לב של ג'ירפה

Sophalin

New member
לב של ג'ירפה

מישו יכול במטותא להסביר לי את התהליך האבולציוני שיצר לג'ירפה לב שני באמצע הצוואר?

squalus

New member
הסבר מאוד פשוט

לג'ירפה אין לב שני באמצע הצוואר. יש לה רק לב אחד, כמו לשאר היונקים.

Sophalin

New member
אוקיי אז נשנה את השאלה

מהי אותה מערכת ויסות זרימת הדם שמונעת מג'ירף לאבד את ההכרה כשהיא שותה מים (ומחזירה ת'ראש למעלה אח"כ)
ואיך התפתחה מערכת כזו באופן אבולציוני.

squalus

New member
רשת הפלאים

או Rete mirabile הוא מנגנון שהתפתח מוקדם באבולוציה כמנגנון של חילוף גזים וחום (countercurrent exchange). המנגון קיים במינים רבים של דגים, ציפורים ויונקים
בג'ירף קיימת רשת פלאית גם בצוואר, והיא מווסתת את לחץ הדם כאשר הג'ירפה מתכופפת. בנוסף, קיימים שסתומים חד כיווניים בורידי הצואר שמונעים זרימת דם מהפרוזדור הימני בחזרה לראש כאשר היא מתוכפפת.
ולגבי איך התפתחה מערכת כזאת, אז כמו כל מערכת אחרת, לאט ובהדרגתיות. הרשת הפלאית הצווארית קיימת ברמות התפתחות שונות בהרבה מחברי מכפילי הפרסה (Artiodactyla) - גמלים, למות, כבשים, אוקפים וכו'

Sophalin

New member
הא אז היא לא יחודית לג'ירף

אבל רגע - מערכת השסתומים בוורידי הצוואר - קיימים גם הם אצל בעלי חיים אחרים?

squalus

New member
שסתומים בורידי הצוואר יש גם בחיות אחרות

גם אצל בני אדם קיימים שסתומים בורידי הצוואר (ה jugular veins), רק שאצל בני אדם הם לא מונעים זרימה של דם מהלב בחזרה לראש.
במכפילי פרסה התפתחת סידרה של שסתומים חד כיווניים וגם פה ניתן לראות רמות התפתחות שונות בחיות שונות בקבוצה, כאשר אצל גירפות ניתן למצוא 6-7 שסתומים בכל וריד (המספר לא קבוע ומשתנה בין פרט לפרט).

Sophalin

New member
אוקיי אז עכשיו הכל ברור

תודה.

ואני לתומי חשבתי במנגנון מיוחד אצל הג'ירף.
כלומר ברור לי שאצל הג'ירף המנגנון הזהב בוודאי מורכב קצת יותר אבל את המורכבות הזו אני כבר יכול להבין לבד :)

squalus

New member
אכן, הג'ירף לא המציא שום דבר חדש

כל המנגונים היו קיימים, הם רק הותאמו לצרכים המיוחדים של הג'ירף.

למעלה