לדר´ שינברג - מכשירי אינהלציה

לדר´ שינברג - מכשירי אינהלציה

בהנחה שלא שמת לב לשאלתי זו אני מעתיקה אותה שוב. שאלה שחוזרת לעתים קרובות ביותר ועלה בדעתי שאני יכולה להעזר בך במסגרת זו לטובת חולי ה- CF. מה ההבדל בין מכשירי האינהלציה השונים? איך יודעים לבחור את המכשיר המתאים ביותר? כיצד ניתן לדעת אם המכשיר פועל היטב? יש המשתמשים במכשירים זהים ותגובתם לגבי פעילותם שונה (בד"כ לגבי זמן השימוש והרעש של המנוע). מתי צריך להחליף את המכשיר? האם יש להחליף את המרסס לעתים קרובות יותר? האם יש שאלות לגבי השימוש במכשיר האינהלציה שלא ידעתי לשאול? תודה!
 
ריקי שלום רב,

השתדלתי להתחמק באלגנטיות ממתן תשובה לשאלה הנ"ל, אך כפי הנראה שאי אפשר. הסיבה הינה שישנן שאלות שקל לשאול וקשה לענות. ריקי, לדעתי לאחר קריאת החומר, יהיה לך, אולי, יותר ידע, אך, קרוב לודאי, תשארנה כל אותן שאלות ואולי תתווספנה גם נוספות. מכשירי אינהלציה תפקידם לספק תרסיס תרופה ישירות לדרכי הנשימה. לצורך זה עליהם לספק חלקיקי תרסיס בגודל 5 מיקרון או קטנים יותר. כך שזאת הנקודה הראשונה שיש לשים לב אליה. גודל החלקיקים תלוי בעצמת המדחס, ובמבנה ההנדסי של המרסס (Nebulizer). בבי"ח מחליפים ברזי החמצן והאויר הדחוס את המדחס. בארץ המרסס הנמצא יותר בשימוש הינו מטיפוס Jet Nebulizer . זרם האויר מועבר מהמדחס דרך צינורית למיכל המרסס, שקרקעיתו נמצאת תמיסת התרופה. זרם האויר העובר בתוך המרסס שואב, עפ"י עקרון ונטורי, את הנוזל והופך אותו לתרסיס. ככול שיהיה המדחס חזק יותר (מרעיש יותר), זרם האויר יהיה חזק יותר וחלקיקי התרסיס יהיו קטנים יותר. כאמור גם למבנה המרסס עצמו יש השפעה, וקיימים מרססים שיכולים לייצר חלקיקי תרסיס קטנים יותר גם בעזרת מדחס בעל עצמה נמוכה יותר (שקט יותר). בעיה נוספת הינה כמות נוזל התמיסה שצריך להכניס למרסס. ככל שתהייה כמות הנוזל קטנה יותר, תתקרר התמיסה יותר בזמן האינהלציה ונוזלים מתוכה יתאדו לסביבה החמה יותר. גם עצמת מדחס עם זרימת אויר חזקה יותר תגביר את קירור התמיסה ובמקביל תגביר את אידוי המים מהתמיסה. עקב כך, במהלך האינהלציה ריכוז התמיסה יגבר. בנוסף בהתאם לגודל ומבנה המרסס יוותרו נוזלי שארית בתוכו גם לאחר שפסק ענן התרסיס. מדובר בסדר גודל של כ- 1 סמ"ק נוזל שארית ל- 4 סמ"ק נפח תמיסה ראשוני. ישנם מרססים הבנויים כך שכמות נוזל השארית שבהם תהייה קטנה יותר. לניצול המירבי של התרופה יש חשיבות, בעיקר כאשר משתמשים בתרופות יקרות. לצורך זה ניתן להוסיף reservoir , צינור או מיכל המחובר לפתח הנשיפה של המרסס. האויר הנשוף במקום להתבזבז מתרכז ב- reservoir , ונשאף חזרה בשאיפה הבאה. אמצעי נוסף הינו שסתום שאיפתי הנמצא במרסס והמופעל בלחיצה או אוטומטית בזמן שאיפה המאפשר זרימת תרסיס בזמן השאיפה בלבד, ללא בזבוז בזמן הנשיפה. גורמים נוספים שיש לשים לב אליהם בזמן רכישת המכשיר הינם, עמידות ואורך חיי המכשיר, מחירו, הרעש שהוא עושה, גודלו (מידת הניידות), וטיב השרות. לאחר נקיונות חוזרים, המרסס אינו מתפקד כמו בתחילה, ויש לבדוק באם עדיין מייצר חלקיקים בגודל הרצוי. איך אמר הרב הלל הזקן? ועכשיו צא ולמד! לאלו המעונינים, רצ"ב המיקום של מאמר בריטי, בו השוו 23 צמדים של מדחס/מרסס. Smith EC et al. Eur Respir J 1995 Jul;8:1214-21. לסיום, למרות שפע הפרטים הטכניים, כמו ברכישת פריטים טכניים אחרים, כדאי לשאול חברים בעלי נסיון, להסתמך על נסיון העבר שלך ולעשות סקר שווקים שבמהלכו מחכימים. בברכה, אמיר שינברג
 
