לזכרה של שופטת-פסק דין שלה ביחס לאימוץ פתוח

לזכרה של שופטת-פסק דין שלה ביחס לאימוץ פתוח

מתוך אתר רשת ב'
פורסם פסק דין שניתן בדלתיים סגורות

אסף פוזיילוב

פרסום ראשון:
22:46 ,18.08.13
| עדכון אחרון:
23:15 ,18.08.13

הנהלת בתיהמ"ש מציינת את זכרה של שרית גולן.
הנהלת בתי המשפט פרסמה שלא כמקובל פסק דין מדיון שהיה בדלתיים סגורות בבית המשפט לענייני משפחה. מדובר בפסק הדין האחרון של סגנית נשיא בית המשפט לענייני משפחה באשדוד, השופטת שרית גולן, שמתה מדום לב לפני כחודש. פסק הדין הותר לפרסום לזכרה והוא כולל הוראות יוצאות דופן הנוגעות לאימוץ פתוח. השופטת גולן קבעה כי פעוטה בת שנתיים וחצי, שאמה אינה מסוגלת לגדלה ואביה אינו יכול לטפל בה, תעבור למשפחה מאמצת ותגדל במסגרת אימוץ שיהיה פתוח רק בפני האב. הוא יורשה לראותה למשך חצי שעה בכל פגישה. תכיפות המפגשים תפחת ככל שתגדל הילדה, מפעם בשבועיים ב-3 החודשים הבאים עד פעם בשנה כשהילדה תהיה בת 6.

לאחרונה דיברנו פה לגבי אימוץ פתוח-אימוץ סגור. מעניין מאד שלפי המלצת השופטת פגישות הפעוטה עם האב הביולוגי תכופות יחסית בהתחלה ,והן הולכות ומצטמצמות עם גדילתה,וכן שאין דין שווה לאב הביולוגי ולאם הביולוגית.לפי פסיקת השופטת המנוחה. איננו מכירים את כל החומר,ובכל זאת-חומר למחשבה.

KallaGLP

New member
נורא קשה להבין או להסיק מזה משהו

בלי להכיר לעומק את הנסיבות שבהן הילדה נמסרה לאימוץ, את היחס של ההורים הביולוגיים אליה ואת ההתנהלות בבית המשפט. בקיצור, חסרים פה יותר מדי פרטים מכדי שזה יוכל להיות "חומר למחשבה" אמיתי. אפשר רק להגיד משהו באופן עקרוני, וגם זה בהתבסס על ספקולציות בלבד: היתרון שיש לשופטת על פי מרבית ההורים המאמצים הוא שהיא, למיטב הבנתי (ושוב, מבחינת רמת הפירוט זו רק הנחה שנראית לי סבירה, אך לא בטוח במאה אחוז שאפילו היא נכונה), מכירה את ההורים הביולוגיים של הילדה ומכירה אותם מספיק לעומק בשביל להסיק האם ועם איזה הורה הקשר לילדה יהיה מועיל או מזיק. יכול להיות שהעובדה שתכיפות המפגשים עם האב הביולוגי פוחתת בהדרגה היא איזשהו ניסיון להקל על הילדה את המעבר למשפחה החדשה, שהמעבר לא יהיו פתאומי וחד, אלא הדרגתי. אך בשביל זה צריך צירוף נסיבות מאוד מיוחד, שבמקרים רבים אינו מתקיים:
1. ידוע מי האב.
2. האב נמצא בשטח וניתן לאיתור.
3. האב משתף פעולה עם בית המשפט.
4. האב מוכן להמשיך בקשר עם הילדה.
5. האב מוכן לתנאים שקבעה השופטת.
6. השופטת מגיעה למסקנה, מתוך היכרות מעמיקה עם האב ועם המקרה, שהקשר של האב עם הילדה במינון שהיא קבעה לא יזיק אלא, אלא כנראה אף יועיל.
7. ההורים המאמצים מוכנים לסידור הזה.

כל הסעיפים האלה הם כעקרון נכונים גם במקרה לו זו הייתה האם הביולוגית, למעט הסעיף הראשון, כי במקרים רבים זהות האם הביולוגית ידועה.

