לגדול עם 'אין' והחיפוש המתמיד

deebeebee

New member
לגדול עם 'אין' והחיפוש המתמיד

אחי אחותי ואני נגועים מזה זמן רב במחלה הנקראת 'תסמונת המחפש התמידי'. לא היה לה למחלה שם עד אשר ביקרתי בפולין לפני מספר חודשים ושמתי לב שאני מחפשת 'פרצופים מוכרים'. אני מניחה שזו תופעה נפוצה אצל כל מי שגדל עם 'אין'. לגדול עם 'אין' זה לגדול עם 'אין סבא', 'אין סבתא', אין. במחלה הזאת הדביק אותנו אבא. אבא שממצב של 'יש משפחה' הפך למצב של 'אין משפחה' ומאז הוא עסוק בחיפוש אחריה. בהתחלה זה היה באמצעות 'המדור לחיפוש קרובים'. האזנות למדור בחרדת קודש, וגם פניות למדור. אחר-כך גיחות למקומות שונים בעקבות התשובות של המדור ושיבה הביתה ללא תוצאות. אחר-כך החיפוש בספרי טלפונים בארץ ובעולם, ושיחות טלפון עם אנשים בעלי אותו שם משפחה, שיחות שגם הן הסתיימו ב-'אין', חיפוש אינסופי באינטרנט, ואפילו נסיעה לפולין לשם-כך. כשנסעתי לפולין לפני מספר חודשים, הייתי בטוחה שאני הולכת למצוא את המשפחה, אין ה-'אין', ובמקום זה חזרתי עם עוד שאלות. חידה שבאופן מיוחד מטרידה היא העלמו של הדוד מרדכי. גם היום, אחרי עשרות שנים של 'אין', ממשיך אבי להאמין שאחיו שרד את השואה והמלחמה. סיפורים שפורסמו לאחרונה אודות קרובים שגילו אחד את השני אחרי כל-כך הרבה שנים רק מעודדת אותו להמשיך, וגם אותנו. אני זוכרת שמולי, באוטובוס בוורשה, ישב גבר שמאד דמה לאבי (מרדכי היה אחיו התאום). אמנם הוא נראה לי הרבה יותר צעיר מאבי, ולא רציתי סתם ככה לפנות אליו, מה גם שאני לא יודעת פולנית, אז במקום זאת הנחתי בצורה בולטת את העיתון הישראלי שקיבלתי במטוס, שיראה עיתון בעברית ויגיב. אבל הוא לא הגיב. הוא התעטש ומיד מיהרתי להגיד גיזונטהייט, והוא רק חייך. ברור לי שהאיש איננו אחיו התאום של אבי, ציינתי שהוא צעיר בהרבה מאבי, אבל המחשבה שאולי יש קשר לא מניחה לי ואני חולמת על פגישה מחודשת איתו, כי מתסמונת המחפש המתמיד לא נרפאים, ואולי טוב שכך. אלה היו הרהורים ליום השואה תשס"ו. כל הזכויות שמורות לי.

זה מוכר

בתור ילד קטן גדלתי בחדרה. פעם בשנה היינו נוסעים לתל-אביב. מתי? ביום האזכרה של העיר של הורי בנדין, בבית הקברות נחלת יצחק חיד המצבה של האיפר של זגלמביה. בשנים הראשנות ךבניית המצבה לא היה מקום לדרוך, אלפי ניצולים ובני משפחתהם היו מגיעים, אפילו תיירים מחו"ל. במקום אזכרה זה היה פגישת מחזור, יוצאי מחנות ריכוז, שכנים מילדות, מבית הספר, בית הכנסת. כולם חיפשו את כולם. אני חיפשתי "סבא" אולי "דוד", לא רציתי להאמין להורי שהם נספו. אולי לא בדקו טוב, אולי נשאר משהו. עם החיפוש הזה נשארתי עד היום. לאחר שהורי נפטרו, היתה לי הזדמנות להצטרף למשלחת לפולין. באמצע עזבתי את המשלחת נסעתי עם אישתי לעיר הורי בנדין במונית. הגעתי למוזיאון העירוני במבצר (זמק) החזקתי את התמונות של משפחת הורי בפולין. בכניסה למוזיאון אמרתי "אני ז'יד" (יהודי) אני מחפש את האנשים בתמונה, האם אתם מכירים? הם נענעו עם הראש "לא מכירים", הם הבינו שאני מחפש את "האין". במוזיאון מכרו לי כל מיני מסמכים ותמונות נוף ובתי קברות שיש להם שיוך ליהודים, חוברת בפולנית על ההסטוריה של היהודים של "פעם". ומאז אני ממשיך לחפש.

בית הכנסת הגדול בבנדין

בתמונה המצורפת, בית הכנסת הגדול בבנדין, בצד שמאל למעלה המבצר (הזמק) או המצודה. מתחתיו הבנין שמשפחת אבי היו גרים רחוב זמקובה 27. בתחילת המלחמה הגרמנים שרפו את בית הכנסת כולל 50 מתפללים. משפחת אבי התחבאו בבית שזה היה בקומת קרקע, הגג של הקומה העליונה נשריפה. אחר כך המשפחה עברה לבניין "בית היתומים" ברחוב זוואלה.

