ליברליזם וסוציאליזם

ליברליזם וסוציאליזם

אני צריכה למצוא הבדלים בינהם... ובדקתי באינטרנט אך המורה שלי אמר לי שזה לא נכון האם מישהו יכול להגיד לי לפחות 3 הבדלים בינהם? וכמו כן,לדעתכם,מהי השיטה הכי טובה ללמוד למבחן בהיסטוריה? בסוף השבוע הזה יש לי מבחן בהיסטוריה על ערימות של חומר,ואין לי מושג אפילו איך מתחילים להתמודד
 

ihtiyar

New member
בבקשה

שלושה הבדלים בין שתי השיטות 1. הליברליזם תומך ב-סחר חופשי והסוציאליזם ב-פיקוח על כוחות השוק 2. הליברליזם בעד דחיית דוֹגמוֹת המגבילות את חירות האדם, ואילו הסוציאליזם הוא דוֹגמתי במהותו. 3. הסוציאליזם היא שיטה המבוססת על שותפות באמצעי הייצור, חומרי הגלם וחלוקת התוצרת. הליברליזם שולל זאת (למרות שהוא מודע לצורך החברתי שימנע אנרכיה כלכלית, ולכן מאפשר - למשל - פיקוח על מחירים) השיטה הטובה ביותר ללמוד לכל מבחן היא לא להמתין עם כל החומר לסוף השבוע האחרון שלפני הבחינה.
 
סעיפים 2 ו-3 לא נכונים.

גם הליברליזם הטהור וגם הסוציאליזם הטהור הן תפיסות דוגמטיות במהותן. ושתי התפיסות מודות בצורך להגביל את חירות האדם. הויכוח הוא רק עד כמה ולאילו מטרות. כמו כן, פיקוח על מחירים עומד בסתירה מוחלטת לעקרונות השוק החופשי, ולכן איננו מאפיין מדיניות כלכלית ליברלית. אני הייתי מבחין בין ליברליזם פוליטי ובין ליברליזם כלכלי. התפיסה הראשונה עוסק בזכויותיו וחרויותו של האינדבידואל בחברה. השניה עוסקת בעקרונות הראויים לקיום סחר ופעילות כלכלית.
 

ihtiyar

New member
הערות:

1.כל "אִיזם" הוא דוֹגמתי. נקודה. כתבתי "דוֹגמוֹת המגבילות את חירות האדם". המידתיות בין שתי השיטות היא מהותית. אתה כתבת "פיקוח על מחירים עומד בסתירה מוחלטת לעקרונות השוק החופשי". זה בערך כמו לכתוב שפיקוח נגד אלימות עומד בסתירה מוחלטת לחירות הפרט. רק בניהיליזם צָרוף אין פיקוח על כלום. כל שיטה חברתית מציבה נוהלים וחוקים ופיקוח על אכיפת קיומם. איסור על קרטלים מונופוליים - למשל - אסור בשיטה הליברלית. וזה, כמו פיקוח על מחירים או פיקוח על מכסות יבוא/יצוא, לא עומד בסתירה לליברליזם כלכלי. 2. ציינת שהיית מבחין בין ליברליזם פוליטי ובין ליברליזם כלכלי. מסכים. בדיוק כפי שצריך להבדיל בין סוציאליזם/קפיטליזם/פאודליזם/קומוניזם וכד' - כלכלי וחברתי. בכל שיטה יש עקרונות של חירות/חובות הפרט ועקרונות של פעילות כלכלית. ביקשו 3 נקודות, ברמת "רגע לפני הבחינה", והתשובה שנתתי היתה כללית בהתאם.
 
הערות:

גם התפיסה הליברלית דוגלת בהגבלת חופש האדם (למשל, על מנת למנוע ממנו לפגוע בחרויותיו של אדם אחר). אני מסכים שיש הבדל מהותי בין תפיסת החירות של הליברליזם וזו של הסוציאליזם (בעיקרו של דבר, ההבדל בין חרות פורמלית לחירות מעשית), אבל זו טעות לייחס רק לסוציאליזם "דוֹגמוֹת המגבילות את חירות האדם". בהכרח לכל תפיסה חברתית, אפילו ליברטיניות קיצונית, יש דוגמות כאלו. פיקוח על קרטלים ומונופולים אולי מותר בשיטה הליברלית אבל לא פיקוח על מחירים. מחירים, על פי הליברליזם הקלאסי, אמורים להקבע רק בהתאם לכוחות הצע וביקוש בשוק חופשי, ללא שום התערבות מגבוה. כמובן שמדינות מודרניות, גם כאלו שמדיניותם הכלכלית העקרונית היא ליברלית (או, למעשה, ניאו-ליברלית), אינן יכולות להצמד לאידאלים של הליברליזם הקלסי בגלל תנאי המציאות, ולכן חורגות מהם, לעיתים גם על ידי פיקוח מחירים. זה המצב בפועל, לא התיאוריה. "סוציאליזם/קפיטליזם/פאודליזם/קומוניזם" הן בעיקרן תפיסות כלכליות-חברתיות. שיטת המשטר הפוליטי נועדה לשרת את התפיסות האלו. לא כן לגבי הליברליזם ששני הצדדים שלו כרוכים זה בזה עקב תאונה היסטורית. אתה יכול בלי שום בעיות לתמוך (כמוני למשל) בליברליזם פוליטי ולשלול ליברליזם כלכלי. ואפשר גם, כמו בסין, להנהיג ליברליזם כלכלי ללא ליברליזם פוליטי.
 

ihtiyar

New member
../images/Emo9.gif

בחלק מהדברים - למרות הבדלי הניסוח - אנחנו מסכימים. אחת החתימות הראשונות שלי היתה "אוּטוֹפִּיסְטָאן זה לא כאן" (או בניסוחו הבוטה של אריך קסטנר בספר פביאן: "מה בצע במשטר האלוהי ביותר, כל זמן שהאדם הוא חזיר?"). נזכרתי בכך כשקראתי את דבריך: זה המצב בפועל, לא התיאוריה. אכן אתה צודק. כל הדברים התיאורטיים כגון חופש מוחלט, שוויון זכויות מלא, סחר חופשי, שחרור מדיעות קדומות - כל הדברים האלה קיימים במדינת אוּטוֹפִּיסְטָאן. עד היום זאת מדינה ללא אזרחים.... שתי הערות קטנות לסיום: 1. אחד הכלים שבידי רשויות השלטון כדי למנוע קרטלים ומונופולים הוא....פיקוח על מחירים. 2. ברגע שנוצר שלטון - כל שלטון שהוא - מסתיים הליברליזם האידאלי/אוטופי.
 
מסכים, אבל

כשמאפיינים "ליברליזם", "סוציאליזם" או כל אידאולוגיה כללית אחרת כדאי לעסוק, לפחות בשלב ראשון, בעקרונות התיאורטיים ולא במגבלות המעשיות.
 

ihtiyar

New member
../images/Emo8.gif

ודאי שכדאי לעסוק, לפחות בשלב ראשון, בעקרונות התיאורטיים. כמו שאומרים במגזרים ידועים: מזל שיש חוקים, אחרת לא היינו יודעים על מה אנחנו עוברים...... כל "איזם" נדון מלכתחילה לחוסר הגשמתו המלאה, חוץ מאשר באוּטוֹפִּיסטָאן. או - בלשוננו: אין צדיק שלא יחטא. היה נחמד. תודה
 
הלוואי שיכולתי.... אבל פשוט

כל השבוע יש לי מבחנים ומתכונות ובגלל זה רק מאתמול התחלתי ללמוד למבחן שיש לי ביום חמישי
 
למעלה