בקיצור, לדעתי מעבר לצירוף היחסית נדיר של הנסיבות כשלעצמו, מצב כזה אפשרי כמעט באופן בלעדי באימוץ בארץ בלבד, וזאת כיוון שבחו"ל ברוב מקרי האימוץ האם הביולוגית מוסרת את הילד כבר בלידה והחל מרגע זה אינה מתעניינת בגורלו (לפחות לא באופן פעיל), אינה עומדת איתו בקשר סדיר ואינה צד במשפט האימוץ. לכן מלכתחילה באימוץ חו"ל, אולי למעט מצבים נדירים וחריגים ביותר, צירוף נסיבות כזה לא ייתכן.

מעבר לכך, הקביעה שהורה אחד מתאים להמשך הקשר ואילו השני רק מחזקת את תחושתי האישית בדבר אימוץ פתוח, ובמקרה של אימוץ סגור החלטה עצמאית ליצור ולשמור על קשר עם ההורים הביולוגיים : כשלא מכירים היטב את ההורים הביולוגיים, זה חתול בשק. יש הורים שיכולים להיות מתאימים לשמירה על קשר ואילו הורים אחרים לא, וכל עוד לא יודעים ברמה סבירה של ודאות באיזו קטגוריה נמצא ההורה הספציפי של הילדים שלנו, פשוט לא לוקחים סיכון.

משתפרת

New member
מצרפת את פסק הדין המלא

מי שיש לו סבלנות ויכול לפנות זמן- כדאי שיקרא. יש שם לא מעט דברים מעוררי ענין, כולל ראייתה של השופטת את תפיסת פקידת הסעד, וניתן להבין מדוע האב הביולוגי מקבל זכויות ביקור ומדוע האם הביולוגית ממודרת.

משתפרת תודה רבה לך!

ממש masterpeace פסק הדין הזה,היכולת של השופטת להתעמק באימוץ סגור ואימוץ פתוח -יתרונותיהם וחסרונותיהם,
להתעמק ביכולתו של כל אחד מההורים הביולוגים,
וגם להתעמק באיכות אמירותיהם של נותני חוות הדעת- הפסיכולוג,הפסיכיאטרית ופקידת הסעד לחוק אימוץ.
והיכולת לערוך אינטגרציה וסינטזה ולהגיע למסקנות הכי נכונות אינדיבידואלית עבור המקרה.
לא מתפלאת שהוחלט לפרסם את פסק הדין הזה לזכרה של השופטת שנפטרה לפני חודש.ומאחר שפסק הדין ניתן לא מזמן ,אם השופטת היתה חולה -שבעתיים יש להעריך את מלוא תשומת הלב שנתנה לכל תג ותו במשפט.

Daria34

New member
קראתי, תודה משתפרת. האימא במקרה הזה לא היה לה

שום עניין בבת השניה שנולדה לה, הראשונה שלה גם באומנה.
ובנוסף לכול גם כנראה שתתה אלכוהול בזמן ההריון.
כול בת נולדה לה מאב אחר. האב גבר גרוש בן 68.שרוצה קשר כולשהוא אבל אין יכולת לגדל.
התנהגות פקידת הסעד במשפט פשוט זוועה,איזה זילזול.
מקווה שהילדה תישאר עם האומנים ולא תעבור למשפחה אחרת.

KallaGLP

New member
קראתי חלק. מודה שלא יכולתי להמשיך.

קשה מדי לקרוא על האדישות המוחלטת של האם הביולוגית. דבר אחד הוא שהיא לא מסוגלת לגדלה, דבר אחר הוא שלא אכפת לה כלל מה יעלה בגורלה של בתה, שהיא למעשה גרמה על הבעיות הבריאותיות הקשות שלה. שום תחושת אחריות, שלא לדבר על מחויבות. אישה שכבר ילדה וזנחה ילדה אחת, בשביל מה ילדה עוד ילד רק כדי לנטוש? ועל האב אפילו קשה להגיד שהוא "הרע במיעוטו", אולי רק לעומת האם. אלה בדיוק המקרים המוכיחים כמה מסוכן לעשות רומנטיזציה של הורים ביולוגיים ושל הקשרים הפוטנציאליים שלהם עם הילדים כשהרקע שלהם אינו ידוע.

אך עובדה שהשופטת פסקה פגישות עם האב הביולוגי

כנראה מתוך ראייה שקולה של טובת הילדה.

KallaGLP

New member
ואיפה טענתי אחרת?

יחד עם זאת, אסור להתעלם מכך שהיא פסקה שהפגישות ילכו ויפחתו בהדרגה. אני מאמינה שבמקרה הזה היא פסקה זאת מכיוון שהאב עצמו הביע רצון להיות בקשר עם הילדה ולא היה מעוניין למסור אותה. אין לי ויכוח עם השיקולים שלה. ועדיין עצוב - לכל ילד מגיע טוב מזה.

