לחילונים שבינכם - שאלה

53535

New member
לחילונים שבינכם - שאלה

נתקלתי בפורום הזה, רפרפתי בו קצת, ואז עלתה במוחי שאלה שאני חייבת לשאול אתכם. דבר ראשון, אקדים ואומר שאני לא רוצה לפגוע, להתנשא, להאשים או כל דבר אחר שעולה בדעתכם. מטרתי הבלעדית היא רק לדעת ולהבין אתכם. להחכים. אתם טוענים כי יהודי חילוני הוא לא פחות ובעצם הוא אותו דבר כמו יהודי-דתי. יש לציין שאני מסכימה עם זה. יהודי, גם אם ירצה, לא יוכל להתכחש למוצאו. אבל אני שואלת אתכם, למה כ"כ חשוב לכם להגדיר את עצמכם יהודים? הרי אם אתם לא מקיימים את המסורת היהודית, את הדת היהודית, לא מאמינים באמונה היהודית, במה אתם שונים מנוצרים/מוסלמים- חילונים או אטאיסטים? במה אורח-החיים שלכם שונה? אז אולי אתם אוכלים סופגניות בחנוכה,ומתחפשים בפורים, אבל אלו לא מצוות כפי שאתם אולי יודעים, ובאותה מידה יש לגויים את כריסמס והלוואין. אם היה לכם חשוב להגדיר את עצמכם רק בתור ישראלים - זה הרי מובן, בדיוק כמו שלצרפתי, רוסי, בלגי, תורכי וכדומה חשוב להם להגדיר את עצמם בתור הלאום להם. אבל יהודי זה לא רק ישראלי (אפשר להיות יהודי בלי להיות ישראלי). יהודי זה דת! הרי כפי שהעולם מגדיר יש שלוש דתות מונואטאסטיות בעולם: נצרות, איסלאם ו...יהדות. אם כן יהדות זה דת! ואתם הרי לא מקיימים את הדת הזו. אם כן למה זה חשוב לכם? ואולי זה בעצם לא חשוב?

הסטוריה משותפת

אני מבחינתי הייתי מעיף את ההפרדה לדתות לעזאזל, אבל מה לעשות שההסטוריה חשבה אחרת? מה לעשות שאנשים אי שם בעבר הרחוק החליטו אחרת? אני יהודי כי כך הוחלט ואני גאה להיות כזה מכורח ההסטוריה.

תשובה:

"ישראל" זה מדינה, עם, ואזרחות (בכל אחד מהדברים המילה מקבלת משמעות שונה). "יהדות" זה גזע, ודת. לכן חילוני שייך לגזע היהודי, ולדת היהודית (מבחינה תרבותית, אם לא מבחינה דתית). חילוני שייך גם לעם הישראלי, בעל אזרחות ישראלית, וגר במדינת ישראל שנקראת בפי חובבי תנ"ך: "ארץ ישראל". --- כל אלו הן הגדרות קשיחות שלא קשורות לדרך בה החילוני מגדיר או לא-מגדיר את עצמו.

rock lover

New member
החילונים

מתחלקים ביניהם. יש כאלה אתיאסתים שמתאימים למה שאמרת. יש כאלה שלא מאמינים בה' אבל עדיין מקיימים כמה מצוות לשימור המסורת והדת. יש כאלה שמאמינים בה' ומקיימים כמה מצוות. איך אלה שלא מאמינים בה' משייכים את עצמם לדת היהודית? אני לא יודע. אני מאמין בה'. אבל שוב, כול אדם ואיך שהוא מגדיר את עצמו.

אומנם אני דתייה....

אבל "שלא לשמה בא לשמה" וחוצ'מיזה..מה את מתלוננת? עדיף זה על כלום!

תשובה:

"איך אלה שלא מאמינים בה' משייכים את עצמם לדת היהודית? אני לא יודע." -> היהודים החילונים משייכים עצמם לדת היהודית כתרבות. בדיוק באותה צורה שעושים זאת הנוצרים החילונים, או הסינים האתאיסטים שהוריהם מאמינים בשיווא.

במנהגים אתניים ובחגים ומסורות.

אין זה אומר בהכרח שאותו יהודי יחגוג את החגים הנ"ל, אבל תרבותו בכל מקרה תוגדר כ"תרבות יהודית" בדיוק כשם שהשפה של ארץ הלידה שלו תוגדר כ"שפת אימו". במילים אחרות: אין אפילו צורך לשמור על התרבות כדי שהיא תוגדר כ"תרבות אימו" של הפרט.

