להגיד לא - ההמשך

להגיד לא - ההמשך

ערב טוב ושוב שלום לכולכם!
בשבוע שעבר כתבתי פה על בעיה שהייתה קיימת ושלא התמודדתי איתה כבר יותר מדי זמן, והיא הקושי לסרב לבקשות של אנשים סביבי או באופן כללי יותר, חוסר אסרטיביות.
קודם כל אני אנצל את ההזדמנות כדי להודות לכל מי שלא יצא לי להודות לו בהודעה הקודמת, על העצות המועילות ועל ההזדהות שהעצימו אותי מאוד ונתנו לי את הדחיפה שהייתי זקוק לה.

אני רוצה לשתף אתכם ולספר, שבזכות השיתוף כאן, אני חושב שהשתפר אצלי במיוחד הכבוד לעצמי ולזמן שלי.
ערך שכבר לא נכנע מיידית כמו פעם לתחושת הצורך לרצות.
כאשר פונים אליי בבקשה, האיום על הזמן שלי ועל תכניותיי הוא שקופץ ראשון בראשי.

בנוסף... כאילו משמיים, דווקא בשבוע האחרון מאז השיתוף בפורום עברתי יותר התמודדויות מהסוג הזה מאשר קודם, הקושי בהן הולך וגובר וכך גם האתגר. אני מוצא לנכון להתייעץ איתכם גם עכשיו...
במהלך השבוע נתקלתי בסוג חדש של בקשה, כזו אשר מתחשבת בזמני אבל בעצם שוללת ממני את היכולת להשתמש בטענת ה"אני עסוק באותו זמן"...
"תוכל לשבת איתי איזה יום על הקורס הזה, מתי ואיפה שנוח לך...?"

מה הדרך הטובה להגיד שזה לא יקרה, כשהסיבה היא אך ורק אי הרצון שלי?

היי!! אפשר להגיד

סתם תרוצים שיכולים לגרום לצד השני לא להאמין לך אבל מצד שני לא להגיד במפורש שאתה לא רוצה ואז יעזבו אותך בשקט.. משהו כמו.. "עדיף שלא.. אני גרוע בלהסביר דברים כאלה" או." סבבה.. נראה.. הבעיה היא שלא נראה לי שיהיה לי זמן פנוי בקרוב..אני ממש עסוק ..אני אעדכן אותך כשיתפנה לי זמן"

וסתם שאלה מסקרנות: למה באמת אתה לא רוצה לעזור למישהו הזה בקורס?

שאלה שמעוררת מחשבה...

קשה לי לענות תשובה בביטחון מלא כי זה לא פשוט להבין מה מניע את הרצונות.

קודם כל אציין שהכוונה שלי היא לא לאדם אחד... כבר מספר אנשים נעזרים בי בכל מיני דרכים בלימודים (מבקשים סיכומים, שואלים שאלות בטלפון או מבקשים שאפגש איתם), וזה כבר מתחיל להרגיש כמו עבודה ללא תשלום (גם אם בשביל כל אחד מהם זו "עזרה קטנה").
ככל שעובר הזמן ככה יותר ויותר אנשים "מגלים אותי" ואני רוצה לעצור את זה לפני שאמצא במצב שבו הקבלה תהיה זניחה לעומת הנתינה.

עוד דוגמא, באחד הסמסטרים הקודמים היה קורס שבו כמה אנשים ביקשו ממני במקביל לצלם את הסיכומים שלי. הפיתרון הקל היה שאסרוק בעצמי את כל הסיכומים, אעלה למחשב ואשלח לכל אחד מהם (אף אחד לא ביקש את זה ככה, אבל זה מה שבאמת עשיתי בסוף). במבט לאחור זה נורא מעיק שבעזרה שלי לאנשים המאמץ וההשקעה מגיעים אך ורק מהכיוון שלי.
אני יודע שזה יגרום בעתיד לאותם אנשים לבקש ממני באופן ישיר שאשלח להם את הסיכומים עד לפתח תיבת המייל.

אם למישהו יש רעיון, איך אני יכול למנף את המצב שנוצר לתועלתי, כדי שגם אני ארוויח ולא ארגיש מנוצל נטו - אשמח לקרוא...

Optimistic Girl

New member

עם עזרה כזאת שאתה נותן...
גם אני רוצה להיות בקבוצת הלימוד שלך

איזה כייף להם!!
אני רוצה גםםםם סיכומים סרוקים

עכשיו יותר רצינות,
מה שאתה עושה נקרא ריצוי חברתי, זה מוכר,
יש לזה רווחים,

למשל תשאל את עצמך, מה נותן לך לעזור לאחרים?
איך אתה מרגיש כשאתה עוזר להם?

יש לי עוד שאלות, אבל זה קשה לגבי הפורום.. השאלות הנ'ל לקוחות מאימון אישי וNLP...

