לחם שכולו בריאות
בכל ערב יום עצמאות יש לנו מסורת משפחתית לצפות בטקס הדלקת המשואות יחד, ולאכול ארוחת ערב קלה וחלבית. בד"כ הארוחה היתה פיצות, לפעמים מוזמנות, בשנים האחרונות כאלה שהכנתי בעצמי מבצק הפוקאצ'ה הנהדר של הדודים שלי, והשנה, כשהחלטתי לאכול בריא יותר, הצעתי לנטוש את הפיצה וללכת על לחם כפרי שהמליצו לי עליו, ירקות אנטיפסטי, גבינות וסלטים. היה נהדר, פי אלף יותר מפיצה, ואני מאד אוהבת פיצה.
הלחם הוא לפי מתכון של אביבה פיבקו ממאסטר שף, החלפתי את סוג הגרעינים והוספתי קצת יותר קמח/מים...
לחם בריאות מקמח מלא ושיפון
המצרכים:
450 גרם קמח מלא (3 כוסות)
110 גרם קמח שיפון (1 כוס)
שקית שמרים יבשים (11 גרם)
2 כפיות מלח
1 כף סוכר לבן או חום
2 כפות שמן זית
1/2 כוס גרעיני חמנייה (רצוי להשרות כמה דקות במים רותחים)
400-450 מ"ל מים פושרים
להברשה:
2 כפות מים
1/2 כפית מלח
אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערת המיקסר את הקמח, המלח, השמרים והסוכר.
2. מוסיפים את שמן הזית ומתחילים ללוש.
3. מוסיפים את המים בהדרגה וממשיכים ללוש 10 דקות. הבצק צריך להיות רך וקצת דביק, אז לא ממש נוח ללוש אותו ביד (אפשר להשתמש במיקסר ידני, אם יש – אבל לא בחלק של ההקצפה). אם אתם מרגישים שהבצק יבש וקשה, תוסיפו עוד מים.
4. מוסיפים את גרעיני החמנייה, וממשיכים ללוש עוד דקה.
5. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים לפחות שעה, או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
6. מעבירים את הבצק למשטח מקומח בקמח מלא, ולשים ביד כדקה.
7. יוצרים כדור ומקפלים את הבצק כלפי פנים, שיהיה עגול ויפה. מניחים על מגש מרופד בנייר אפייה כשהקיפולים מופנים כלפי מטה. מניחים מעל הלחם ניילון נצמד משומן (רק להניח לא להצמיד), ומתפיחים עוד 40 דקות.
8. מערבבים את 2 כפות המים עם חצי כפית המלח, ומברישים את הלחם.
9. מפזרים מעט קמח מלא, וחורצים בעזרת סכין חדה 4 חתכים לכיוון אחד ועוד 4 לכיוון השני, כך שנוצרת דוגמה של ריבועים.
10. אופים בתנור שחומם מראש ל-230 מעלות 10 דקות, מנמיכים את החום ל-200 וממשיכים לאפות עוד 30 דקות. דופקים על הלחם מלמטה, ואם נשמע צליל חלול, הלחם מוכן.
בכל ערב יום עצמאות יש לנו מסורת משפחתית לצפות בטקס הדלקת המשואות יחד, ולאכול ארוחת ערב קלה וחלבית. בד"כ הארוחה היתה פיצות, לפעמים מוזמנות, בשנים האחרונות כאלה שהכנתי בעצמי מבצק הפוקאצ'ה הנהדר של הדודים שלי, והשנה, כשהחלטתי לאכול בריא יותר, הצעתי לנטוש את הפיצה וללכת על לחם כפרי שהמליצו לי עליו, ירקות אנטיפסטי, גבינות וסלטים. היה נהדר, פי אלף יותר מפיצה, ואני מאד אוהבת פיצה.
הלחם הוא לפי מתכון של אביבה פיבקו ממאסטר שף, החלפתי את סוג הגרעינים והוספתי קצת יותר קמח/מים...
לחם בריאות מקמח מלא ושיפון
המצרכים:
450 גרם קמח מלא (3 כוסות)
110 גרם קמח שיפון (1 כוס)
שקית שמרים יבשים (11 גרם)
2 כפיות מלח
1 כף סוכר לבן או חום
2 כפות שמן זית
1/2 כוס גרעיני חמנייה (רצוי להשרות כמה דקות במים רותחים)
400-450 מ"ל מים פושרים
להברשה:
2 כפות מים
1/2 כפית מלח
אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערת המיקסר את הקמח, המלח, השמרים והסוכר.
2. מוסיפים את שמן הזית ומתחילים ללוש.
3. מוסיפים את המים בהדרגה וממשיכים ללוש 10 דקות. הבצק צריך להיות רך וקצת דביק, אז לא ממש נוח ללוש אותו ביד (אפשר להשתמש במיקסר ידני, אם יש – אבל לא בחלק של ההקצפה). אם אתם מרגישים שהבצק יבש וקשה, תוסיפו עוד מים.
4. מוסיפים את גרעיני החמנייה, וממשיכים ללוש עוד דקה.
5. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים לפחות שעה, או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
6. מעבירים את הבצק למשטח מקומח בקמח מלא, ולשים ביד כדקה.
7. יוצרים כדור ומקפלים את הבצק כלפי פנים, שיהיה עגול ויפה. מניחים על מגש מרופד בנייר אפייה כשהקיפולים מופנים כלפי מטה. מניחים מעל הלחם ניילון נצמד משומן (רק להניח לא להצמיד), ומתפיחים עוד 40 דקות.
8. מערבבים את 2 כפות המים עם חצי כפית המלח, ומברישים את הלחם.
9. מפזרים מעט קמח מלא, וחורצים בעזרת סכין חדה 4 חתכים לכיוון אחד ועוד 4 לכיוון השני, כך שנוצרת דוגמה של ריבועים.
10. אופים בתנור שחומם מראש ל-230 מעלות 10 דקות, מנמיכים את החום ל-200 וממשיכים לאפות עוד 30 דקות. דופקים על הלחם מלמטה, ואם נשמע צליל חלול, הלחם מוכן.