"לובאס"

קארן_@

New member
"לובאס" ../images/Emo20.gif

קודם כל ברכות לפתיחת הפורום, אני בטוחה ויודעת שהוא יעזור ויתרום לא מעט. זו כבר תקופה די ארוכה שאני עובדת עם ילדה אוטיסטית בשיטת "לובאס", אשמח לדעת על עוד כאלה כאן שעובדים בשיטה, ועל הרגשתם הכללית בנושא. תודה, קארן.
 

doroniz

New member
עיצוב התנהגות

יש משפחות רבות בארץ הנוקטות בשיטה זו - היא השיטה הרווחת היום בעולם המערבי, אם כי יש בה השקעה רבה הן מבחינה כספית והן מבחינת הזמן וגיוס אנשי הצוות. באלו"ט קיים מנגנון חדש שנועד להכשיר אנשי צוות בצורה מקצועית, לתמוך במשפחות ולקדם את הנושא מבחינה חקיקתית. אני מציע לך (ולאחרים) לבקר באתר של שלו"ט והתעדכן. אנחנו בחרנו שלא להשתמש בABA מסיבות שונות ומגוונות, כך שאינני יכול לספר חוויות אישיות. דורון.
 

נונינה

New member
סקרנות.............

אתה בטוח שזו השיטה הרווחת בעולם ? גם אנחנו לא משתמשים בשיטה זו. ואין לי איתה בעיה אלא שלדעתי יש להתאים לכל ילד שיטה משלו, ולדעתנו לילדנו זה לא היה מתאים.
 

קארן_@

New member
זה אינדיבדואלי ביותר

וזה משתנה מילד לילד כמובן. לובאס זו שיטה שפותחה על בסיס של אחידות ועקביות, השיטה עצמה אומנם מתפרשת על אינספור מישורים אך מה שטוב בה הוא שעקרונותיה מאוד ברורים, אם כי היא נוקשה במקצת לטעמי. אלו"ט אכן הרימו פרוייקט לא קטן בנושא, קורסים, הכשרות והדרכות על השיטה עצמה, הוקם מרכז ללובאס בתל השומר ועד כמה שאני יודעת המשפחות מקבלות בעקבות כך סבסוד וכן ריכוז כח אדם של תראפיסטים שמצטרפים כל הזמן. אבל עדיין אין ספק שמדובר בטיפול מאוד יקר, של לא מעט שעות ביום. עם הרבה מאוד ילדים מתחילים לובאס אחרי ש"נוסו" עליהם כבר כמה וכמה שיטות ובלובאס פתאום חל השינוי המשמעותי (שבד"כ איטי מאוד) אני לא מכירה יותר מדי שיטות ואני לא בטוחה אם זו השיטה הרווחת כיום אבל אני מכירה המון משפחות שמטפלות בשיטה הזו, עד כמה שהצלחתי להכיר ולראות, פשוט צריך לתת לזה זמן. (כמעט כמו לכל דבר..
)
 
גם אנחנו לא ניסינו לובאס ולא ABA

לי, דרך אגב, הסבירה פסיכיאטרית בכירה שיש הבדל בין לובאס לABA. בגדול, לובאס יותר נוקשה. ממה ששמעתי מלובאס ממש נרתעתי. אבל אין לי מספיק ידע כדי לשפוט.
 