Vdrums

New member
אני לא חושב

שיהודי חיוני הוא פחות או יותר טוב או רע מיהודי דתי. זה אדם וזה אדם. וכל אחד חי את חייו כפי שירצה. אני לא באתי וצעקתי אני יהודי חילוני זו המציאות שאליה נולדתי וזהו. מכיוון שהדת אינה מעניינת אותי אני לא אטרח להמיר את דתי. ואפשר להיות יהודי בלי להיות ישראלי, לא חסר כאלה אנשים בחו"ל! ואפשר להיות ישראלי בלי להיות יהודי - ישראלי ערבי הוא נוצרי או מוסלמי בעל אזרחות ישראלית לכל דבר. לצערנו רק פה יש את עניין הדת בתוך הת.ז וזה ממש מיותר, הרי מה זה משנה יהודי או מוסלמי? מה שמשנה זה המדינה שאליה אני שייך. מי שרוצה שהרבנות תמציא תעודת דת שבה יהיה כתוב לאיזה דת שייך הבן אדם. (נשמע טיפשי? כן. כמו הרבה דברים טיפשיים בעולם)

פלסטיק

New member
גם דתי היה יכול לשאול מזרחניק

בדיוק את אותן שאלות השאלה "מיהו יהודי" היא שאלה מסובכת שעדיין לא הצליחו לענות עליה ממש ויש עליה הרבה דיונים פילוסופיים. אתה יכול לגשת לפורום של הראיה שלך את היהדות היא מאוד מאוד צרה, ראיה פולחנית גרידא. בשבילך פסח זה להשמר מכל משמר מחמץ, חנוכה זה נס פך השמן, פורים זה נס פורים, ל"ג בעומר זה מתן ספר הזוהר וכו'. לאחרים אלו חגי עצמאות שכל אחד יש לו נופך מיוחד בשבילו בגלל ההסטוריה הספציפית שלו. לכן לחרדי יום העצמאות יכול להיות חגא ולדתי ולילוני זה יכול להיות יום שימחה בלי שיבוא על כך ציווי מין התנ"ך. יהודי יכול להיות גנטיקה משותפת, הסטוריה משותפת, אידיאלים משותפים, הקרבה למען אותם אידיאלים וכו'. זה הדבק שמאגד את היהודים. דת זו דוקא תשובה לא טובה. אם להשיב לך באבסורד מול האבסורד שלך:מה כבר הופך את נטורי קרתא ליהודים? גנטיקה הסטוריה וזהו, כל השאר הם זנחו.

mayakol

New member
נו באמת!!!!

מה שהופך את נטורי קרתא ליהודים הוא עצם היותם יהודים, וקיום מצוות הדת!!! את מה בדיוק הם זנחו???

פלסטיק

New member
את ראשית גאולתנו

מה שעושה אותנו אותו עם אלו מטרות זהו והמוכנות להקרבה למענן כמי שרואה במדינה ערך מרכזי ועקרוני הרבה יותר מהליכה בלבוש שחור. מה לנטורי קרתא ולקוממיות העם היהודי במדינה משלו בארץ ישראל?

mayakol

New member
"הליכה בלבוש שחור..."

ואני חושבת שיש לאנשים כמוהם חלק נכסד מהיותנו בארץ כיום, למרות שהם לא מכירים בה. אבל זה ויכוח סרק.

muda

New member
?! ../images/Emo123.gif

"הרבה יותר מהליכה בלבוש שחור" - העיקר שאתה נצמד לעיקר ולא לנושאים חסרי חשיבות...

בת יפתח

New member
השאלה היא

האם בלי הציווים, בלי הראיה ה"צרה", משהו היה נשאר , או שהכל היה נשכח? כאן הלאומיות והמדינה ( אולי גם ה"כפייה הדתית") מחזיקה אותך חילוני, אך עם זיקה ליהדות וללאום שלך. אבל יהודים חילונים בחו"ל? יצור נדיר. לפי ההלכה חלקם בכלל לא יהודים ( סבא שלו היה יהודי). הם לא יודעים דברים בסיסיים על הדת או על המדינה . ( חזיר למשל, אפשר לאכול אותו אם הוא נשחט כהלכה.) הם אמריקאים, לא יהודים, לא ישראלים. האם בעוד מאתיים שנה למשל , ישארו יהודים חילונים בחו"ל? הרי רובם מתבוללים. אתה יודע שבעוד כמה עשרות שנים בלבד , רוב היהודים יחיו בארץ, ולא בגלל עליה המונית. פשוט בגלל שהיהודים בחו"ל , ינטשו, סופית. ולמה זה ? כי אין חוקים ברורים. אין "כפיה" דתית , אצל הרפורמים הכל חפיף וכו'. אז אולי ה"ראיה הצרה" היא הכרחית להמשך קיומה של היהדות ? לקיומה של מדינת ישראל ? ( כי היא עדיין נותנת לך מסגרת של לאום בשל היותה מדינה יהודית)

למעלה