לדר´ שיינברג - תודה ועוד

אני ממש מצטערת על כך שלא איפשרתי לך להתחמק... אני מוכרחה להודות שידעתי שאקבל ממך תשובה מלומדת, ולא מתחמקת(...), ואני מודה לך עליה מאוד. ועוד וידוי קטן - לי ממש "כיף"- כי כאשר מתייעצים אתי לגבי רכישת מכשיר אינהלציה אני מפנה לרופא המטפל... ואולי זו בכל זאת הזדמנות עבורי לפנות לחברי האיגוד (לרופאים!): אנא בדקו את יעילות מכשירי האינהלציה שלכם. במידה והם מיושנים ויעילותם נפגמה - פנו לרופא המטפל לקבלת המלצה ואח"כ פנו אל העובדת הסוציאלית במרפאה בה הנכם מטופלים והיא תסייע לכם, באמצעות האיגוד, לרכוש מכשיר אינהלציה חדש בתנאים נוחים!
 

judita

New member
חדשה בפורום אך לא ב"מועדון"

שלום לכם. אני עוקבת כבר מספר ימים אחר הפורום ומעניין לי מאוד לקרוא בו. רציתי לשאול באופן ספציפי לגבי 2 מכשירי אינהלציה. הראשון הוא ה- VOYAGER, שקנינו אותו לפני כשנתיים והוא היה המכשיר הראשון שלנו. הוא מאוד נוח ובמיוחד לאור העובדה שזמן הטיפול בו הוא קצר מאוד ( בין 5 ל-10 דקות). כשהתחלנו עם הפולמוזים המליצו לנו לעבור ל- PARI החדש. חסרונו הוא בזמן טיפול יותר ארוך (בין 15 ל- 20 דקות בהשוואה למכשיר הקודם). האם זמן הטיפול שייך לאיכות המכשיר? מדוע הומלץ להחליף את המכשיר?
 
שאלות להבהרה

שלום JUDITA! יש לי כמה שאלות הבהרה אליך, ואחר כך אני מציעה שתעבירי את שאלתך ישירות לדר´ שינברג כדי שהוא יהיה מודע להן ואד גם יוכל לענות. האם לפני שהתחלתם עם ה- PARI נתתם את הפולמוזים באמצעות ה- VOYAGER? האם, כאשר את מדברת על הבדל של כ- 10 דקות בין המכשירים, את מתייחסת לתרופה ולכמויות זהות? אלו תרופות נוספות אתם נותנים באנהלציה? אגב, אני מתייחסת לשאלתך רק היום, כי, בגלל מיקומה בעמוד, לא שמתי לב שהיא הופיעה. בעבר, כאשר לא קראתי הודעות במחשב שלי הופיע ציור של שמש. לאחרונה, כנראה גם כאשר צופים בהודעות ממחשב אחר השמש נעלמת וכך אני "מפספסת" הודעות. חבל!
 
למעלה