doroniz

New member
שיטה מקובלת

אני לא יודע למה את מתכוונת במילה "רווחת", אבל נדמה לי שאת מתכוונת לכך שהרבה משפחות משתמשות בשיטה. אני לא מתכוון לכך, אלא לעובדה שיש היום נטיה בקרב אנשי מקצוע והורים לכך שזו השיטה האולטימטיבית לאוטיסטים. אני לא מסכים לדיעה זו. אחד העקרונות של עיצוב התנהגות (או בשמו הלועזי בר"ת - ABA) הוא אינטנסביות רבה. עקרון אחר הוא פירוק של פעולות למרכיבים קטנים. ויש כמובן עקרונות נוספים. אין ספק שהנושא של התערבות מוקדמת ואינטנסיבית היא מכרעת בטיפול עם ילדים אוטיסטים - בזה ABA ולובאס לא מחדשים דבר. התוספת של לובאס הוא עבודת צוות מתוכננת, מעקב צמוד וכמותי אחר התקדמות הילד ועוד. כאשר התחלנו את הטיפולים עם בננו, היתה מסגרת טיפולית של 6 שעות שבועיות עם ההורים, כדי שיוכלו לקחת את העקרונות הביתה. ב-ABA כל השעות הטיפוליות נעשות בבית וע"י צוות מיומן. לפני כשנה התארגנה קבוצה של הורים ופנתה לאלו"ט בכדי לקדם את שיטת הטיפול הזאת - למסד ולארגן אותה הן מבחינת עלויות והן מבחינת הכשרה מקצועית. במקביל נעשתה חשיבה על פתיחת מרכז טיפולי שאכן נפתח בתל השומר. פן נוסף של הענין שנעשה הוא פניה למוסדות המדינה כדי שיכירו בשיטה ויוכלו להקל על המשפחות בעיקר מבחינה כספית. קצרה היריעה כאן בכדי לפרט את כל המהלכים שנעשו (ועוד יש לעשות), אבל כחבר ועד באלו"ט אני חושב שעשינו כברת דרך משמעותית בנושא למרות שאני לא מאמין גדול בשיטה עצמה. לילה טוב, דורון
 
קצת על לובאס/ ABA

אנחנו התחלנו לעבוד בשיטה עם בנונו לפני כשנה. בשנה האחרונה בני "נתן קפיצה" יפה מאד. אנו עובדים כל יום אחה"צ בבית עם צוות של 3 טרפיסטים+סופרויזרית שמרכזת את התכנית. בנוסף בשעות הבוקר הוא לומד בגן תקשורת. היו לנו המון התלבטויות אם להכנס לסיפור הזה. גם אנחנו שמענו דברים די נוקשים על השיטה, ההתלבטות אם השיטה מתאימה לילד שלנו, מה קורה עם יתר בני המשפחה (אחים) וכמובן הפן הכלכלי שהוא מאד מאד מאד משמעותי. הגדרנו את 3 החודשים הראשונים כחודשי נסיון והשיטה באמת מוכיחה את עצמה. אני טוענת שלא כל שיטה מתאימה לכל ילד, אך מה שחשוב זאת האינטנסביות של השיטה חייבים להתמיד ולהתקדם כל הזמן והכי חשוב להיות כל הזמן עם האצבע על הדופק. אם רואים שהילד לא מתקדם חבל על הזמן היקר (השעון דופק) וכמובן על הכסף. אשמח לענות לשאלות נוספות בנוגע לשיטה ואני מאחלת הצלחה לכל ההורים ולכ המטפלים בכל השיטות. ברבורית1
 

נונינה

New member
לובאס אז ולובאס עכשיו

עד כמה שהבנתי, גם השיטה עצמה מתפתחת עם השנים. וחלק מהנוקשות שלה התרכך עם השנים, כך שיש בשיטה גם התחשבות במאפינים המאוד אישיים של כל ילד והדרך היותר טובה להגיע אליו או ללמד אותו. בזמנו דובר על השיטה בסופרלטיבים של "להפוך ילד אוטיסט לילד רגיל" - ראה הספר " התשמע קולי" ואני חושבת (תקנו אותי אם אני טועה) שירדו מזה. ובעצם אומרים שזו הדרך לקדם במקסימום את התפקוד של הילד בהתאם לפוטנציאל שגלום בו. במקרה הספציפי שלי , ניסינו את השיטה על קצה המזלג וראינו שמבחינה לימודית קוגנטיבית הילד קולט מאוד מאוד מהר אבל הסיטואציה נורא קשה לו רגשית, אז עזבנו, ונתנו לו את הזמן להתפתח רגשית ולהרגיש יותר חזק ויכול, אז באו גם כל היכולות החבויות וההתפתחות הנדרשת. ושוב, אני לא פוסלת את השיטה, אבל היא לא מתאימה כנראה לכולם, ולדעתי ההורים הם אלו שיודעים בסופו של דבר להתאים את השיטה לילד.
 