KallaGLP

New member
ושוב - מה שבעצם ניסיתי להדגיש הוא

שבמקרה של השופטת הזאת, היא הכירה את האב והייתה לה אפשרות להתרשם ממנו ומהתנהגותו לאורך זמן, ולכן הייתה לה את היכולת להכריע על פי שיקול דעתה המלומדת שבמקרה שלו אפשר לאפשר אימוץ פתוח. ואילו אני שמתי דגש על מצב שבו האימותץ סגור ו*רקע ההורים הבילוגיים אינו ידוע*.

קאלה יקרה

אכן מדברייך עולה שלא קראת הכל כשאת כותבת "ועל האב אפילו קשה להגיד שהוא "הרע במיעוטו" שכן האב הופיע לבדיקה פסיכולוגית ובדיקה פסיכיאטרית אצל פסיכולוג קליני ופסיכיאטרית שלא מהיום בודקים הורים ,ושניהם לא מצאו באופיו כל רע אלא חוסר מיומנות והבנה איך לגדל ילדונת שקטנה מגיל שנתיים.יש הרבה אבות,אולי שגם את מכירה,שלא ממש יודעים לעזור למצוקת בני שנתיים אפילו הם ילדיהם.
זה אב שמאד מאד רצה להישאר בקשר עם הקטנה.

KallaGLP

New member
ברור לי שהוא רצה להישאר בקשר

ואף ציינתי זאת בכמה הודעות. אבל אב שכבר יש לו ארבעה ילדים גדולים ועדיין אין לו מיומנות הורית מינימלית - זה בהחלט עצוב, בעיקר עבור הילדה, אך גם בשבילו. זו דעתי.

fannyd

New member
תקנו אותי אם פיספסתי

אבל מה שהיה חסר לי בפסק הדין הארוך הזה הוא הצעדים לביסוס הקשר בין הקטינה לאחיה. חמישה אחים למחצה, איפה הם במשוואה, הקשר אולי הכי משמעותי שעשוי ללוות את הקטינה במהלך חייה. אז הוזכרה אחות בוגרת שהבנתי האב הציע לה לגדל את הקטינה והיא סירבה, אבל בין ההצעה להפוך להורה בפועל לקשר אחים המרחק רב.

יש אפשרות שאת צודקת

אני אבל חושבת שיש הבדל בין פגישה בין אחים אחרי שמאומץ בוגר פותח תיק אימוץ,בהסכמת האם הביולוגית מתקיימת פגישה עם המשפחה ,ובסופו של דבר הקשר המתהדק הוא בין המאומץ לבין אחיו ואחיותיו.....
לבין קשר אפשרי בין הפעוטה שבגינה המשפט ,לבין האחים למחצה.מפני שבמקרה שלה מי שצריך להיות רוח חיה מבחינת מוטיבציה להפגשה ולהמשך תהליך הקשר הוא האבא ,ומתוך הקריאה בחומר ,קשה להתרשם שהוא הדמות המתאימה לתפקיד זה או שיש דמות
אחרת שמתאימה לכך.

משתפרת

New member
פאני, יש צדק בדבריך, אבל:

ארבעת הילדים של האב הביולוגי הם גדולים, בוגרים. אם היה להם איזה ענין להכיר את הילדה הם היו יכולים לבטא את זה במהלך השנתיים. זה לא קרה. בטווח הארוך כנראה תהיה לקיומם חשיבות עבור הפעוטה, אבל אי אפשר להכריח אותם לרצות קשר איתה.
מה שכן- אחות למחצה מצד האם נמצאת במשפחת אומנה ומועמדת לאימוץ בעצמה, ולא נאמר דבר על שמירת קשר איתה. המדיניות של השירות למען הילד גורסת שעדיף לא להפריד אחים, אין כל מידע על מה שצפוי לשתי הבנות האלה.

fannyd

New member
השאלה הגדולה מי אמור ליזום

יש דיווח מפורט מאד של הצעדים שנעשו כדי לאמוד את מסוגלותם של ההורים לקיים קשר עם התינוקת, אין אזכור שזה נעשה גם לגבי האחים הבוגרים. יש הבדל גדול בין הנכונות לקחת מחויבות לגדל לבין הנכונות לקיים קשר מסוג כלשהו. כמו כן לא ברור אם בכלל נעשה מאמץ כדי למצוא מסגרת משותפת לתינוקת ואחותה מאותה אם שנמצאת באומנה. עצוב, הרי אם בית משפט לא יסדיר את קשר האחים עכשיו כעבור שנים תידרש הסכמת האם לקשר.

