לגבי הנקה

לגבי הנקה ../images/Emo185.gif

המלצות משרד הבריאות וארגוני בריאות בעולם הם להניק עד לגיל שנה (עד לגיל חצי שנה - הנקה בלעדית), ואם אפשר - עד לגיל שנתיים. מעיון בתשובות שניתנו פה לשאלות לגבי הנקה אני מבינה כי אתם רואים הנקה ממושכת כבעיה (פסיכולוגית?) של האם, העלולה לגרום לנזק לילד ויש לצמצם אותה מגיל מסויים ואף להתייעץ במומחים שיסייעו לאם להפסיק אותה (!). הייתי מעוניינת לדעת על מה אתם מתבססים כשאתם נותנים תשובות מעין אלו. <למען הגילוי הנאות - הכותבת הניקה 2 ילדים עד לגיל שנה + ומניקה כיום את הילד השלישי, בן שנה וחצי. ל-3 הילדים אין כל בעיות אכילה והם אוכלים בשמחה כל סוג מזון שהוא; כמו כן, לא נצפו בעיות פסיכולוגיות למיניהן (אצל הילדים ואצל האם)>
 
לאביטלה

ההנחיות שצטטת לבי הנקה מלאה עד גיל 6 חודשים ואח"כ תוספות היא נכונה מדויקת ורצויה. יש מקרים שבהם הנקה ממושכת מונעת מהילד להחשף למזונות חדשים. מכיון שההנקה לא מספקת לתינוק את הצרכים שלו במלואם מעל גיל 6 חודשים חשוב מאד שהוא יקבל תוספות להנקה. במקרים שההנקה מסיבה אמהית, תינוק, או קשר בינהן, מונעת מהתינוק חשיפה זו יש לעזור להם להתגבר על המכשול. אין בשום תשובה שנתתי הנחיה לגבי הפסקת הנקה או קביעה לגבי בעיה פסיכולוגית כזו או אחרת שעשויה להגרם בגלל הנקה. אנחנו מדברים על מכלול של אם- תינוק-אב ועל הקשרים השונים בינהם והשפעתם על הרגלי האכילה של התינוק.
 
הרשי לי לחלוק עלייך ולצטט אותך ../images/Emo41.gif

אני מדברת על השאלה הזו ועל תשובתך. השואל תיאר מצב של ילד בן שנתיים שעדיין יונק וטען שהוא מסרב לשתות מבקבוק ולאכול מזון מוצק. קודם כל, לא ידוע לי כי שתייה מבקבוק היא שלב הכרחי שעל תינוק לעבור, שהרי הבקבוק אמור להיות תחליף לשד ולא להפך. שנית, את ענית בנחרצות שיש פה בעיה של נפרדות מהאם ויש לתת לה יעוץ פסיכולוגי (!). מבלי להיות בעלת מקצוע בתחום אני מכירה כמה וכמה ילדים שהיתה להם בעיה עם המעבר למוצקים בגלל בעייה תחושתית ולא בגלל בעייה להיפרד מהאם, ובכללם ילדים עם תסמונת PDD. בנוסף, אני מכירה עוד יותר ילדים שיונקים עד גילאי שנתיים-שלוש אך אין להם כל בעייה של אכילת מוצקים או בעייה חריגה של פרידה מהאם. אני מניחה שאם השואל היה שואל את אותה שאלה לגבי ילד בן שנתיים ש"עדיין אוכל מבקבוק" ההתיחסות היתה שונה לחלוטין, וחבל, מכיוון שאמהות מניקות - ביחוד המעטות שמניקות יותר מחודשים ספורים - נתקלות גם כך בתגובות הנובעות מבורות, גם מצד אנשי רפואה, ותשובות כמו שאת נתת (ואני לא מתיחסת רק לדוגמה שהבאתי) פוגעות עוד יותר בביטחון העצמי של המניקות ועלולות לגרום להן לחשוב שהן עושות משהו שאינו בסדר.
 
אביטלה

מהדברים שלך משתמע חד משמעית שאת תומכת נלהבת בהנקה וזה נהדר כשזה מצליח. לא התיחסת ליועצות ההנקה שגורמות עוול לאמהות שלא מצליחות להניק ויוצרות אצלן אי נוחות בשל כך.... כל התשובות שאני נותנת כאן הו לשאלות ספציפיות שהגיעו לפורום בגלל מצוקה של ההורים וזה סימן שיש בעיה ! את יכולה להסכים איתי או לא, אין כאן תשובה אחת נכונה . אני מסתמכת בתשובותי על הידע המקצועי שלי ושל חברי הצוות שיושבים איתי במרפאה להפרעות אכילה. אין ספק שאפשר לקבל גם תשובות נוספות מאסכולות שונות . כל אדם ימצא לעצמו את המתאים לו ביותר.
 

