לחג האהבה: crumble שזיפים מתובל
ה-crumble הזה הוא קינוח בצבע אדום לוהט, מדיף ריחות של שזיפים מבושלים וניחוחות של ג'ינג'ר, קנמון וציפורן. ניגוד המרקמים בין שכבת הפירות הרכה, הניגרת, ופירורי הבצק מעל, השילוב של חמצמצות השזיפים, מתיקות השזיפים המיובשים וחריפות הג'ינג'ר, הופכים אותו לדעתי לקינוח מצויין לארוחת חג-האהבה (אם זה לא מאוחר עדיין). עוד יתרון: אפשר להכין כמעט הכל מראש. לפני ההגשה צריך לזרות מעל הקעריות את פירורי הבצק, ולהכניס את הקעריות לתנור. רצוי להגיש את הקינוח מיד, בעודנו חם. כשהעסק מתקרר הוא מאבד מקסמו. הכמויות לשני גרגרנים אוהבים. לשכבת הפירות: 400 גרם שזיפים אדומים, מגולענים 100 גרם שזיפים שחורים מיובשים, מגולענים אף הם ז'וליינים של קליפה מכחצי תפוז (הכמות המדוייקת תלויה בטעם האישי) כ-50 מ"ל מיץ תפוזים סחוט טרי 1 כפתור של ציפורן 1/2 מקל קנמון 5 גרם ג'ינג'ר מכניסים ה'וליינים לסיר קטן עם מעט מים קרים, מביאים לרתיחה ומסננים מיד. חוזרים בשנית על הפעולה. חותכים את השזיפים לחתיכות גדולות. מעבירים לסיר קטן את כל החומרים, מרתיחים, ומבשלים כ-15 דקות על אש נמוכה. מפסיקים לבשל כשהפירות נעשים מעט שקופים (אבל לא מאבדים את צורתם עדיין) והנוזלים מתחילים להסמיך. מוציאים את התבלינים מהסיר לפח (במיוחד צריך לאתר את כפתור הציפורן, שיתרכך בבישול ומאוד לא נעים לנגוס בו מאוחר יותר). מחלקים את התערובת לקעריות הגשה אישיות עמידות בחום, ומניחים בצד. בינתיים מכינים את ציפוי הבצק : 50 גרם חמאה 60 גרם קמח 40 גרם שקדים טחונים 40 גרם סוכר חום קורט מלח מערבבים את החומרים היבשים עם החמאה כמו שמכינים בצק פריך. מומלץ לקרר את הפירורים במקרר. כעשרים דקות לפני ההגשה מוציאים את הפירורים מן המקרר. זורים אותם על שכבת הפירות בקעריות. מכניסים את הקעריות לתנור חם בטמפרטורה של 180 מעלות, ואופים עד שמזהיב למעלה (15 עד 20 דקות). מגישים מיד, חם מהתנור.
ה-crumble הזה הוא קינוח בצבע אדום לוהט, מדיף ריחות של שזיפים מבושלים וניחוחות של ג'ינג'ר, קנמון וציפורן. ניגוד המרקמים בין שכבת הפירות הרכה, הניגרת, ופירורי הבצק מעל, השילוב של חמצמצות השזיפים, מתיקות השזיפים המיובשים וחריפות הג'ינג'ר, הופכים אותו לדעתי לקינוח מצויין לארוחת חג-האהבה (אם זה לא מאוחר עדיין). עוד יתרון: אפשר להכין כמעט הכל מראש. לפני ההגשה צריך לזרות מעל הקעריות את פירורי הבצק, ולהכניס את הקעריות לתנור. רצוי להגיש את הקינוח מיד, בעודנו חם. כשהעסק מתקרר הוא מאבד מקסמו. הכמויות לשני גרגרנים אוהבים. לשכבת הפירות: 400 גרם שזיפים אדומים, מגולענים 100 גרם שזיפים שחורים מיובשים, מגולענים אף הם ז'וליינים של קליפה מכחצי תפוז (הכמות המדוייקת תלויה בטעם האישי) כ-50 מ"ל מיץ תפוזים סחוט טרי 1 כפתור של ציפורן 1/2 מקל קנמון 5 גרם ג'ינג'ר מכניסים ה'וליינים לסיר קטן עם מעט מים קרים, מביאים לרתיחה ומסננים מיד. חוזרים בשנית על הפעולה. חותכים את השזיפים לחתיכות גדולות. מעבירים לסיר קטן את כל החומרים, מרתיחים, ומבשלים כ-15 דקות על אש נמוכה. מפסיקים לבשל כשהפירות נעשים מעט שקופים (אבל לא מאבדים את צורתם עדיין) והנוזלים מתחילים להסמיך. מוציאים את התבלינים מהסיר לפח (במיוחד צריך לאתר את כפתור הציפורן, שיתרכך בבישול ומאוד לא נעים לנגוס בו מאוחר יותר). מחלקים את התערובת לקעריות הגשה אישיות עמידות בחום, ומניחים בצד. בינתיים מכינים את ציפוי הבצק : 50 גרם חמאה 60 גרם קמח 40 גרם שקדים טחונים 40 גרם סוכר חום קורט מלח מערבבים את החומרים היבשים עם החמאה כמו שמכינים בצק פריך. מומלץ לקרר את הפירורים במקרר. כעשרים דקות לפני ההגשה מוציאים את הפירורים מן המקרר. זורים אותם על שכבת הפירות בקעריות. מכניסים את הקעריות לתנור חם בטמפרטורה של 180 מעלות, ואופים עד שמזהיב למעלה (15 עד 20 דקות). מגישים מיד, חם מהתנור.