לגבי האוניברסיטאות והמכללות

Charlie

New member
לגבי האוניברסיטאות והמכללות

לא אכנס כרגע לדיון על מהלכיה של השרה לבנת, אבל הייתי חייב להציל מעט את כבודן של המכללות, במיוחד את אלו "הפרטיות". כבר שנים שהפער בין האונ´ למכללות נמחק. אמת, מי שמעוניין להתעסק במחקר אין לו מה לחפש במכללות אבל בזה מסתיים העניין. חשוב גם לעשות הבחנה בין מכללות דוגמת המכללה למנהל, המרכז הבינתחומי, המכון הטכנולוגי בחולון, המכללה הטכנולוגית בי-ם, ביה"ס הגבוה שנקר ודומיהם לכל מיני מכללות שבאותיות הקטנות אתה מגלה שהתואר שלהם מפוקפק לא פחות מאלו שמקבלים באוניברסיטה של לטביה... המכללות הן לא רק סוף למונופול של האוניברסיטאות שבגללן נדדו ישראלים לא מעטים לחו"ל, למדו שם, הצליחו ונשארו שם (והצדק עימהם - ירקו חזרה על המדינה שירקה עליהם) אלא גם משהו חדש, רענן יותר. ואכן, יותר ויותר מעסיקים מעדיפים בוגרי מכללות שכן הם מעודכנים בחומר, לומדים את מה שצריך ולא מה שנקבע בתכנית הלימודים עוד טרם נולדו והדבר חשוב בתחומי הטכנולוגיה והעסקים. ובכלל, יותר ויותר מרצים בכירים מלמדים גם באונ´ וגם במכללות וחלקם הארי אף החל נוטש את האונ´ ועובר ללמד רק במכללות הודות לאתגר (ולכסף) שהן מציעות. בגיניסט מדקלם את המנטרות הנבובות על כך ש"כל אחד יכול להיכנס" - אבל מה לעשות וזה לא כך. יש כאלה שבגרות 12 ופסיכו 790 זה מעבר ליכולתם או שהדבר יצרוך מהם יותר ניסיונות ויותר זמן. והמשק צריך מהנדסים. אז הוא ימתין, אולי הדיקאן הבא בביה"ס להנדסה בת"א או בבא"ש יסכים להגדיל את מכסת התלמידים בעוד 6 מהנדסים פוטנציאלים. אז מה עם המשק צמא ל-3000 מהנדסים? לא התקבלתם להנדסה? זבשכ"ם!תלמדו משפטים. אה! בגיניסט גם לא רוצה שילמדו את זה. אז אולי עסקים. גם לזה הוא מתנגד? נלך על פילוסופיה בשילוב עם ארכיאולוגיה. הנה, אמנם המשק הפסיד מהנדס, או איש עסקים אבל הרוויח מובטל, או מוקדן ב-144 אבל!!! עם B.A. איזה מזל שאין מכללות בארץ, אחרת הוא עלול היה לסיים ]יזיקה או הנדסת תוכנה. ואז היינו מפסידים אחלה של מוקדן "בזק". ואם הוא מתעקש - שילך לאמריקה. שילמד שם. לא צריך כאלה פה. שילך המאנ_ _ק. שילמד שם. שישאר שם. שיצליח שם. שירויח שם. חארות כמוהו לא צריך כאן. חוצפן. רוצה קולג´ הא?! דרעק קטן. מה לעשות והתהליך בהתהוותו. בעוד מספר שנים הבחירה הראשונה של כל צעיר תהיה מכללה. תכל´ס הוא ירצה. משהו עם פרקטיקה תוך כדי, משהו רענן ולא אפור ומיושן כמו באונ´. לאונ´ ילכו אלה שיראו את עצמם ממשיכים באקדמיה. וככל שנפתחות יותר מכללות - ככה טוב. זה מאפשר ליותר אנשים ללמוד. שנן את תורת מוריך , בגיניסט, נדמה לי שאפשרות שווה בחינוך נשארה עדיין חלק מעקרונות התנועה הרוויזיוניסטית.
 

