להשאר כאן או לא
נכון, החיים כאן קשים ולפעמים בלתי נסבלים. המון דברים מטרידים אותי: המצב הבטחוני, המצב הכלכלי, ההתנהגות הברברית על הכביש, הזלזול בערכי טבע, הזיהום, האלימות - לכולנו יש רשימה כזו. נכון גם שהגישה של רבים היום היא הרבה יותר אינדבידואליסטית מפעם - לטוב ולרע, ויש מקומות שבאופן אובייקטיבי הרבה יותר קל ונוח לחיות בהם. אבל אני שואלת את עצמי האם אני, כיהודיה וישראלית עם כל העבר של המשפחה שלי אוכל להרגיש בבית בכל המקומות היפים והקלים האלה. האם אני ארגיש שיש לי מלוא הזכויות במקום החדש לא רק באופן רשמי אלא גם ביחס של האחרים, "המקומיים". האם אני רוצה לחיות במקום שבו תמיד יש סיכוי שיתיחסו אלי בתור זרה, לא שייכת. דווקא היום, ביום השואה ועם כל גילויי האנטישמיות הגוברים בעולם, בעיקר באירופה אבל לא רק (60% מהארועים האלימים בצרפת בשנה האחרונה היו על רקע אנטישמי! 60%!) אני משוכנעת יותר מתמיד שאין לי מקום אחר. שזה המקום היחיד שבו למרות הקשיים אני רוצה לחיות ולגדל את ילדי ולקוות ולפעול למען עתיד טוב יותר ולהאמין שהוא יגיע. אני רוצה לחיות במקום שאכפת לי ממה שקורה בו, שחשוב לי לרצות לתקן את הפגעים שלו. שכשאני מטיילת בו אני מרגישה שאני מטיילת בתוך שלי ולא במקום זר. אמר לי פעם מישהו שחשב על מעבר לארה"ב שאולי לו יש קצת את הרגשות שלי, אבל לילדים שלו שיוולדו שם כבר לא יהיה והם ירגישו שאמריקה היא הבית שלהם. אני לא יודעת כמה הוא צודק.