ענתש

New member
התשובה שלך מתחמקת ולא ענית לשאלה

וסליחה שאני מתערבת
אין ספק הכל הנושא של תמיכת הנקה דורש הרבה מאד שיפור בארץ. להיות תומכת נלהבת בהנקה לא אומר שזה מעוור את עינינו. היות וכיום זול יותר למערכ בריאות לייצר רגשו אשמה מאשר להקים מערך תמיכה מקצועי בחינם למי שכן רוצה להניק אז זה המצב. רוב מי שעוסקות בעירור רגשות אשמה מופרכים הנוגעים לאי הנקה הן לא יועצות מוסמכות מהסיבה הפשוטה - הסיכוי שאמא שלא מחפשת בפירוש יועצת הנקה מוסמכת, IBCLC (ולא משלמת לה באופן פרטי די הרבה כסף), תתקל באחת כזו, במקרה, במערכת הבריאות - שואף לאפס. עצוב שמשרד הבריאות מרשה לנשים שונות ומשונות, שחלקן עברו קורסים של 20 דקות (=כל בוגר ממוצע של בית ספר לרפואה) עד מספר שעות זעום בהנקה, להתהדר בתואר "אני יועצת הנקה" ולהסתובב כך בבתי החולים ובטיפות החלב. זה חבל שיש רגשות אשמה סביב הנושא, כל הצדדים מפסידים מכך. ונכון, יש הרבה גישות פסיכולוגיות ואחרות לנושא ההנקה לטווח ארוך - אבל בתור רופאה יש לך את החובה לענות פה תשובות בכובע המקצועי שלך וככזה לתת *לפחות* את כל האפשרויות וכיווני המחשבה, אם לא את הסבירים ביותר. אבחון חד משמעי של ילד שיונק בגיל שנתיים (בלי לקבל פרטים נוספים וכפי שהופיע בהודעה ששמו פה) כילד שלו ולאמא שלו יש בעיות פסיכולוגיות חורג מכל יכולת אבחונית כזו או אחרת שיש לכל רופא בעולם ומתעלם מנתונים רפואיים מוכחים של ארגון הבריאות העולמי על הנקה, יתרונותיה והגילאים בהם היא עדיין מטיבה עם הילד לשם גיבוש תשובה שעוזרת למי ששאל. כמו הן הוא מתעלם מכל אפשרות אחרת שבגללה הילד לא אוכל ומשאר את אותו קרוב משפחה חטטן (שחיפש תחמושת נגד האישה המניקה) עם ההנחה הגרועה ביותר בלבד. בלי שום ידע נוסף לגבי נפוצות התופעה, הנורמאליות שלה או הסיבות שיכולות לגרום לכך שילד בן שנתים לא ירצה מוצקים וינק הרבה. למה הדבר משול ? לרופא שיאבחן הורה שישן עם הילד שלו בגיל שנתיים והילד לא רוצה לישון לבד, על סמך נתונים אלו בלבד, כילד ע בעיות אדיפליות קשות והורה פדופיל. יש עוד המון הנחות, אבחנות, דרכי פעולה ושאלות לשאול לפני הנחה כזו - נכון ? כן, ישנה אפשרות קלושה ומרוחקת שהמצב פתולוגי וההורה פדופיל... תמיד יש. אבל את יודעת, התער של אוקהם, תמיד יש להעדיף את התאוריה הפשוטה יותר... ותאוריות פשוטות יותר ,בשני המקרים, יש בשפע. עצם העובדה שבחרת את האופציה דווקא הפחות סבירה והיותר קיצונית מראה על מסקנה אחת ויחידה - בתשובה לשאלה לא הפעלת שיקול דעת מקצועי אלא נתת להשקפות האישיות שלך להשפיע על שיקול דעתך. הייתי מצפה ליותר מפורום מקצועי. בברכה, ענת.
 

דלית 3

New member
מצטרפת לאביטל וענת ועוד תיקון קטן:

המלצת ארגון הבריאות העולמי היא להניק בלבדית עד חצי שנה (בארץ ההמלצה היום היא עד 7 חודשים) ולהמשיך באאופן חלקי עד שנתיים כאשר עד גיל שנה חלב אם מספק את כל צרכיו של התינוק. במחקר שנערך לפני כשנה על חלב אם של אימהות המניקות פעוטות בני שנה ויותר נמצא כי אחוז השומן שבו גבוה בהרבה מזה של אימהות שמניקות תינוקות בני 4 חודשים ופחות. במחקר אחר נמצא שאחוז שנוגדנים בחלב אם עולה לאחר שנה. הטבע "דואג" לנו ולילדינו לטוב ביותר.
 

justmom

New member
דר' אבני, הרשי לי להסתייג מהקביעה

שההנקה לא מספקת את צרכי התינוק במלואם מעל גיל חצי שנה. המלצות ה-AAP לגבי הנקה מדברות על הכנסה הדרגתית של מוצקים מגיל חצי שנה עד שנה, כאשר בחצי שנה זו המוצקים מהווים רק השלמה לחלב אם. יתרה מכך, לתינוקות שאינם יונקים ההמלצה היא למתן תמ"ל עד גיל שנה. למיטב ידיעתי עד גיל שנה הנקה יכולה בהחלט לספק את כל צרכיו התזונתיים של התינוק, והמעבר למוצקים נעשה על פי הקצב של התינוק - כשיש תינוקות המתחילים מאוחר יותר ועושים זאת בקצב איטי יותר מאחרים. וכמדריכת הנקה, אני מסתייגת מאוד גם מהקביעה בדבר "יועצות ההנקה שגורמות עוול לאמהות שלא מצליחות להניק ויוצרות אצלן אי נוחות בשל כך." לא יועצות הנקה גורמות עוול לאמהות - המערכת, שמונעת מאימהות מידע מעודכן על הנזקים שבמתן תמ"ל ומקדמת את התמ"ל משיקולים כספיים היא שגורמת להן עוול.
 
הנקה

צריך לשים את הדברים בפרופורציות הן מבחינת בריאות התינוק והן מבחינת בריאות האם, הגופנית והנפשית. לא כל התינוקות מקבלים את צרכיהם התזונתיים רק מהנקה לאחר גיל חצי שנה, ובהחלט לתוספת המזונות הנוספים יש תפקיד בהשלמות תזונתיות. השלמות של אנרגיה, חלבונים ויטמינים ומינרלים. יש לשקול כל מקרה לגופו ולא כל התינוקות וכל האמהות דומים. יפה שיף דיאטנית ילדים
 
למעלה