לחם האחווה של האמיש

לחם האחווה של האמיש

זהו אחד הלחמים הבודדים שאכלתי ואשר אני מחשיב כגורמה. לחם האחווה של האמיש (Amish Friendship Bread) מכונה כך משום שהוא מחולק (בחגים) יחד עם הסטרטר ששימש להכנתו, כך שמקבל הלחם יוכל הן להתענג על הלחם (ויש על מה) והן להכין לעצמו ככר. עפ"י מסורת האמיש לעולם לא מכינים רק ככר אחת: מכינים 2 ככרות, האחת לצריכה עצמית והשניה לחלוקה. הכנת הלחם נמשכת 10 ימים (!) אבל התוצאה שווה את ההמתנה. אל תנסו קיצורי דרך. זהו לחם עם פילוסופיה: לאט, באמצעים בסיסיים, ובאופן יסודי. אנא סלחו לי על השימוש בלשון זכר - זה נעשה לנוחות הכתיבה בלבד. יום ראשון: קח 2 כוסות סטרטר והנח אותן במקום מוצל. ימים שני עד חמישי: בחש פעמיים ביום בכף עץ. יום שישי: הוסף לסטרטר כוס קמח, כוס סוכר וכוס חלב. בחש בכף עץ. ימים שביעי עד תשיעי: בחש פעמיים ביום בכף עץ. יום עשירי: הוסף לסטרטר כוס קמח, כוס סוכר וכוס חלב. בחש בכף עץ. הוצא 3 כוסות מהסטרטר ושים כל אחת בצנצנת זכוכית. צרף לכל צנצנת עותק מהמתכון ותן אחת לידיד קרוב, אחת לבן משפחה ואחת לזר גמור. הוצא כוס ורבע מהסטרטר, שים בקערת זכוכית והוסף: 1 כוס שמן 1/2 כוס חלב 3 ביצים 1 כפית תמצית וניל (לא "בטעם וניל". וניל!) בחש היטב בכף עץ. בקערת זכוכית נפרדת ערבב את המרכיבים היבשים: 2 כוסות קמח 1 כוס סוכר 1/2 1 כפיות אבקת אפיה 2 כפיות קינמון 1/2 כפית סודה לאפיה 150 גר' אבקת פודינג וניל (ראה הערה) 1/2 כפית מלח 1 כוס אגוזים הערה: המהדרין אינם משתמשים באבקת פודינג אלא מכינים פודינג "אמיתי" מחלב, וניל, ביצים וסוכר. במקרה כזה יש לקזז מהמרכיבים לעיל באופן יחסי. לטעמי, אין כל הבדל בתוצאה ולכן חבל על המאמץ. הוסף את המרכיבים היבשים לנוזלים ובחש היטב. שמן היטב 2 תבניות לאפיית לחם ופזר עליהן סוכר. העבר את העיסה לתבניות. אפה בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות, במשך שעה. הוצא את הככרות מהתבניות והנח להן להצטנן על רשת.
 
נשמע מעולה!

אחרי פרוייקט יום הנישואים, אני אתחיל את הפרוייקט הזה. רק שאלה קטנה - הסטרטר שמתחילים איתו - מה הרכבו המקורי? ועוד אחת בעצם - כוס=237 מ"ל (אם המתכון תורגם מאנגלית אני מניחה שכן).
 
אמיש סטרטר

סליחה, שכחתי את הסטרטר: 1 חבילה שמרים יבשים 1/4 כוס מים פושרים (50-40 מעלות) 1 כוס קמח 1 כוס סוכר 1 כוס חלב ממיסים את השמרים במים פושרים, ומניחים במקום חמים עד שמתחיל לתסוס. מערבבים את הקמח והסוכר, ומנפים. בוחשים פנימה את החלב, בזרזוף דקיק, עד שנבלע כולו והתערובת חלקה. מוסיפים את השמרים ומערבבים היטב. מניחים במקום חמים, מכוסה במגבת, עד שפני השטח מבעבעים (כחצי יום עד יום שלם). הערה: לא משתמשים בכלי מתכת. לגבי נפח הכוס: אכן כן. כוס אחת = 8 אונקיות = 16 כפות = 237 מ"ל = 1/2 פיינט = 1/4 קווארט
 

terroir

New member
תזכורת: מידות אוניברסליות למתכונים

אני נודניק, אבל עובדה שזה קורה שוב ושוב. אני מבקש להקפיד ולרשום מתכונים במידות שכולם יכולים להשתמש בהם. שף לבוש, במאפיות מקצועיות חבילה שמרים מכילה 1 ק"ג שמרים.
 
כמות השמרים להכנת סטרטר

אינה חשובה במיוחד, שכן כל הרעיון בסטרטר (ולשם כך ממתינים 10 ימים להכנת הלחם) הוא שהשמרים יתרבו עשרות מונים. כל שקית סטנדרטית של שמרים יבשים תתאים, בין אם היא כוללת 10 גרם או 50 גרם.
 

terroir

New member
איני מסכים עם דעתך

כי לדעתי כמות השמרים בסטרטר שייכנס בסופו של דבר ללחם חשובה מאוד להצלחת הלחם. אבל אם זהו המתכון, אני לא הולך להתווכח איתו. בכל מקרה, אם כמות של חומר מסויים אינה קריטית במתכון, אנא רשום זאת במפורש כדי למנוע מאיתנו מבוכה וערעור הבטחון העצמי
 
כמות השמרים שתיכנס ללחם

היא קבועה, ובלתי תלויה בכמות השמרים הראשונית. הסיבה לכך היא שבמהלך 10 ימים ו-3 האכלות (כולל יצירת הסטרטר הראשוני), הפקטור הקובע את כמות השמרים הוא כמות האוכל שהסטרטר קיבל, וכמובן במתכון הלחם משתמשים בכמות סטרטר מדודה וקבועה. כל זה כמובן בהנחה שהשתמשנו בחבילה ביתית ליצירת הסטרטר, ולא בחבילה של אופים בת 1 ק"ג...
 

B r u l e

New member
שאלה

בא לי לנסות את המתכון. מהי טמפרוטרת השהייה המומלצת, שהרי לאחר תוספת החלב הבצק עלול להתקלקל.
 
טמפרטורת גידול הסטרטר

הטמפ' המומלצת לגידול סטרטר היא 30 מעלות צלסיוס (85 פרנהייט). לא יקרה שום אסון אם נרד עד ל-20 מעלות, אבל השמרים ימותו אם נעלה ל-40 מעלות לפרק זמן ממושך (4 שעות ומעלה). למי שמסוגל לשמור על טמפ' מדויקות ממש: סטרטר בכמות גדולה (כמו במתכון האיימיש) יהיה במיטבו ב-30 מעלות, ובכמות קטנה (כף שמרים + כוס קמח) ב-22.5 עד 25.5 מעלות. הכוונה לטמפרטורה בתוך הסטרטר, שהיא גבוהה במקצת מטמפ' הסביבה עקב פעילות השמרים. אין צורך לדאוג בקשר להחמצת החלב, בעיקר אם משתמשים בחלב מפוסטר: הגורם להחמצת החלב הן הבקטריות החופשיות (באויר ובחלב לא מפוסטר), אולם בתחרות עם השמרים הן עתידות להפסיד שכן הוספנו כמות גדולה של שמרים זמינים ופעילים לתערובת.
 
למעלה