יש משהו שאנחנו לא כותבים פה....

אז אולי חשוב לכתוב.
פקידת הסעד לחוק אימוץ היתה מאד אנטי אימוץ פתוח ומאד אנטי דעת המומחים הפסיכיאטרית והפסיכולוג הקליני ,מוזכרים הרבה ציטוטים מדבריה שמראים כך.
אף שמה שהצעת לא נאמר בפסק הדין...היא בכל מקרה לא נשמעה קנדידטית לשתף פעולה בהחלטות מהסוג שציינת שמן הראוי לבדוק או בכל החלטות אחרות שנוגעות בעניין האימוץ הפתוח. הרי לו עמדתה היתה אחרת היא זו שהיתה יכולה לעזור בהסדרת הקשר בין האחים.

fannyd

New member
האמת, לא יודעת אם היא לא צודקת

אם האימוץ הפתוח אמור להיות כפי שצוין. פער גילאים גדול מאד, מצב בריאותי כבר לא משהו, מפגשים לא תכופים שרק יעשו נדירים יותר ויותר. האב נראה לי די מבולבל נוכח המצב. כנראה נחת עליו בהפתעה גמורה והוא בכלל לא מגובש. לי אישית נראה שהוא די בהלם ומי יודע מה הזמן יעשה לרגשותיו, רצונותיו וקווי הפעולה שלו. ככל שהתקדמתי בקריאת המסמך כך גברה בי ההרגשה של איזה קבעון מחשבתי. בטח יהיה מי שיגיד שפקידת הסעד עמוסה ושחוקה ואין תקציבים ולמה בכלל מצפים, פקידת סעד היא לא אלוהים... וזה עצוב, עצוב, עצוב כי גם השופטת בעלת רצון טוב ככל שתהיה לא בהכרח מומחית לחשיבה מחוץ לקופסה.

KallaGLP

New member
אבל מדובר כאן באנשים בוגרים

שיש להם חיים משלהם. הם אינם אחראים על מעשה אביהם עם אישה שאינה אמם, ובפרט אינם אחראים על אחותם למחצה או חייבים לה משהו, וזכותם לא להיות צד בעניין אם אינם מעוניינים בכך (אני כמובן לא מדברת על ההיבט הרגשי או המוסרי אלא על זכותם המשפטית). יכול להיות שהם ביקשו לא להיות מעורבים בעסק ולא להיות צד בעניין ולשמור על פרטיותם ובית המשפט כיבד את רצונם? זו כמובן רק ספקולציה, אך היא טובה כמו כל ספקולציה אחרת.
לגבי הקשר עם האחות שבאומנה - שוב, לא ידועות הנסיבות, אך אני מניחה שמשפחת אומנה ומשפחה מאמצת מטבע הדברים אלה שתי משפחות שונות. באשר לשמירה על קשר, אולי השופטת לקחה בחשבון שאם הילדה שבאומנה תוחזר לאמה קיום קשר איתה פירושו קיום קשר דרך האם ושזה לא לטובתה של הילדה? הרי השופטת פסקה שמבחינת האם האימוץ הוא סגו לכל דבר, ובאימוץ סגור לא נשמר הקשר עם האחים הביולוגיים האחריםר. שוב, זו רק ספקולציה, אך אנחנו לא ממש יודעים מדוע נקבע כפי שנקבע ומדוע לא הוסדר הקשר בין האחים. יחד עם זאת, קשה לי להאמין שהשופטת היסודית הזאת סתם, בלי סיבה טובה, לא נתנה את הדעת על העניין.

fannyd

New member
באמת רב הנסתר על הנגלה

ועם זאת יש פירוט כל היזימות שנעשו מול האם ולא נאמר דבר על משהו דומה לגבי האחים. מערכת שלנגד עיניה טובת הילדה אמורה להיות אקטיבית ולחתור לפתרונות יצירתיים. אילו התקיימה פעילות כלשהי מול האחים האמיני שזה היה מתועד כמו הפעילות מול ההורים. לי אישית נראה שמשפחת האב מבולבלת וכשיתעוררו יתברר להם שהרכבת כבר עברה להם מתחת לאף.

למעלה