Ergil

New member
מעניין מאוד

כרגע, אף צעיר שפוי לא ילך למכללה אם הוא התקבל לאוניברסיטה. תואר של אוניברסיטאות בכלל ושל הטכניון בפרט מלמד לחשוב, ולכן הוא רלוונטי תמיד. במכללות, לדבריך, לומדים מה ש"עכשיו", ו"עכשיו" משתנה כל שנה. האם צריך ממוצע בגרות 120 ופסיכומטרי 790 כדי להתקבל לאונברסיטה? עם ממוצע 96 ופסיכומטרי 716 יכולתי להתקבל לרוב הפקולטות בטכניון. והרי סף הקבלה גבוה יותר בטכניון מאשר בשאר האונברסיטאות.
 

Charlie

New member
Ergil

שים לב שלא אמרתי כרגע, אלא בעתיד הלא רחוק. חכה ותיווכח. כבר כעת מי שיש לו שכל (והרבה כסף...) יעדיף ללמוד תקשורת וניהול במכללה למנהל בת"א ולא באונ´ ת"א או בעברית בי-ם. "עכשיו" - המציאות משתנה כל הזמן והמכללות הן המתעדכנות כל הזמן תוך קיום דיאלוג עם ראשי המשק והחברות בתחומים השונים. דיאלוג זה מאפשר למכללות לדעת מה "הבוסים הגדולים" היו רוצים לקבל מבוגר מכללה שבא לעבוד אצלם. זאת בניגוד לשמרנות, ל"חופש האקדמי" שהיא מילה נרדפה לקיפאון. אני פשוט חי את זה בבית, ואני רואה ושומע על כך כל הזמן כשבבית יש לי את האפשרות לשמוע את 2 הצדדים: של האקדמיה ושל התעשיה. ומה יעשה זה שאין לו 96 בבגרות אלא רק 90? מה יעשה זה שלא הצליח בבחינה הפסיכומטרית והסתפק ב-650? מעניין, חבר שלי עם ציונים טובים משלך לא הצליח להתקבל ללימודי מדעי המחשב באונ´ ת"א ונאלץ עקב כך ללמוד את זה במרכז הבינתחומי הרצליה. לפי שיטתך, אולי היה צריך ללמוד "לימודי המזה"ת "במקום?? אבל הוא מתעקש ללמוד מדעי המחשב - אז מה יעשה?! ישפר את הפסיכו? שתלך לו עוד שנה? כמעט ואין לאן לעלות בפסיכו´ במקרה שלו...
 

shalvale

New member
וכאן אתה ממש מאשש את טענתי

אתה בעצמך מראה איך למכללה ואוניברסיטה יש מטרות אחרות. לאונ´ - להכשיר חוקרים למכללה - לנסות להכשיר אנשים לתעשיה. אין בכך כל פגם. האונ´ יותר מחקרית, המכללה יותר פרקטית. ועדיין, האונ´ היא המקבלת רק את העילית האינטלקטואלית, ולכן חברך שכ"כ רוצה מדע המחשב ולא הצליח להתקבל לאונ´, יכול אכן להרשם למכללה כלשהי. מן הסתם ילמד דברים יותר פרקטיים ופחות תיאוריות. בן כמה אתה?
 

Ergil

New member
אין לאן להעלות?

האם הממוצע (משוקלל, כמובן)שלי לא סביר? גבוה מאוד? להפך, הוא אפילו נמוך. על הפסיכומטרי אני לא אדבר כי הוא באמת לא משקף כלום, אבל הרעיון של "תואר לכולם" בלי להתבסס על הישגים הוא אבסורדי. אם זה היה תלוי בי הייתי מוחק את "לימודי המזרח התיכון" מכל מקום. אני בטוח שהחבר שלך לא החליט שבמדעי מחשב הוא יגשים את יעודו בעולם. אולי לנסות משהו אחר? ואולי לעשות מכינה? יש הרבה אפשרויות.
 

shalvale

New member
צ´ארלי!

