להיות, או לא להיות?

Blutige Erde

New member
להיות, או לא להיות?

צפיתי בהצגה 'המלט' והיא הייתה מאוד מעניינת. נהניתי מאוד. אני מעריצה גדולה של שייקספיר ועבודותיו, ולמרות שאין לי קשר לתאטרון למדתי הרבה מונולוגים מהמחזות שלו בע"פ. בכל מקרה, אגש לעניין עם אחד הקטעים המפורסמים ביותר, ואולי אף המפורסם ביותר שלו: "להיות או לא להיות, זו השאלה: כלום נעלה יותר לשאת באורך רוח חיצי גורל אכזר, אבני מרגמותיו, או אם חמוש לצאת מול ים הייסורים, למרוד וקץ לשים להם. למות. לישון. ולא יותר. ודעת השינה הזאת תשבית מכאוב הלב ואלף הפגעים, זה חלק כל בשר, הנה היא התכלית, אליה יכסף אדם. למות, לישון, לישון! אולי לחלום! הא, זה הקוץ: מה חלומות נראה בתרדמת המוות, אחרי שננער חבלי עולם הזה, הנה המעצור! הנה הנסיבה לאורח ימיהם של יסורי אנוש! כי מי ישא את שוט הזמן ולעגו; חמס העריצים, בוזם של שחצנים, עצבת אהבה נכזבת, עינוי דין, עזות השליטים וכל הבזיונות, אשר ינחל צדיק מיד חדל אישים, אם הוא במו ידיו יכול לפתור הכל במחי פגיון אחד? מי זה ימשוך בעול, גונחָ ממסע חיים לעייפה, לולאי אימת דבר מה שאחרי המוות - זו ארץ לא נודעת, שמכל באיה לא שב עוד הלך - זו המביכה לבב, עדי אשר נבחר צרות שבעליל מחוש אל זולתם, אשר לא נטען. וכך מתוך הגות נהיה לפחדנים, ואודם הטבעי של עוז ההחלטה ילקה בחיוורונם של הרהורי הלב, ועלילות הרבה נהדרות בכח יורדות ממסלותן מפני החשבונות, ולא יהלמן התואר מעשה." נו, אז להיות או לא להיות?

Blutige Erde

New member
הטקסטים של שייקספיר משלבים ז'אנרים רבים מאוד,

כולל קומדיה. הם מציגים את אופיו של המין האנושי, כך שיוצא שהם מדברים כמעט לכל אחד וכתובים בצורה טובה מאוד, לא רק לתקופתו (זה פלא שמישהו הצליח לכתוב מחזות כאלו בהתחשב בכל הקשיים שהיו להם אז) אלא גם לתקופתנו. הנושאים בהם הוא נוגע הם רלוונטיים תמיד וטבועים באדם- סבל, יצרים, שמחה, מוות, פחד, נקמה, טרגדיה וכדומה. ההבנה שלו את הדברים והיכולת לבטא ולהציג אותם כך שיגעו באנשים היא מעוררת קנאה. על כך המהומה.

Gilliana

New member
תודה, אבל לא הייתי זקוקה לשיעור בשייקספיר

ולא לזה התכוונתי כשאמרתי שאני לא מבינה על מה כל המהומה. מה שהתכוונתי לומר הוא שאיני מבינה מדוע כל המהומה סביב ה-"להיות או לא להיות" ומדוע זוהי שאלה פילוסופית גדולה כל כך - אני למשל, מעולם לא מצאתי אותה ככזו.

זה קצת מצחיק שאתן מתווכחות על מה כל המהומה

בדיון על שייקספיר
(תגידו לי שמישהו הבין.....)

Gilliana

New member
רוב מהומה על מאומה ../images/Emo6.gif

וואלה לא חשבתי על זה - אולי זו היתה אסוציאציה שלא במודע.

Blutige Erde

New member
ת'אמת, לא דווקא.

אפשר לפתח הרבה דיונים מכל מיני דברים בטקסט הזה, שלמשל יכול גם להתקשר לנושא עליו דיברנו קודם לכן- הריסון של בני אדם. חוץ מזה, כולנו בחיים פה. זה בטח אומר משהו על התשובה לשאלה הזו.

Gilliana

New member
טוב, במקרה של המלט...

... השאלה היא בבירור אם לחיות או למות, לזה שייקספיר התכוון, רק שעם השנים המושג הזה הפך להיות מפורש באזני השומע ויכול לכן להתאים כמעט לכל שאלה מהותית אישית. יחד עם זאת, הוא לא מתאים לשאלות מסוג הדיון על ריסון בני האדם.

Blutige Erde

New member
../images/Emo3.gif ריסון anybody?

"וכך מתוך הגות נהיה לפחדנים, ואודם הטבעי של עוז ההחלטה ילקה בחיוורונם של הרהורי הלב, ועלילות הרבה נהדרות בכח יורדות ממסלותן מפני החשבונות, ולא יהלמן התואר מעשה."

Gilliana

New member
אממממ... זה משהו אחר לגמרי

הוא מדבר כאן על ספקות, ועל חששות שמורידים לטמיון מעשים חיוביים, לכן לא מדובר כאן כלל על ריסון אלא בדיוק על ההיפך, על חוסר יכולת לבצע מעשים עקב החששות מכשלון, דעת קהל ומי יודע מה עוד, המונעים מדברים לצאת מהתאוריה אל המעשה.

למעלה