בית אבי השרוף

בתמונה זאת רואים מפקד נאצי ימ"ש עומד על המבצר (זמק) ונותן הוראות. הבניין ללא הגג זה הבית שמשפחת אבי גרו עד כניסת הגרמנים. את התמונה הזאת (ועוד תמונות) משפחת אני שלחו לארצות הברית, הגיע לאבי לאחר שעלה לארץ. האורגינאליות נמצאות אצלי.

מרים50

New member
אני חיה בתוך ה"אין"

כילדה הייתי תמיד מקשיבה לתוכנית "חיפוש קרובים", אולי ישמיעו איזה שם שמוכר לי. אבל תמיד התיאשתי. אותי אף אחד לא חיפש. כל משפחתי נשארה שם על אדמת פולין.

כשלא נשאר כבר כלום........

כשעשיתי עבודת "שורשים", בישתי מסבתא שלי שתתאר לי את הרחוב שהיה שייך למשפחתה בעיירה נשלסק, ע"י ורשה בפולין, אז חשבתי שאחרי שהרחוב הופצץ והולאם, ולא נשאר ממנו דבר, הדבר היחיד שנותר, היא התודעה של סבתא שלי. עכשיו אחרי שסבתא שלי נפטרה לפני חצי שנה, אני מבינה, שהדבר היחיד שנשאר, זה הציור.

לא להתיאש!!! יש תקווה דווקא כיום.

דווקא כיום בעידן האינטרנט יש כלים למצוא קרובים שנעלמו ולגלות ים של פרטים על בני המשפחה האבודים. יש הרבה אתרים שעוסקים בחקר המשפחה - שורשים - ויש גם פורום שורשים בתפוז. שני אתרים מרכזיים עוזרים "לקשור קצוות". א. האתר של יד ושם ב. אתר JewishGen ביד ושם יש ריכוז עדויות גדול. אפשר למצוא שם פרטים רבים על בני משפחה שניספו ויתרה מזאת - אם המעיד טוען שהוא בן משפחה, אז מצאתם בן משפחה שהיה חי בזמן העדות. באתר השורשים המרכזי השני יש ים של מידע המאפשר להתחקות אחרי משפחות יהודיות. בדיוק השנה הייה לי הצלחה רבה בעזרת האתרים האלה. מצאתי עשרות (!) קרובי משפחה חיים ועוד מאות אנשים שאולי קרובים [חסר הקישור למשפחה הידועה]. ועכשיו ה"אין" הוא... אין קשר עם הקרובים "החדשים". הם בכל זאת "קרובים רחוקים".

אתהצודק אילן

בפורום "שורשים משפחתיים" עושים עבודה נפלאה. תודה רבה! אני מצרפת תמונה של הנצחת קהילות נשלסק ופולטוסק שע"י ורשה בפולין ב"יד ושם".

זה קרה לי בוורשה

בבית הכנסת נוז'יק ראיתי יהודים בתפילתם. נגשתי אליהם ושוחחתי עמם ביידיש. לשאלת אחד מהם מאין אני יודע את שפת היידיש עניתי כי הורי מפולין. אמי- ממשפחת קליימן, וגרה בורשה ברחוב סטאבסקי ליד האומשלאגפלאץ. אחד המתפללים אמר לי כי הכיר משפחת קליימן שהייתה להם חנות לפרוות ברחוב סטבסקי. התרגשתי מאוד- בעל החנות היה סבי ז"ל שנספה לאחר מכן בטרבלינקה.

בוקר טוב

היום יום השואה ואני בדרכי להנחלת זכר השואה ל10 כיתות של חטיבת הבינים. נושאי ההרצאות : מסע אל השואה בעקבות משפט אייכמן ומסע אל השואה בעקבות מסע לפולין

מפגש עם תלמידים

היום ביליתי 6 שעות עם תלמידי חט"ב ברמת השרון בהרצאות על השואה. נושא ההרצאה היה "בעקבות מסע לפולין". סיפרתי על וורשה שמתוך 460 בתי הכנסת שהיו בה שרד אחד. על מחנה מאידנק- על הנעלים, על השערות, על תא הגז ועל הר האפר הענק, על מכונת ההשמדה בטרבלינקה ועל בית החרושת להשמדה באושוויץ. ציינתי בפניהם את משפטו של גדעון האושנר "אהיה אני להם לפה". והסברתי שאם אנו בני הדור השני, ואחרינו הם, לא ינחילו את זכר השואה לדורות הבאים- הרי יהיה מצב בו השואה תדחק מהתודעה, וגורלה יהיה כגורל פרעות ת"ח ות"ט וכמו האינקוויזיציה בספרד, שהיו אסונות גדולים ובקושי מוזכרים במערכת החינוך.

איציק הגדול

תודה שאתה משתף אותנו, זה חשוב מאד. אני מקווה שהנוער הקשיבו לא רק עם האוזניים, אלא גם עם הלב......

גם לי זה מוכר........

לפני מספר שנים ראיתי אדם מבוגר שדמה מאוד לסבא שלי שהצליח לשרוד את השואה אמרתי אוואוו אולי זה אח של אבא שלי אולי אוכל להתקשר לאבא שלי ולבשר לו שהוא צדק ואח שלו לא נהרג באושוויץ.......... במחשבה נוספת הוא נראה מבוגר לגילו ואני נותרתי עם החלומות........

למעלה