לחם האחווה של האמיש
זהו אחד הלחמים הבודדים שאכלתי ואשר אני מחשיב כגורמה. לחם האחווה של האמיש (Amish Friendship Bread) מכונה כך משום שהוא מחולק (בחגים) יחד עם הסטרטר ששימש להכנתו, כך שמקבל הלחם יוכל הן להתענג על הלחם (ויש על מה) והן להכין לעצמו ככר. עפ"י מסורת האמיש לעולם לא מכינים רק ככר אחת: מכינים 2 ככרות, האחת לצריכה עצמית והשניה לחלוקה. הכנת הלחם נמשכת 10 ימים (!) אבל התוצאה שווה את ההמתנה. אל תנסו קיצורי דרך. זהו לחם עם פילוסופיה: לאט, באמצעים בסיסיים, ובאופן יסודי. אנא סלחו לי על השימוש בלשון זכר - זה נעשה לנוחות הכתיבה בלבד. יום ראשון: קח 2 כוסות סטרטר והנח אותן במקום מוצל. ימים שני עד חמישי: בחש פעמיים ביום בכף עץ. יום שישי: הוסף לסטרטר כוס קמח, כוס סוכר וכוס חלב. בחש בכף עץ. ימים שביעי עד תשיעי: בחש פעמיים ביום בכף עץ. יום עשירי: הוסף לסטרטר כוס קמח, כוס סוכר וכוס חלב. בחש בכף עץ. הוצא 3 כוסות מהסטרטר ושים כל אחת בצנצנת זכוכית. צרף לכל צנצנת עותק מהמתכון ותן אחת לידיד קרוב, אחת לבן משפחה ואחת לזר גמור. הוצא כוס ורבע מהסטרטר, שים בקערת זכוכית והוסף: 1 כוס שמן 1/2 כוס חלב 3 ביצים 1 כפית תמצית וניל (לא "בטעם וניל". וניל!) בחש היטב בכף עץ. בקערת זכוכית נפרדת ערבב את המרכיבים היבשים: 2 כוסות קמח 1 כוס סוכר 1/2 1 כפיות אבקת אפיה 2 כפיות קינמון 1/2 כפית סודה לאפיה 150 גר' אבקת פודינג וניל (ראה הערה) 1/2 כפית מלח 1 כוס אגוזים הערה: המהדרין אינם משתמשים באבקת פודינג אלא מכינים פודינג "אמיתי" מחלב, וניל, ביצים וסוכר. במקרה כזה יש לקזז מהמרכיבים לעיל באופן יחסי. לטעמי, אין כל הבדל בתוצאה ולכן חבל על המאמץ. הוסף את המרכיבים היבשים לנוזלים ובחש היטב. שמן היטב 2 תבניות לאפיית לחם ופזר עליהן סוכר. העבר את העיסה לתבניות. אפה בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות, במשך שעה. הוצא את הככרות מהתבניות והנח להן להצטנן על רשת.
זהו אחד הלחמים הבודדים שאכלתי ואשר אני מחשיב כגורמה. לחם האחווה של האמיש (Amish Friendship Bread) מכונה כך משום שהוא מחולק (בחגים) יחד עם הסטרטר ששימש להכנתו, כך שמקבל הלחם יוכל הן להתענג על הלחם (ויש על מה) והן להכין לעצמו ככר. עפ"י מסורת האמיש לעולם לא מכינים רק ככר אחת: מכינים 2 ככרות, האחת לצריכה עצמית והשניה לחלוקה. הכנת הלחם נמשכת 10 ימים (!) אבל התוצאה שווה את ההמתנה. אל תנסו קיצורי דרך. זהו לחם עם פילוסופיה: לאט, באמצעים בסיסיים, ובאופן יסודי. אנא סלחו לי על השימוש בלשון זכר - זה נעשה לנוחות הכתיבה בלבד. יום ראשון: קח 2 כוסות סטרטר והנח אותן במקום מוצל. ימים שני עד חמישי: בחש פעמיים ביום בכף עץ. יום שישי: הוסף לסטרטר כוס קמח, כוס סוכר וכוס חלב. בחש בכף עץ. ימים שביעי עד תשיעי: בחש פעמיים ביום בכף עץ. יום עשירי: הוסף לסטרטר כוס קמח, כוס סוכר וכוס חלב. בחש בכף עץ. הוצא 3 כוסות מהסטרטר ושים כל אחת בצנצנת זכוכית. צרף לכל צנצנת עותק מהמתכון ותן אחת לידיד קרוב, אחת לבן משפחה ואחת לזר גמור. הוצא כוס ורבע מהסטרטר, שים בקערת זכוכית והוסף: 1 כוס שמן 1/2 כוס חלב 3 ביצים 1 כפית תמצית וניל (לא "בטעם וניל". וניל!) בחש היטב בכף עץ. בקערת זכוכית נפרדת ערבב את המרכיבים היבשים: 2 כוסות קמח 1 כוס סוכר 1/2 1 כפיות אבקת אפיה 2 כפיות קינמון 1/2 כפית סודה לאפיה 150 גר' אבקת פודינג וניל (ראה הערה) 1/2 כפית מלח 1 כוס אגוזים הערה: המהדרין אינם משתמשים באבקת פודינג אלא מכינים פודינג "אמיתי" מחלב, וניל, ביצים וסוכר. במקרה כזה יש לקזז מהמרכיבים לעיל באופן יחסי. לטעמי, אין כל הבדל בתוצאה ולכן חבל על המאמץ. הוסף את המרכיבים היבשים לנוזלים ובחש היטב. שמן היטב 2 תבניות לאפיית לחם ופזר עליהן סוכר. העבר את העיסה לתבניות. אפה בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות, במשך שעה. הוצא את הככרות מהתבניות והנח להן להצטנן על רשת.