר דיוק, המוח מפריש מלטונין כאשר יש חושך - והמלטונין מסייע להירדם. (לכן אנשים שסובלים מג'ט לג מקבלים מלטונין כדי לרמות את המוח) עיין כאן. בעקרון, אם ישנת מספיק שעות אז לא אמור להיות לך נזק פיזיולוגי גם אם מדובר בשעות אחרות. אבל הבעייה היא שאתה מזיז את השעון הביולוגי שלך והגוף מתרגל לשעות השינה הפרטיות שלך. מכיון שאתה חי בעולם שפעיל בשעות אחרות, אתה מאלץ את הגוף שלך להיות עירני בשעות שהוא בעצם חושב שאמצע הלילה ורוצה לישון. (אם אין לך שום אילוץ לקום בבוקר ואתה יכול לישון בשעות הנוחות לך, אני לא רואה בעייה רפואית.) נ.ב. אני לא רופא ולא בעל השכלה רפואית, וכל הנ"ל מידע אישי.

FuryUri

New member
זה נכון...

בס"ד. קיבלתי על זה הסבר מרופא מוסמך.כל מי שאני כותב כרגע מבוסס על איך שהבנתי, כך שיכול להיות שאני טועה פה ושם, אבל הרעיון הבסיסי הוא כזה. ההורמון שמופרש בזמן הגדילה, מופרש בעיקר (אך לא רק) כאשר יש חושך וישנים. אם ישנים באור, הגוף "מרגיש" שלא חשוך (פשוט באמצעות העיניים. נורא לא מסובך...) וההפרשה יותר קטנה. מה שאפשר לעשות זה פשוט לעשות חושך מוחלט בחדר. לסגור את הדלת, כל החלונות והתריסים, ואם עובר יותר מדי אור בחלונות אז לסגור עם וילון/שמיכה...

Rus Almighty

New member
זה נראה לי יותר קשור...

..בהרגלי שינה, אם אתה לא רגיל לשון באור אז השינה שלך תהיה קלילה(ויהיו לך פחות מחזורי שינה שלמים שבהם מופרשים הורמונים). אני לא מומחה בזה אבל הפרשת ההורמונים קשורה במחזורי שינה, השינה מחולקת למחזורים וההורמון מופרש בכמות בעיקר אחרי כמה מחזורים(מחזורים שלמים, אם אתה מתעורר באמצע אז רצף המחזורים נקטע).

ailag

New member
לפחות לפי האבחון שקיבלתי

אבחנו אצלי שעון ביולוגי מוסט ככל הנראה - או מאחר, שזה אומר שיש לי אפקטים של 10 בלילה רק ב 4 לפנות בוקר, או מתקדם שזה אומר שהאפקטים של 10 בלילה כל יום באים בשעה מאוחרת יותר. לא ברור איזה מהשניים זה אז אני לוקחת מלטונין (מה שמשתחרר אצל כולם בסביבות 10-11 ואומר שעוד מעט הולכים לישון) ומקווה לטוב. בכל מקרה, הרופאים איתם דיברתי, לפני שהסבירו על התרופות אמרו שעם הבעיה הזאת יש אנשים שפשוט בוחרים לחיות לפיה, בשעות שונות, ושזה בסדר. לא אגיד מומלץ, כי הם המליצו על זה בערך באותה מידה כמו שהמליצו על טיפול במלטונין, אבל לפחות הם לא אמרו שזה לא מומלץ. נראה שעם שעון מוסט מאוד טבעי ונכון ללכת לישון ולקום לפיו. עכשיו השאלה היא אם יש לך בעיה רפואית מהבחינה הזאת או שסתם בא לך ללכת לישון מאוחר. אם השני, אז השאלה היא אם ללכת לישון מאוחר בריא לכולם או רק לאלו שהמלטונין אצלם מופרש מאוחר.

sagima

New member
שמע...

מה זה משנה? תחייה איך שנוח לך, בריא יותר בריא פחות בסוף אתה בכל מקרה תמות (trust me on this one), כידוע החיים הם מחלה סופנית...

Alkhimey

New member
"בסוף אתה בכל מקרה תמות" ../images/Emo3.gif

אתה פותח פה לשטן (אול יתר דיוק לדיונים פילוסופים).

ailag

New member
כל אחד צריך בסוף למות

ואני יודע, זה עניין של זמן כך אמר לי סשה השען.

maverick 42

New member
אתם יודעים מה אומרים

חיים זו מחלה העוברת במין, שסופה במוות

טל ר

New member
את מבססת את זה על מידע חלקי

אחרי הכל, מתוך כלל האנשים שנולדו אי פעם - רובם לא מתו (לפחות עדיין לא).

maverick 42

New member
I beg to differ...

מתוך כל האנשים שנולדו אי פעם הרוב דווקא כן מתו.

טל ר

New member
אם כך - לא נסכים

היום חיים על כדור הארץ יותר אנשים מאלו שחיו עליו עד היום - במצטבר.

למעלה