תשובה (חלקית)
שלום,
קודם כל, אני מצטער על הצער שנגרם לך בעקבות הפרידה ואני מאחל לך תהליך עיבוד אבל מוצלח שיאפשר לך, בטווח הרחוק, צמיחה והתפתחות.
לענין מה ששאלת:
מאז יולי 2015, כשהחלה הרפורמה בבריאות הנפש, האחריות על בריאות הנפש עברה לקופות החולים. המשמעות היא שהקופה בה אתה חבר נותנת "מנוי" למספר מפגשים מסוים (יש מנוי קצר ויש מנוי ארוך). בדרך כלל, מישהו מצוות המרפאה יעשה אינטייק כדי שניתן יהיה לכתוב המלצה לגורם המאשר ולכן, לא ניתן לדלג על שלב האינטייק. חשוב לדעת שכדי לאשר טיפול במסגרת הציבורית מי שחותם על האינטייק מחויב לרשום אבחנה רפואית הקשורה למצבך הנפשי. זה אומר שצריך לתרגם את מה שתספר ל"קוד" שיצדיק את קבלת הטיפול.
המרפאות השונות ברחבי הארץ מעניקות טיפולים מסוגים שונים בהתאם למיומנות של אנשי הצוות שעובדים במרפאה. יכול להיות שבמרפאה מסוימת יש אנשים שיודעים לעשות CBT בעוד שבמרפאות אחרות אין אנשי צוות כאלה. הבחירה בין שתי הגישות תלויה בדבר שאתה מציין שמפריע לך: אם אתה רוצה לטפל במחשבות שאינך מצליח לשלוט בהן, הטיפול המתאים יכול להיות CBT. חשוב להבין שטיפול CBT הוא טיפול שדרוש הרבה "שיעורי בית", הוא טכני יחסית ומכוון ראיה מאוד רציונלית של הדברים אותם תבחר להציג. טיפול פסיכודינמי מכוון להיבטים אחרים, הוא כולל הרבה פעמים חקירה מעמיקה של שורשי הסימפטום (למשל: האם יש קשר בין דימוי עצמי לבין מה שאתה מתאר? מה הרקע לדימוי עצמי מסוים לבין התופעה המתוארת?), כולל תהליכים לא מודעים שחוקרים אותם.
ישנם מטפלים שיודעים לשלב את שתי הגישות הללו, ישנם מטפלי CBT שמכירים שיטות שנקראות "הגל השלישי" שמשלבות אלמנטים יותר רכים.
עמדתי האישית המבוססת על הנסיון המקצועי שצברתי היא שבעניינים של יחסים בין אישיים (ובייחוד ביחסים זוגיים אינטימים) הטיפול הפסיכודינמי נותן מענה רחב יותר, למטופלים שיש בהם סקרנות לרדת לעומק האישיות שלהם.
אני אאחל לך הצלחה במציאת הטיפול שתוכל להפיק ממנו תועלת.
ד"ר זאבי אבישי
פסיכולוג קליני