doroniz

New member
מסכים עם כל מילה

כמו כל שיטה וכל טיפול - ההתאמה לילד היא חיונית והכרחית. ללא שיתוף פעולה של הילד חבל על הזמן, הכסף והכח. אנחנו, ההורים, מכירים את ילדינו הכי טוב מכווווולם ואנחנו נקבע מה טוב להם ומה רע להם!!! לצאת מאוטיזם - נושא נפרד שאני אפתח כאן מיד עם סיום כתיבת הודעה זו. דורון.
 

doobi222

New member
מה ההבדל בין- לובאס ל-ABA

אני שומע על השיטות האלה לא מעט אבל עוד לא הבנתי אם הן זהות, אם זו אותה שיטה רק בשם אחר? אשמח לתשובה.
 

doroniz

New member
לובאס לעומת ABA

ABA הן ראשי תיבות שפירושן "עיצוב התנהגות". פרופ´ לובאס המציא שיטת עבודה בעיצוב התנהגות שבה מפרקים פעולות למרכיבים הפשוטים ביותר שלהם ועובדים על כל מרכיב בנפרד בשיטה של פרסים. בנוסף, בשיטת לובאס יש רישום כמותי של הצלחות ומעקב אחר התקדמות. הילד עובד עם צוות של מספר מטפלים אחד על אחד כ-40 שעות בשבוע. בראש הצוות עומד מנהל צוות (סופרוויזר), והצוות נפגש לשיחות עבודה אחת לשבוע. אינני מכיר את השיטה מספיק טוב בשביל להוסיף יותר פרטים. אני מקוה שעזרתי במעט.
 

doobi222

New member
תודה! על המידע,

אני חושב שהבנתי מהי שיטת לובאס רק השאלה היא מה מבדיל אותה משיטת ABA? אני מבין ש- ABA פרושו עיצוב ההתנהגות אך האם זו שיטה בפני עצמה או שלובאס הינה השיטה של ABA? מצטער על הבלבול וכן, עזרת מאוד.
 

doroniz

New member
ABA

אכן יש בלבול ואני לא בטוח שאני לחלוטין מבין את העניין - עיצוב התנהגות הוא עקרון עבודה ופרופ´ לובאס הגדיר שיטת עבודה עפ"י עקרונות של עיצוב התנהגות. לכן, לובאס היא שיטה כמו ש"options" היא שיטה וכמו שגרינשפן היא שיטה. לטעמי, כל השיטות הללו (וגם אחרות) עוסקות במידה זו אחרת בעיצוב התנהגות. בסה"כ, הילדים שלנו מתנהגים לפי קודים שלהם וברצוננו להביאם להתנהגות עפ"י קודים מקובלים. מקוה שהמשכתי לעזור, דורון.
 

dgan

New member
קצת מושגים...

ניתוח התנהגותי - הוא לימוד ההתנהגות, שינויים התנהגותיים וגורם השינויי. ABA- מדע המיישם את מה שנלמד מניתוח ההתנהגות, כדי להבין את הקשר התפקודי בין ההתנהגות לתנאים בהם בוצעה. ניתוח התנהגותי משתמש בנתונים שנאספו כדי לפתח היפותיזות להסביר למה התנהגות מסויימת התרחשה בהקשר מסוים מבלי להתייחס לאתיולוגיה או ל´גורם´, שיצר התערבות ושינוי ההתנהגות המזוהה. באינפורמציה הנאספת בניתוח התנהגות משתמשים לשינוי התנהגותי שיטתי. רוב הטיפולים המבוססים על טיפולי ABA - Applied Behaviour Analysis עבור ילדים צעירים בעלי אוטיזם, מבוססים על מחקרים של לובאס. (JENSEN AT ALL 2002)
 
למעלה