אם תבוא למפגש הפורום, אני אשאל אותך יותר שאלות ממוקדות כדי שאתה תזהה איפה הרווחים שלך בלתת עזרה

נחמד לדעת שיש שם למחלה :)

מהיתרונות שלה אני נהנה כבר כמה וכמה שנים, אני הייתי כזה ואפילו יותר גם בתקופות קודמות של בית ספר וצבא. תמיד זכיתי לכבוד ולאהבה ואף אחד, ממש אף אחד - לא שנא אותי.
(אז זה לא הפריע לי כמו שזה עכשיו).
התנהגות כזאת יוצרת פתח להצלחה עתידית במיוחד אם ארצה לעבוד בהדרכה והוראה (מה שכרגע לא נראה לי).
אבל אין שום רווחים מידיים וזה מה שמתסכל...

תודה!

Optimistic Girl

New member
קודם כל

עדיף לא לקרוא לזה מחלה...
למילים יש כוח... כוח גדול..

זה טוב לעבוד בהדרכה והוראה, אבל שם -קל וחומר חייבים לשים גבולות ברורים של מה מותר ומה עסוק, שלא 'ישבו לך על הראש' בגלל היותך נחמד מידי...

בהצלחה

אז למה הצעת את זה?

כמה במקביל ביקשו לצלם ממך את הסיכומים אז תן להם לשבור את הראש ולהחליט מי קודם/ ולצלם את הסיכומים במסגרת הזמן שיש להם.. אתה חוסך להם זמן אבל לוקח לעצמך מלא זמן!! בפעם הבאה פשוט תן להם לצלם וזהו.. ואם יבקשו ממך לסרוק תגיד שאתה לא יכול.. (כאן אני באמת לא מבינה מה הבעיה להוריד את זה ממך בקלות).

ולגבי הפגישות, כתבת פה בצורה מאד טובה את הבעייתיות בזה.. הרבה אנשים מבקשים וזה הופך להיות מעמסה אז זה דווקא כאן קל פשוט להגיד את האמת למי שפונה אליך "הרבה פנו אליי אז אין לי זמן".. ולגבי הטלפונים פשוט מסננים..

Optimistic Girl

New member
קודם כל

ספר לנו
מה אתה לומד?
מה עושה בחיים? <אנחנו תמיד שואלים שאלות כאלו חדשים
>

דבר שני,
ללמוד להגיד 'לא' זה קל
אבל לעלות את הביטחון העצמי, זה יותר מאתגר <מאתגר =תחליף שלי למילה קשה>

אדם עם ביטחון עצמי, לא תהיה לו בעיה להגיד שפשוט הוא לא רוצה.
יש לי חברה כזאת, היא ממש מגניבה. פשוט אומרת לא וזהו
היא אומרת שלא חייבת להגיד את הסיבה /תירוצים וכו.
וכן, זה באמת ביטחון עצמי !

ולהגיע עליו, זה מסע החיים, לאט לאט אתה תלך ותתחזק

אני

בן 24, סטודנט להנדסה (חוץ מזה לא עושה שום דבר מיוחד).

אני רואה בסירוב ובתשובה "הסיבה שמורה עמי" דבר פוגע להגיד, בשל כך אני כנראה נמנע בינתיים מפיתרון כזה לבעיותיי.
מאוד לא נעים לקבל סירוב, אז אני לא רוצה להיות זה שנותן אותו.
כבר שמתי לב שהרבה מההתנהגויות פועלות ככה, לפי "מה ששנוא עליך אל תעשה". כבר היו כמה הרגלים ששיניתי כאשר הפסקתי לסלוד מההרגלים ההופכיים שלהם.

באמת המון תודה על העזרה...

EdisonGirl

New member
היות וזה קורה באופן שיטתי וקבוע

יש צורך במענה אחיד, שתוכל לתת גם מתוך שינה. מענה לדוגמה הוצע לך בשרשור- קבע לי את הזמן שלוקח לך בשביל ללמוד, וכל מי שמבקש ממך לצלם חומר, אמור לו: "אני מתחיל ללמוד למבחן יום שני הבא (למשל), עד אז- קחו, צלמו, תהנו.. יום שני זה אצלי ("נגמרת החגיגה")". אף אחד לא אמור להפריע לך בלימודים שלך. הלימודים שלהם מאוד חשובים להם, והם לא ינהלו את הזמן שלך בשבילך. אתה זה שאחראי לומר להם מתי אפשר ומתי לא, והם מוכרחים להבין, כי הרי גם הם רוצים להצליח. ברגע שאתה קובע כזה כלל לגבי כל חומר שהוא, בכל קורס, ולקראת כל מבחן, אף אחד לא יערער עליך, ואף אחד לא יתחנן ולא שיט.
להפך, הם ינסו להספיק ולעמוד בלוח הזמן שקבעת להם, והם יודעים שלא יקבלו צ'אנס שני.