גם בארה"ב, שם מערכת החינוך הגבוה מפותחת בהרבה (יש אוניברסיטאות פרטיות, אוניברסיטאות ציבוריות, קולג´ים, וקולג´ים ציבוריים), האליטה האינטלקטואלית הולכת לאוניברסיטה. גם אם זה רק לצורך תואר ראשון. הטעות כאן בארץ היתה שכאשר נפתחו המכללות, האוניברסיטה משום מה קצת נכנסה ללחץ, ומהתגובות שלה אפשר היה להבין שהמכללות הולכות להתחרות באוניברסיטה. עם זאת, לכל גוף הקהל שלה. מי שבוחר השכלה אקדמית מעולה - הולך לאוניברסיטה. מי שבוחר בהשכלה כללית או בהכשרה פרקטית יותר - הולך למכללה. שוב, בארץ זה קצת התעוות, נראה לי בכלל שכר הלימוד היקר במכללות. חושבים "הרי אם זה כל כך יקר, זה חייב להיות טוב, לפחות כמו אוניברסיטה, אם לא יותר!".
 

Charlie

New member
shalvale

ניתן להבין ממך שמי שבחר ללמוד משפטים נניח בבינתחומי "סובל" ממרצים שרמתם נמוכה. או סטודנטים למשפטים ב"שערי משפט" מקבלים את כל הבררה. ובכן, המרצים בשערי משפט מרצים כ-ו-ל-ם גם בבר-אילן...כנראה ש"מי שרוצה השכלה אקדמית מעולה" - לא הולך לבר אילן, הא, היא אונ´? אז בטח שהיא טובה, מצטערת, לא שמתי לב... יש מכללות שהם באמת לא משהו. מרצים בינונים מינוס, תנאים לא משהו ושם עוד יותר מפוקפק. אבל יש מקומות, שבאחריות אני אומר לך, לא נופלות בדבר מהאונ´ ואף טובות מהן! וברור שהאונ´ נכנסו ללחץ. איזה מונופול לא נכנס ללחץ כשהשוק שלו נשבר? הרי הן מפסידות כסף בגלל זה משום שהן צריכות להתחלק בסיוע הממשלתי כעת עם עוד מכללות. וככל שעובר הזמן ורמת המכללות עולה יש להם תחרות גם על המרצים ובקרוב התחרות תהיה ממש על כל סטודנט. וזה מידע בדוק. מבפנים.
 

shalvale

New member
גם לי יש "מידע בדוק" מבפנים

מה זה הקשקושים האלה. ההוראה לא נקבעת רק ע"י המרצים, אלא גם ע"י תכני הקורס והמחוייבות של המוסד להשכלה אותה ירכוש התלמיד. האוניבריטאות זה לא מונופול - יש לך מספר אוניברסיטאות בארץ. קמו מכללות - הן מהוות מוצר נפרד לחלוטין. די לחזור על סיסמאות שחוקות. ואני לא אוסיף יותר לדיון, כי נראה לי שכל אחד מקובע בדעתו וכל נימוק לא ישכנע אותו. אני מאחלת לך בהצלחה בלימודיך במכללה.
 

maayan98

New member
לצ´רלי

אני רוצה לציין שאתה כתבת שחברך העדיף ללמוד באונ´ תל אביב, אבל בלית ברירה החליט ללמוד בבינתחומית זה כשלעצמו אומר הרבה....
 
ממלא פי מים

מותר לי פעם אחת? למרות שיש לי כמובן מה להגיד, והרבה, פשוט הגעתי למסקנה שאין טעם. אומר רק את זאת, ולא אוסיף, כפי שכבר כתבתי: עוד לא ראיתי בוגר אוניברסיטה שיטען שהמכללות והאוניברסיטאות שוות; עוד לא ראיתי מכלליסט אחד שטען שהאוניברסיטאות טובות יותר; עוד לא ראיתי אדם אחד שהוציא מעל 700 בפסיכומטרי וטען שזה לא משקף; עוד לא ראיתי אדם אחד שהוציא 300 וטען שזה כן משקף; עוד לא ראיתי סטודנט אחד שסיים בהצטינות וטען שאין קורלציה בין ציוניו לבין ההצלחה הצפויה לו בשוק; עוד לא ראיתי סטודנט אחד שסיים בציונים נמוכים וטען שהציונים כן חשובים; עוד לא ראיתי מכוער אחד שטען שיופי זה הכל בחיים; וכך יכולתי להמשיך... בשורה התחתונה: מי שיקבע הם כוחות השוק. בזאת סימתי את דברי בנושא.
 
למעלה