תחשוב על זה

סמבטיון

New member
לך חפש חברים אחרים

אם לא מתאים לך, שחרר והתחל מחדש. מי צריך עלוקות בחיים?

W a b b i t

New member
תסגור את הברז!

שלח להם מייל קבוצתי או שתעבור אחד אחד מפה לאוזן ותגיד להם שאין ארוחות חינם!

"תוכל לשבת איתי איזה יום על הקורס איפה ומתי שנוח לך?"
נוח לי לעשות זאת בתשלום של X לשעה. זה נקרא מורה פרטי בישראל, מתרגל, וואטאבר.

"תוכל לשלוח לי את הסיכום הזה והזה? סרוק/למייל/להעתיק?"
כן בשמחה, זה עולה X לעמוד.

אתה כותב אנשים סביבך אפילו לא מעלה בעצמך את המילה חברים ואפילו לא מכרים.
הבקשות הללו ואולי גם האנשים האלו יעלמו ויורידו פרופיל במידה ותענה באופן שהצעתי.
אם לא-הרווחת תמורה ישרה והגונה לזמן שאתה משקיע.
אם כן- שקט וזמן איכות להשקיע בהשגים שלך.

קח בחשבון שהם פונים אליך כי יש תפיסה חברתית רווחת בקרבם שאתה תותח בלימודים והם בסך הכל
מנסים לתרום לציונים שלהם דרכך. אם זה משהו חברתי הם ישארו סביבך בלי קשר.
אם זה נטו לימודים- או שתתחיל לקבל תמורה כספית (ובצדק) או שהם יתקרצצו על מישהו אחר.

בהצלחה, תחזור לדווח.

spaysi8

New member
היי

תראה, אתה ממש דופק את עצמך עם כל ההתנהלות ה"יס מן-ית" הזאת..
אני מתרגשת לדעת שעוד יש אנשים כמוך בעולם אבל רבאק, זה לא יכול לבוא על חשבונך..
גם אתה צריך ללמוד וגם לך יש חיים מעבר ללימודים והזמן הזה צריך להיות מוקדש לעצמך ולא לסריקות וצילומים לאחרים..
אין דרך קלה לומר את זה, אם הייתי במקומך פשוט הייתי אומרת למי ששואל "מצטער, אני לא יכול להשאיל לך את הסיכומים כי אני צריך ללמוד איתם, ואין לי זמן להתחיל לסרוק דף-דף",
זה לגיטימי, אם מישהו היה אומר לי דבר כזה הייתי לגמרי מבינה..
אתה עושה תואר, זה לא משחק ילדים, ומי שלא כתב בשיעור בתכלס? בעיה שלו..
אני חושבת שאם בסוף יהיה לך זמן וכוח, אין סיבה שלא לעזור, אבל אתה צריך לשים את עצמך ראשון כי אתה שילמת על התואר הזה ואתה רוצה לסיים אותו כמו שצריך.. כשתרצה להתקבל לעבודה אף אחד לא יתחשב בציונים נמוכים אם תגיד "עזרתי לאחרים אז לא היה לי זמן לעצמי"..

spaysi8

New member
ואגב

הניסוח שלהם אכן מתחכם אבל אם יש לך נגיד מבחן בעוד שבוע,
אז לא בטוח שיהיה לך זמן.. והתשובה יכולה להיות "אני אשתדל, אבל ממש לא מבטיח כי יש לי מלא לחץ ואני לא חושב שאספיק בעצמי ללמוד הכל"

l coyote l

New member
איך להגיד שזה לא יקרה

"לא מסתדר לי. צר לי, חפש פתרון אחר"

בלי שקרים, בלי הסברים, בלי "לא בא לי" (לא נעים, אֶה?).
בלי פתח להתחכמויות "מתי נוח לך" (כי אין אזכור למילה 'זמן').

נקודת המוצא היא שאתה לא חייב כלום לאף אחד, לכן למה שתיתן הסברים?
את עניין ה"לא נעים" פותרים באמצעות ניסוח. אם שלי לא הולם אותך, מצא לך את זה שכן.

מבינה אותך לגמרי

בצבא זה קרה לי הרבה שבנות ביקשו שאתחלף איתן בתורנויות..וכל הזמן אמרתי כן..ובסדר..וכו'..עד שהרגע שנמאס לי..
ומאז אם לא מתאים לי ואין לי כוח-אני פשוט אומרת לא...למרות כל הקושי בלהגיד לא..
אבל קודם אני מתחשבת בעצמי ורק אח"כ בהן..

מבינה אותך כל כך..

והשרשור שלך עוזר גם לי..

למעלה